גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תהיי גבר: "אישה שהיא כל כולה נשית לא נתפסת כמנהיגה"

בעשור האחרון נוספו לשדרת הניהול הישראלית מנהלות בכירות רבות. חוקרת התקשורת ד"ר צפירה גרבלסקי-ליכטמן בחנה איך זה משפיע על סגנון ההנהגה ■ ניתוח "ליידי גלובס"

ד"ר צפירה גרבלסקי–ליכטמן / צילום: ענבל מרמרי
ד"ר צפירה גרבלסקי–ליכטמן / צילום: ענבל מרמרי

זה היה הנאום החריף ביותר שלה עד היום, נאום הניצחון בכנס לשכת עורכי הדין האחרון באילת, והיא התכוננה אליו היטב. לפני שעלתה על הפודיום, ערכה חזרות עם היועצים שלה. הם עבדו איתה על האינטונציה, ביקשו ממנה להראות יותר עוגמת נפש ועצבות, לדבר יותר לאט, לעצור ולנשום רגע. זוהי כמובן לא סיטואציה יוצאת דופן אצל פוליטיקאים, מה ששונה הוא שהפעם שרת המשפטים, איילת שקד, הסכימה לחשוף את רגעי ההכנה האלה מול מצלמות הטלוויזיה, וגררה הרמת גבה קולקטיבית.

במדינות רבות זה מקובל: פוליטיקאים, אנשי עסקים, בעלי תפקידים בכירים ואפילו נשיאים, נשים וגברים, לא מתביישים להודות שהכריזמה שלהם היא רק 20% גנטיקה ו-80% פרקטיקה. "כאן, כשאתה מודה שהתאמנת כדי להיות טוב יותר, מתייחסים לכך כאל משהו מחליש", אומרת ד"ר צפירה גרבלסקי-ליכטמן, שחוקרת תקשורת לא מילולית אפקטיבית.

"התחלתי להסתכל על התחום קודם כל אצל הורים. כשהם אומרים לילד 'איזה יופי הציור', אבל הפרצוף שלהם אומר 'פיקאסו לא יצא ממך', ברור שזה משפיע על הילד. כל המחקרים בקוגניציה מראים שהמוח שלנו לא מסוגל לעשות הפרדה בין המילולי ללא מילולי, וכשאת רואה בנאדם את לא רק מקשיבה למה שהוא אומר, את מקשיבה לידיים ולפנים שלו. אם יש סתירה, זה מיד משפיע על התפיסות שלך, על היחס שלך כלפיו, על ההבנה ועל המסר".

במסגרת עבודת הדוקטורט שלה חקרה גרבלסקי-ליכטמן, 46, את תחום התקשורת הלא מילולית אצל פוליטיקאים. כשסיימה, ב-2003, הלקוח הראשון שהמתין לה בחוץ היה ראש הממשלה. אחריו באו שרים, ראשי ערים ומנהלים. "הראשון שפתח לי את הדלת ליישום הפרקטי של הידע האקדמי היה אייל ארד", היא מספרת. "בפוליטיקה את רואה חוסר הלימה וסתירה מאוד גדולה בין מה שאנשים אומרים לבין מה שהם משדרים, ואין סיכוי להצליח ככה. זה קורה גם בראיונות עבודה - את רואה בנאדם שאומר את כל הדברים הכי נכונים, אבל הגוף שלו משדר את ההפך.

"גם להתקבל למשרה הכי בכירה, יכול בסוף ליפול לא רק על יכולת, אלא גם על רגש - אני בוחרת בנאדם שיהיה לי נעים לעבוד איתו. מדובר באיזונים נורא עדינים, את רוצה יו"ר דירקטוריון שיהיה נחמד איתו ברמה הרגשית. אם מישהו מייצר אנטגוניזם למרות שהוא מדהים, סיכוי גבוה שלא אבחר בו".

"מחקרים מראים שנטייה לגבריות גורמת למנהיגות להיתפס כיותר בעלות יכולת, אבל מחבבים אותן פחות". ד"ר צפירה גרבלסקי-ליכטמן / צילום: ענבל מרמרי

תהיי גבר

בעשור האחרון נוספו לשדרת הניהול הישראלית מנהלות בכירות רבות. גרבלסקי-ליכטמן בחנה באיזה אופן השינוי הזה השפיע על מודל ההנהגה. "נשים מנהיגות בוחרות במה שמכונה המודל המשולב - מילולית הן מאוד גבריות, אסרטיביות, מדברות בגוף ראשון, לא מתנצלות, לא מרככות, לא שואלות שאלות, לא מבקשות אישור, כל הסטריאוטיפים על שיח גברי. הפעלים הם של עשייה, הן דורשות פעולה, ויודעות לתת את עמדתן בצורה מאוד לגיטימית. אבל מבחינה לא מילולית הן מאוד נשיות. זה אומר גם בלבוש, גם בהופעה וגם בתנועות, שהן הרבה יותר מרוככות ומעודנות, עם חיוך וקשר עין".

מחקרה של גרבלסקי-ליכטמן החל בניתוח של פוליטיקאיות ישראליות, ובהמשך עברה לבחון האם מדובר במודל ישראלי או גלובלי. "בדקתי שש מדינות דוברות אנגלית, והבנתי שאם ראית אחת, ראית את כולן. זה מאוד שונה מהדור הקודם של מרגרט תאצ'ר וגולדה מאיר, שהיה הארד קור גברי, מילולי ולא מילולי. באותה תקופה ידעת שאם את רוצה להצליח, תהיי גבר.

"שתיהן כותבות בספרים שלהן שזה היה מכוון. תאצ'ר מספרת שאימנו אותה לדבר בקול נמוך, בצורה מונוטונית, כמו גבר. גולדה מאיר אמרה שהמחמאה הכי גדולה שקיבלה הייתה שאמרו לה שהיא הגבר היחיד בממשלה. היום אנחנו יודעים שזה לא עובד, מכיוון שיש ציפייה דואלית מנשים: מצד אחד תהיי אישה, מצד שני תהיי גבר. אם את במילולי גברית, אל תוותרי על הנשיות שלך, אחרת הקהל לא יקנה את זה".

מה קורה בדור המנהיגות הנוכחי?

"יש כאלה שנוטות יותר לגבריות, וכאלה שנוטות יותר לנשיות. בדקו במחקרים איך נשים כאלה נתפסות בציבור. כשאת קצת יותר נוטה לגבריות, את נתפסת כיותר בעלת יכולת - אבל פחות מחבבים אותך, וזה נכון להילארי קלינטון, למשל. לעומת זאת, אם את נשית יותר במודל המשולב, מחבבים אותך יותר, אבל את נתפסת כבעלת יכולת פחותה. בזמנו השוו במחקר בין שרה פיילין להילארי קלינטון. פיילין נטתה יותר לנשיות, אבל חשבו שהיא חסרת יכולת, ולא בצדק. קלינטון עבדה על עצמה בקמפיין האחרון קצת יותר לחייך, יותר להתחבר למקום של לא רק להיות בעלת יכולת, אלא גם למקום הרגשי".

את לא מדברת על נחמדות.

"כשאני רואה מנהיגה עסקית, כלכלית, ביטחונית או פוליטית, אז יש את העניין הקוגניטיבי, האם היא בעלת יכולת, ויש את העניין הרגשי. את לא יכולה להגיע לאנשים רק על הבסיס הקוגניטיבי, כל קבלת החלטות היא גם רגשית. אנשים אומרים 'הצבעתי לה כי אני מתחבר אליה ברמה הרגשית', ולהיפך, 'לא הצבעתי לה כי אני לא סובל אותה'".

איילת שקד היא מודל משולב קלאסי.

"בדיוק, ואיך את יכולה לזהות? תסתכלי עליה בטלוויזיה במיוט, כך אנחנו עושים את הניתוח הלא מילולי. היא עדינה, היא מייצרת קשר עין עם המון הבעות פנים, לא מאיימת לגמרי, אך הטקסט והמסרים שלה מאוד תוקפניים וגבריים. היא אומרת דברים חריפים אבל בצורה נעימה, ואז אומרים 'אבל לפחות היא בנאדם'. העניין הזה בלט גם אצל אריק שרון ז"ל - אם היית שמה אותו במיוט, היית בטוחה שהוא מדבר על הנכדים שלו, וכשמחזירים את הקול מגלים שהשיח הוא על מלחמת אחים.

"אצל ציפי לבני אנחנו רואים יסוד נשי מובהק - זה מתחיל בשיער המוקפד, בהוויה הנשית. המסר הלא מילולי שלה מאוד מכיל, מקשיב ורך. התמונות שבהן היא 'נתפסת' עם ג'ינס או רוקדת במסיבה, עשו לה שירות נפלא. ומנגד, הטקסטים שלה וטון הדיבור מאוד גבריים, לא מתנצלים, נחושים. אם תשימי לב לנאום הבחירות שלה מ-2009, תוכלי לראות את העוצמה, ה'אני' שחוזר על עצמו - שיח גברי תקיף ומובהק. היא ללא ספק נתפסת בציבור כבעלת יכולת".

זה משתנה ככל שהתפקיד בכיר יותר?

"יש הבדל בין התנהלות שמיועדת כדי להיבחר, לעומת מה שקורה אחר כך. מירי רגב, למשל, עברה תהליך מאוד דרמטי של עידון, מהמקום שבו 'אני רוצה להיבחר ולקבל את תשומת הלב התקשורתית, לכן אני עושה דברים פרובוקטיביים', לבין המקום של להיות שרת תרבות, ועדיין לא לוותר על האסרטיביות. היא מאוד נשית, יוצרת אמפתיה".

כשמנהיגים בוכים

בצבא שירתה גרבלסקי כקצינת חינוך בבה"ד 1, "ועוד לפני שידעתי מה המסלול האקדמי שלי, מצאתי את עצמי יוצאת למשימות עם הקצינים לעתיד, ונותנת להם ציון על העמידה שלהם מול קהל. הייתי מכינה אותם לפעילות, צוערים היו עולים להדחה אם הם לא היו עומדים בדרישות הללו - של איך לנהל ואיך לפקד. וכבר אז הייתה לי את הנטייה הזו לאבחן, להביט מהצד, להנחות אנשים".

יש דבר כזה הופעה יותר מדי טובה?

"אנשים אומרים לי שהם לא רוצים שידעו שהם התאמנו, ומעדיפים קצת לגמגם. מניסיון שלי, אין דבר כזה - זה כבר ללכת למקום המניפולטיבי, וזה עלול לעורר אנטגוניזם".

אנחנו מחפשים גם אנושיות אצל מי שניצב מולנו.

"אני יכולה להגיד לך על נתניהו של 1996 שהפעם הראשונה שהוא עלה הייתה כי אנשים הצביעו לו רגשית. גם בניהול צריך לשמור על קשר טוב. אם אתה צריך לפטר מישהו ותעשה ריכוך לא מילולי, תשדר כבוד והערכה בסיסית כבנאדם, אז אפילו אם תגיד את הדברים הכי קשים, זה ישאיר רושם אחר".

והבעת חולשה?

"במחקר שנערך על מנהיגים בוכים - היו רק גברים, לא מצאו מנהיגה אחת שבכתה. כשאובמה הזיל דמעה על הרוגים בפיגוע, כל העולם נמס, אבל אישה מנהיגה לעולם לא הייתה מרשה לעצמה את זה, כי זה היה גורר תגובות שליליות. אצל אישה זה נתפס כאובר רגשנות והיסטריה, אז המסר הוא כן תהיי אמפתית, אבל אל תתחילי לבכות".

לגרבלסקי-ליכטמן חשוב להדגיש שהיא לא משנה את האנשים שעמם היא עובדת מהקצה. "אנחנו, כקהל, ישר קולטים את האמת, לא צריך להיות דוקטור לתקשורת כדי להבין מי משקר. הנזק בלעשות משהו שנראה מעושה ומניפולטיבי הרבה יותר גדול מלהיות אותנטי וגרוע. יש כאלה שנורא מצליחים בזכות העובדה שהם מאוד מוחצנים והכול בגדול, יש כאלה שמצליחים יותר כשהם במינורי, יש כאלה שכוחם הוא בדיבור המקצועי, ויש כאלה שהקשר הבינאישי הוא החוזק. בסופו של דבר זה קם ונופל על עד כמה מרגישים בנוח".

העבודה שלך עם מנהלות שונה מהעבודה עם מנהלים?

"לחלוטין לא. נשים הן לא אנדרדוג, והן גם לא צריכות להתאמץ יותר, בניגוד למה שאולי אנחנו חושבות על עצמנו. עבדתי עם אנשים בכירים בעלי מיומנויות תקשורת חלשות, וכולם צלחו את זה, נשים וגברים. מה שחשוב הוא להתחיל לעבוד על זה כמה שיותר מוקדם, ולא אחרי משבר תקשורתי. בתחילת דרכי היו באים אליי אנשים אחרי משבר, מנכ"לים ואנשים בכירים בשירות הציבורי שהייתה להם הופעה תקשורתית רעה מול עובדים או טלוויזיה. אז אפשר לתקן, אבל זה יותר קשה".

איך זה בא לידי ביטוי בעולם העסקים?

"קחי, לדוגמא, את יפית גרינברג ושרי אריסון. שתיהן מציגות מודל משולב, אך הן שונות מאוד. אריסון מאוד נשית בלא מילולי, אבל היא יודעת להיות חד משמעית והחלטית בעבודה, וזה שהיא נורא נשית ומעודנת מבלבל מאוד. גרינברג היא במידה מסוימת הדור הקודם שעבר טרנספורמציה - היא התחילה כשלא הייתה כמעט אף אישה בתחום, ולכן היא הייתה צריכה להיות גבר במילולי ובלא מילולי כדי להצליח. עם השנים זה התעדן והשתנה, בזכות כניסה של מנהיגות חדשות שהציגו משהו אחר לגמרי. היא באמת שייכת לדור של להיות האישה היחידה.

"רקפת רוסק עמינח, מנכ"לית לאומי, היא הכי נשית וקלאסית, מבנה משולב מובהק, כשבפן המילולי היא הכי גברית. ומעניין לציין שגם גברים מעריכים אותה, כי היא גם נשית. אלונה ברקת נתפסת כיותר נשית, אבל אני בספק אם ככה היא מדברת עם המנג'ר של הקבוצה. מתי התקשורת מראיינת אותה? בחגיגת ניצחון ובסיטואציות של הצלחה, זה עדיין לא מספיק כדי לדעת לעומק איך היא באמת. אין לי ספק שהיא יודעת להיות גם גברית".

המודל הצעיר

את אומרת שאין כללים ברורים, אבל יש חוק אחד בל יעבור - להתחיל חזק.

"הכלל הכי חשוב הוא להתחיל ב-120. מה ההבדל בין אוטו מדהים לאוטו רגיל? המדהים מגיע בשנייה ל-120 קמ"ש. את חייבת להתחיל מדהימה. מחקרים מצביעים על כך שעשר השניות הראשונות של הרושם הראשוני הן אלה שקובעות ברוב המקרים. במחקר שנעשה באוניברסיטת תל אביב צילמו את עשר השניות הראשונות של הכניסה לראיון עבודה, ויותר מ-80% הצליחו לנבא מי התקבל ומי לא. מתי המראיין החליט? הוא אפילו לא יודע את זה. כך שגם אם את לא רוצה להכין הכול ולעבוד עם טקסט, את ההתחלה תמיד תכיני היטב, כי כשאת מתחילה חזק, קל לך אחר כך. וזה גם מוריד הרבה לחץ".

הגיל מהווה פקטור?

"במחקרים שעוסקים בגיל מצאו משהו אבולוציוני - גם נשים וגם גברים יותר נמשכים בכל מובן למישהי שנראית צעירה, גם בהנהגה. פעם זה היה הפוך, אבל היום זה קצת השתנה, כי יש מודלים צעירים. אז הגיל הוא לא פקטור, אבל החזות כן. ואם כבר מדברים על צעירות כמו סתיו שפיר, למשל, היא בת 30, גם נראית ילדה וגם נשית, אבל מילולית היא גבר גבר. הכי מודל משולב".

במחקריה שעסקו בניהול משא ומתן במצבים של קונפליקט מצאה גרבלסקי-ליכטמן כי הרגישות שלנו לחלק הלא מילולי בדיון הרבה יותר גבוהה. "נניח שאנחנו יושבות במשא ומתן, ואת אומרת שתוכלי להביא לי מיליון יחידות. כיוון שאני צריכה לסמוך על המילה שלך, אני אחפש כל שריר שיאמת או יסתור את המידע הזה. זה ברמה שאם את תגידי לי שאת יכולה לספק מיליון, ותעשי בראש תנועה של אולי, גם אם לא מודעת - עתיד העסקה כבר נכשל".

יש אנשים שיכולים להסתיר?

"אחרת לא היינו מתאמנים. למצבים של קונפליקט זה קריטי. רמת אי הוודאות גבוהה ואני אחפש אותך בציציות, לכן כדאי שתהיי מדויקת בכל מילה ובכל תנועה".

ההבדל האבולוציוני

גרבלסקי, מרצה בכירה בקריה האקדמית אונו, מספרת ש"בצילומים לכתבה הזו ניסו לומר לי לא לחייך, 'את דוקטור, תהיי רצינית'. אבל זה בדיוק ההפך, מותר להיות גם דוקטור וגם לחייך, זה לא מוריד".

"נשים וגברים שמצליחים הם כאלה שבסוף מביאים את עצמם. דבר אחד עובד באופן מובהק: את צריכה להיות מודעת לעוצמות שלך, ולהביא אותן לסיטואציה.

"לפעמים יש אפקט דומינו: הכול עובד בסינרגיה - הפנים, הידיים, השרירים - אבל אם נשנה כמה נקודות, הכול ישתנה. אם תזדקפי, למשל, תראי איך הפנים משתנות, המבט, הנוכחות. זה דרמטי, וזה בזכות פרמטר אחד".

יש הבדל באופן שבו נשים וגברים תופסים את מי שעומד מולם?

"מחקרים מראים שנשים יותר רגישות ללא מילולי, והן נותנות לו משקל יתר. נניח שאישה מגיעה הביתה, הגבר שואל אותה מה נשמע, והיא אומרת 'בסדר', אבל עושה פרצוף. גברים לרוב יתעלמו מהפרצוף - זה לא שהם לא קלטו, אבל הם בוחרים להתעלם. האישה לא תתעלם: אם היא תראה פרצוף כזה אצל הגבר, היא מיד תשאל מה קרה.

"ההבדל הוא אבולוציוני - עד גיל שנתיים התקשורת העיקרית של ילד היא לא מילולית, והאישה במקור היא המטפלת הראשונית בינקות, אז היא חייבת לתת משקל יתר לפענוח הצד הלא מילולי, זה הישרדותי. מחקרים של השנים האחרונות מראים שכאשר הגבר הוא המטפל היחיד, רואים שהרגישות שלו ללא מילולי יותר גבוהה - מה שאומר שיש פה הוויה חברתית יותר מאשר גנטית".

המודל המשולב שאת מדברת עליו קיים היום גם אצל גברים.

"בשנים האחרונות היה דור של מנהיגים שמציגים את המודל המשולב - בארה"ב, בקנדה ובצרפת. הטענה על אובמה הייתה שבגלל שהוא גבר אפרו אמריקאי, אם הוא היה מציג מבט כועס וגבריות סטריאוטיפית, זה היה מאיים מדי ולא היו נפתחות לו דלתות. דווקא הריכוך שבו הוא בחר פתח לו את הדרך. כבר הייתה תחושה שגם הגברים הולכים למקום יותר מעודן, נשי ומאוזן, ואז בא טראמפ וטרף את הקלפים".

עד כמה רחוק היום שנשים לא יצטרכו לשלב גם את הפן הגברי?

"קשה לדעת. בימינו המודל המשולב עדיין נחוץ, כי מי שהגדיר את מודל המנהיגות היו גברים. האבטיפוס הנוכחי של מנהיג הוא: תעמוד על דעתך, אל תתנצל ודבר בגוף ראשון, ואת רואה שזה מקביל לסטריאוטיפ הגברי.

"לאישה שרוצה להיכנס לספרה שהיא לא קבעה את החוקים בה, ותגיע כשהיא כל כולה נשית, יהיה מאוד קשה, מכיוון שאנחנו לא נתפוס אותה כמנהיגה. אגב, גם הנשים לא יתפסו אותה כמנהיגה, כי לכולנו יש בראש את אותו אבטיפוס של המנהיג. השינוי הוא אבולוציוני ומדובר בתהליכים של דור. השינוי המהותי שבו מנהלות נכנסות לעמדות כל כך בכירות התרחש רק ב-10 השנים האחרונות".

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים