גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות הסנקציות: עסקים בינל' ממשיכים לפעול בצפון קוריאה

עסקים רבים פועלים במדינה תחת מבנים מעורפלים שעוזרים להם לטשטש את קשריהם אליה

חיילים במצעד צבאי בצפון קוריאה / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
חיילים במצעד צבאי בצפון קוריאה / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

עסקים בינלאומיים ניצבו בשבוע שעבר בפני תאריך היעד ליציאה ממיזמים משותפים שפועלים בצפון קוריאה. אבל עשרות מהם עדיין פועלים שם, לפי מומחים, תחת מבנים מעורפלים שמסייעים להם לטשטש את קשריהם לצפון קוריאה. הם מספקים למדינה הזו הכנסות משמעותיות, ומדללים את השפעת העיצומים הפיננסיים על משטרו של קים ג'ונג און.

"כלכלת צפון קוריאה ממשיכה לתפקד על אף שהיא מבודדת יותר ויותר על ידי הידוק מסע העיצומים הבינלאומי", אמר בן דיוויס, פקיד לשעבר במשרד האוצר האמריקאי שמנהל את המחקר ב- Kharon, חברת טכנולוגיה שמזהה סיכוני עיצומים עבור חברות.

בחודשים האחרונים, גם מועצת הביטחון של האו"ם וגם הממשל האמריקאי העלו את רף הענישה נגד צפון קוריאה, כולל איסורים חדשים על מיזמים משותפים כדי להרתיע את תוכנית הגרעין של המנהיג קים. אבל האיסורים הללו התבררו כחדירים.

האו"ם וארה"ב עדיין לא ציינו שום חברה שמפירה את האיסור על מיזמים משותפים, אבל החשש מתרכז בקשרים בין צפון קוריאה לחברות מסין, מלזיה, סינגפור, הונג קונג ומדינות נוספות ששומרות על קשרים מסחריים עם המדינה המוחרמת.

כמה מהמיזמים נראים רווחיים במיוחד לצפון קוריאה. לדוגמה, דיווחי הממשל האמריקאי מראים שמדינה זו מחזיקה בחלק משמעותי מהמסחר הלא חוקי בסיגריות בעולם, שמגלגל מיליארדי דולרים בשנה.

פקידים אמריקאים ועריק בכיר מצפון קוריאה בעל ידע ישיר על פעילותו הפיננסית של קים, אומרים שמרבית הרווחים נכנסים ישירות לקופות של פיונגיאנג. המזומנים הללו משמשים למימון הצבא, תוכניות הנשק הגרעיני ומוצרי היוקרה שמסופקים לאליטה הפוליטית והצבאית שמסייעת להמשיך את שלטונו של קים.

חברה גדולה אחת שמעורבת עדיין במיזם משותף בצפון קוריאה היא אורסקום טלקום מדיה וטכנולוגיה ממצרים. בדוחותיה הכספיים לינואר-יוני 2017, החברה דיווחה על החזקה של 75% במיזם סלולרי עם חברת הדואר והתקשורת הצפון קוריאנית. היא גם ציינה החזקה בבנק צפון קוריאני שנקרא אוראבנק, שלפני כן מסר שהוא נסגר. אורסקום רשמה נכסים בשווי של 1.2 מיליארד דולר נטו מהמיזם הסלולרי בצפון קוריאה, ודיווחה שהיא קיבלה דיבידנד של 15 מיליון דולר ממנו ב-2016, ושל כ-39 מיליון דולר בחודשיים הראשונים של 2017. מידע עדכני יותר לא היה זמין.

לא ברור אם אורסקום מפירה עיצומים כלשהם. החרם של האו"ם מאפשר לחברות לקבל פטורים ממנו, אם הן עוסקות ב"מיזמי תשתית ציבורית לא מסחרית שלא מניבים רווח".

יו"ר אורסקום, נאגיב סוויריס, שהוא בעל אזרחות אמריקאית, אמר לאחרונה ל"וול סטריט ג'ורנל" שהחברה מצייתת לכל החלטות האו"ם, ואין לה תוכניות לעזוב את צפון קוריאה.

החברה המצרית מסרה בעבר ש"יש לה תהליך של בידוד החברה הבת הקוריאנית שלה, כדי להבטיח שהיא מצייתת לכל החוקים הנוגעים בדבר". היא הגישה בקשות לאגף לבקרת נכסים זרים באוצר האמריקאי ובמועצת ביטחון של האו"ם, באמצעות רשויות מצריות, לקבלת רישיונות להמשכת עסקיה בצפון קוריאה.

קשריה העולמיים של צפון קוריאה מדגישים את הקשיים של האו"ם באכיפת ציות לעיצומים בקרב המדינות החברות בארגון. מדינות רבות לא הגישו לארגון את דוחות היישום של העיצומים שהן היו אמורות להגיש. חוקרים מטעם האו"ם מתלוננים שמדינות רבות אינן מגיבות כראוי לעדויות על הפרת עיצומים. למדינות רבות יש גופי אכיפה פנימיים חלשים מדי או עדיפויות פוליטיות וחוקיות סותרות, שמאפשרות התעלמות מהעיצומים, לפי פרשנים.

קשרי פיונגיאנג עם חברות בעולם מאיימים גם על מוסדות פיננסיים שרוצים להימנע מענישה בגין פעילות שקשורה למשטר שם. Kharon מזהירה שקשה לאתר מיזמים משותפים אחרים בצפון קוריאה, וזהו סיכון לבנקים ולמשקיעים שלהם.

"זיהוי אינטרסים לא מדווחים בצפון קוריאה הוא אתגר למוסדות מסחריים", אמר דיוויס.

חברה אחרת, Charoong Thai Wire and Cable מתאילנד, מקיימת קשרים עם צפון קוריאה באצעות מיזם משותף עם חברת הדואר והתקשורת שלה, כדי להפעיל את שירותי האינטרנט, הטלפון והטלוויזיה בכבלים בצפון קוריאה.

Charoong דיווחה בדוחות שלה ל-2016 שיש לה 25% בחברה מתאילנד שיש לה מיזם עם "חברת הטלפון והתקשורת של צפון מזרח אסיה" הצפון קוריאנית. היא דיווחה גם על החזקה של 20% בחברה מהונג קונג שהיא שותפה בחברה הצפן קוריאנית "סטאר" שמנהלת את שירותי האינטרנט בצפון קוריאה. Charoong דיווחה ששתי ההחזקות הללו הניבו לה הכנסות של כמעט 4 מיליון דולר בשנה שעברה.

תאילנד לא דיווחה לאו"ם על צייתנותה לעיצומים נגד צפון קוריאה מאז 2009. דובר שגרירות תאילנד בוושינגטון אמר שהמדינה "מחויבת לחלוטין ליישום החלטות מועצת הביטחון שנוגעות לצפון קוריאה". הוא סירב לפרט.

בריטיש אמריקן טובאקו, יצרנית הסיגריות והבעלים של מותג לאקי סטרייק, מכרה את חלקה במיזם משותף עם ממשלת צפון קוריאה בשנה שעברה, על רקע הידוק העיצומים וחקירה של זיופי סיגריות, מסר מקור יודע דבר.

אבל הבעלים הרשום הנוכחי של המיזם היא לאקי גינברד, חברה מסינגפור, שהיא בבעלות של עוד חברה מסינגפור שהתאגדה בשנה שעברה, שהיא בבעלות עוד חברה בורסאית. לכולן יש כתובת ומזכירות אחת.

סינגפור, שבסוף השנה שעברה מסרה שהיא משעה את כל קשרי המסחר עם צפון קוריאה, מיישמת את עיצומי מועצת הביטחון "במלואן וכלשונן", מסר דובר שגרירות סינגפור בוושינגטון. הוא לא הגיב על שאלות לגבי החברות המסוימות.

עוד כתבות

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: ap, Seth Wenig

הוא בדרך כלל נביא זעם, אבל דווקא ביחס להשלכות המלחמה הוא אופטימי

מנכ"ל ג'יי. פי. מורגן, בנק ההשקעות הגדול בעולם, אמר בראיון ל-CNBC כי הוא אופטימי לגבי האפשרות שהמבצע הצבאי נגד איראן יוביל לשלום במזרח התיכון ● לצד זאת, ג'יימי דיימון הזהיר כי "ישנה אדישות רבה בשווקים" וסימן התפרצות מחודשת של האינפלציה בארה"ב כסיכון מרכזי

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

ההרס מהפגיעה של טיל איראני בתל אביב / צילום: אלה לוי וינרייב

שיפור קטן אך לא מספיק במצב מיגון הדירות בערים הגדולות בין שתי המלחמות עם איראן

למרות שיפור קל במספר הדירות הממוגנות, כשני שלישים מהדירות בערים הגדולות עדיין ללא ממ"ד ● בבת ים ובבני ברק יותר מ־80% מהדירות אינן ממוגנות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

מטחים בגליל (ארכיון) / צילום: דוברות כבאות והצלה לישראל, מחוז צפון

פגיעת רסיסים בבית פרטי במרכז, ללא נפגעים; מוקדם יותר פגיעה ישירה בבית מגורים בגליל

לאחר האזעקות: דיווח על פגיעת רסיסים בבית פרטי, לא היו דיירים בבית ● צה"ל בגל תקיפות בלבנון אחרי פגיעה ישירה בבית מגורים בגליל ● כוחות קרקעיים נכנסו לדרום לבנון • דיווח: המוסד וכוחות מיוחדים של ישראל ביצעו פעולות קרקעיות באיראן • במקביל: דיווחים על פיצוצים בטהראן, באספאהן ובתבריז • עדכונים שוטפים

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שרת התחבורה: השמיים בישראל לא יפתחו לפני שבוע הבא, בינתיים ניתן להגיע דרך טאבה

בתום הערכת מצב בנתב"ג הבהירה השרה כי פתיחת המרחב האווירי לא צפויה לפני השבוע הבא ותתבצע בהדרגה ובתיאום ביטחוני ● עד אז, המעבר היבשתי בטאבה ממשיך לשמש חלופה מרכזית לשבים ארצה

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

כלי רכב חדשים בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

רשות הספנות והנמלים: לאחסן כלי רכב בנמלים רק לשלושה ימים

רשות הספנות והנמלים הורתה לנמלים במפרץ חיפה ואשדוד שלא לאכסן כלי רכב חדשים נוספים ● המשמעות: אוניות להובלת רכב יופנו לנמלים זרים ועלולים להיווצר עיכובים משמעותיים במסירות כלי הרכב

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?