גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"החקיקה בתחום הנדל"ן בישראל לא מתאימה למציאות כיום"

ערן רוט, מייסד ומנהל שותף בקרן אינטו, המפעילה רשת חברתית להשקעות נדל"ן, מספר ל"גלובס": "אנחנו במו"מ מואץ עם גופים גדולים בארה"ב, שייתכן כי ישקיעו סכומים משמעותיים לתוך הקרן" ■ "המוסדיים בישראל לא צריכים להקים מחלקות נדל"ן משל עצמם, אלא להפנות את ההשקעות לגופים המתמחים בכך"

ערן רוט / צילום: איל יצהר
ערן רוט / צילום: איל יצהר

האם טרנד ההשקעות החברתיות בנדל"ן באמצעות מימון המונים, שצבר תאוצה בשנים האחרונות, נמצא בדעיכה? אם במחצית הראשונה של 2017 הצליחו שלוש מהקרנות המרכזיות הפועלות בתחום בישראל - הגשמה, אינטו ו-HAP - לגייס בקלות ובמהירות עשרות מיליוני שקלים עבור פרויקט אחד או כמה בארה"ב או בבריטניה, בחודשים האחרונים נראה שהן מתקשות הרבה יותר.

הגשמה הצליחה בדצמבר להשלים גיוס של כ-43 מיליון שקל (12.4 מיליון דולר) עבור פרויקט יזמי בתחום המגורים בעיר פורטלנד שבאורגון, אבל זה קרה כשלושה חודשים לאחר תחילת המהלך. אינטו ביצעה גיוס אחד באמצעות תשקיף באפריל 2017, כשהצליחה בתוך שעות בודדות לגייס 17 מיליון שקל לטובת הון עצמי לפרויקט הקמת מעונות סטודנטים בוויסקונסין, אבל לאחר מכן "נעלמה" מהרדאר של המשקיעים בבורסה.

"כיום הפעילות המרכזית שלנו בארה"ב, עם הפנים לעולם. בשנה האחרונה הפוקוס שלנו הוא על פנייה למשקיעים לא רק מישראל, אלא מכל העולם, וזוהי מגמה עולמית. כיום העולם הפך להיות שטוח לגמרי, ואתה יכול לקבל מידע טוב ומעודכן יותר ממישהו שנמצא ביפן או בארה"ב, לעומת השכן שלך או מי שיושב לידך בעבודה", אומר ערן רוט, מייסד ומנהל שותף בקרן אינטו, בראיון ל"גלובס".

"50% מהמשקיעים שלנו ישראלים"

רוט, שניהל את קרן הגשמה של אבי כץ לפני שהקים את אינטו ב-2015, עבר להתגורר בניו ג'רזי לפני כחצי שנה, כחלק מהכוונה של אינטו להסיט את מוקד פעילותה מישראל לארה"ב ולעולם, ולגייס לקרן משקיעים מוסדיים גדולים מארה"ב.

"יצרנו רשת חברתית, שבמסגרתה משקיעי הנדל"ן מכל העולם יכולים לתקשר זה עם זה, לנתח את ההזדמנויות וההשקעות, לדבר ולהמליץ אחד לשני", אומר רוט. "לא המצאנו את הגלגל, רק צבענו אותו בצבע אחר. כיום, לאחר שנתיים וחצי של פעילות, יש לנו כ-35 אלף משקיעים רשומים, המגיעים מיותר מ-100 מדינות".

כמה מתוכם ישראלים?

"בערך 50%. כפי שדיווחנו ופורסם בעבר, אינטו התקשרה עם מרידיאן קפיטל כבר בתחילת דרכה - מה שנתן לנו דחיפה אדירה. מדובר בגוף ענקי, שמבצע אלפי עסקאות בשנה, בשווי של כ-37 מיליארד דולר, ויש לו כמובן גישה להרבה מאוד עסקאות טובות, שלא קל להגיע אליהן".

אתה יושב קרוב למטה של מרידיאן קפיטל?

"כן, אני יושב באותו בניין שלהם במרכז מנהטן, ומכאן אנחנו פונים לכל העולם. יש לנו בקרן גם משקיעים ממדינות המפרץ וערב הסעודית. כל תחום מימון ההמונים חם מאוד בעולם, אבל בארץ זה מתקדם לאט בגלל הרגולציה".

את אינטו מנהל לצד רוט דב קוטלר, הפועל ממשרדי החברה בגני התערוכה בתל אביב. הקרן, שמאפשרת למשקיע שברשותו 25 אלף דולר או יותר להשקיע בפרויקטי נדל"ן, הוקמה על ידי רוט וקוטלר, שבעבר שימש מנכ"ל חברת כרטיסי האשראי ישראכרט, בית ההשקעות פריזמה ובנק אגוד. השניים מגדירים את אינטו כ"רשת השקעות חברתית". כיום מועסקים בקרן 40 עובדים, מתוכם 30 בישראל ועוד 10 בארה"ב.

רוח גבית חזקה מגולדמן זאקס

כעת נראה כי רוט וקוטלר מכוונים יותר לגיוס סכומים גדולים ממשקיעים מוסדיים בארה"ב, ובאחרונה הם נהנים מרוח גבית חזקה מבנק ההשקעות גולדמן זאקס, שהחליט בחודש שעבר להשקיע 250 מיליון דולר בפלטפורמת השקעות הנדל"ן האינטרנטית Cadre, שאחד מהשותפים שלה הוא חתנו של הנשיא טראמפ, ג'ראד קושנר (יחד עם אחיו ג'ושוע). Cadre הוקמה ב-2014 על ידי האחים קושנר ומנכ"ל החברה, ראיין וויליאמס.

"מה שקרה בחודש שעבר זה לא פחות מרעידת אדמה, כשכל עולם מימון ההמונים וגיוס הכספים באמצעות פלטפורמות אינטרנטיות קיבל דחיפה חזקה מאוד בעקבות ההחלטה של גולדמן זאקס", אומר רוט.

ומה המצב בארץ?

"בארץ המצב הפוך. יש רגולציה מחמירה מאוד, שאף הוחמרה בשנים האחרונות, ואי-אפשר לגייס סכומים גדולים ממשקיע בודד, גם אם הוא משקיע מוסדי גדול".

רשות ני"ע רוצה להגן על המשקיעים.

"אני יכול להבין, אבל אי-אפשר להשאיר את המצב כמו ב-1969. אנחנו מברכים על הרגולציה והפיקוח, אבל החוק לא מתאים למציאות הטכנולוגית הקיימת כיום. צריך לעשות חקיקה חדשה, שתגן על הצרכן, אבל תתאים ל-2018.

"יש ביקושים אדירים למוצר הזה מכל העולם, וגם בישראל, וזה טוב מאוד שיש רגולציה במטרה להגן על המשקיעים מכל מיני נוכלים, אבל צריך לאפשר את ההתפתחות גם בארץ, בדומה למה שקורה בעולם.

"כיום משקיע ישראלי יכול לקנות נכסים במיליוני דולרים באמצעות פלטפורמה שפועלת מחוץ לישראל, כמו Cadre, למשל, אבל מי שפועל מתוך ישראל - כפוף לרגולציה המקומית, וזה אבסורד. לצערי, רשות ני"ע לא התקדמה עם הזמן והטכנולוגיה. בעולם כל משקיע יכול לראות את הנכס דרך האינטרנט ולהחליט אם להשקיע, הכל שקוף. בישראל אני מוגבל ל-35 ניצעים בלבד, משקיעים כשירים, וזה כמובן בעייתי. בארה"ב קל לנו הרבה יותר לפעול".

איך אתה מסביר את המהלך של גולדמן זאקס?

"צריך לזכור שאנחנו חיים בעולם של תשואות נמוכות מאוד באג"ח, אז הם החליטו שהם מגדילים את ההשקעות בנדל"ן. הם גם רוצים להיות שותפים בניהול הקרן, קאדרה, ובמסגרת ניהול הנכסים של המשקיעים המאוד-עשירים שלו, גולדמן זאקס מתכנן להפנות כ-250 מיליון דולר מהכספים האלה לפלטפורמה, שהיא בסך הכל דומה לשלנו".

אתם פועלים בכיוון דומה?

"כן. אנחנו במו"מ עם גופים גדולים בארה"ב, שייתכן כי ישקיעו סכומים משמעותיים לתוך הקרן, וגם יבצעו הזרמה של כספי משקיעים שלהם לנכסים שהקרן תשקיע בהם או תפנה משקיעים אליהם. המו"מ הואץ באחרונה, בעקבות ההודעה של גולדמן זאקס. כאן הם מבינים שהם צריכים להתרכז בתחומים שהם מומחים בהם, הקשורים לשוק ההון, ואת ההשקעה בנדל"ן הם צריכים לתת לגופים שמבינים ומתמחים בזה, דרך גופים מפוקחים ושקופים. בארץ המוסדיים עדיין לא פועלים כך".

למה הכוונה?

"המשקיעים המוסדיים לא צריכים להקים מחלקות נדל"ן משל עצמם, אלא להתמקד בשוק ההון ולהפנות את ההשקעות בנדל"ן לגופים המתמחים בכך".

אז אתם לא מתכננים להנפיק עוד פרויקטים בתל אביב?

"אנחנו חברה גלובלית, שמאפשרת למשקיעים ישראלים להשקיע יחד עם משקיעים מכל העולם בפרויקטים שונים. עשינו תשקיף אחד, ואנחנו בוחנים את זה כל הזמן ברמת העלויות.

"צריך להבין שהכנת וביצוע תשקיף כוללת עלות של יותר ממיליון שקל בהתחלה, ועוד עלויות שוטפות של קרוב למיליון שקל כל שנה - אז אם מדובר בהשקעה של עשרות מיליוני דולרים, זה הגיוני, אבל אם ההשקעה היא של כמה מיליונים בודדים, זה פוגע קשות בתשואה של המשקיעים והופך ללא כדאי. חוץ מזה, אמנם רשות ני"ע עושה מאמצים אדירים לזרז תהליכים, אבל הכנת תשקיף והוצאתו אורכת כשלושה חודשים ולפעמים יותר, והרבה פעמים זה זמן יותר מדי ממושך עבור קבלת החלטה על כניסה להשקעה בפרויקט".

אינטו / תעודת זהות

■ תחום פעילות: רשת חברתית להשקעות בנדל"ן

■ מנכ"ל: ערן רוט

■ יו"ר: דב קוטלר

■ היקף גיוס עד היום: 400 מיליון שקל

■ היקף השקעות עד היום: 2 מיליארד שקל

בעלי מניות עיקריים: ערן רוט (45%), דב קוטלר (10%) ומרידיאן קפיטל גרופ (10%)

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"