גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצמיחה במרכז ובמזרח אירופה מעלה חששות מרתיחה כלכלית

המפנה הכלכלי שרשמו מדינות האזור הוא מרשים, אבל טומן בחובו גם אתגרים

ריגה לטביה / צילום: צילום: רויטרס, Ints Kalnins
ריגה לטביה / צילום: צילום: רויטרס, Ints Kalnins

המהירות וההיקף של ההבראה הכלכלית באירופה הפתיעו כמעט את כולם. כמה ימים אחרי שהנציבות האירופית העלתה משמעותית את תחזית הצמיחה באיחוד האירופי לשנה זו מ-1.9% ל-2.3%, פרסמה אירוסטט השבוע נתונים שלפיהם כלכלת האיחוד צמחה בהשוואה שנתית ב-2.5% ברבעון יולי-ספטמבר.

המפנה הכלכלי מודגש במיוחד במרכז ובמזרח אירופה, שבהם הצמיחה ברבעון השלישי הייתה מעל הממוצע באיחוד האירופי ומעל ציפיות השוק: פולין וצ'כיה צמחו ב-5%, לטביה ב-6.2%, סלובקיה וליטא ב-3.4% ורומניה בלא פחות מ-8.6%.

ההבראה הזו מבורכת במיוחד בהתחשב בגלי ההלם שפקדו את האזור הזה בעשור האחרון. כלכלות רבות רתחו בשנות הבום לפני המשבר הפיננסי העולמי, כלומר התנהלו בגירעונות שוטפים גדולים במאזני התשלומים, כאשר צריכה מקומית חזקה שלובתה באשראי מופרז הביאה לגידול ביבוא למדינות.

אבל מול העצירה הפתאומית של המימון מחו"ל ב-2008, הממשלות נאלצו לאמץ צעדי צנע נוקשים, שהשקיעו את הכלכלות במיתון עמוק, ודיכאו את התקוות להתלכדות מהירה עם רמת החיים של מערב אירופה.

כעת יש חששות שהאזור נמצא שוב בסכנה של התחממות יתר כלכלית. כל המדינות שהזכרנו פועלות כיום במלוא כושר הייצור, וצומחות מעל ומעבר לשיעורים שבהם קרן המטבע הבינלאומית מעריכה שהן יכולות לצמוח בצורה בת-קיימא, בלי ללבות אינפלציה גבוהה. קרן המטבע מעריכה שהצמיחה האופטימלית הזו באזור פחתה ל-2.3% במרכז אירופה ולכ-3% במדינות הבלטיות.

בינתיים לא נדלק אף אחד מאיתותי האזהרה של התחממות יתר. האינפלציה ברחבי האזור נשארה קרובה ליעד, ומשקפת אינפלציה נמוכה ביתר חלקי האיחוד האירופי, בהתחשב בכך שרוב מוצרי הצריכה מיובאים. אפילו ברומניה, הבנק המרכזי צופה אינפלציה של 3.2% בתחילת 2018 לפני שהיא תרד.

האשראי חזר אמנם להתרחב, אבל לא לרמות שמעוררות חשש. אין גם סימנים לגידול מהיר במימון החיצוני, במה שמשקף את התאוששות היצוא המקומי למערב אירופה.

האתגר הדמוגרפי

אבל האזור ניצב בכל זאת בפני שני אתגרים שמסכנים את ההבראה. הראשון קשור לדמוגרפיה: כל המדינות באזור, כמו גם יתר מדינות האיחוד האירופי, מתמודדות עם אוכלוסייה מזדקנת, ולא זו בלבד אלא שהן ניצבות גם בפני גלי הגירה גדולים החוצה .

ב-25 השנים האחרונות נטשו את מרכז ומזרח אירופה 20 מיליון בני אדם, שהם 5.5% מהאוכלוסייה. רוב אלו שעזבו את האזור היו צעירים ומשכילים. האוכלוסייה בגיל העבודה בלטביה, למשל, צנחה ברבע משנת 2000.

בשנות המשבר, ההגירה הייתה חסם חשוב בפני אבטלה, אבל כעת מתלוננים משקיעים בכמה מדינות על מחסור רציני בידיים עובדות, מה שמעלה את הסיכון שהמדינות הללו יחמיצו השקעות שנחוצות לשיפור הפריון ולהנעת ההתלכדות עם מערב אירופה.

בו זמנית יש סיכון שהשכר העולה באזור - ב-4.5% בממוצע בשנה משנת 2014, מעל הגידול של 2% בפריון, לפי קרן המטבע - יערער את כושר התחרות וילבה צריכה מקומית מופרזת, שתוביל למעגל של התחממות יתר.

האתגר הפוליטי

האתגר השני הוא פוליטי. ההתקדמות המרשימה של האזור ב-25 השנים האחרונות בהעלאת רמת החיים שיקפה הכרעות פוליטיות קשות לשיפור הפריון, באמצעות ליברליזציה של שווקים, הפרטת נכסים, צמצום סבסוד ומסע נגד שחיתות. אבל המורשת של שנות המשבר, וההתרחקות החוזרת ממערב אירופה, שינו את הנוף הפוליטי.

בכמה מדינות, הממשלות הגיבו ללחצים הפוליטיים בהקלת המדיניות התקציבית, עם הוצאה ממשלתית מוגדלת במדינות רווחה, שהעלתה את הצריכה המקומית על חשבון השקעות לשיפור הפריון. רומניה, למשל, התנהלה בגירעון תקציבי של 4.1% תמ"ג ברבעון השני השנה, הגבוה ביותר באיחוד האירופי, למרות הצמיחה החזקה באופן חריג של הכלכלה - מה שמגביר את הסיכון של התחממות יתר כלכלית.

סיכון נלווה הוא שממשלות פופוליסטיות נמנעות מהחלטות קשות שנחוצות להרחבת כוח העבודה לשיפור פריון העבודה - או גרוע מזה, שוחקות הישגי עבר בתחום - בהעדר הלחץ החיצוני שהוביל למאמצי הרפורמות בשנות המשבר ואחריו.

התגובה הטובה ביותר למחסור בכוח עבודה פעיל היא לעודד נשים ומבוגרים לעבוד, לאפשר הגירה פנימה, להעלות את רמת החינוך וההשכלה ולשפר את מערכות הבריאות.

גם מדיניות לחיזוק משילות של מוסדות חיונית: יש מתאם ישיר ברור בין דירוג של מדינה במדד המשילות העולמי של הבנק העולמי, לבין התמ"ג שלה לנפש. אבל המדיניות שאומצה לאחרונה בפולין ובהונגריה, לדוגמה, מעלה ספיקות בנוגע למחויבות לעקרונות העצמאות של הבנק המרכזי ושל מערכת המשפט.

אלה הן, כמובן, בעיות "טובות" יחסית לאתגרים שהיו לאזור בעבר, מציין מתיאוש שצ'ורק, הכלכלן האזורי הראשי בבנק האירופי לשיקום ולפיתוח. אבל אמריקה הלטינית מציעה סיפור לקח של איך הבראה כלכלית שהושגה בעמל רב יכולה להתבזבז על ידי פוליטיקאים פופוליסטיים, ולהכניס מדינות למלכודות של חילוצים.

כדי לסגור את הפער עם רמת החיים של מערב אירופה, הממשלות במרכז ובמזרח היבשת יצטרכו להראות שהן יכולות לקבל הכרעות קשות - אפילו כשהכלכלות פורחות.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות ; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב