גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פוטין ייבחר שוב לנשיא ביום ראשון, אבל מה הלאה?

ולדימיר פוטין יזכה לקדנציה נוספת בת שש שנים; הוא שבר את שיאו של ברז'נייב, שכיהן מ-1964 עד מותו ב-1982, כבוס הוותיק בקרמלין מאז סטלין השאלה היא מה תהיינה ההשפעות של הקיפאון הכלכלי הממושך בימי שלטונו, כשהלחצים החברתיים ממשיכים לעלות

ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס
ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס

כדי לזכות בבוחרים רוסיים - תמיד כדאי לאיים על ארה"ב בהתקפה גרעינית. זה כנראה הקמפיין של ולדימיר פוטין לקראת הבחירות ברוסיה ביום ראשון הקרוב.

נשיא רוסיה לא הספיק לאסור את השתתפותו בבחירות שיתקיימו ביום ראשון הקרוב של היריב הראוי היחיד שלו. הוא גם לא היה משוכנע שאחיזת הצבת שלו בתקשורת הרוסית תניב ניצחון מספיק מהדהד. וכך, בנאום השנתי בפני האסיפה הלאומית הפדרלית של רוסיה, פוטין החליט לאיים בנשק חדש והקרין וידאו ובו הדמיה של טיל גרעיני "בלתי ניתן לעצירה" בדרכו אל החוף המערבי של ארה"ב.

הפעלולים הגרעיניים הללו של פוטין מיועדים להוסיף צבע למסע בחירות נשיאותי אפור. רוב המועמדים הם גם כך בובות מוכרות של הקרמלין, כמו הבריון ולדימיר ז'ירינובסקי מהימין הקיצוני, שהשתתף כמעט בכל הבחירות הפוסט-סובייטיות לנשיאות, והקומוניסט פאב גרודינין, שמנהל חווה על שם לנין. מי ינצח בבחירות הללו? בואו נגיד כי לא יחולק פרס למנחשים נכון.

בחירות ברוסיה

בחברה ההיסטורית של ברז'נייב

על-פי החוקה הרוסית, הכהונה הבאה בת שש השנים אמורה להיות האחרונה של פוטין כנשיא. אבל הוא יוכל לחקות את עמיתו הסיני שי ג'ינפינג ולשנות את החוקה. בגיל 65, יש לו כמעט בוודאות עוד עשור ויותר של חיי ציבור לפניו. הוא כבר שבר שיא אחד: השנה פוטין עבר את ליאוניד ברז'נייב, המנהיג הסובייטי שכיהן מ-1964 עד מותו ב-1982, כבוס הוותיק ביותר בקרמלין מאז ג'וזף סטלין.

לא בטוח שפוטין ישמח למצוא את עצמו בחברתו ההיסטורית של ברז'נייב. בשנות שלטונו האחרונות של ברז'נייב, ברית המועצות נכנסה אל עשור של קיפאון שממנו היא מעולם לא נחלצה. רוסיה של פוטין מצויה על מסלול כלכלי דומה. הקרמלין בימינו מפצה על כישלונות פנימיים באמצעות תצוגות כוח בחוץ. הפופולריות של פוטין זינקה אחרי סיפוח קרים ב-2014, והרוסים אוהבים את מעורבותה הצבאית של רוסיה בסוריה. הסקרים מראים כי 72% מהם רואים כעת בארצם מעצמה גדולה, לעומת 48% בלבד ב-2012.

פוטין גרף את כל ההטבות ממעמדה החדש של רוסיה בזירה העולמית. במקביל - לא האליטה העסקית או האוכלוסיה בכללותה הצליחו לתרגם את התסכול הכלכלי שלהם לאופוזיציה לשלטונו הממושך. אות האזהרה היחיד הוא התקדים של ברז'נייב, שהתמכר בשנותיו האחרונות בקרמלין לגלולות שינה.

יורשיו של ברז'נייב, יורי אנדרופוב וקונסטנטין צ'רניינקו, היו קשישים שנבחרו למנהיגים מפני שהם לא יכלו לנער דברים. הם המשיכו את המלחמה האיומה שלו באפגניסטן כאשר הכלכלה הסובייטית המשיכה לשקוע.

כשמיכאיל גורבצ'וב קיבל את השלטון ב-1985 וניסה לחדש את המערכת הסובייטית, היא הייתה כבר מסוידת מכדי להשתנות וגוססת מכדי לשרוד. כעבור שש שנים, היא קרסה.

לצפות בפוטין מזדקן ואולי מת במילוי תפקידו הוא תרחיש שמעט רוסים היו רוצים לראות, אבל מהי החלופה? לפוטין אין תוכנית ירושה. יש במוסקבה הערכות כי הוא יתקן את החוקה כדי ליצור כהונה חדשה, שתאפשר לו לשמור על כוח מוחלט תוך השארת פרטי השלטון למישהו אחר. מבקריו צוחקים שהוא רוצה להפוך לאייטולה, כמו המנהיג הרוחני העליון באיראן, לו מעמד חוקתי מובטח מעל הממשלה.

פוטין כבר ניסה לוותר על השלטון, חלקית לכל הפחות, כשהניח לדמיטרי מדבדב לכהן כנשיא בשנים 2008-2012, שבהן הוא עצמו כיהן כראש ממשלה. למרות שכולם ידעו הכוח המוחלט נשאר בידיו, הוא היה מתוסכל מהעדר שליטה ישירה בידיות השלטון. כשכהונתו של מדבדב הסתיימה, פוטין חזר מיד לנשיאות.

אולי כדי לפוטין לפרוש?

במקום לקחת צעד אחורה, אולי כדאי לפוטין פשוט לפרוש? פרישה מביאה מערכת חדשה של סיכונים. כמו כל דיקטטור, יש לו דילמה: אחרי שמחק את שלטון החוק, הוא לא יכול לסמוך על ביטחונו האישי או הכלכלי אחרי הוויתור על הכוח.

לכמה מקודמיו הייתה פרישה שקטה אחרי עזיבת הקרמלין. אחרים הוגלו לשולי החברה הרוסית או גרוע מזה. לברנטי ברייה, ראש המשטרה החשאית שניסה לתפוס את השלטון אחרי מות סטלין (הערת המתרגם: ההערכה המבוססת למדי היא שברייה הרעיל את סטלין במארס 1953), נורה במצחו. סגן ראש הממשלה לשעבר בוריס נמצוב סבל מגורל דומה ב-2015, כשנורה על גשר סמוך לקרמלין.

במשך שני עשורים, פוטין הרחיב את שלטונו האישי על בסיס התיאוריה שהחלופה היחידה לאחיזת הברזל שלו היא כאוס. הסקרים אומרים שרוסים רבים חושבים שארצם צריכה לבחור בין רודנות ואי יציבות. כל הסימנים מראים שגם פוטין מאמין בכך. יכול להיות שהוא לא טועה. מעבר פוליטי יכול להיות חלק ובהתאם לחוקה, ויכול להיות שלא. הדוגמה האחרונה - כשבוריס ילצין העביר לפוטין את השלטון ב-1999 - זה נעשה בצורה חלקה, אבל ילצין היה חולה ומושמץ ולא היווה איום.

אקזיט של פוטין יהיה מסובך יותר. כנשיא הוא צמצם את האוטונומיה של המחוזות לטובת שלטון ריכוזי ישיר. יורשו, שיזדקק לתמיכת מושלי מחוזות, יצטרך אולי לבטל את ריכוז הכוח הזה. רק לפני 25 שנים, הבוחרים בטטארסטן, מחוז המיעוט הטטארי (שהוגלה לשם על ידי סטלין) עתיר הנפט במרכז רוסיה, אישרו במשאל עם שהמחוז שלהם הוא "מדינה ריבונית" ודרשו יותר אוטונומיה ממוסקבה.

רוסים רבים אינם שבעי רצון מן הסטטוס קוו, אך רובם חושבים שאקזיט של פוטין רק יחמיר את המצב. אבל שליטי רוסיה יודעים גם שדחיית שינויים היא כמו מכסה על סיר רותח. התבשיל הפוליטי ממשיך להיחרך. כאשר הקיפאון הכלכלי נמשך, הלחצים החברתיים רק יעלו.

צעירי רוסיה, שלא הכירו מנהיג מלבד פוטין, הצטרפו למחאות פוליטיות במספרים גדולים בשנה האחרונה, והם פחות חוששים מסיכונים לעומת האליטה המזדקנת. דחיית נושא הירושה רק מחריפה את הדילמה. אין צורך, במילים אחרות, לעקוב אחרי המסע המשעמם ביותר לנשיאות ברוסיה עד כה. אפשר להתעלם מאיומי הטילים הראוותניים של פוטין. השאלה האמיתית היא - מה הלאה?

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון