גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי ניו יורק, ברלין ולונדון: השפים הישראלים מסתערים גם על פריז

בשנה האחרונה מתרגש על פריז בום של מסעדות ישראליות ■ מחומוסיית "יפו" של השף הצעיר לוטן לחמי, ועד למסעדת היוקרה "בלגן" של קבוצת מחניודה בראשות השף אסף גרניט

חומוס  עם ברוקולי צלוי של מסעדת יפו/ צילום:julien benaiteau
חומוס עם ברוקולי צלוי של מסעדת יפו/ צילום:julien benaiteau

כשהייתי סטודנט, היה לי חלום: להקים דוכן חומוס בציריך. חסר שם מקום כזה, חשבתי לעצמי, ובמקום שבו ארוחה במקדונלד'ס עולה 70 שקל, את החומוס שלי אוכל למכור במאייה לפחות. סטארט-אפ של קטניות ופיתות תימניות. מוחות דגולים חושבים דומה, אומרים. לגבי דגול - אני לא יודע, אבל דומה לישראלים אחרים - בטוח.

חומוסיות-איכות ומסעדות שף ישראליות אפשר למצוא בעשור האחרון בכמעט כל עיר מרכזית בעולם המערבי. כעת, אחרי שביססו נוכחות בסצנת המסעדות של ניו יורק, לונדון, מוסקבה וברלין - תקעו שפים ישראלים יתד גם בבירת הקולינריה העילית. מחומוסיות ועד מסעדות יוקרה, על עיר האורות מתרגש בשנה האחרונה בום של מסעדות ישראליות, רבות מהן של קבוצות מקומיות שהפכו לבינלאומיות כמו "המזנון" של אייל שני ו"בלגן" של קבוצת מחניודה בראשות אסף גרניט.

"יש כאן בזמן האחרון באזז גדול סביב אוכל ישראלי, גם מחוץ לקהילה היהודית. כתבות גדולות מתפרסמות בעיתונים מובילים ומגזינים והכיסוי בעיתונות מרהיב, בסדר גודל שלא היה למטבח המקומי כמותו מעולם", מספרת עיתונאית הקולינריה הוותיקה יפה עירון-קוץ, שמדווחת מפריז כבר מעל 30 שנה. "ב'לה פיגארו' הקדישו מקום נרחב לכתבת אוכל ישראלי בפריז שעשתה גלים, ספר הבישול של אוטולנגי על ירושלים, שהוא הצלחה בינלאומית, נמכר היטב גם בצרפת, ורק לאחרונה יצא ספר נוסף ומקומי - 'פריז תל אביב' של הכותבת קלואה סעדה - על סצנת האוכל הישראלי בצרפת ובישראל".

"המסעדות שנפתחות נהנות מעניין של צרפתים בלי זיקה ישראלית, וכמובן גם מביקוש של היהודים הצרפתים, אשכנזים ולא-אשכנזים, שמחפשים מסעדות כשרות. לדור החדש, שהוריו הגיעו במאה ה-20 מצפון אפריקה לצרפת, יש כסף. אף שהם מסורתיים יותר, הם רוצים לצאת, והמסעדות הישראליות - שלרוב כשרות או באוריינטציה כשרה - עונות על הצורך שלהם ונהנות מתפוסה יפה".

מנה של מסעדת בלאגן/ צילום: julie charles

לאכול חומוס בשלג

ברובע העשירי של פריז, באזור שרחוק בעליל מהאוריינטציה הכשרה של רבעי המארה (נגיע אליו מיד) ובלוויל, לא רחוק מתחנת הרכבת המרכזית גאר דו נורד, פתח השף הצעיר לוטן לחמי (30) את החומוסייה העברית הראשונה בעיר האורות, "יפו" המדוגמת (yaffo, 96 rue dhauteville) שזוכה לעניין בקרב פודי'ז וכותבי אוכל מקומיים.

"הולך טוב והפידבק חיובי", הוא אומר. "במשך שנים, חומוס לא נחשב פה כמנה שעומדת בפני עצמה אלא מטבל קיצי שאוכלים בחוץ. לכן, כשקר - הביקוש יורד. פסיכולוגית, אני עדיין רואה שקשה לצרפתים לאכול חומוס כשיש בחוץ שלג, למשל".

 מנה של מסעדת יפו/ צילום:julien benaiteau

לחמי, קונדיטור בעברו, למד מדגנאות בבית הספר הצרפתי של אלאן דוקאס ועבד במשך כמה שנים בפטיסרי לאדורה היוקרתית, שהייתה אמורה לפתוח סניף בקניון גינדי TLV שבתל אביב השנה - והתקפלה ("אני מבין אותם. גם לפושון לא קל - מסובך לפתוח עסק של אוכל בישראל", אומר לחמי).

"זו הייתה תקופה שהתחילו לדבר על אוכל ישראלי והחלטתי לוותר על הפינצטה שעובדים במסעדות יוקרה ולהכין חומוס". "יפו" צרפתית בתפיסתה, והאדפטציה המקומית ניכרת בתפריט. נעשה שימוש בחומרי גלם עונתיים וצרפתיים שמקבלים טאץ' ישראלי. החומוס עצמו מתבסס על הטחינה הישראלית של אל ארז הנצרתית.

את החומוס מגיש לחמי פושר, עם תוספות חמות שמשתנות על בסיס יומי: אחת בשרית - טלה בתנור, למשל, ואחת צמחונית כמו ברוקולי צלוי. "וריאציות יותר ים תיכוניות כשנעשו שינויים גם בחומוס. מה שמקובל בישראל הרגיש למקומיים מוזר, כמו שימוש דומיננטי בכמון ושום. 'אנחנו רוצים לחזור למשרד בלי ריחות', אומרים הלקוחות, שגם לא קיבלו את הבצל שהגשתי בצד לניגוב. בכלל, הם אוכלים חומוס עם מזלג", הוא אומר.

מסעדת יפו/ צילום: julie charles

מאוכל יהודי לאוכל ישראלי

העניין העולמי באוכל ישראלי הוא חלק מטרנד מזרח תיכוני מקיף יותר שאותו חולקת ציון עם סוריה ולבנון, שגם מטבחיהן נוכחים בפריז: פטיסרי סורית, אלף (Aleph), נפתחה גם היא בעיר השנה.

"כשהגעתי לפריז, היה רק אוכל יהודי ועל אוכל ישראלי לא היה בכלל מה לדבר", אומרת עירון-קוץ. "חלק מהמסעדות היהודיות נחשבו למקומות אייקוניים גם מחוץ לקהילה - מסעדת גולדנברג, למשל, עם חבית ההרינג הענקית והמפורסמת שבכניסה. היא, כמו רוב המקומות הוותיקים, נסגרו זה מכבר ולא זכו לראות את הרנסנס של הרובע היהודי במארה, על סצנת האוכל שלו".

"אוכל ישראלי כישראלי התחיל עם דוכני פלאפל שהוקמו ברובע בתחילת המאה הנוכחית. לעניין גדול ומשמעותי ראשון בעיתונות זכה "המזנון" של אייל שני, הודות לאוכל שהוא ישראלי, אבל גם עם טאץ' צרפתי ומגע הומוריסטי כמו בף בורגיניון בפיתה. הם מאוד מתרשמים גם מהכרובית הצלויה שלו, מהישיבה על הבר לארוחה, שפופולרית בארץ וכה נדירה פה - וכן מהשימוש בירקות, ומהאוכל הצמחוני, טרנד עולמי חזק וקלף חזק של האוכל הים-תיכוני". למסעדה של שני יצטרף בקרוב סניף נוסף, באיזור קנאל סן מרטאן -מעוז ההיפסטרים של עיר האורות. שני עצמו מגיע תכופות לעיר ומבשל במזנון לעיני הלקוחות.

לא רחוק מהמארה, בשישי בערב, מסעדת "בלגן" - השלוחה הצרפתית של קבוצת מחניודה - מלאה עד אפס מקום. הנציגה המפונפנת ביותר של גל המסעדות הישראלי ממוקמת בלב פריז, ליד רחוב ריבולי וכיכר הקונקוד ונפתחה מוקדם יותר השנה בקומת הקרקע של מלון היוקרה רנסנס.

החלל מרגיש צחור, נקי ושלו. השלווה שנוסך מופרת כשמישהו צועק - בחיבה, בטח שבחיבה - על יושבות השולחן שיתחילו לשתות יותר כי רק הוא מתבסם מהיין - פינו נואר של "הרי גליל" (שמככב בגאון, כמו גם הפינו נואר של גמלא, בעוד מסעדות שביקרתי בהן בעיר).

מאוחר יותר ינגנו כאן את הלהיט "אמריקנה" של דלידה - הווריאציה המקומית למוזיקה המזרחית של מחניודה הירושלמית - והמלצרים והסועדים יפצחו בריקודי שורות. שככה יהיה לי טוב.

החלל מחולק לשניים: בר קוקטיילים חשוך בהשראת המועדונים של מונמרטר, ובר אוכל ארוך המשקיף למטבח. השף במקום, דן יושע, מארח הערב את אסף גרניט ואת השפית נופר זוהר ("קפה האנוי") למשמרת מיוחדת שבה יעלו מנות ספיישל שהכינו השניים. "חומרי הגלם כאן מעולים. האוכל מחניודה, אבל השפע שנחשפנו פה אליו והמנות שאנחנו יוצרים בהשראתו - חדש", אומר גרניט.

על הקוקטיילים אמונים שותפי מחניודה בפריז, והם יוצאי דופן באיכותם, שואבים השראה מהאוכל הישראלי - קוקטייל סלק ומזקאל עם קציפת מי חומוס, למשל. "זה כמו כוסברה - או שאתה אוהב או שלא מתחבר", אומר יושע וצוחק.

"מבין הישראליות, 'בלגן' הוא בעיניי המקום היחיד שיוכל לקבל הכרה של מישלן. אם השירות, החומרים וההגשה ישמרו על סטנרדט גבוה, הם יקבלו גם כוכב", אומרת עירון-קוץ. רשמנו לפנינו.

מתכון | כרובית צלויה

חומרים: 1 כרובית בינונית שלמה, על הבסיס והעלים הירוקים. 50 מ"ל שמן זית מלח ופלפל גרוס

הכנה: מסדרים כרובית במרכז סיר גדול ויוצקים מים בכמות שמכסה 3/4 מגובהה של הכרובית. ממליחים בכפית מלח מחוקה על כל ליטר מים. מביאים לרתיחה ומכסים.

מבשלים על להבה נמוכה 15-10 דקות (תלוי בגודל הכרובית). מסננים את המים ומעבירים את הכרובית למסננת ומניחים לה להתייבש שם דקה-שתיים.

מושחים את הכרובית החמה בשמן זית בידיים או בעזרת מברשת. זורים מלח גס ופלפל גרוס ומעבירים לתבנית מכוסה בנייר אפייה. צולים בתנור שחומם מראש לחום של 220 מעלות עד להזהבה עמוקה של כיפת הכרובית והעלים המקיפים אותה. מגישים לוהט.

עוד כתבות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים