גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ ממלא הבטחות בחירות - על חשבון הרשויות המקומיות

השבוע פרסם הממשל בארה"ב את תוכנית ההשקעות בתשתיות שאמורה להניב השקעות של יותר מטריליון דולר על פני 10 שנים ■ עפ"י התוכנית, האחריות למימון העבודות עוברת במידה רבה לממשלי המדינות והרשויות המקומיות, מה שצפוי להיתקל בהתנגדות מצד שתי המפלגות הגדולות

שלטי מחאה על תוכנית התשתיות של טראמפ/ צילום: Leah Millis ,  רויטרס
שלטי מחאה על תוכנית התשתיות של טראמפ/ צילום: Leah Millis , רויטרס

ממשל טראמפ פרסם שלשום (ב') את תוכנית ההשקעות בתשתיות שעוררה ציפייה רבה לאחר שעמדה במרכז הבטחות הבחירות שלו. התוכנית הורחקה בסולם העדיפויות בשנת כהונתו הראשונה של הנשיא, כאשר הבית הלבן ניסה ללא הצלחה לשנות את מערכת שירותי הבריאות, ואחר כך חוקק את קיצוצי המס בהיקף 1.5 טריליון דולר.

התוכנית מנסה להחליף עבודות ציבוריות מסורתיות במימון פדרלי במערכת חדשה של תמריצים שמיועדת לגרום לממשלי מדינות ורשויות מקומיות לגייס כספים משלהן לשיפור של תשתיות מקומיות.

הממשל אומר שתמריצים בסך 100 מיליארד דולר בעשר שנים יניבו השקעות כוללות של יותר מטריליון דולר בכבישים, גשרים, רכבות ומערכות מים. הרעיון הוא שוושינגטון תספק סיוע ללא יותר מ-20% מעלות כל פרויקט חדש. התוכנית מעבירה את האחריות למימון עבודות ציבוריות חדשות מהממשל הפדרלי אל הערים והמדינות. עם זאת, עדיין לא ברור אם הממשל יממן את ההוצאה הפדרלית הישירה שכלולה בתוכנית, 200 מיליארד דולר.

הממשל הטיל למעשה על הקונגרס לאתר את מקורות החלק הפדרלי המתוכנן של הכסף, כאמור 200 מיליארד דולר, וזהו אתגר קשה שבעתיים לאחר שהנשיא טראמפ חתם בשבוע שעבר על הסכם התקציב הדו-שנתי.

הצעתו של טראמפ ניצבת בפני התנגדות חזקה בקונגרס, של שתי המפלגות - בייחוד הדמוקרטים - שספקניות כלפי כל תוכנית שלא יוצרת מימון ברור לטיפול בתשתיות המתיישנות בארה"ב. המחוקקים גם מטילים ספק בכך שהשקעה פדרלית קטנה תספיק כדי ליצור את בום ההשקעה הנחוץ בתשתיות.

הגירעונות הגבוהים יותר שנובעים מקיצוצי המס ומסעיף ההוצאות שאושר בשבוע שעבר יהפכו את תוכנית מימון התשתיות של טראמפ ל"ירייה מוחלטת באפילה", אמר אנדי לפרייר, אנליסט בחברת המחקר קורנרסטון מקרו.

"הרפובליקאים בבית הנבחרים לא יסכימו לתקציב תשתיות שמוסיף לגירעון. תהיה לכך התנגדות חזקה", הוא אמר.

בבית הלבן אומרים שהתקציב שאושר כולל כמה סעיפי הוצאה למימון 20 מיליארד דולר בשנה שנחוצים למימון שדרוג התשתיות. יועצי הנשיא גם לא נענו לקריאות של ארגונים כמו לשכת המסחר האמריקאית להעלות את מסי הדלק לנהגים לראשונה מתחילת שנות ה-90 כדי לממן את ההשקעה בתשתיות.

העלאות מס מקבלות יחס ספקני בקונגרס, בייחוד אחרי קיצוצי המס בהיקף 1.5 טריליון דולר בעשור הקרוב, והכניסה לשנת בחירות הביניים לקונגרס. טראמפ עלול גם להתקשות לשכנע חברים בקונגרס לאשר קיצוצים עמוקים בהוצאה הנוכחית.

התקציב של טראמפ, אם יבוצע, יקצץ תוכניות תשתית קיימות, ויפגע אולי במיזמים חשובים שאמורים להתבצע בחודשים הקרובים. לדוגמה, הממשל מציע לחסוך יותר מ-1.4 מיליארד דולר על ידי ביטול תוכנית "התחלות חדשות" במשרד התחבורה הפדרלי, אם כי הוא יתיר פרויקטים שכבר חתמו על הסכמי מימון באמצעות המענקים הללו.

פרויקטים בסכנה

ביטול מענקי "התחלות חדשות" יסבך את המאמצים לפתח תוכניות מימון לפרויקטים כמו המנהרה החדשה המוצעת מתחת לנהר ההדסון בין ניו-ג'רזי לניו-יורק סיטי. מנהרה זו היא אחת ההבטחות הגדולות של מושלי שתי המדינות הללו לבוחריהם.

בלוס אנג'לס, פקידים עירוניים מזהירים שהם חייבים לחתום בקרוב על מענק בסך 1.3 מיליארד דולר במסגרת "התחלות חדשות" כדי להתחיל בביצוע השלב השלישי של הרחבת "הקו הסגול" של הרכבת התחתית בעיר. הקו זה חייב להיות מוכן עד למשחקים אולימפיים שהעיר תארח ב-2028.

מושל טנסי, ביל הסלאם, רפובליקאי, יצא מפגישה עם הנשיא ויועציו בבית הלבן כשהוא משבח את מאמצי הממשל, אבל הוסיף שהמדינות זקוקות לממשל ולקונגרס כדי לממן מחדש את "קרן הכבישים המהירים", שמספקת את רוב המימון התחבורתי הפדרלי למדינות.

בכיר בבית הלבן אמר השבוע שהממשל מאמין שיש לו כעת תמיכה גדולה יותר בקיצוצים של פוליטיקאים מקומיים, שיתמכו בגיוס חלק גדול יותר מהמימון לשיפור תשתיות תמורת קבלת יותר שליטה בפרויקטים השונים.

הסלאם, מושל טנסי, אמר אתמול שהובטח לו שטנסי תקבל אשראי למימון חבילת עבודות על תשתיות שהיא אישרה בשנה שעברה, אם הממשל יצליח לעבור לשיטת המענקים הפדרליים מבוססי התמריצים.

אבל ראש עיריית לוס אנג'לס, אריק גרסטי, דמוקרט שהבית הלבן מציג כמי שכבר אימץ את מודל גיוס הכספים המקומיים לפרויקטים גדולים של תחבורה, התרשם פחות מתוכנית הבית הלבן.

"כל תוכנית פדרלית צריכה להביא דולרים ריאליים, ולא להגדיל את הנטל על הרשות המקומית כאשר וושינגטון אינה רוצה להוביל את הפרויקט", אמר גרסטי, והוסיף שהממשל צריך לספק את "החלק ההוגן" של המימון. "הם לא יכולים לסמוך על הדולרים שלנו, אם הם לא מביאים את הדולרים שלהם".

חבר בית הנבחרים ג'ון ירמות מקנטקי, הדמוקרט הבכיר בוועדת התקציבים בבית, אמר לכתבים אתמול שהעברת ההצעה של הממשל בקונגרס תהיה "קשה מאוד". הדמוקרטים מוכנים, לדבריו, לדון בכל הצעה, "אבל אנחנו חושבים שההצעה הזו (להעמסת מימון התשתיות על הרשויות המקומיות) היא לחלוטין לא ראויה, ונשענת יותר מדי על השקעה פרטית ספקולטיבית".

"לא הולכת להיות תמיכה דמוקרטית גדולה בהצעה הזו", הוא אמר על ההצעה של טראמפ.

עוד כתבות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

בצל הדיווחים על תקיפה ישראלית: מסכים אדומים באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● ירידות בחוזים העתידיים על וול סטריט

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות