גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על הלוקיישן: כולם רוצים לקפוץ לעגלה של אמזון

ענקית הקמעונאות מחפשת לוקיישן להקים בו מטה נוסף בארה"ב, והתחרות יצרית ■ העיר רוקדיייל מתגאה שיש בה רק 5,628 תושבים, והשבט האינדיאני טולאליפ מציע להקים את המשרדים בחיק הטבע

ג'ף בזוס / צילום: רויטרס
ג'ף בזוס / צילום: רויטרס

אמזון מחפשת בית שני, והיא מקבלת הצעות מערים גדולות כמו בוסטון ודאלאס. החברה קיבלה הצעה גם מרוקדייל, טקסס, שאוכלוסייתה עומדת על 5,628 תושבים. העיירה, שבה קיים מספר קטן של רמזורים, ושמתגאה בתחרות רודיאו שנתית, הציגה לאמזון אזור תעשייה ישן שנמצא בקרבת העיירה ושמוקף חווה לגידול בעלי חיים.

"יש מרחבים פתוחים", אומרת קארה קלור, מרוקדייל. "הם לא יצטרכו להצטופף בשטח קטן".

כשאמזון, הפועלת מסיאטל, הודיעה בספטמבר כי ברצונה לבנות מטה נוסף באמריקה הצפונית - שזכה לכינוי Amazon HQ2 - היא הציגה רשימת העדפות: נמל תעופה בינלאומי במרחק של 45 דקות, אזור עירוני של יותר מ-1 מיליון תושבים, אופציות תחבורה ציבורית ואוניברסיטאות שבהן לומדים הנדסת תוכנה.

החברה מתכננת להעניק לעיר הזוכה השקעה של 5 מיליארד דולר שעשויה ליצור 50 אלף מקומות עבודה חדשים. בין 238 הערים, הטריטוריות והמחוזות שהגישו הצעות עד הדדליין של ה-19 באוקטובר, יש מועמדים רבים שעונים על הדרישות.

רוקדייל נמנית עם המועמדים שאינם עונים על הדרישות, אך מנסים בכל זאת. גם אנקורג', אלסקה, מרגישה שיש לה משהו להציע. "קרוב לוודאי שאנחנו המקום הגדול ביותר שהגיש מועמדות אם תבחנו את שטחה של אלסקה", אומרת מגאן סטייפלטון, בעלת עסק קטן מאנקורג' שהגישה באופן אישי את ההצעה במשרדיה הראשיים של אמזון ביום הדדליין.

אפילו סך אוכלוסייתה של אלסקה - 740 אלף תושבים - אינו עומד בדרישות אמזון, אך המציעים מקווים שיופיו של הטבע באלסקה וסגנון החיים יפעלו לטובתם. לדברי המציעים, באנקורג' יש סביבה ידידותית לעסקים, והיא במרחק של 9.5 שעות טיסה או פחות מ-95% מהיעדים בעולם התעשייתי. "אנחנו חשים שאלסקה צריכה לקבל מושב ליד השולחן", אומרת סטייפלטון. "ייתכן ששולחן זה לא יכלול בסופו של דבר את HQ2, אבל לפחות אנשים מקבלים תזכורת שאנחנו כאן".

אמזון, שרוצה לבנות את 2HQ כדי לצמוח, סירבה להגיב על הצעות ספציפיות. הולי סאליבן, שמובילה את מאמצי החיפוש של אמזון, אומרת שהיא רוחשת הערכה ליצירתיות של רבות מההצעות. "ערים ברחבי אמריקה הצפונית הוכיחו את יכולתן לחשוב בגדול".

עבור קבוצה של חמש עיירות בעמק לוור מרימאק במסצ'וסטס, "לחשוב בגדול" פירושו לשלוח לאמזון טבעת גדולה עם יהלום מזויף שלה היתה מצורפת ההצעה: "בואי נתחתן".

סקרבורו, מיין, אמרה כי לא ברור אילו מבין דרישותיה של אמזון הן בבחינת חובה, ואילו הן בבחינת העדפות בלבד. עיר הנופש החופית שאוכלוסייתה עומדת על 19 אלף תושבים, מציעה אתר ששימש למרוצי סוסים. "כן, יש כמה מכשולים אדירים, וייתכן שלא ניתן לגבור על כולם", אומר ראש העיירה, תומאס הול. "משהו בגודל כזה - אתה בונה את זה והם יבואו".

בהצעתה, משבחת סקרבורו את קרבתה הפיזית לפורטלנד, מיין, "הידועה בשפים עטורי הפרסים שלה ובבירה מקומית".

גם שבטי טולאליפ במדינת וושינגטון הגישו מועמדות, בתקווה לפרוט על מיתר תשוקתה של אמזון להיות ידידותית לסביבה. כ-2,500 מבני השבטים מתגוררים בשמורה ששטחה כ-89,031 דונם במרחק של 45 דקות נסיעה צפונית למשרדיה הראשיים הקיימים של אמזון בסיאטל.

השבטים מציעים אתר במה שהם מתארים כעיר השבטית הרשמית הראשונה בארה"ב, שלדבריהם תסייע למנוע "עייפות משרדית" מכיוון שמשרדיה הראשיים השניים של אמזון יהיו ממוקמים בין עצי אורן, קטלב, אשוח וארז, והעובדים ישתמשו בכלי רכב אוטונומיים לצורך תחבורה.

מייקל גרין, אחד מדוברי השבטים, הוסיף: "אחד הדברים הגדולים אצלנו - וזה היתרון בלהיות ממשלה ריבונית - זמן ההמתנה להיתר בניה הוא קצר".

כמה אזורים אורבניים קטנים יותר כמו היקורי, קרוליינה הצפונית, מהמרים על קרבתם לאזורים אורבניים גדולים יותר. היקורי, השוכנת במחוז קטאוובה לרגלי הרי האפלאצ'ים, היא אזור אורבני מהבחינה הסטטיסטית, שמורכב מארבעה מחוזות ושמספר תושביו מגיע ל-350 אלף. כדי לפצות על כך, הציעו פקידי המחוז אתר קרוב יותר לעיר הגדולה שרלוט, שנמצאת במרחק של 48 קילומטר.

אנשי האזור, הידוע בתעשיית הרהיטים והכבלים האופטיים שלו, מציעים שטח ריק לחלוטין שבו נמצא גם אגם, ומציינים כי אפל כבר בנתה מרכז נתונים בקרבת מקום. "אם אתה לא קונה כרטיסי לוטו", אומר סקוט מילר, נשיא תאגיד הפיתוח הכלכלי של מחוז קטאוובה, "אז אין לך שום סיכוי לזכות".

רוקדייל, טקסס, גיבשה הצעה בשיתוף עם מחוז מילאם, וציינה כי האוכלוסייה ברדיוס של שעת נהיגה מביאה את מספר התושבים לכ-2.5 מיליון. רוקדייל מקווה לעמוד בקריטריון ההשכלה הגבוהה מכיוון שהיא נמצאת במרחק שעת נהיגה מהאוניברסיטאות באוסטין וקולג' סטיישן.

רוקדייל מדגישה את השטח הריק הנרחב שלרשותה, ומציעה לאמזון 133,546 דונם - כמעט שני שלישים מגודלה של סיאטל. "זוהי הזדמנות נדירה - השילוב המושלם של עסקים גדולים ותפארתו של הטבע", נאמר בסרטון הווידיאו שהופק עבור האתר. "ההזדמנות להציג את היקף פעולתכם העולמי בין נופי האגמים והגבעות המשתפלות של מרכז טקסס".

קלור מרוקדייל אומרת כי תחילה היססה להגיש את ההצעה, מכיוון שהיא לא ענתה על כל הקריטריונים שציינה אמזון. אך מנכ"ל אמזון ג'ף בזוס ידוע ביצירתיות - והוא גם מחזיק בבעלות על קרקע בטקסס, לדברי קלור. "אז למה לא לנסות?".

מנהיגי בויז, איידהו, אומרים שהם יודעים שבויז אינה עומדת בכל הקריטריונים של אמזון, אך הם שלחו בכל זאת שני מכתבים שכל אחד מהם בן עמוד אחד בלבד. אחד מהם הוא מאת המושל, שביקש שאמזון "תשמור אותנו בעגלת הקניות שלה למועד מאוחר יותר", לדברי קלרק קראוזה, מנהל השותפות הכלכלית עמק בויז. "ידענו שרמת הסובלנות שלהם לעיון בחומר שלנו תהיה נמוכה".

באזור אין מיליון אנשים, וגם לא נמל תעופה בינלאומי. לפיכך ניצלו מנהיגי הקהילה את המכרז כהזדמנות לשבח את מאגר האנשים המוכשרים החזק של האזור, ואת המומחיות בשרשרת האספקה לתעשיית המזון. "זה יהיה מטורף לא לנצל את ההזדמנות הזאת כדי למשוך את תשומת לבה של אמזון".

קראוזה אומר כי מנהיגי הקהילה רצו לשלוח לסיאטל את "תפוח האדמה הגדול של איידהו" שמשקלו 6 טון - פסל שמתנוסס על פלטפורמת סמיטריילר - בניסיון לזכות בחסדיה של הקמעונאית המקוונת.

מה אמזון מבקשת ומה היא מוכנה לתת

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר