גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי עשור טראומטי, ביוון מתחילים לראות אור בקצה המנהרה

סקרי עסקים מצביעים על פעילות, הזמנות חדשות וגיוסי עובדים ברמות שלא נראו זה שנים, וכלכלנים צופים צמיחה של 2% ב-2018

חנות מזכרות באתונה. עסקים קטנים מספקים את רוב התעסוקה במדינה / צילום: רויטרס, Alkis Konstantinidis
חנות מזכרות באתונה. עסקים קטנים מספקים את רוב התעסוקה במדינה / צילום: רויטרס, Alkis Konstantinidis

כאשר הצמיחה הכלכלית חוזרת ליוון אחרי עשור של משבר, חוזרות אליה גם חברות שהתעלמו ממנה באותו עשור. בימים אלו פתחה רשת המרכולים Spar שני מרכולים חדשים באיים כרתים וסקיאתוס, בתור התחלה להתרחבות של 350 מרכולים שהיא מתכננת ביוון.

רק לפני שנתיים הרשת ההולנדית הזו נטשה את יוון אחרי שהשותפה המקומית שלה פשטה רגל. זה היה במסגרת גל קריסות במגר הקמעונאי במדינה שהכנסת משקי הבית שלה צנחה בשליש מתחילת המשבר ב-2009.

מצבה של יוון נראה ורוד יותר היום. התמ"ג עלה בשנה שעברה ב-1.4%, העלייה המשמעותית הראשונה מאז 2007, בהובלת עלייה חדה בהשקעות. סקרי העסקים מצביעים על פעילות, הזמנות חדשות וגיוסי עובדים ברמות שלא נראו זה שנים. כלכלנים צופים צמיחה של כ-2% השנה.

10 שנים והספירה נמשכת

אחרי שפל כלכלי שהיה מהממושכים והעמוקים בהיסטוריה המודרנית, יוון מתחילה סוף סוף להתאושש. אם זה יימשך, הבראה ביוון תסיים את הפרק האחרון של משבר גוש האירו יותר מאשר הסיום המתוכנן של חבילת הסיוע הבינלאומית לאתונה בקיץ הקרוב.

"הגרוע ביותר כבר בהחלט מאחורינו", אמר פיבוס קרקיצוס, מנכ"ל Spar Hellas. מחירי הנכסים צנחו עד כדי כך שמשתלם למשקיעים לחזור, הוא הוסיף. "אם היציבות הנוכחית בפוליטיקה ובחברה תימשך, תהיה צמיחה", לדבריו.

למדינה החבולה יש עדיין כברת דרך ארוכה ללכת כדי להבריא לגמרי מעשור טראומטי. קריסת התקציב הממשלתי ב-2009 הובילה לסדרת חילוצים כספיים של גוש האירו וקרן המטבע הבינלאומית. משמעת תקציבית נוקשה בתמורה למלוות החירום תרמה לצניחה הכלכלית החופשית. התמ"ג היווני צנח בכ-28%. האבטלה, שנכנסה כבר לירידה, עדיין גבוהה מ-20%.

הפוליטיקה היוונית נשארה מקוטבת לחלוטין. הממשלה הטילה מסים גבוהים במיוחד על משקי בית ועסקים כדי לעמוד ביעדים תקציביים שקבעו הנושים בינלאומיים.

התקוות להבראה התבדו עד כה. פעילות כלכלית מוגברת נרשמה לפרק זמן קצר ב-2014, לפני שהיא נפלה קורבן לאי יציבות פוליטית, כאשר מפלגת סיריזה מהשמאל הקיצוני ניסתה ללא הצלחה לבטל את תוכנית החילוץ שהייתה כרוכה במדיניות צנע.

אבל היום מיישמת הממשלה בהובלת סיריזה את התוכנית של הנושים. הצנע כבר הסתיים ברובו, והוא מעיק פחות על הכלכלה. היחסים בין יוון לנושות שלה, בעיקר גרמניה, שקטים יחסית לשנים הקודמות.

"אף אחד כבר לא מדבר על גרקזיט (נטישה יוונית) מהאיחוד האירופי", אמר טסוס אנסטסטוס, הכלכלן הראשי ב-EFG Eurobank, אחד הבנקים הגדולים ביוון. "השאלה היא אם אנחנו מדברים רק על תגובה קצרת טווח של הכלכלה, או על תקופה ממושכת של צמיחה בת קיימא".

אגיאן איירליינז, חברת התעופה הגדולה ביוון, הרגישה בטוחה מספיק במארס להזמין עד 42 מטוסי איירבוס חדשים בשווי 4 מיליארד אירו (4.9 מיליארד דולר). זוהי ההשקעה הגדולה ביותר של חברה יוונית כלשהי מאז פרוץ משבר.

"בדקנו את ההשקעה הזו, ואת ההתייצבות ההדרגתית שאנחנו מרגישים כאן במשק היווני, במשך יותר משנה", אמר סגן יו"ר החברה, אפטיכיוס וסילקיס. הסיכונים לצמיחה עדיין קיימים, לדבריו, כולל קונפליקט באגן המזרח של הים התיכון, שבו המחלוקות בין יוון לטורקיה תוססות על אש נמוכה. "אבל מלבד הסיכון הזה, אני לא חושב שאנחנו נחזור לירידה הקשה של השנים האחרונות".

גם טסלה מגלה עניין

דוגמה נוספת להתעניינות המחודשת של משקיעים היא חברת המכוניות החשמליות האמריקאית טסלה, שפתחה מרכז מחקר ופיתוח קטן באתונה. לחברה זו יש מתחים כספיים משלה, אך היא אומרת שהבחירה באתונה משקפת את השילוב של השכר הנמוך ביוון וכוח העבודה המשכיל. "ליוון יש כישרונות חזקים בהנדסת רכב חשמלי ואוניברסיטאות טכנולוגיות", אמר דובר של טסלה.

עסקים קטנים מספקים את רוב התעסוקה במדינה, והם חיוניים לצמיחה. במרכז אתונה, שיעור החנויות הסגורות ירד ל-25% משיא של 33% במהלך המשבר, כאשר אמון הצרכנים מתחיל להתחזק.

"זו הפעם הראשונה שאפשר לראות שקט ויציבות", אמר אלכס לאוסיס, מנהל חנות מקוונת למוצרי בית. הוא כמעט עזב את יוון ב-2015, כשהמדינה הייתה על סף פשיטת רגל. המכירות השנתיות שלו עלו מאז ב-150%. אם העלייה הזו תימשך השנה, הוא ישקול להכפיל את מספר עובדיו. הפוליטיקאים יצטרכו לעזור לצמיחה, כי המיסוי הגבוה מדי לא יוכל להימשך כפי שהוא.

סקר שוק העבודה היווני האחרון של חברת מנפאואר מצא שכוונות גיוס עובדים חדשים הן החזקות ביותר בתשע השנים האחרונות. יותר מאחד מכל ארבעה מעסיקים יוונים אומר שהוא מתכנן לשכור עובדים ברבעון הנוכחי (השני) של השנה. רק 5% מהמעסיקים מתכננים פיטורים.

גאורגוס סטמטיאדיס, יועץ שיווק בן 56 בעל קרוב ל-30 שנות ניסיון, מצא עבודה חדשה בחברת אינטרנט בפברואר, אחרי שהעסק הפרטי שלו נמחק במהלך המשבר.

"זו הייתה ירידה ממושכת במדרון גבעה", הוא אומר. "התרגלתי ללכת למרכול עם 10 אירו ולקנות את המזון שיחזיק מעמד הכי הרבה זמן". כעת הוא יכול שוב לשלם את כל חשבונותיו. הקיץ הוא מתכנן חופשה ראשונה זה שלוש שנים.

סימני חיים במגזר הבנייה

אפילו מגזר הבנייה שגסס מראה סימני חיים. חברת ההנדסה של זיריס ציאציקס מקבלת היום הרבה יותר הזמנות למיזמי בנייה - מעסקים שמרחיבים את משרדיהם עד כמה פרויקטים חדשים של דיור.

"כולנו עדיין זהירים מאוד לגבי העתיד", אומר ציאציקס. הוא מציין שיוון זקוקה עדיין להרבה רה-ארגון, כולל בביורוקרטיה הלא יעילה שלה.

אחרי עשור שבו המדינה איבדה דור של בוגרי מכללות שנטו אותה לטובת עבודה בחו"ל, כמה צעירים מתחילים לחזור הביתה. באוקטובר חזרה לאתונה נטליה ניקולאידי, תזונאית בת 29, מאזרבייג'ן. היא אומרת שהיא ידעה שההכנסה באתונה תהיה נמוכה יותר, אבל היא חשה שיש יותר הזדמנויות.

"יש לי הרבה חברים בחו"ל וגם הם רוצים לחזור בקרוב. הם מקווים שזו תהיה השנה האחרונה שלהם בחו"ל", היא אומרת. "אני חושבת שאנחנו רואים סוף סוף קצת אור בקצה המנהרה".

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"