גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרוש שדרוג: איך נתמודד עם נתוני החיסכון והפנסיה שלנו

מדדי ההשוואה לנכסים הפנסיוניים באתרי האוצר יודעים לתת תמונה רחבה יותר מעבר להשוואת תשואות לתקופה רנדומלית ■ אך האם לא הגיע הזמן להוסיף ולהתאים את המדדים הנלווים לצרכן הסופי? ■ דעה ● למדריך קופת גמל להשקעה

דרוש שדרוג / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
דרוש שדרוג / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

אפשר להניח שאין רבים מאיתנו שהצליחו לפספס את אתרי משרד האוצר, שנועדו לספק לנו כלים על החסכונות הפנסיונים שלנו. אני מדבר כמובן על אתרי הגמל נט, פנסיה נט, ביטוח נט וכנראה כל מה שזכה לסיומת "נט" ויש לו קשר למשרד האוצר.

מטרתו הראשית של האוצר היא כמובן לספק לעמיתים הפנסיונים כלים להתמודד עם נתוני החיסכון, בהנחה שהעמיתים אכן רוצים לקחת אחריות על כספי הפנסיה שלהם, או לפחות להיות קצת יותר מעורבים בנעשה בהם. השאלה שברצוני לשאול (וגם לענות) היא האם לא הגיע הזמן לשדרג את המידעים המוצגים בטבלאות הראשיות.

הסיבה שאני מוצא מקום לנושא מצויה בפניות של עמיתים, הטובעים במשתנים ופרמטרים להשוואה, חלקם רלוונטיים יותר, רובם רלוונטיים פחות - ומרוב משתנים ואפשרויות העמיתים בוחרים פשוט לא לבחור. וכך, הכלי שנועד לסייע לעמיתים לבחור באיזה צד של הגדר ליפול, הפך יותר לכלי מסייע למשווקי ההשקעות, שמשום מה כולם עובדים בבית ההשקעות "הטוב ביותר", למרות שבאופן מפתיע הם עובדים בבתי השקעות שונים.

כדי להתחיל בקטן, אפשר לקחת לדוגמה את מדד הנזילות שמקבל מקום של כבוד בטבלה הראשית. אפשר בטעות לחשוב שמטרת המדד היא לבחון את הנכסים הסחירים (והנזילים) מול אלה שאינם, אך למעשה המדד משקלל את סוגי הנכסים המוחזקים, ונותן אינדיקציה לגבי תכיפות תמחורם כדי לתקף את מהימנות שאר המדדים. אני לא רואה איך המידע ברובריקה הזו תורם לעמית הממוצע (ואפילו לא לממוצע פלוס פלוס) יותר ממדד האלפא למשל, שמתחבא בטבלה נפרדת.

גם אם בטעות נשענו על המקלדת והבאנו את עצמנו למדד האלפא החשוב, המשקף את יכולתו האמיתית של מנהל ההשקעות להשיג תשואה עודפת על השוק דרך תזמון פעולות או בחירת נכסים סלקטיבית, ניתן בקלות להתעייף מחישוב מדדי הבטא לאפיקי ההשקעה הראשיים (שכניו לטבלה), ובוודאי ממדד ה-Rsq, שספק אם מישהו תהה על קנקנו.

אינפלציה ודפלציה של מידע

התפיסה שלי מניחה שעמיתים מתקשים להתנהל במקומות שצריכים לעניין אותם יותר, אך סובלים מחוסר מידע, כמו גם במקומות שצריכים לעניין אותם פחות, אך בהם יש אינפלציה של מידע. הדוגמה הראשונה לכך היא מדד השארפ המוצג. המדד בוחן את התשואה העודפת שהשיגה ההשקעה על-פני הריבית חסרת הסיכון ביחס לסטיית התקן של ההשקעה (תנודתיות ההשקעה מייצגת את יחידת הסיכון במדד). מדובר במדד השוואה חשוב, שכן ניתן להקיש מציון שארפ גבוה על תיק שמציג תשואה עודפת בתנודתיות נמוכה.

יחד עם זאת, צריך לזכור שהנכסים הפנסיוניים אינם מוצרים תחליפיים לריבית חסרת הסיכון. מדובר במכשירים שיחזיקו בחסכונות ארוכי הטווח שלנו ללא קשר לאלטרנטיבות ההשקעה האחרות. מכאן ההשוואה בין האפשרויות בתוך אותם המכשירים הופכת את "שארפ התשואה החציונית" החסר בטבלאות לרלוונטית הרבה יותר. המשמעות היא לחשב את התשואה העודפת של הקופה על התשואה החציונית (תשואה שמחצית מהקופות המתחרות השיגו יותר ומחצית השיגו פחות), ביחס לסטיית התקן. והנה קיבלנו מדד השוואתי שיודע למקם כבר במבט ראשון את הקופה בחציון העליון (שארפ חיובי) או בזה התחתון (שארפ שלילי).

פרמטר נוסף שהינו פשוט להבנה, חסר, וכמובן שיכול היה לתרום לעמיתים בפשטותו - בטח בהחלטה בין התמחויות ההשקעה - נקרא Draw Down. מדובר בנתון הבוחן מה הייתה התשואה הגרועה ביותר של הקרן או הקופה על פני תקופה נבחרת. זהו משתנה חשוב עבור חוסך המבקש לדעת מהו פוטנציאל ההפסד אליו עשוי הוא להיחשף בתוך טווח זמן ההשקעה, אם יחליט להשקיע בכל אחת מההתמחויות הקיימות.

וזה לא מסתיים פה. מאחר שברוב המוחלט של המקרים ההשוואה בין האלטרנטיבות מסתכמת בהשוואת תשואות פשוטה, מערכות ההשוואה מתעלמות לטעמי ממשתנה "טיפש" מאוד, אך חשוב מאוד - היציבות. ניקח לדוגמה את קופות הגמל. אם נבחן את הקופות המנצחות מאז ימי המעפילים של אקסודוס ועד היום נגלה שבכל קבוצת שנים יש כוכבים אחרים ששוטפים את השוק. ומי לא זכה לתהילה בעברו: הלמן אלדובי, אנליסט, דש, אקסלנס, פרפקט (ז"ל), פסגות (תבדל"א) ועוד.

החברות האלה אגב, ידעו גם תקופות אחרות, שבהן סבלו מפריצת דיסק מרוב שסחבו את טבלת התשואות על גבן. מכאן, לא צריך לקרוא בקפה כדי להמר שהעתיד עשוי להביא לנו כוכבים נוספים שגם הם יוחלפו באחרים. לכן לפעמים (ואין לי דרך לבדוק, אך אולי אף ברוב המקרים) העמיתים אינם מעוניינים דווקא בכוכב הבוהק התורן, אלא בפועל האפרורי אך היציב, שיודע לספק תשואות עודפות על התעשייה בכל תקופה נתונה גם אם לא ישירות מהמקומות הראשונים.

כדי שיהיה קל להבין, אנסה לפתח את הנושא דווקא דרך שתי קרנות ההשתלמות הכוכבות של השנים האחרונות: זו של ילין לפידות וזו של אלטשולר שחם. אם נמתח את השוואת התשואות ביניהן מתחילת העשור, הקרן הראשית במסלול הכללי של ילין ייצרה תשואה עודפת מצטברת של כ-5% מזו של אלטשולר שחם. יחד עם זאת, אם נגדיר "יציבות" כמספר השנים שבהן השיגו הקרנות תשואה שנתית הגבוהה מממוצע קרנות ההשתלמות בהתמחות ההשקעות הכללית, נבחין בכך שילין הייתה פחות יציבה מהקופה שמתחתיה.

בשנים 2015 כמו גם 2017, התשואה שהשיגה הקרן של ילין לפידות הייתה נמוכה מממוצע קרנות ההשתלמות בקטגוריית ההתמחות שלה, בעוד הקרן של אלטשולר שחם ידעה לייצר תשואות עודפות על הממוצע בכל אחת מהשנים למרות תשואת החסר המצטברת. מדידת יציבות יכולה להתבצע בזום גדול יותר אפילו למספר החודשים בהן הושגה תשואה עודפת על התעשייה בכל תקופה נמדדת, והיא חשובה כיוון שהרנדומליות בבחירת תקופת ההשוואה עשויה לשחק בין המקומות בטבלאות ההשוואה, והיציבות בתשואות מהווה גורם משלים, ולפחות בעיניי גם חשוב לא פחות כשמדובר בחיסכון ארוך טווח.

כלים שיווקיים לשינוע נכסים

לצערי, עם השנים הפכו מדדי ה"נט" של האוצר לכלים שיווקיים ולעיתים אף למקורות מניפולציה של משווקים בשינוע נכסים בין בתי ההשקעות. "התשואה בקרן שלך גבוהה יותר כיוון שהיא מסוכנת יותר", הפך משפט שנועד לערער את הביטחון של עמיתים במכשיר שלהם הגם אם צלילה לתוך פרמטרים אחרים המוצגים באתרים אינה מאששת את הקביעה ולעיתים אף להיפך.

אם אדון כהן מחדרה (בן זוגה של גב' כהן מחדרה) נכנס לגמל נט ולא מצליח להבין מאיפה בא, לאן הוא הולך ומה לעזאזל הוא עושה שם - הסיכוי שלו לקבל החלטה מושכלת לטעמו שלא רק על סמך השוואת תשואות לתקופה רנדומלית - לא גבוה במיוחד. וכשבחיים שלנו אין ואקום, וכל חלל מתמלא, אפשר להיות בטוחים שמשווקי הגמל והפנסיה ייכנסו לחלל הזה ויהנדסו את מחולל התשואות למקומות הנוחים. כבר פגשתי כמה שעשו עבודה מהצחוק.

מכאן, יכול להיות שיש מקום לקצת אפ שיפטינג באתרים אלו, שיפשטו את השימוש בטבלאות הראשיות מעבר למדדי תשואה, וזאת על-ידי הוספת מדדים חדשים שעשויים לדבר יותר אל לצרכן הסופי, ומתן במה ראשית לאלו החשובים להם.

למדריך קופת גמל להשקעה

■ הכותב הוא מנכ"ל נוסטרו החלטות השקעה בע"מ, מלווה ועדות השקעה/כספים ודירקטוריונים בניהול ההשקעות הפיננסיות והריאליות. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק. 

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?