גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הם הורגים אותנו!"

קצרה רוחו של טראמפ לקצץ את היתרון העצום של סין במאזן המסחרי עם ארה"ב

הנשיא טראמפ עם נשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: רויטרס, Thomas Peter
הנשיא טראמפ עם נשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: רויטרס, Thomas Peter

יחסים לא פשוטים התפתחו בין דונלד טראמפ למלקולם טרנבאל (Turnbull), ראש ממשלת אוסטרליה. לזה האחרון הייתה הזכות המיוחדת להיות האיש הראשון, שנשיא ארה"ב טרק לו את הטלפון. טראמפ טילפן אליו בשבת השניה של נשיאותו, וטרק במחאה על עיסקה בענייני הגירה שעשה ברק אובמה עם האוסטרלים. מכוחה הסכימה ארה"ב לקלוט אלפיים-וכמה פליטים אפגניים, שמהם אוסטרליה הייתה להוטה להיפטר (http://tinyurl.com/turnbull-trump).

היחסים השתפרו מאז פלאים, וטרנבאל, המועמד להפסיד בבחירות הכלליות מתישהו בשנה הבאה, סר לוושינגטון בשבוע שעבר. הייתה מסיבת עתונאים משותפת, כרגיל. העיתונאים האמריקאיים התקשו להתעניין ברצינות באורח האוסטרלי, מחוץ לעניין אקטואלי אחד. אוסטרליה הוציאה רובי סער אל מחוץ לחוק לפני 22 שנה, בעקבות טבח בטסמניה. היא הפקיעה כמעט חצי מיליון רובים, ומאז לא היה בה אף מקרה אחד של רצח המונים.

כך או כך, טרנבאל יצא מגדרו להחמיא לטראמפ. אולי "להחניף" הוא פועל מדויק יותר. מנהיגים זרים, כמעט ללא יוצא מן הכלל, למדו מחברי הקבינט של טראמפ: אם הם רוצים לסול מסילות אל לבו של נשיא ארה"ב, מוטב שיצטיידו במחמאות מפליגות לאישיותו ולהצלחותיו.

מחבב ומכבד, באמת מכבד

הנשיא הכריז, שיחסי ארה"ב-סין "מעולם לא היו טובים יותר", חוץ מזה ש"הם הורגים אותנו במסחר הרבה מאוד זמן. הורגים אותנו! לחלוטין הורגים את ארה"ב במסחר. אבל פיתחנו יחסים אדירים עם סין, קרובים יותר ממה שהיו מעולם, והיחסים האישיים שלי, כפי שמלקולם [האוסטרלי] יכול להגיד לכם, עם [נשיא סין שי ג'ינפינג] הם יוצאים מגדר הרגיל... וכמה שאני לא מחבב ומכבד, באמת מכבד, את הנשיא שי, אנחנו צריכים לטפל בחוסר האיזון בסחר".

בעקבות שאלה של עיתונאי אוסטרלי מיד אחר כך, על הסכנה הסינית לביטחון המערב, טראמפ הכריז: "סין קשוחה. סין מתחזקת והולכת. היא מתחזקת בעזרת הכסף, שזרם אליהם בגלל מנהיגות כושלת בארה"ב, שהניחה להם לעשות ככל העולה על רוחם" (הוא השתמש בביטוי האנגלי, "לצאת בשלום לאחר שביצעו רצח"). אבל הוא מוסיף לקוות לשיפור יחסי הסחר, ואת תקוותו הוא מבסס על יחסיו האישיים עם הנשיא שי. ספק אם היה נשיא בארה"ב שהקדיש יותר תשומת-לב פומבית ל"יחסים אישיים", משל היו הדברים אמורים בשני מלכים אבסולוטיים במאה ה-18.

לטרנבאל לא הייתה כמובן ברירה, אלא לאשר ש"הנשיא טראמפ והנשיא שי רואים עין בעין בכל עניין, וברור בהחלט מן הפגישות שבהן נכחתי, כי [...] זו מערכת היחסים החשובה ביותר בין סין לארה"ב". היה נדמה שטרנבאל היסס במלים האחרונות, והתקרב במידה מסוכנת לתאר את מערכת היחסים כחשובה ביותר לשלום האנושות. אבל יש כנראה גבול גם לחנופה דיפלומטית.

עולם של קח ותן

קצת קשה להחליט למה נשיא ארה"ב מתכוון כשהוא מחלק ציונים לעצמו ולמעשיו. כמעט כל מה שהוא עשה ב-13 החודשים האחרונים ראוי בעיניו ללשון הפלגה. זה דיבור של סוכן מכירות, ואולי זה בדיוק מה שנשיא אמריקאי, או צרפתי, או ראש ממשלה הודי/גרמני/בריטי/ישראלי, צריכים להיות. עולמו של טראמפ חופשי מסנטימנטים. זה עולם של קח ותן. הוא מוכר, אחרים קונים; הוא מעניק הטבות ללקוחות, ומעניש מתחרים שהוא חושב ללא הוגנים. כל השאר הוא בעיניו פטפוט והעלאת גרה של אליטות יהירות.

הקשרים עם סין הם ללא ספק החשובים ביותר ביחסי החוץ של ארה"ב. שום דבר אינו מתחיל כלל להשתוות להם. עם סחר של 636 מיליארד דולר ב-2017, עם גירעון מסחרי של 350 מיליארד דולר, סין אינה אויבת בנוסח הישן של המלחמה הקרה. הסחר האמריקאי-סובייטי עמד בשיאו (1979) על 4.5 מיליארד דולר בשנה, ופחת לשני מיליארד דולר עד 1987. הקפאת יחסים הייתה קלה יחסית.

הנתון 350 מיליארד דולר כמובן מבהיל למדי. אבל יש גבול ליכולת הענישה של ארה"ב, מפני שהיצוא שלה לסין עדיין עומד על 130 מיליארד דולר. רק לשתי ארצות - קנדה (282 מיליארד) ומקסיקו (243 מיליארד) ארה"ב ייצאה יותר ב-2017. לשם השוואה, היצוא ליפן עמד על 67 מיליארד, והיצוא לגרמניה - על 53 מיליארד.

ממילא, מלחמת סחר הייתה גורמת נזקים עצומים לכלכלת ארה"ב, עולה ברבבות מקומות עבודה - והייתה גורמת מיד להאמרת מחירים של מוצרי צריכה. יתר על כן, סין היא נושה מרכזית של ארה"ב. היא מחזיקה איגרות חוב של האוצר האמריקאי בשווי של 1.2 טריליון (1,200 מיליארד) דולר, או חמישית מכל ההחזקות של זרים (http://tinyurl.com/china-debt-usa).

אף על פי כן, טראמפ קצר רוח. הוא הבטיח לבוחריו שיטפל בסין ביד קשה. הוא הבטיח להפוך על ראשם את כל סדרי סחר החוץ של ארה"ב. עד כה הוא רק רמז על העתיד לבוא: מכסי עונשין על יבוא של מדיחי כלים ממזרח אסיה. באמצע החודש, משרד המסחר של ארה"ב הציע להטיל מכס של 24% על יבוא מוצרי פלדה ו-7.7% על מוצרי אלומיניום מכל הארצות, אבל ברור שסין היא המטרה העיקרית. תאריך היעד הוא 11 באפריל.

הבהיל את השותף, זו האמנות

זה אינו מקור החיכוכים היחיד. בשבוע שעבר נאלצה חברת היי-טק אמריקאית להסתלק מעסקה שבה עמדה להירכש בידי משקיעים סיניים. החברה, Xcerra מבוסטון, מייצרת שבבים ורכיבים אלקטרוניים. משקיעיה עמדו לקבל 580 מיליון דולר בשכר האקזיט. הם ויתרו, כאשר התברר להם שהוועדה הממשלתית הדיסקרטית המופקדת על אישור השקעות זרות אינה מתכוונת לאשר. הסיבה היא החשד הגובר, שסין משקיעה מכל הבא ליד בהיי-טק כדי להשתלט על רכוש אינטלקטואלי: ידע וזכויות יוצרים.

זו העיסקה השלישית בתוך ארבעה חודשים שוושינגטון מטרפדת. שתי עיסקאות קודמות, כולל אחת עם קבוצת Alibaba הסינית, היו בהיקף של 2.5 מיליארד דולר. וושינגטון גם הניאה את ענק הסלולר AT&T ברגע האחרון ממש מלהפיץ את הטלפון החכם האחרון של וואווי (Huawei). האמריקאים חושדים זה שנים אחדות שוואווי היא כלי בידי המודיעין הצבאי של סין לשאיבת מידע טכנולוגי מתקדם, לריגול ולחבלה פוטנציאלית ברשתות אינטרנט (עסקנו בפרשה הזו ברשימה קודמת, לפני חודש וחצי ויותר http://tinyurl.com/usa-att-huawei).

האומנם כל זה, והרבה יותר, מצטרף לכלל "יחסים מצוינים עם סין"? לא בדיוק, אלא אם כן נביא בחשבון שבעיני נשיא ארה"ב הפוליטיקה והדיפלומטיה הן כלי שרת בידי "אמן העסקאות". במסיבת העיתונאים המשותפת עם טרנבאל האוסטרלי, טראמפ הזכיר איך הוא היה מנהל את יחסי המסחר עם זרים: קודם כול, כמובן, רק הסכמים דו-צדדיים, לעולם לא רב-צדדיים. אותם קל מאוד לסיים בהודעה חד-צדדית. או-אז, השותף נבהל מאוד, ומציע לאמריקה עיסקה טובה יותר.

מי יודע, אולי כך באמת צריך לנהל ארצות ויחסי חוץ. מי צריך בעלי ברית קבועים, כאשר אפשר להשיג כל כך הרבה יותר בכיפוף ידיים.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו