גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על רקע חקירות נתניהו: משבר האמון שלי עם משטרת ישראל

ניפוח החשדות, חוסר ההבנה בכלכלה והפיכתו של יאיר לפיד לגיבור לאומי - כל הסיבות לאובדן האמון בהליכי החקירה ■ פרשנות 

רוני אלשייך / צילום: אמיר מאירי
רוני אלשייך / צילום: אמיר מאירי

לפני שאסביר את הכותרת, הנה הקדמה קצרה לכל המלעיזים, המפקפקים והמקללים: ראש הממשלה בנימין נתניהו עבר את הגבולות המוסריים והערכיים בתיק 1000, גבולות המצופים ממנהיג של מדינה. הוא לא הראשון וכנראה לא האחרון שחוצה את הגבולות. קדמו לו אהוד ברק, אהוד אולמרט, שמעון פרס ואפילו אריאל שרון. בכל מקרה, לא התקשורת תשפוט אותו או תקבע את אשמתו בחשדות הכבדים נגדו, היא לא תקבע אם הוא אשם או זכאי, מושחת או ישר, והיא לא תחליט אם מדובר ב"תיקים סגורים". רק בתי משפט יעשו זאת.

והערה נוספת: בכירי התקשורת בישראל טוענים שוב ושוב שנתניהו אובססיבי לתקשורת. הם בהחלט צודקים, אבל הם שוכחים את הצד השני של המשוואה - האובססיה של התקשורת, שלהם, כלפי נתניהו.

צריך לשים את זה על השולחן: ברוב כלי התקשורת המרכזיים בישראל בולטת מאוד הביביפוביה. מדובר בשנאה פתולוגית, יוקדת, רושפת, אוטומטית, אידיאולוגית, חסרת איזונים, חסרת אובייקטיביות, חסרת ענייניות וחסרת בלמים לכל מה שמייצג נתניהו.

השנאה הזאת עוברת דרך כל שרשרת הייצור - מהעורכים הבכירים, דרך העיתונאים הבכירים ועד העורכים והעיתונאים הזוטרים. וגרוע מכל: הם מהדהדים זה את זה לדעת, עושים זה לזה נעים בגב, מארחים זה את זה וחוסמים כמעט לחלוטין כל דעה אחרת מלבוא לידי ביטוי. זו בריונות בחסות ליברליזם.

ועכשיו לכותרת: את האמון במשטרת ישראל התחלתי לאבד במהלך השנה האחרונה. אובדן האמון הזה מייצג לא מעט מהאנשים בסקטור העסקי שאיתם אני משוחח, עד כמה שהמדגם הזה קטן ולא מייצג. הנה העובדות שהובילו לחוסר האמון הזה, וכל קורא ייקח את זה לאן שהוא רוצה. 

משבר אמון / איור : גיל ג'יבלי

יאיר לפיד וארנון מילצ'ן (1): כך חדרה הפוליטיקה למשטרה

מסמך ההמלצות שפרסמה המשטרה נגד נתניהו בתיק 1000 כלל סעיף על שוחד, שהתבסס בין היתר על העזרה כביכול של נתניהו בהארכת חוק מילצ'ן. לא נכתבה מילה וחצי מילה על יאיר לפיד ועל עדותו. איך התקשורת חשפה את שמו והפכה אותו לעד מפתח? היא דיבררה את המשטרה, ומי שתדרכה את כלי התקשורת בשיחת ועידה שמדובר בלפיד ובמדובר בעד מפתח והפכה אותו למעשה ללוחם דגול בשחיתות, היא לא אחרת מאשר מירב לפידות, תומכת לפיד נלהבת, דוברת האוצר בתקופתו ומי שחושבת שלפיד הוא הסיכוי לשינוי אמיתי ולסיכוי אמיתי לחיים שפויים בישראל. התיאורים והתדרוכים של לפידות לטובת לפיד ונגד נתניהו הם פוליטיזציה מסוכנת של החקירה והתערבות בוטה בה, אבל מי בדיוק יהפוך את זה לדיון ציבורי? כל אלה שאוכלים מכף ידה של המשטרה ושל לפידות במטח של הדלפות?

יאיר לפיד וארנון מילצ'ן (2): העדות המטרידה והחסינות בתקשורת

לפני כשבועיים הפניתי פה סדרת שאלות ליאיר לפיד על עדותו הדי מוזרה. חשבתי אז, ומאז המחשבה הזאת רק התחזקה, שמעל עדותו מתנוסס דגל שחור והיא מציגה אותו במערומיו. מאז הסתבך לפיד בגרסאות שונות על עדותו, בהתפתלויות ובשפע של אי-דיוקים. מעל לכול, בולטת החפיפניקיות של המשטרה בנושאים כלכליים וההסתמכות על עדות לא ממש אמינה. לפיד, כך פורסם, פנה לעזרת אגף התקציבים כדי לקבל חוות דעת על הארכת חוק מילצ'ן, אבל השאלה היא למה הוא לא הפנה את הבקשה לגורם הרלוונטי לעניין הארכת החוק - רשות המסים.

אם המשטרה הייתה עושה את עבודתה נאמנה, היא הייתה מבינה שמי שדחף-גישש ברשות המסים לטובת הארכת החוק היה לא אחר מאשר עו"ד פיני רובין, הרוח החיה מאחורי החוק המקורי. האינטרס של רובין ברור, הוא משרת את לקוחותיו, ובמקרה הזה הוא בסך הכול פעל למימוש אופציה להארכת החוק שהייתה מובנית בחוק המקורי. אלא שרשות המסים, והעומד בראשה משה אשר, התנגדו לכך, ואם המשטרה הייתה "חופרת" בעניין היא לא הייתה זקוקה בכלל לעדות המוזרה של לפיד.

מעבר לכך, החסינות (שלא לומר הליטופים) שמקבל לפיד בתקשורת, למרות עדותו המטרידה ושיתוף-הפעולה שהוא זכה לו במשטרה, היא אנטי-דמוקרטית. חדשות ערוץ 2 וערוץ 10 הם למעשה דואופול חזק מאוד (ערוץ 2 הוא הדומיננטי מביניהם), שללפיד יש מאחזים חזקים בו, משדרת העורכים ועד העיתונאים הבכירים. הם נותנים לו הנחות, הם מקיימים איתו קשרים מאוד צפופים ולעתים נראה שהם פשוט הפכו למשרד יחסי הציבור שלו. די אם נזכיר שעופר שלח, חבר כנסת ביש עתיד ומקורבו של לפיד, הגיש עם רביב דרוקר תוכנית בערוץ 10 ולפיד עצמו יצא מאולפני ערוץ 2 היישר לפוליטיקה. אין בכלל ספק: לפיד הוא אתרוג באולפני החדשות בטלוויזיה.

חשד להטבות לבזק (1): מיליארד שקל זה סתם מספר

הן המשטרה והן הפרקליטות, וכמובן התקשורת שניזונה מהן, חוזרות שוב ושוב על החשד שנתניהו העניק הטבות לבזק במיליארד שקל, כאילו זו אמת חקוקה בסלע. האומנם? אני מניח שכל כתבי המשטרה, הפרקליטות וכמובן הפוליטיקה, מעולם לא קראו את דוח המבקר על בזק, את דוחות בזק, למדו לעומק את רפורמת השוק הסיטונאי ובוודאי שלא נברו בעסקת בעלי העניין בין בזק ל-yes. הם פשוט מתווכים לציבור אמירות שיש למשטרה אינטרס לתווך אותן, בלי שום ספק בריא. מיליארד שקל הם אכן, פחות או יותר, היקפה הכולל של עסקת בעלי העניין, אבל כנראה איש לא שאל את עצמו איך היא בדיוק קשורה להטבה שהעניק כביכול נתניהו לבזק.

אכן, נתניהו כשר התקשורת חתם על האישור למיזוג בין בזק ל-yes, אישור שיש בו היגיון עסקי, כמו גם רשויות רגולטוריות אחרות שחתמו על האישור - רשות ההגבלים העסקיים ומועצת הכבלים והלוויין. אכן, לשאול אלוביץ במיוחד (וגם לבזק) היה אינטרס מאוד גדול לקדם את אישור המיזוג הזה בגלל המצוקה המימונית הגדולה של אלוביץ - וייתכן שהרצון הזה הלך רחוק מדי ביחסים עם משרד התקשורת.

אבל, וזה חשוב מאוד מכאן והלאה, עסקת בעלי העניין בין בזק ל-yes והיקפה הכולל לא היו תלויים כלל בנתניהו או בכל פוליטיקאי אחר. זו עסקה שמוגדרת פעולות בין בעלי המניות של בזק ו-yes, במיוחד של אלוביץ, שהיה לו כאמור עניין בה, ומכאן שמה - עסקת בעלי עניין. נתניהו לא היה מעורב בהיקף העסקה, לא בתמורה במזומן שהוסכם בה ולא בהתניות שנקבעו בה. רשות ניירות ערך חקרה את העסקה הזאת וכבר הגישה את המלצותיה לפרקליטות, ובראשן חשד ל"בישול" דוחות yes כדי שאלוביץ יקבל תוספת של 170 מיליון שקל לתמורת העסקה. אז לפחות לפי רשות ניירות ערך לא מדובר במיליארד שקל, אלא ב-170 מיליון שקל, אבל גם הם לא יכולים להיות קשורים בכלל לנתניהו. הרי איש לא חושד, לפחות בינתיים, שנתניהו אחראי ל"בישול" הדוחות של yes כדי להיטיב עם אלוביץ.

חשד להטבות לבזק (2): נתניהו היטיב? הוא גם פגע

במשטרה, בפרקליטות ובתקשורת נוצר הרושם שבתקופת נתניהו כשר התקשורת המשרד היטיב מאוד עם בזק. אני לא מתייחס כרגע לאופן שבו התדיינה בזק עם משרד התקשורת, לחצה עליו וכנראה שני הצדדים עיגלו פינות. אני מתייחס אך ורק לתוצאות הכלכליות של הרגולציה על בזק והשפעתן על הצרכנים. ראשית, בתקופתם של שרי התקשורת הקודמים - גלעד ארדן, משה כחלון, אריאל אטיאס, אברהם הירשזון ודליה איציק -הרגולציה על בזק הייתה הרבה יותר רכה ומי שיכול להעיד על כך הוא לא אחר מאשר אבי גבאי, לשעבר מנכ"ל בזק והיום מי שעומד בראש מפלגת המחנה הציוני. גבאי, במידה רבה, גם דאג שתהיה ותישמר רכה - בשביל זה הוא יצא מבזק עם כ-60 מיליון שקל בעלויות שכר.

משרד התקשורת בתקופת נתניהו-פילבר אכן קידם את ביטול ההפרדה המבנית בבזק ואת אישור המיזוג עם yes, אבל מי אמר שזה רע לתחרות ולצרכנים? במקביל, וכאחד התנאים, קודמה רפורמת השוק הסיטונאי, שליושבי האולפנים לא אומרת הרבה, אבל לצרכנים היא אומרת הרבה מאוד. שוב, בזק עשתה הכול כדי לעכב את הרפורמה, בדיוק כמו שהוט עשתה הכול כדי לעכב את הפריסה האוניברסלית שלה שחסכה לה מיליארד שקל.

אבל בסופו של דבר חייבים להתייחס גם לתוצאות: הרפורמה עובדת מצוין לטובת הצרכנים. הנה העובדות: יותר מחצי מיליון מיליון משקי בית רוכבים על התשתית של בזק באמצעות חברות אחרות ומקבלים אינטרנט זול יותר, תוך פגיעה בבזק; יותר מ-150 אלף מנויים יש לשירות הטלוויזיה של סלקום ויותר מ-50 אלף מנויים יש לשירות הטלוויזיה של פרטנר (השירותים הללו רוכבים על התשתית של בזק) - וכל זה במחירים נמוכים יותר לצרכנים. המיזמים של סלקום ופרטנר ובעקבותיהם המיזמים של yes והוט בעצמה, משקפים היטב את הגברת התחרות בשוק הטלוויזיה וגרמו לנטישה של עשרות אלפי מנויים בחברה, בבעלות בזק, שלכאורה נהנתה מהטבות. אז הנה, היא גם נפגעה ממדיניות נתניהו.

עדי המדינה: בלי מחקרים, בלי חשיפה והעוקץ של מיקי גנור

מה שווים עדי המדינה: בכל פעם שנחתם הסכם עד מדינה מתחיל הפסטיבל המשטרתי, יחד עם הפרקליטות: "רעידת אדמה", "דרמה", "שובר שוויון", "תיק סגור" - כל הביטויים הללו מעטרים את הכותרות, פרי עבודה של תדרוך משטרתי על חשיבות עדי המדינה למדינה ולחשיפת השחיתות בה, גם אם מלבינים את פשעיהם לצורך עדותם. ובכן, השבוע פנה פרופ' אביעד הכהן, נשיא המרכז האקדמי שערי משפט, למשטרה בדרישה, על-פי חוק חופש המידע, לחשוף נתונים על מספר ההסכמים שנחתמו עם עדי מדינה. "בהיעדר נתונים כה בסיסיים", אמר פרופ' הכהן, "לא ייפלא גם שטרם נערך בישראל מחקר מקיף, שיטתי וממצה בדבר היקף התופעה לאורך שנים, והשלכותיה על ההליך הפלילי".

וזה אכן מפליא: זה שהמשטרה והפרקליטות אומרות שהחתימה הסיטונית עם עדי מדינה משרתת את המדינה ואת המלחמה בשחיתות, זה לא אומר שזה נכון. מעולם לא נעשה מחקר מקיף המצדיק את הטענות הללו, כדי שהציבור יבין מה המחיר ומה האפקטיביות שלהם.

עד עתה נראה כי מיקי גנור, ארי הרו, שלמה פילבר וניר חפץ מילטו את עצמם מאימת הדין (בחלקן, בעבירות שאינן קשורות כלל לחשדות נגד נתניהו) אבל ספק אם סיפקו עדויות "דרמטיות". נהפוך הוא: ככל שחולף הזמן נראה כי מיקי גנור ועורכי דינו, אלי זוהר ואילן סופר (מי שהוביל את ניר חפץ להסכם עד מדינה), "עקצו" את המשטרה והפרקליטות, כפי שכתבתי בעבר. מדובר גם בעוקץ כלכלי רחב-היקף.

גנור הסכים לשלם 10 מיליון שקל ולשבת שנה בכלא וכל ההנחות הללו תמורת סט חשדות מאוד כבדים; העביר כספי שוחד בתמורה למינויו כנציג מספנה גרמנית; קיים קשר שוחד במשך שנים עם עובדי מדינה בכירים ועוד. אילה חסון גם חשפה במקביל שגנור שימש במשך תקופה ארוכה כמעין ברוקר-מתווך הלוואות מבנקים אוסטריים, בין היתר לחברות ישראליות, וקיבל על התיווך הזה עמלות שמנות. כלומר, גנור ניהל במשך תקופה ארוכה עסקים גלובליים רחבי היקף וגלגל מאות מיליונים. פעילות כזאת מחייבת אותו, כאזרח שומר חוק, להגיש מדי שנה דוחות למס הכנסה על הכנסותיו ולשלם מס בגינן.

האם העבריין מיקי גנור שילם גם מסים כחוק - הן על הכנסותיו כנציג המספנה הגרמנית והן על הכנסותיו מפעילותו הענפה בחו"ל בתיווך בהלוואות ובעסקי נדל"ן? האם במסגרת עסקת עד המדינה איתו, שנחתמה די במהירות, הספיקה רשות המסים לבדוק את שומות העבר שלו? האם התבקשה בכלל לעשות זאת על-ידי הפרקליטות והאם עסקת עד המדינה עם גנור כוללת בכלל היבטי מס? על פניו נראה שגנור שילם 10 מיליון שקל ושלום על ישראל. דף חלק עם מס הכנסה, יהיו עבירות המס שלו גדולות ככל שיהיו.

משתלם? ודאי שמשתלם. ואחרי זה אנחנו עוד שומעים את עורך דינו, אילן סופר, מדבר (השבוע) גבוהה-גבוהה על טובת המדינה. טובת המדינה היא לבוא חשבון עם עבריין ששיחד עובדי מדינה, שהרוויח מהשוחד הזה די הרבה כסף והוא כנראה עבריין מס. ומה תרם גנור למדינה בעדותו? החשודים העיקריים בתיק הצוללות - אבריאל בר יוסף ואליעזר מרום (צ'ייני) - היו כאלה לפני עדותו ושאר הנחקרים בעקבות עדות גנור היו דגי רקק. אז אחרי פסטיבלי ה"רעידות האדמה" ופסטיבלי ה"דרמות" - זו נראית עקיצה מושלמת, שלמשטרה ולפרקליטות קשה להודות בה.

חשדות מנופחים (1): המקרים של ניר חפץ ושלמה פילבר

ניר חפץ נחשד בקבלת שוחד בפרשת וואלה-בזק, בהצעת שוחד לכאורה לשופטת הילה גרסטל ובשיבוש הליכי חקירה. בעקבות הסכם עד המדינה הוא לא נקנס, לא ייכנס לכלא ולא יינקטו נגדו שום מהלכים משפטיים - חפץ ייצא עם דף חלק לחלוטין. הוא נכנס למכונת הכביסה של עדי המדינה וייצא ממנה זך, לבן וטהור. שלמה פילבר, לשעבר מנכ"ל משרד התקשורת, נחשד בקבלת שוחד, שיבוש הליכי חקירה וכמו כן יוחסו לו חשדות נוספים כמו דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים ועבירות בניירות ערך. ממכונת הכביסה של עדי המדינה הוא ייצא כמעט נקי.

כל ההליכים נגד פילבר, בעקבות הסכם עד המדינה, יועברו למישור המשמעתי ולא הפלילי. נגד פילבר יוגש כתב אישום לבית הדין המשמעתי של עובדי המדינה (שזה רחוק מאוד מאישום פלילי), הוא יודה בעבירות שיוחסו לו ויורחק מהשירות הציבורי. בתוך שבוע הפכו חשדות כבדים נגד השניים לפעוטים בדרך לחתימתם של הסכמי עד המדינה. יש שתי אפשרויות: או שהמשטרה נוהגת לנפח בלון של חשדות מדי יום או שחפץ ופילבר מסרו עדות כזו "דרמטית" עד שהלבנת החשדות נגדם שווה את זה.

אז ככה: המשטרה אכן נוהגת לנפח חשדות, בין אם לצרכים תקשורתיים ובין אם כדי ללחוץ על החשודים. לגבי המידע ה"דרמטי", עד עכשיו, לפחות לפי הפרסומים, חפץ ופילבר לא הפילו איש מהכיסא בעדותם.

חשדות מנופחים (2): תיק הילה גרסטל, חפץ ואלי קמיר

התיק הזה התחיל בכותרות מפוצצות בחסות המשטרה וייגמר כנראה בלא כלום. צריך בכלל להסביר עד כמה הניפוח של המשטרה בתיק הזה היה מופרך?

eli@globes.co.il

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט