גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסוף לסחטנות בתמ"א 38? ועדת הערר בת"א עושה סדר בתחום

בעלים של שטחי מסחר בבניין מגורים בת"א הגיש בקשה לשימוש חורג במשרדים לצורכי מגורים ■ הוועדה המקומית בת"א אישרה את הבקשה, ובכך איימה על היתכנות הכלכלית של הפרויקט ■ ועדת הערר הפכה את ההחלטה וקבעה כי לא ניתן הסבר משכנע לתזמון בין קידום הפרויקט לבין הגשת הבקשה לשימוש חורג

הסבת משרדים / צילום: איל יצהר
הסבת משרדים / צילום: איל יצהר

ועדת הערר המחוזית בתל-אביב ביטלה לאחרונה היתר בנייה שנתנה עיריית תל-אביב לבעלים של משרד שביקש להסב אותו למגורים, בבניין שמיועד בכלל להריסה במסגרת תמ"א 38. הוועדה השתכנעה שבעל המשרד - האחרון מבין 27 בעלי זכויות שעוד לא חתם על הסכם לביצוע תמ"א 38 בבניין - לא באמת חפץ לממש את ההיתר לשימוש חורג, אלא לזכות בתמורה מוגדלת מהיזם במסגרת המו"מ למימוש הפרויקט.

מדובר בשני בניינים צמודים ברחוב פרופ' שור 27 ו-29 בתל-אביב, שבהם מקדמת חברת "בנייני העיר הלבנה" פרויקט תמ"א 38, במסלול הריסה ובנייה. החברה כבר החלה בשיווק הדירות החדשות שייבנו בו, כשלדבריה בבניין החדש יהיו 60 דירות ב-9 קומות (קומת מדרון, קומת קרקע חלקית, 5 קומות טיפוסיות ושתי קומות גג חלקיות), בתכנון בר אוריין אדריכלים.

בחברה גם מציינים כי שטחו של המגרש דונם וחצי, "אך על אף גודלו של הבניין הוא מעוצב כשני בניינים כך שהוא מתאים למרקם העירוני בסביבתו".

נכון להיום, בבניינים הישנים ישנן 26 דירות מגורים, ובקומת המרתף ארבעה משרדים שנבנו בהיתר עם הקמת הבניינים בשנות ה-50. עם קידום פרויקט התמ"א, חתמו על הסכם לביצוע הפרויקט 26 בעלי הדירות, ואילו בעל המשרד לא הגיע להסכמות עם החברה היזמית. לטענת בעלי הדירות, בעל המשרד לא אהב את העובדה כי התמורה בגין מגורים גבוהה יותר מתמורה בגין משרדים. בעל המשרד הגיש בשנת 2015 בקשה לוועדה המקומית לאישור שימוש חורג לצמיתות ולהסבת המשרדים לארבע דירות מגורים. לבקשה הוגשו התנגדויות של מרבית בעלי הדירות, אולם בסופו של ההליך אישרה הוועדה המקומית בסוף 2016 אישור חורג למגורים לאותם משרדים לתקופה של 10 שנים.

על החלטת הוועדה המקומית הגישו בעלי הדירות ערר לוועדת הערר המחוזית. הם טענו, באמצעות עוה"ד אלי וילצ'יק וכרמית רבי ממשרד כהן וילצ'יק, כי מתן השימוש החורג עלול לסכל מימוש פרויקט תמ"א 38 בבניינים הרעועים, לאחר שהתקשרו בהסכם עם היזם. לטענתם, מתן היתר לשימוש חורג, אשר ייצור 4 דירות נוספות שיש להעניק לבעליהן דירות תמורה, יסכל את ההיתכנות הכלכלית של הפרויקט כולו.

"אין זכויות ברכוש המשותף"

בדיון שהתקיים לאחרונה הגדיר וילצ'יק את הבקשה לשימוש חורג כ"בקשה פקטיבית". לדבריו, "יש פה ניסיון דרך השימוש החורג להשיג יתרונות כלכליים לבעלי המשרדים. אין פה מצב אמיתי שבו אי פעם השימוש החורג הזה, גם אם יאושר, ייצא לפועל, במצב בו 26 מתוך 27 דיירים כבר חתומים על הריסה ובנייה מחדש מכח תמ"א 38. זו דרך צינית להשתמש במוסדות התכנון להשיג יתרונות כלכליים עבור מי שמנהל מו"מ".

וילצ'יק הוסיף כי לטענת בעלי הדירות המשרדים פעלו כל השנים בבניין בצורה טובה, ואין באמת הצדקה לשימוש חורג למגורים, וכל מטרת הבקשה היא שהמו"מ שמנהל היזם עם בעלי המשרד יהיה על מגורים ולא על משרדים. נוסף לכך טען וילצ'יק בדיון כי הבנייה בפועל אינה תואמת את היתר הבנייה, ואישור הבקשה לשימוש חורג תכשיר למעשה בנייה בשטח שאינה תואמת היתר. טענה נוספת שעלתה בדיון היא כי במסגרת הבקשה מבקשים בעלי המרתף לבצע שינויים ברכוש המשותף של הבניין, לרבות בחצר פנימית, ובמערכת האינסטלציה של הבניין.
מנגד טען עו"ד מיכה גדרון, שייצג את בעלי המשרד, כי הנימוקים לגבי פרויקט תמ"א 38 אינם רלוונטיים, מאחר וכיום קיים בניין שהריסתו אינה אפשרית לולא הסכמה של 100% מהדיירים, ואין לדעת בשלב זה מה תחליט המפקחת על הבתים המשותפים אם תידרש להכריע בסוגיה.

ועדת הערר בראשות עו"ד הילה סירוטה ליבנה, קיבלה את הערר וביטלה את החלטת הוועדה המקומית המתירה את השימוש החורג.

לדבריה, "למבקש ההיתר לשימוש חורג אין זכויות ברכוש המשותף המקנות לו זכות לעשות בו כרצונו, ומשכך לטעמנו בוודאי כאשר כל יתר בעלי הזכויות מתנגדים לבקשה לא ניתן לאשר את הבקשה להיתר ויש להמתין להכרעה במחלוקת הקניינית שבין הצדדים בטרם תידון הבקשה לשימוש חורג. מול כלל המבחנים שנקבעו בהחלטות שונות של ועדת הערר לאורך השנים בהקשר של בקשה להיתר לשימוש חורג מתוכנית, ובשקלול תוצאות המבחנים אף בהתחשב בעובדה כי מקודמת בקשר לבניין בקשה לביצוע פרויקט מכוח תמ"א 38, אין מקום להתיר עתה את השימוש החורג למגורים".

מעבר לכך, ועדת הערר מציינת כי "הוועדה המקומית לא ידעה להשיב לנו האם נבחנה התאמה בין הבקשה לשימוש חורג לבין ההיתר שניתן לבניין, ואף מבקש ההיתר לא ידע השיב על כך. לטעמנו היה על מבקש ההיתר לפרט נקודה זו במסגרת הגשת בקשתו להיתר. משלא עשה כן, אין לו אלא להלין על מחדלו בהקשר זה".

עוד כתבות

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

שרית שטיינר מנהלת תיקים בכירה פעילים / צילום: סיון פרג

מנהלת ההשקעות שטוענת: "שוק המניות בת"א אטרקטיבי מוול סטריט גם להמשך"

שרית שטיינר, מנהלת תיקים בכירה ב"פעילים", מעדיפה את הבורסה בת"א גם לאחר העליות החדות בעקבות המלחמה, בזמן שבוול סטריט "בלי AI הצמיחה מתונה בהרבה" ● מעריכה שהנדל"ן המניב והאנרגיה ייהנו אחרי המלחמה, לצד סקטור מניות הגז שהן "עוגן סולידי" בתיק

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

מה לעשות עם תיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"הזדמנות קנייה לא נורמלית"? המומחים חלוקים מה לעשות עם תיק ההשקעות

לקראת פתיחת המסחר בת"א, המלצות מנהלי השקעות נעות בין "לא להגדיל סיכון" ו"להימנע ממכירת חיסול", לבין "חשיפה גבוהה להשקעות בשוק הישראלי" ו"צמצום של רכיבי המט"ח בתיק (השקל־דולר בדרך לקידומת 2)" ● ומה ניתן ללמוד מהתנהגות השוק במבצע "עם כלביא"

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

1,800 תביעות ויותר מאלף מפונים: הנזקים עליהם מפצה רשות המסים

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

"כבר לא נלחצים מלחימה ורצים למכור": המשקיעים שבלב העליות בבורסת ת"א

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שרת התחבורה: השמיים בישראל לא יפתחו לפני שבוע הבא, בינתיים ניתן להגיע דרך טאבה

בתום הערכת מצב בנתב"ג הבהירה השרה כי פתיחת המרחב האווירי לא צפויה לפני השבוע הבא ותתבצע בהדרגה ובתיאום ביטחוני ● עד אז, המעבר היבשתי בטאבה ממשיך לשמש חלופה מרכזית לשבים ארצה

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה