גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מצוינים ומסוכנים: צבא ההאקרים של צפון קוריאה

טביעות אצבעותיה של המדינה הקומוניסטית ניכרו באחרונה בהתקפות סייבר מתוחכמות שמעידות על שיפור דרמטי במיומנות של פצחני המחשבים

קים ג'ונג און / צילום: רויטרס
קים ג'ונג און / צילום: רויטרס

צבא הסייבר של צפון קוריאה, שנחשב זמן רב לאיום ביטחוני ברמה בינונית, הופך בצנעה לאחד ממנגנוני הפצחנות המתוחכמים והמסוכנים ביותר בעולם.

בשנה וחצי האחרונות, טביעות האצבע של צפון קוריאה הופיעו במספר גדל והולך של התקפות סייבר, רמת המיומנות של ההאקרים (פצחנים) השתפרה במהירות, והיעדים שלהם הפכו למדאיגים יותר, לפי בדיקה של ה"וול סטריט ג'ורנל". בחודש שעבר פרצו ההאקרים הללו כנראה לבנקים טורקיים, ולמערכות המחשוב של אולימפיאדת החורף, לפי מומחים.

במשך שנים, מומחי סייבר ראו בצפון קוריאה כוח פצחני ממעלה שנייה, שהתקפותיו היו פוגעניות אבל קלות יחסית לבלימה. החוקרים דירגו את היכולות המבצעיות של ההאקרים מצפון קוריאה כנחותות בהשוואה ליכולות של מדינות כמו רוסיה, ישראל וארה"ב.

הימים הללו חלפו כנראה, ופיונגיאנג מפגינה רמות של מקוריות בקידוד ובטכניקות שלה, שהפתיעו חוקרים. היא גם מראה נכונות לתקוף יעדים כמו בנקים מרכזיים ונקודות מכירה. כאשר מדינה זו נערכת למו"מ אפשרי עם וושינגטון על הקפאת תוכניתה הגרעינית, יכולות ההאקרים שלה עשויות לסייע לה לייצר כסף לפיצוי על עיצומים כלכליים, או לאיום על מוסדות פיננסיים זרים.

כדי להעריך את תוכנית הסייבר הזו, העיתון ריאיין עשרות עריקים מצפון קוריאה, חוקרי אבטחת סייבר זרים, יועצים לממשלת דרום קוריאה ומומחים צבאיים. החוקרים מדגישים שלכידת האקרים היא משימה קשה, ושהם אינם יכולים להיות בטוחים ב-100% שכל התקפה שמיוחסת לצפון קוריאה אכן בוצעה על ידה.

המומחים מצביעים על סימנים רבים לשיפור ביכולת של ההאקרים הקוריאנים. הם תוקפים תקלות אבטחה בתוכנות פופולריות כבר כמה ימים אחרי שהתקלות מופיעות לראשונה, ויוצרים קודים זדוניים כה תקדימיים, שתוכניות האנטי וירוס אינן מזהות. כשחברות התוכנה או האבטחה סותמות את הפרצות, ההאקרים מסתגלים למצב החדש בתוך כמה ימים או שבועות, ומכווננים את התוכנה הזדונית שלהם כפי שאפל מבצעת שינויים קלים במערכת הפעלה חדשה של אייפון.

האקרים צפון קוריאניים רבים משתמשים באנגלית מושלמת, או מכניסים שפות נוספות לקודים שלהם, כדי לגרום להם להיראות כאילו הפריצות הגיעו ממדינה אחרת, מעריכים החוקרים. והם זוכים במוניטין של חדשנות בפריצות לטלפונים חכמים, כשהם מסתירים וירוסים ביישומים של כתבי קודש, או משתמשים בפייסבוק כדי לזהם מטרות.

החוקרים אומרים שסימנים מסגירים קבורים עמוק בתוכנות הזדוניות ובקידוד: מילים קוריאניות שמשתמשים בהן רק בצפון, שימוש בשרתי נתונים שקשורים בדרך כלל להאקרים מפיונגיאנג, וקבצים שנוצרו על ידי שמות משתמשים שקשורים להאקרים במדינה הזו.

דפוסים שמובילים לפיונגיאנג

ארה"ב וממשלות נוספות מאשימות בפומבי את צפון קוריאה בסדרה של חדירות למערכות מחשבים בחודשים האחרונים, כולל WannaCry, כשהם מצביעים על דפוסי פעולה בקידוד ועל טכניקות שמובילות לדבריהם לפיונגיאנג. פקידים דרום קוריאנים מעריכים שארצם מותקפת כנראה על ידי 1.5 מיליון ניסיונות חדירה יומיים של האקרים צפון קוריאנים, כלומר 17 ניסיונות בשנייה.

ההתקדמות בעולם הסייבר הצפון קוריאני מקבילה לפריצת הדרך שרשמה מדינה זו בטכנולוגיית טילים מאז עלייתו לשלטון של קים ג'ונג און ב-2011.

התקפות רבות שחשודות כצפון קוריאניות מתרחשות ללא יעד ברור. כמה חוקרים תיארו זאת כרשת של פשע מאורגן שמחפשת כל חולשה כדי ללמוד ממנה על האויב או להניב רווחים. החוקרים מסכימים באופן כללי שהתוכנית הצפון קוריאנית הופכת לממוקדת יותר בהשגת מודיעין צבאי או ביצירת הכנסה כאשר העיצומים מתהדקים והדיונים עם ארה"ב מתקרבים.

"יכולות פצחנות מעניקות להם קלפים חזקים בהרבה סביב שולחן הדיונים", אומר רוס רסטיסי, מנהל אבטחת סייבר בחברת Cybereason, שהיה בעבר אנליסט במשרד ההגנה האמריקאי.

מטבעות דיגיטליים כאלו הם כנראה יעד מועדף של צפון קוריאה. בשנה שעברה, האקרים משם כנראה החלו לפתוח פרופילים מזויפים בפייסבוק, שהציגו את עצמם כנשים צעירות מושכות שמתעניינות בביטקוין או עובדות בתעשייה הזו, לפי בדיקה שערכה דרום קוריאה. הנשים הללו כביכול חיפשו חברויות עם גברים בבורסות של מטבעות מוצפנים.

ההאקרים שהתחזו לנשים פיתו גברים לפתוח יישומים או דפי מסמכי וורד של מיקרוסופט, שהוסוו ככרטיסי ברכה או הזמנות, והציפו את המחשבים והמערכות שלהם בווירוסים ובחומרים זדוניים.

תוכנית הפצחנות של צפון קוריאה קיימת לפחות ממחצית שנות ה-90, כאשר המנהיג דאז, קים ג'ונג איל, הכריז ש"כל המלחמות בשנים הבאות יהיו מלחמות מחשבים".

ההאקרים הצפון קוריאנים עלו לכותרות ב-2014, כשהם הפילו את מערכות המחשבים של אולפני הסרטים של סוני, מחקו נתונים של החברה וחשפו לציבור כמות גדולה של אימיילים פנימיים. ההתקפה עצמה, אומרים כעת מומחי אבטחת סייבר, התבססה על "מחק", כלי זמין מאוד ולא מתוחכם.

ההתקפות הראשונות השתמשו בכלים ובקידוד ידועים, אך פיונגיאנג ניסתה ללמוד מהאקרים טובים יותר בחו"ל, אומר סיימון צ'ואי, יועץ לממשלת דרום קוריאה. חשבונות פייסבוק וטוויטר עקבו אחרי האקרים סינים, והקליקו "לייקים" על דפים של ספרי הדרכה לכתיבת קודים זדוניים למכשירים ניידים. כמה צפון קוריאנים נרשמו לקורסים מקוונים שהוצעו בדרום קוריאה לפיצוח סמארטפונים, לפי צ'ואי.

צפון קוריאה שתלה מתכנתים בחו"ל, במקומות שהם יכולים להתחבר בקלות יחסית למערכת הפיננסית העולמית, אומרות חברות אבטחה. Recorded Future, חברת אבטחה, אומרת שהיא עקבה אחרי פעילות עם טביעת אצבע צפון קוריאנית במקומות כמו סין, הודו, ניו-זילנד ומוזמביק.

חברת McAfee אומרת שלוחמי סייבר צפון קוריאנים גילו בדצמבר בתוך שבעה ימים בלבד כלי פיצוח חדש של מקור פתוח שנקרא Invoke-PSImage. הכלי הזה שימש אותם לתקוף ארגונים שהיו קשורים לאולימפיאדת החורף שהתקיימה בסין. לפי McAfee, הפצחנים השתמשו בכלי הזה כדי לבנות הורדה של תוכנה זדונית שעקפה את רוב תוכנות האנטי-וירוס.

אזרחים מיוחדים, שמקבלים דירות ופטור משירות צבאי

צפון קוריאה מטפחת את פצחני העילית שלה כפי שמדינות אחרות מאמנות ספורטאים אולימפיים, לפי עריקים ומומחי סייבר בדרום קוריאה. תלמידים מבטיחים מזוהים כבר מגיל 11 ומופנים לבתי ספר מיוחדים, שבהם הם לומדים את סודות הפצחנות ואיך לפתח וירוסים ממוחשבים.

"מי שנבחר להגיע ליחידת סייבר, מקבל תואר שהופך אותו לאזרח מיוחד, שלא צריך לדאוג למזון ולצרכים בסיסיים", אומר עריק שמכיר את מערכת ההכשרה של צפון קוריאה.

עריקים ומומחי סייבר מדרום קוריאה אומרים שחניכי תוכנית ההאקרים של פיונגיאנג מקבלים דירות גדולות יחסית בבירה, ופטור משירות החובה הצבאי.

אחד העריקים מצפון קוריאה אומר שהוא קיבל הכשרה כזו, ומתאר הכנות מדוקדקות לתחרויות "האקתון" שנתיות בפיונגיאנג, שבהן קבוצות של סטודנטים/תלמידים למדו לפתור פאזלים ובעיות של האקרים בלחץ זמן גדול.

"שישה חודשים, יום לילה, התכוננו רק לתחרות הזו", הוא אומר. "כולם חלמו להיות חלק מהדבר הזה", הוא הוסיף.

המצטיינים, לדבריו, קיבלו משימות של גניבת כספים מאתרים של בנקים זרים, או התקפה על רשתות מחשבים של מודיעין במדינות כמו ארה"ב.

"כדי לשמור על התוכנית הגרעינית, לבנות עוד כלי נשק ולקיים את המשטר הצפון קוריאני, נחוצות כמויות גדולות של מטבע קשה, ולכן התקפה על בנקים היא בעדיפות גבוהה", הוא אומר.

כמה תלמידים נשלחים לחו"ל כדי לשלוט בשפות זרות או להשתתף בתחרויות האקרים בינלאומיות במקומות כמו הודו וסין, שבהן הם מתחרים בהאקרים מרחבי העולם.

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט