גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירי הדיור יורדים, אבל החיסכון לא כזה משמעותי

אחרי 10 שנים של גאות, מחירי הנדל"ן משנים כיוון ● החדשות הטובות: ההיצע עולה על הביקוש, ושר האוצר יכול לגזור קופון תדמיתי ● החדשות הרעות: קצב הירידות מתמתן, והלמ"ס מדווחת על האטה בענף הבנייה למגורים בסוף 2017 ● למדריך ומחשבון משכנתא

מחירי הדיור / תמונה: שאטרסטוק
מחירי הדיור / תמונה: שאטרסטוק

1. נתחיל בברכות: לאחר 10 שנים שבהן מחירי הדירות בישראל יותר מהוכפלו, המחירים סוף-סוף נעצרו ואף שינו כיוון. מי שמוכרח למכור היום דירה בישראל - קבלן שאינו מקבל יותר אשראי בכסף או בזמן מהבנק, או משפחה שכבר קנתה את הדירה הבאה וחייבת למכור את דירתה הישנה - מוכרח גם להתפשר על המחיר.

כשמחוסרי הדיור מחכים לאלת המזל שתגריל עבורם דירה מסובסדת (או שהם כבר זכו, ומחכים שסוף-סוף הקבלן יקבל היתר בנייה ויקרא להם לבחור את דירת החלומות), כשהמשקיעים הפוטנציאלים ששוקלים לקנות דירה נתקלים בחסם כניסה משמעותי (מינימום 8% מס רכישה) וכשלבעלי 2 דירות ויותר יש תמריץ לממש את השקעתם בהקדם כדי לשלם מס שבח מופחת (בשל הנוסחה הלינארית, שקובעת שהמס גדל ככל שמתרחקים משנת 2014), אפשר לומר בוודאות שההיצע היום של דירות למכירה עולה על הביקוש - מציאות שלא זכורה שנים בשוק הישראלי.

הירידה המינורית של מדד מחירי הדיור

סוף כל סוף, שר האוצר משה כחלון שרץ לבחירות עם הבטחה אחת מרכזית, "להוריד את מחירי הדיור", יכול לדבר על מגמה של ירידות מחירים והוא כבר לא צריך כל כך לחשוש מבחירות בקיץ או בחורף הבא.

2. אבל יש כמובן גם אבל: אחרי נסיקה של 127% במחירי הדירות בעשור האחרון ועד אוגוסט האחרון, מוכרחים לקחת בפרופורציות ירידה מצטברת של 2.4% בחצי השנה האחרונה. לא זו בלבד שמדובר לפי שעה בירידה שולית יחסית - נדרשת ירידה של עוד 55% כדי להגיע למחירי 2008 (שגם אז חשבנו שהם גבוהים, אבל זה כבר נושא למאמר נפרד) - מדובר בכל מקרה בנתון שכדאי עדיין לקחת בעירבון מוגבל. גם בגלל שהנתונים עדיין אינם סופיים וגם בגלל שבאוגוסט 2017 "עודכנו משקלות המדד על סמך מצבת הדירות בישראל", מה שאומר שהסרגל כולו התחלף, וקשה להבין מה היתה ההשפעה רק מעצם שינוי הנוסחה על כל המדד.

צריך לזכור שמאז נכנס כחלון לשמש כשר אוצר, וגם אחרי התיקון האחרון במחירים, מדד מחירי הדירות עלה ביותר מ-12% - רחוק מאוד מהבטחת ראש מטה הדיור הפורש של כחלון, אביגדור יצחקי, כי נראה ירידה של 15% לפחות עד סוף 2017.

מעבר לכך, שר האוצר אמנם נשם אתמול לרווחה כשהמדד נותר באזור השלילי, אולם הוא בהחלט התאכזב משיעור השינוי. ירידה של 0.2% במדד מחירי הדירות הכללי, ועוד יותר מכך ירידה של 0.2% במדד מחירי הדירות החדשות (שם פרויקטי מחיר למשתכן מסובסדים מהווים 18.1%), זהו כמעט לעג לרש. 2,000 שקל פחות, על דירה שנמכרת במיליון שקל.

העיקר שרואים ירידות? לא בהכרח. ודאי אחרי שבחודש הקודם הציגה הלמ"ס ירידה משמעותית והיסטורית בשיעור של 1.1% במדד מחירי הדירות הכללי (ו-0.7% ירידה חודש קודם לכן) וירידה של 2% (וירידה של 1.3% חודש קודם לכן) במדד מחירי הדירות החדשות. אם במגמות עסקינן, אז נראה שיש פה דווקא נתון שאמור להדאיג את שר האוצר - עצירה בקצב הירידה, ולא בהכרח בלימת העלייה (אותה הוא כבר חגג). נתון נוסף שאמור להדאיג את כחלון מגיע מהלמ"ס שמדווחת היום על האטה בענף הבנייה למגורים במחצית השניה של 2017. לפי הלמ"ס, בענף הבינוי נרשמה ירידה בפעילות בהיקף של 3.6% בחישוב שנתי. ההשקעה בבנייה למגורים ירדה ב-6.3% במחצית השנייה של שנת 2017, לאחר עלייה של 2.5% במחצית הראשונה.

3. ויש גם אבל גדול יותר: במדינת ישראל (להבדיל אגב ממרבית מדינות העולם המערבי, שבהן כמות האזרחים מתכווצת מדי דור), הביקוש אינו תוצאה רק של ספקולציה ושל ריבית נמוכה. רק היום פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי אוכלוסיית ישראל מונה בערב יום העצמאות 8.84 מיליון איש (לא כולל 170 אלף זרים, שגם צריכים קורת גג), ו"ביום העצמאות ה-100 של מדינת ישראל, צפויה האוכלוסייה להגיע ל-15.2 מיליון תושבים". מאז יום העצמאות שעבר גדלה אוכלוסיית ישראל ב-163 אלף איש - לאחר שנולדו 177 אלף תינוקות, עלו לישראל 28 אלף עולים, ומנגד נפטרו 41 אלף ישראלים.

ובעוד הביקוש הטבעי עולה שנה אחרי שנה (כ-2%), רק לאחרונה התבשרנו כי היצע הדירות נחתך בחדות - 46 אלף התחלות בנייה בשנת 2017, 14% פחות מהשנה שלפניה ולעומת יעד ממשלתי לבנייה של 60 אלף דירות. מדי רבעון מסתבר שהקבלנים מצטרפים כמובן להמתנה על הגדר, והם חוששים להעמיד מנוף ולצאת עם פרויקט חדש. אם הם לא חוששים, הבנק המלווה יאותת להם לעשות זאת.

במקביל, מכרזי מחיר למשתכן שבהם מנופפת המדינה - שם קופת האוצר היא זו שמסבסדת את מחיר הקרקע והפיתוח, והקבלנים לא צריכים בדרך כלל לחשוש להיעדר ביקוש - יוצאים לפי שעה בקצב איטי מדי (כ-45 אלף זוכים בהגרלות בתקופה של 3 שנים, מול מעט יותר מ-120 אלף שהוציאו תעודת זכאות במשרד השיכון), ולא מעט מכרזים (37% בשנת 2017) חוזרים למדינה לאחר שלא קיבלו אפילו הצעה אחת מקבלן. מעבר לכך, ברור שסבסוד למחוסרי דירות זהו כמובן מהלך לגיטימי, אבל לא מדובר במודל שיכול להתקיים לעולמי עד.

בשורה התחתונה, אם נדל"ן זהו עסק לטווח ארוך (יותר מ-10 שנים עוברות בין שלב התכנון ועד שנמסר המפתח לדירה; וכדי שהפריפריה תמריא צריך יותר מכמה עשרות שכונות חדשות בעפולה או בקרית גת), ברור לגמרי שמה שאנחנו רואים כרגע זה בעיקר את השפעת מהלכי האוצר על הטווח הקצר. לבחירות זה אולי מספיק, אבל עדיין לא למשוואת הביקוש וההיצע שמכריעה את גורלו של שוק הנדל"ן.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת על יום המסחר בשווקים

היום לא יתקיים מסחר בתל אביב לרגל חג הפורים ● הבורסה המקומית הציגה את עוצמתה לנוכח המלחמה עם איראן וסיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים ● ירידות חדות בבורסות אסיה, מחירי הנפט ממשיכים לזנק ● וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, סקטור הטכנולוגיה התאושש ● וגם: אנליסטים מעריכים מדוע הבורסה בניו יורק נותרה ללא פגע, בניגוד לרוב השווקים בעולם ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

מטה אמזון / צילום: Shutterstock

העדיפו את המפרציות על פני ישראל ומשלמות את המחיר

מדינות המפרץ הפכו בשנים האחרונות ליעד מועדף לחוות השרתים של ענקיות הטכנולוגיה בזכות אנרגיה זולה והטבות מס, בזמן שהאטרקטיביות של ישראל ירדה בשל המלחמה ● כעת, המתקפות על האמירויות, בחריין וסעודיה חושפות את הסיכון הביטחוני באזור, כאשר אמזון מדווחת על פגיעה בשירותי הענן

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שרת התחבורה: השמיים בישראל לא יפתחו לפני שבוע הבא, בינתיים ניתן להגיע דרך טאבה

בתום הערכת מצב בנתב"ג הבהירה השרה כי פתיחת המרחב האווירי לא צפויה לפני השבוע הבא ותתבצע בהדרגה ובתיאום ביטחוני ● עד אז, המעבר היבשתי בטאבה ממשיך לשמש חלופה מרכזית לשבים ארצה

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות