גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי הנפילה: וול סטריט ממתין לרעידת אדמה נוספת

האם הרעידה הבאה בשוקי המניות תהיה חלשה יותר ותסמן חזרה למגמה חיובית - או שמא תהיה חזקה יותר ותאותת דווקא על האפשרות לשינוי מגמה בשווקים לאחר 9 שנים של עליות שערים?

מחכים לרעידת האדמה הבאה / צילום: שאטרסטוק
מחכים לרעידת האדמה הבאה / צילום: שאטרסטוק

אפטרשוק, או בעברית רעידה עוקבת, היא רעידת אדמה המתרחשת לאחר רעידה קודמת שמוגדרת כ"רעידת אדמה ראשית". אלא שאם מתבררת הרעידה השנייה כחזקה יותר מהראשונה, ישתנו ההגדרות והרעידה הראשונה תהפוך לרעידה מקדימה, בעוד שהשנייה תזכה להגדרה של רעידת אדמה ראשית.

לרעידה שנייה כזאת מצפים כעת רבים מהאסטרטגים הבכירים בוול סטריט. למעשה, הוויכוח העיקרי בשוק הוא לא אם המימוש החריף של תחילת פברואר כבר מאחורינו, אלא אם הטלטלה הבאה תתברר כרעידה עוקבת בלבד, או כרעידת האדמה הראשית.

במילים אחרות, האם הרעידה הבאה תהיה חלשה יותר ותסמן את סיום התיקון הנוכחי וחזרה למגמה חיובית, או שמא היא תהיה חזקה יותר ותאותת דווקא על שינוי מגמה אמיתי בשווקים לאחר 9 שנים של עליות. כך או כך, התקופה שבין שתי הרעידות, עשויה להיפרס על פני שבועות או אפילו חודשים, ולמתוח בינתיים את עצבי המשקיעים.

בגל הירידות הנוכחי, רשם מדד S&P 500 ירידה יומית מצטברת של 10% בתוך שבועיים, לפני שנבלם ביום שישי האחרון והספיק מאז לטפס ביותר מ-3%. בשוק הסולידי, נסחרה אתמול האג"ח הממשלתית האמריקאית לעשר שנים ברמת תשואה של 2.83%, לאחר שזינקה ביותר מ-40 נקודות בסיס מתחילת השנה.

לדעת חברת ניהול הנכסים של גולדמן זאקס, תשואה זו צפויה לזנק ל-3.5% בתוך שישה חודשים, על בסיס ההנחה כי הפדרל ריזרב (פד) יעלה השנה את הריבית ארבע פעמים (0.25% בכל פעם) ובמקביל יפחית את החזקותיו באג"ח ממשלתיות שרכש בעבר. מצב זה אמור יהיה להתגלגל בסופו של דבר להשפעה שלילית גם על שוק המניות, השאלה היא רק מתי ובאיזה היקף.

"חיכינו לתיקון הזה"

בינתיים, המתינו הבוקר המשקיעים בעולם בדריכות לנתוני מדד המחירים לצרכן לינואר, כדי להבין טוב יותר את קצב האינפלציה הנוכחי בארה"ב ואת השפעותיו האפשרויות על קצב העלאות הריבית.

עוד קודם לכן, התראיין בסוף השבוע האחרון האסטרטג הוותיק מבלקסטון, ביירון ווין, לערוץ CNBC והעריך כי הירידות האחרונות בשוק המניות האמריקאי טרם הסתיימו. עם זאת, ווין גם חזר על הערכתו מתחילת ינואר, כי לאחר המימוש ישוב השוק להתחזק ויטפס לשיאים חדשים עד סוף 2018.

"יותר משנה חיכינו לתיקון של 10%. אז זו באמת לא הפתעה", אמר ווין ל-CNBC. לדעתו התיקון לא הסתיים, מאחר שהשוק טרם הספיק להתנקות באופן שיספק הזדמנות קניה רחבה. עם זאת, אמר שלדעתו "נסיים את השנה גבוה יותר מהיכן שהתחלנו".

ווין ציין בריאיון כי אינו מאמין שהתנודתיות האחרונה בשוק היא סימן למיתון מתקרב, וזאת לאור הנתונים החזקים שמציגה כיום הכלכלה האמריקאית והציפיה שלו לצמיחה ב-3% השנה.

בגישה דומה נקט השבוע גם נאדר נעימי מ-AMP קפיטל, שהמליץ למשקיעים לחכות לגל הירידות השני לפני שיחליטו להסתער מחדש על שוק המניות. "לאחר ירידה ראשונית חדה ראשונית, שוקי המניות נהנים לרוב מהתאוששות קצרה לפני התקף נוסף של מכירה מתמשכת", אמר נעימי לבלומברג והעריך כי שוק המניות האמריקאי יישאר תנודתי עד החלטת הריבית הבאה בעוד חמישה שבועות.

נעימי גם הסביר באותו ריאיון, כי התוכנית היא לקנות בשלב השני של הירידות. לדעתו, הדרך הטובה ביותר ברוב המקרים, היא לחכות שהשוק יבנה בסיס חדש, לפני שמתחייבים באופן משמעותי לצד של הקונים. עם זאת, הוא גם הדגיש כי החל לרכוש מניות במגזרים מחזוריים ובהם האנרגיה והפיננסים.

"בחרו את הרעל"

אבל ישנם כאמור גם אסטרטגים אחרים, המזהים סימנים לכך שגל הירידות האחרון מהווה את סיומה של תקופת השוק העולה, שהחלה במארס 2009. אחד מהם הוא דיוויד רוזנברג, שמכהן כאסטרטג וכלכלן ראשי בחברת הפיננסים גלוסקין שף. רוזנברג כתב בשבוע שעבר למשקיעים, כי התפלא לראות את תשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים עולות ב-16 נקודות האחוז בעת הנפילות בשוקי המניות.

את המצב הזה, בו תשואות האג"ח עולות בעת בריחה של משקיעים מנכסי סיכון, הוא הגדיר כאירוע נדיר ביותר. "תופעה של תשואות אג"ח שעולות גם בעת ירידה בשוקי המניות, נצפתה גם בשנים 1987 ו-1994", הוא כתב למשקיעים. "מה שהיה לתקופות הללו במשותף, הוא חשש מהידוק מוניטרי של הפד בגלל התחממות יתר של הכלכלה והשתטחות של עקומת התשואות. באחת השנים הללו היה תיקון ענק, ובשנייה תנודתיות גבוהה עם תיקונים מתגלגלים. תבחרו את הרעל שלכם", הוסיף רוזנברג, כשהוא מאותת לאפשרות של קריסת השווקים שנרשמה ב-1987.

השוק פחות פגיע

כך או כך, מה שברור הוא שאם מחזור העליות של וול סטריט טרם הסתיים, הרי שהוא הולך ומתקרב לכך. על השאלה הגדולה מתי בדיוק יסתיים הראלי במניות וכיצד תראה הנפילה שלאחריו, ניסה השבוע לענות ריי דליו, יו"ר קרן הגידור הגדולה בעולם ברידג'ווטר ומנהל ההשקעות הראשי שלה, בטור שפרסם בעמוד הלינקדאין הפופולרי שלו.

"אנחנו יודעים שאנחנו נמצאים בשלב 'המחזור המאוחר' של מחזור העסקים/החובות קצר הטווח", כתב דליו, "אבל אנחנו לא יודעים בדיוק היכן אנחנו נמצאים. אנחנו לא יודעים בדיוק כמה רחוקים אנו עדיין מהפסגה בשוק המניות ולאחר מכן גם בכלכלה, אבל ברור לחלוטין שבשוק איגרות החוב אנחנו כבר מעבר לשיא".

לדבריו, באופן הקלאסי, בהנחה שקצב צמיחת הרווחים (שהוא טוב למניות) הוא מהיר יותר מעליית הריבית (שהיא גרועה עבור מחירי הנכסים), הרי שמדובר בגורם שורי במקצת. בנוסף, עדיין קיימת לדבריו כמות גדולה של מזומנים מחוץ לשוק שאמורה להביא עימה לקפיצה אחרונה במחירי המניות. אלא שכניסת מזומנים זו לשוק תהיה רעה לשוק האג"ח, משום שהיא תביא עמה להידוק מוניטרי מצידו של הפד ותסמן בכך את נקודת השיא הקלאסית, שלאחריה יהיה השוק צפוי להתחיל לרדת.

"לפני כעשרה ימים, זה המקום שבו חשבתי שאנחנו נמצאים", מספר דליו. "אולם פרץ התמריצים האחרון, הצמיחה ונתוני השכר, אותתו שהמחזור מקדים במקצת את המקום שבו חשבתי שהוא אמור להיות. הדיווחים הללו הובילו לתגובה בשוק האג"ח, שהתגלגלה גם לשוק המניות. ואז ביום שישי שמענו את ההודעה על עסקת התקציב, שתביא עימה הן תמריצים פיסקאליים נוספים והן מכירות נוספות של אג"ח בידי הממשל, שיחריפו את המגמה הדובית בשוק האג"ח. וזמן קצר לאחר מכן, אנחנו נשמע על תוכנית תשתית גדולה (ונחוצה) ועל גירעונות גדולים יותר ומכירת אג"ח ממשלתיות נוספות, שתידרש כדי לממן אותם".

כך שלפי דליו ישנם כעת גורמים רבים בשוק עצמו שיחייבו עלייה בריבית הנומינלית, כשתגובות הפד אליהם והשיעור של עליית הריבית הריאלית הם שידרשו מעקב מקרוב. "מה שאנחנו יודעים הוא שאנחנו נמצאים כעת בחלק של המחזור שבו לבנקים המרכזיים קשה יותר לדייק בקביעת המדיניות המוניטרית ושבזמן הזה פעולות האיזון יהיו מורכבות במיוחד, כך שהסיכונים למיתון בתוך 18-24 חודשים הולכים וגדלים".

דליו מוסיף כי בעוד שמרבית השחקנים בשוק מתמקדים בשנת 2018 החזקה, הרי שבברידג'ווטר מתמקדים יותר באפשרויות המיתון ב-2019 וב-2020, שגם תהיה שנה של בחירות לנשיאות. כך, שמיתון בתקופה של בחירות עלול להוביל לצעדים והחלטות אותם יהיה קשה מאוד לחזות, כשהבנקים המרכזיים יגיעו לתקופה זו עם כמות התחמושת המוניטרית הנמוכה ביותר שהייתה בידיהם מעולם.

"מסיבות אלו אני חושש כיצד תיראה הנפילה הבאה למרות שהיא לא צפויה בקרוב", מדגיש דליו. עם זאת, הוא מבהיר כי כמות הכסף הגדולה שנמצאת כיום בידי החברות, המוסדות הפיננסיים, המשקיעים ומשקי הבית, הופכת את הכלכלה והשווקים לפגיעים פחות לעומת בועות שהתפוצצו בעבר.

S&P 500

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?