גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האירוע הגורלי הבא ביבשת אירופה: הבחירות באיטליה

הבחירות, שיתקיימו בתחילת מארס, ידגישו את הבעיות הכלכליות והפוליטיות של הגוש כולו ואת תפיסתה של איטליה כמדינה המדאיגה ביותר בו

ברלוסקוני / צילום: רויטרס, Antonio Parrinello
ברלוסקוני / צילום: רויטרס, Antonio Parrinello

נשיא איטליה סרג'ו מטרלה, פיזר ביום ה' את הפרלמנט והודיע על עריכת בחירות בתחילת מארס. בחירות אלה ידגישו את הבעיות הכלכליות והפוליטיות שמטרידות עדיין את אירופה, וכן את סוגיית מעמדה של איטליה כחוליה החלשה ביותר בגוש האירו.

הבחירות, שיהיו האחרונות בשורת בחירות הרות גורל באירופה, ישקפו את המגמות הדומיננטיות של 2017: קהל בוחרים מפוצל, לחץ נמשך מצדן של תנועות פופוליסטיות וקשיים צפויים בכינונה של ממשלה לכידה.

אך עבור מנהיגים אירופים רבים ממשיכה איטליה להיות המדינה המדאיגה ביותר בגוש האירו בגלל החוב הציבורי האדיר שלה, הבנקים החלשים והתחרותיות הנמוכה.

הבחירות, שנקבעו ל-4 במארס, אינן צפויות להפיג חששות אלה מכיוון שהזירה הפוליטית עוברת טלטלה מחודשת עקב מאמצי המרכז-ימין להתגונן מפני תנועה פופוליסטית חדשה וחצופה, ושיבתו של סילביו ברלוסקוני בן ה-81 שחידש את הקריירה הפוליטית שלו. תנועת חמשת הכוכבים - המפלגה האנטי-ממסדית שבמהלך המשבר כבשה בסערה את הזירה הפוליטית האיטלקית הודות לזעם הציבורי על פוליטיקאים ותיקים - עשויה לזכות בכ-30% מהקולות.

הדעה הרווחת היא שהבחירות לא יניבו רוב מוחלט בפרלמנט לאף אחת מהמפלגות, ואף ייצרו תקופה ממושכת של חוסר יציבות פוליטי בכלכלה השלישית בגודלה בגוש האירו. כלכלת איטליה סובלת מבעיות מבניות ומביורוקרטיה שבעטיה מפגר קצב הצמיחה של המדינה אחר קצב צמיחתן של שאר מדינות גוש האירו.

אירופה נהנית מהמומנטום הכלכלי החזק ביותר שלה זה שנים רבות, והתאוששות זו עשויה אולי לעמעם את החששות לגבי תוצאות הבחירות באיטליה. כלכלת איטליה קיבלה זריקת עידוד מהצמיחה הכלכלית החזקה במדינות אירופיות אחרות, וכן מכמה שנים של מדיניות מוניטרית סופר-גמישה בשילוב עם ביקוש מרוסן באיטליה עצמה לאחר ההאטה העמוקה והממושכת ביותר שפקדה את המדינה בתקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה.

האיטלקים מתפנקים במכוניות חדשות, והשנה הם רכשו כ-2 מיליון מכוניות חדשות. מספר רב יותר של משפחות רוכשות מכונית שנייה, על פי נתוני חברת המחקר האיטלקית Promotor. הבנקים האיטלקיים - שעוררו אשתקד חששות ברחבי אירופה - מסדירים באיטיות את מצבם הפיננסי לאחר שמחקו השנה הלוואות רעות בהיקף כולל של 60 מיליארד אירו.

אך על אף שקרוב לוודאי כי ב-2017 צמחה הכלכלה ב-1.5% - הקצב המהיר ביותר בתקופה של שש שנים - עדיין מדובר בקצב הצמיחה האיטי ביותר באירופה בשנה הנוכחית, לצד קצב הצמיחה של בריטניה, על פי תחזיות האיחוד האירופי. קצב צמיחתה של איטליה נמוך פי שניים מקצב צמיחתן של מדינות כמו ספרד, שרשמה התאוששות חזקה. הבנק המרכזי של גרמניה מעריך כי קצב צמיחתה של איטליה יואט ב-2018 ל-1.4%, וב-2019 ל-1% בלבד.

כלכלת איטליה - שהיקפה הנוכחי קטן ב-6% בהשוואה לתחילת 2008 - היא הכלכלה היחידה בקבוצת 7G שעדיין לא שבה להיקף שהיה לה לפני המשבר.

ממשלותיהם של פאולו ג'נטילוני ושל קודמו בתפקיד, מתיאו רנצי, ביצעו כמה רפורמות מפתח, בייחוד בהגמשת חוקי התעסוקה וחיזוק מגזר הבנקאות החלש. "הכלכלה שאותה יירש הפרלמנט הבא תהיה במצב הרבה יותר טוב מהכלכלה שירש הפרלמנט הנוכחי", אמר שר הכלכלה האיטלקי פייר קרלו פדואן, בכנס שנערך לאחרונה.

אך מנהיגי המגזר העסקי ומנהיגים פוליטיים טוענים שאיטליה לא ניצלה את המשבר כאמצעי לתיקון חולשות כרוניות.

בנאום שנשא לפני עשר שנים לוקה די מונטזמולו, ראש איגוד התעשייה האיטלקי ולשעבר יו"ר פיאט, הוא פירט עשר רפורמות דחופות - כולל הקטנת המנגנון הביורוקרטי והנמכת המסים - שאת ביצוען דורש המגזר העסקי האיטלקי מהממשלה. "היום הייתי יכול לשאת את אותו הנאום בדיוק", אמר מונטזמולו בריאיון.

פירושם של מכשולים מבניים כאלה ואחרים הוא שקרוב לוודאי שאיטליה לא תוכל לצמוח בקצב מהיר יותר מהקצב הנוכחי, לדברי כלכלנים. להערכת קרן המטבע הבינלאומית, רק באמצע שנות העשרים של המאה הנוכחית תשוב ההכנסה לגולגולת באיטליה לרמה שלפני המשבר.

ההאטה הותירה צלקות עמוקות במרקם החברתי של איטליה. יותר מ-4.7 מיליון איטלקים חיים בעוני אבסולוטי - כמעט פי שניים לעומת מספרם לפני עשר שנים, על פי נתוני לשכת הסטטיסטיקה של איטליה.

אבטלת הצעירים עומדת על 35%, ודור שלם של צעירים נותר ללא עבודה או מתקיים מעבודות קצרות טווח על בסיס חוזי בשכר נמוך מאוד. על אף שבריחת המוחות שנרשמה במרבית מדינות דרום אירופה מתחילה להצטמצם, ממשיכים אלפי בוגרי אוניברסיטה איטלקים להגר ממולדתם מדי שנה.

"רמת הצמיחה הנוכחית נמוכה מכדי לפתור את הבעיות של האנשים", אמר אנריקו ג'ובניני, כלכלן בהכשרתו שכיהן בעבר כשר העבודה.

שאלות ותשובות

- מה מוטל על כף המאזניים?

איטליה היא האחרונה בסדרת בחירות חשובות ברחבי אירופה בשנה האחרונה. התחזיות לגל ניצחונות של מפלגות פופוליסטיות ב-2017 לא התממשו בדרך כלל, אבל האתגרים שעדיין ניצבים בפני אירופה - ציבור בוחרים מפוצל, זעם כלפי המפלגות המסורתיות ואי שביעות רצון מהאיחוד האירופי - הם חריפים במיוחד באיטליה, ויבואו לביטוי מלא בקמפיין הבחירות.

- מי צפוי לנצח?

לפי הסקרים, אף אחד. אף אחת משלוש המפלגות העיקריות לא צפויה לקבל רוב. קואליציה של המרכז-ימין בהשתתפות ראש הממשלה לשעבר סילביו ברלוסקוני צפויה כעת לקבל 37%, והיא היחידה שיש לה סיכוי קטן לזכות ברוב. מפלגת השלטון הדמוקרטית מהמרכז-שמאל איבדה תמיכה בחודשי הסתיו. התנועה האנטי ממסדית חמשת הכוכבים, שנרתעת מקואליציות עם מפלגות אחרות, מקבלת 29%. גישתה הבדלנית צפויה להיות בעוכריה כי חוק הבחירות החדש מעדיף קואליציות על פני מפלגות שלטון יחידות.

- אז מה יקרה בהמשך?

אם הקואליציה של ברלוסקוני תשיג רוב ברור, הנשיא מטארלה יטיל עליה את משימת הרכבת הממשלה. לא ברור מי יהיה המועמד לראשות הממשלה במקרה זה. אם שום קבוצה לא תזכה ברוב, תנועת חמשת הכוכבים תהיה אולי המנצחת בבחירות ותקבל אולי מנדט להקים ממשלה בראשות המנהיג שלה, לואיג'י די מאיו. אבל זו תהיה ממשלה חלשה מאוד, מפני שהיא תזדקק לתמיכה חיצונית ממפלגות אחרות לכל חקיקה שלה. יש סיכוי שתנועת חמשת הכוכבים תחליט על ברית עם הליגה הצפונית או עם קבוצת מפלגות שמאל, וזה ישפר את סיכוייה להרכיב ממשלה.

- מה יקרה אם אף אחד לא יוכל להרכיב ממשלה?

במקרה של פרלמנט מפוצל, הנשיא יוכל לבקש מהמפלגות לנסות להקים קואליציה מקיר לקיר בתמיכת המפלגות הגדולות, אולי מלבד חמשת הכוכבים והליגה הצפונית. לממשלה כזו יהיה מנדט לטפל בכמה רפורמות - מה שמשקיעים מסוימים יאהבו. קואליציה רחבה יותר, ממשלת אחדות לאומית, היא אולי אופציה נוספת, שתכלול את רוב המפלגות ובראשה יעמוד טכנוקרט. אם לא תהיה ממשלה עם רוב פרלמנטרי, הנשיא יצטרך להכריז על בחירות חדשות, וזה יפחיד את השווקים. ראש הממשלה הנוכחי פאולו ג'נטילוני ממשיך לנהל את ענייני המדינה השוטפים עד הקמת ממשלה חדשה.

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים