גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגפרור שהצית את המחאה באיראן: מיליוני משקיעים מרומים

קריסתן של חברות פיננסיות שהציעו תשואות עתק אך פשטו רגל על רקע השקעות גרועות ושחיתות, תדלקה את ההפגנות שתפחו לאתגר הגדול ביותר של הממשל האיראני מאז 2009

מפגינים בטהרן / צילום: רויטרס
מפגינים בטהרן / צילום: רויטרס

הקריאה למחאה באה באמצעות קבוצה ביישום הטלפון החכם טלגרם. יונס, רואה חשבון בן 42 בחברת יבוא זעפרן, כמו מרבית אלף חברי הקבוצה, איבד את חסכונותיו כאשר חברה פיננסית שהבטיחה תשואות עתק פשטה רגל על רקע השקעות גרועות ושחיתות.

יונס, שמתגורר בעיר משהד שבצפון-מזרח איראן, השתמש בכל כספיו ולווה כסף מהמעסיק שלו כדי להשקיע כ-20,000 דולר. החברה הציעה תשואות של עד 27%, 15 אחוזים מעל מה שהבנקים הציעו. יונס אמר שהוא קיבל חזרה רק 20% מההשקעה שלו.

"כולנו איבדנו הון ולאף אחד לא אכפת", אומר יונס, שביקש להסתיר את שם משפחתו מן ה"וול סטריט ג'ורנל" מחשש מתגובת הרשויות. הוא אומר שחברת ההשקעות נהנתה כנראה מגיבוי של הבנק המרכזי האיראני. "למה שלא נשקיע כסף בחברה שקיבלה אישור ורישוי של הממשלה?" הוא מוסיף.

מחאות על הפסדים של מוסדות אשראי שהפיקוח עליהם רופף, שפגעו במיליוני איראנים, התנהלו לכל אורך 2017. התרעומת הזו הגיעה לשיא ב-28 בדצמבר, באירוע המחאה שבו השתתף יונס ואחרים כמוהו, והצית את התבערה הגדולה ביותר שהייתה באיראן מאז 2009.

המחאות על הונאות פיננסיות התרחבו במהירות למחאה רחבה יותר על הכלכלה שלא מילאה את הציפיות, בייחוד אחרי הסכם הגרעין המפורסם מ-2015 שהקל את העיצומים המערביים אבל לא תרם הרבה לשיפור ברמת החיים.

איראנים רבים יצאו לרחובות כדי למחות על עליות המחירים ועל המדיניות הכלכלית של הנשיא חסן רוחאני שנחשב לאיש מרכז. מהר מאוד המחאות התדרדרו להפגנות נגד המשטר האיראני, והמפגינים קראו להדחת המנהיג העליון האייאטולה עלי חמנאי. הממשלה פרסה כוחות ביטחון כדי לרסן את המפגינים ועצרה יותר מ-4,000 בני אדם. יותר מ-20 נהרגו ברחובות ועוד שלושה במרכזי מעצר.

חמנאי האשים בהתקוממות את אויבי המדינה, כולל ארה"ב, ישראל ומתנגדי המשטר האיראנים בחו"ל. ביום ג' שעבר הוא הכיר לראשונה בכך שחלק מהמחאה נבע ממצוקה לגיטימית, וקרא לממשלה לטפל בה, ובכך העביר את האחריות לידיו של הנשיא רוחאני.

גל המחאה הממושך ביותר בעשור

גל המחאה שמערער את יסודות המשטר הוא הממושך ביותר שבפניו ניצבו הרשויות באיראן זה כמעט עשר שנים, מאז שמיליונים יצאו לרחובות ב-2009 בטענה שהבחירות לנשיאות שבהן ניצח אז מחמוד אחמדינג'אד היו מוטות נגד יריבו הרפורמיסטי.

בימים האחרונים שככו המחאות, אבל הבעיות של מעמד העובדים שהצמיחו אותן נותרו בעינן, כולל אינפלציה דו-ספרתית, שיעור אבטלה של 12% והתפיסה ששחיתות מערכתית שוללת מן הרוב את העושר של המדינה.

הכלכלה האיראנית, שסבלה מהעיצומים הבינלאומיים, מניהול כושל מבני ומהסטת כספים לשדות הקרב של סוריה, עיראק ותימן, מצויה בקשיים זה שנים. עסקת הגרעין העלתה את הצמיחה הכלכלית - קרן המטבע הבינלאומית צופה 3.8% השנה - אבל לא פתרה בעיות בסיסיות.

בשנה האחרונה, עובדים שבתו במפעלי תעשייה ואנרגיה ובמפעלי סוכר, מלט וצמיגים. הם התלוננו שלא קיבלו שכר או קצבאות פנסיה במשך חודשים.

רוחאני גרם לסערה בתחילת דצמבר, כאשר הוא חשף את פרטי התקציב הממשלתי המוצע שלו, והראה שמיליוני דולרים הוקצו למוסדות דת ולמשרדי כוהני דת שמחוץ לשליטת הממשלה. משמרות המהפכה קיבלו כ-8 מיליארד דולר. בו זמנית, הוא הזהיר שקצבאות למיעוטי ההכנסה יקוצצו ומחירי הדלק יעלו אולי ב-50%.

אבל הזעקה הגדולה ביותר הייתה בנושא חברות ההשקעות, שפעילותן מגלמת את הבעיות העמוקות ביותר במדינה.

החברות הפיננסיות פרחו

עסקיהן של החברות הפיננסיות פרחו בימי קודמו של רוחאני, מחמוד אחמדינג'אד, שהתיר במחצית העשור שעבר בעלות פרטית ופרטית למחצה על ארגוני אשראי. איראנים ממעמד העובדים וממעמד הביניים, שכוח הקנייה שלהם נשחק מהאינפלציה ומפיחות המטבע, נהרו למוסדות הללו, כשהם להוטים להרוויח כסף.

קרן המטבע מעריכה שהיו יותר מ-7,000 מוסדות כאלו במדינה. נתונים ממשלתיים קובעים שעד השנה עברה, הם ריכזו 25% מתזרים המזומנים של המדינה. באוגוסט, רוחאני הורה לבנק המרכזי לכפות על המוסדות הללו מבנה נוקשה, ולהגביל את הריבית שהם מציעים ל-15%.

אנליסטים וכלכלנים איראנים אומרים שהחברות הללו נועדו להיכשל. הן נוהלו והיו בבעלות לא של מומחים פיננסיים, אלא של אנשים בעלי קשרים קרובים למוסדות דת, למערכת המשפטית ולמשמרות המהפכה.

חלק גדול מההון שלהן הושקע במיזמי נדל"ן שלא היו רווחיים מספיק למימון התשואות שהובטחו ללקוחות-המשקיעים. העדר רגולציה, חובות דיווח ושקיפות, ותרבות של שחיתות החישו את קריסתם של מוסדות רבים כאלו.

קרן המטבע שיבחה את הרשויות באיראן בשנים האחרונות על הטיפול בבעיות של המוסדות הללו באמצעות מיזוגים כפויים, העברת נכסים למוסדות בריאים יותר ושינוי מנדט לבנקים ברישיון, אבל המהלכים הללו לא הבטיחו את הפיצוי של כל בעלי הפיקדונות.

אנשים שהפסידו כספים נפגשו עם פקידים נבחרים, קיימו עצרות בטהרן בחזית הפרלמנט והפגינו. הקבוצה ביישום טלגרם שהפיצה את מחאת 28 בדצמבר, שבינתיים נמחקה מהאתר הזה, כונתה "הזמנה למחאה" ונוהלה על ידי חאמד מובהדי, אחיינו של הפוליטיקאי השמרן ג'באד קרימי רודוסי. רודוסי הוא נציג משהד בפרלמנט, וחבר המפלגה הפוליטית ג'בהה פיידארי, שמתנגדת לעסקת הגרעין, לפתיחת הכלכלה ולשיפור הקשרים עם המערב.

התקפה על הנשיא רוחאני

מתנגדיו של הנשיא רוחאני מהחוגים השמרנים השתמשו בהפסדים הפיננסיים כדי לתקוף את המדיניות הכלכלית שלו, והאשימו אותו שהוא הניח למוסדות האשראי להונות את המשקיעים. אבל מובהדי ובעלי בריתו מחסידי הקו הנוקשה לא העריכו נכונה את האופי הנפיץ של המחאה, אומרים פרשנים.

"זה היה גפרור בערימה גבוהה של חומר דליק שרק חיכה לאש", אמרה מרי דונובן, אנליסטית בכירה במכון היזמות האמריקאי בוושינגטון. "המציאות היא שהשמרנים ליבו את חוסר שביעות הרצון של הציבור מהכלכלה ומהישגיו של רוחאני הרבה לפני שפרצו המחאות".

השורשים של מוסדות האשראי הם במוסדות פיננסיים בשליטת הממשלה שנקראים "טאבוני" שפרחו בשנים שאחרי המהפכה האיסלאמית של 1979. מאוחר יותר, הנשיא דאז אחמדינג'אד הפריט אותם, והבנק המרכזי העניק להם רישיונות עבודה.

לפני ההפרטה, המוסדות הללו תפקדו במידה רבה כקרנות פנסיה לעובדי מדינה. הציבור הרחב, לעומת זאת, שלא רחש אמון לבנקים ולמוסדות ממשלתיים, קנה דולרים או זהב כהשקעה.

אחרי ההפרטה, המוסדות הללו החלו למשך פיקדונות בריביות גבוהות מאלו שהציעו הבנקים. האינפלציה עלתה ל-40% בימי נשיאותו של אחמדינג'אד, מה ששחק את כוח הקנייה של החסכונות, ותשואות גבוהות יותר הפכו לאטרקטיביות יותר.

מוסדות רבים כאלו היו קשורים למוסדות דת, או שנהנו לפי השמועה מגיבוי המערכת המשפטית או ממשמרות המהפכה, מה שהגביר את האמון ביציבות שלהם. הפיקוח עליהם היה רופף, והם החלו לעסוק במתן הלוואות ושירותים בנקאיים נוספים ללא רישוי מתאים, לפי קרן המטבע.

המוסדות הללו השקיעו כספים רבים של משקיעים בנדל"ן ובנכסים לא נזילים נוספים, והשתמשו בפיקדונות חדשים כדי לנהל את תזרימי המזומנים. ב-2013, ההפסדים הצטברו כאשר מחירי הנדל"ן ירדו. מוסדות אחרים נפגעו מהאשמות שחיתות וניהול כושל. כשבעלי הפיקדונות ביקשו למשוך את כספם, הוא לא היה שם.

הבנק המרכזי התערב כדי להציל מוסדות כושלים אחרים, על ידי ארגון מיזוגים והעברות נכסים לבנקים בריאים, או על ידי הסבת המוסדות לגופים מורשים.

רבים מאלו שהפסידו כספים מאשימים את ההנהלות במעילה בכספים, או את הרשויות בחוסר פיקוח עליהן. רק מעטים הועמדו בפני מיצוי דין. מקור משפטי מסר בחודש שעבר שנאשמים בתיקי תביעה נגד חברה בשם סאמן אל-חוג'אג' שוחררו בערבות. הוא ציין שמדובר על נכסים בהיקף 2.7 מיליארד דולר, אם כי חלק גדול מהכסף הוחזר, לפי סוכנות הידיעות הרשמית-למחצה טסנים.

עוד כתבות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים