גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כסף הוא לא מילה גסה, אבל לא בשביל זה למדתי קולנוע"

צחי גראד משיק את סרטו השלישי ומספר איך עושים סרט שבו הבמאי הוא גם הכותב, השחקן, המפיק, המלהק ואחראי הלוקיישנים ● ראיון

צחי גראד / צילום: כפיר זיו
צחי גראד / צילום: כפיר זיו

אישי: בן 56, נשוי + 2, גר בכפר מסריק

משחק (רשימה חלקית): "מישהו לרוץ איתו", "מדוזות" "מי מפחד מהזאב הרע", "תמרות עשן", "להיות איתה", "השוטר הטוב", "על המפה"

בימוי: "ג'ירפות" (2001), "תנועה מגונה" (2007), "הבן דוד" (2018)

עוד כש"הבן דוד" היה מפוזר בשברי רעיונות על פתקים שמילאו קיר שלם, צחי גראד הבטיח שאם ישיג את המימון, הוא יצלם את הסרט בבית שלו בכפר סירקין, מושב ותיק בפאתי פתח תקווה. משהו בסטודיו שלו במושב, צריף מתפורר של שני חדרים סדוקים, עם שירותים רעועים, ברז אחד שבקושי עובד במטבח, ושטח פתוח, פראי ומוזנח, שנפרס מהמרפסת הקטנה, הקפיץ לו את דופק היצירתיות.

אמר וקיים. לא רק ש"הבן דוד", סרטו השלישי של גראד, צולם אצלו בבית ובסטודיו בכפר, הילדים שלו, עלמה ובן, משחקים את הילדים של נפתלי, הדמות הראשית שהוא מגלם. כשחקן שנהג לשמור בקנאות על פרטיותו, הקלות שבה נתן למצלמות לפלוש למרחב האישי ולמשפחה שלו, עד כדי ירידה לפרטים כמעט אינטימיים, מפתיעה למדי.

גם הביוגרפיה והמאפיינים של נפתלי הם כמעט אחד לאחד גראד: בוקר אחד בשעה מוקדמת אוסף נפתלי, בן 48, נשוי פלוס שניים, שחקן ויוצר, ליברל אוהב אדם ומאמין גדול בשלום, פועל ערבי בשם פאהד לשיפוץ הסטודיו שלו, שנמצא צמוד לביתו ביישוב כפרי במרכז הארץ. באותו בוקר מותקפת נערה ביישוב וחשדם של אנשי הכפר נופל על פאהד. נפתלי יוצא להגנת הפועל (והשיפוץ שלו, שעליו חלם זמן רב) אבל המציאות גדולה עליו והוא מתקשה להתמודד עם לחצי הסביבה. במהלך יממה אחת הולכים חייו ונפרמים: השיפוץ לא מתקדם, פאהד בסכנה, פגישה חשובה משתבשת, הוא רב עם אשתו, והכול יוצא משיווי משקל.

תהיתי בשביל מה היה צריך לתת לאנשים להציץ לו הביתה, לא מאיזה חור מנעול קטן, אלא דרך עדשת מצלמה רחבה, ולחשוף אותו ככה. ההסבר שנתן הוא שיש בבחירה הזאת הרבה דברים חיוביים: "ההחלטה הייתה משפחתית", הוא אומר כשאנחנו יושבים במרפסת המרופטת של הסטודיו, מול השדה היבש, והעוזר שלו, אוריה, מכין תה מזוטה לבנה שקטף מהעציץ. גראד מגלגל לו סיגריה ומציץ מדי פעם לטלפון שמטרטר בלי הפסקה: "הילדים רצו את זה יותר ממני, ובסופו של דבר זאת היתה חוויה מעצימה לכולנו. הסרט עובד על ממד של אותנטיות. מה שהצופה מקבל בסוף, זה תוצר של הרבה ניואנסים קטנים וכוונות שמונחות מולו. במקביל, התסריט צריך להיות טוב וכשזה מתחבר נכון, מרגישים את זה".

זה מזכיר לי קצת סרטים כמו "שלושה שלטים באבינג, מיזורי" - גם שם יש גלריה של דמויות בתרחישים קיצוניים מאוד, בעיירה דמיונית לגמרי. מה שאני מנסה להגיד הוא שההיצמדות למציאות היא לא בהכרח ערובה לאמנות טובה.

"אני מאוד אוהב בדיון, אבל הרבה פעמים יש צרימה בינו לבין המציאות. האותנטיות חשובה, כי היא עוטפת אותך. אבל הנה, עכשיו אני כותב תסריט על יהודי שיוצא לנקום בנאצים אחרי השואה".

הבחירה בלוקיישן פרטי כל-כך, חוסכת תחקיר והסתגלות, על זה אין ויכוח.

"כשאתה מכיר את הלוקיישן, אתה יכול לכתוב את הסצנה לפי איך שהדלת בדיוק נפתחת, מדויק, יכולתי לעשות סקיצות מצולמות של רוב הסצנות. חוץ מזה, המצאתי את כל הסיפור".

אז לא שכרת מישהו שישפץ לך את הסטודיו?

"זה לא סרט דוקומנטרי, כמו הפרויקט הבא שלי, אבל יש בו אלמנטים ריאליסטיים".

בגראד יש עירוב תחומים, שילוב של רוחניות, אנליטיות, קצת פילוסופיה וחספוס ישראלי, שהופכים אותו לשחקן נגיש ואהוב, שזכור מהסרטים "מישהו לרוץ איתו", "מדוזות" ו"מי מפחד מהזאב הרע", ומסדרות טלוויזיה כמו "תמרות עשן", "להיות איתה" ו"השוטר הטוב". הוא שיחק כדורגל כילד, יש לו תואר ראשון במתמטיקה ומדעי המחשב ותואר במשחק. ב"הבן דוד" הוא היה אמון על הכתיבה, ההפקה, הבימוי והמשחק: "הכול תלוי בהכנה טובה ובכתיבה טובה וצריך קשב, ריכוז ולזהות את הטפל והעיקר", הוא אומר.

איך מזהים את העיקר?

"עיקר של כל סרט הוא העריכה. היו סצנות שלא שוחקו טוב, אבל ידעתי שהכול יסתדר בחדר העריכה. קודם כול הייתי במאי. גל זייד (שחקן ויוצר בכיר, ל' ר') אמר לי, אל תפחד מהמשחק, תעשה את זה קל".

חשבתי שהכול מתחיל במימון.

"זאת הייתה אחת הסיבות שבגללה רציתי לצלם בבית, כי הבנתי שזה יוזיל את התהליך. לא הייתי צריך לגייס את שני מיליון השקלים שהם המינימום. כל השחקנים באו בשכר התנדבותי".

גם אתה לא הרווחת גרוש.

"צייר מצייר לא בגלל שהוא רוצה להרוויח. כסף הוא לא מילה גסה ואתה רוצה לעשות את הקופה, אבל לא בשביל זה למדתי קולנוע. אני מתפרנס יפה מאוד ממשחק ועושה פרסומות כדי לעשות פיצ'ר".

אתה מצליח לשחק כשאתה בתוך תהליך של יצירת סרט?

"עם 'הבן דוד' לקחתי הפסקה של שנה ממשחק, כי הבנתי שאני חייב להתפנות. ממש לפני הצילומים עשיתי את 'על המפה' עם 'מה קשור', כדי לשמור על כושר, ועכשיו אני משחק מלא. תפקיד ראשי בסדרה פאנץ' של יס, על תחילת הסטנד-אפ; פיילוט לסדרה של עודד דוידוב שמבוססת על ספר של דרור משעני לקשת; סדרה עם קרן מור, משהו עם גור בנטוביץ', בקיצור, אני טוחן".

אל עומק הסוגיה הישראלית-פלסטינית נחשף בסרט "כוונות טובות", ומאז היא מלווה אותו ומופיעה גם ב"הבן דוד" מהזווית הגזענית וממעשה שיפוץ הבית (כפי שהוא מופיע בסרט). "צריך לשפץ את המדינה", הוא אומר. "בנינו אותה מהר, והכול נסדק. צריך לתקן, לפגוש את המציאות האחרת ולהבין אותה. זה עוזר להתבונן על הבעיות הכי עמוקות אחרת. הרי אפשר היה לעשות כבר מזמן אקזיט על השלום, אבל אנחנו מעדיפים את המוכר, את הסטטוס קוו. הייתי רוצה לגייס את הרשת כדי לייצר באמצעותה דמוקרטיה ישירה, לערוך משאלי עם ולייתר את הפוליטיקאים. אנחנו בדרך לשם. הרשת הרי כבר גדולה מאיתנו, אז בואו נשתמש בה לצרכים שלנו, רק צריך לרתום את הציבור. אי אפשר לעשות את זה בגלל ההנהגה, שלא רוצה לאבד את כוחה".

לפני הראיון אמרת לי שאתה לא מעורה בפוליטיקה, ואתה עמוק בפנים. גם בסרט וגם בפרויקט הבא שלך.

"אני מצלם סדרת רשת, תיעוד עצמי, שבה אני מציע ליהודים וערבים להשתתף בסדנאות לתרגול מו"מ שיתקיימו בקיץ, בתשלום של שכר מינימום למשתתפים. התגובות מדהימות".

למרות האנרגיות, מה הכי קשה בלעשות סרט כמעט לבד?

"זה מעשה גדול ומורכב שבכל שלב אתה מתחיל מחדש. יש רעיון, ואז צריך להתחיל מחדש עם הכתיבה. וכשהיא מסתיימת, מתחילים בגיוס כסף, ואז בליהוק. ואז עם הצילומים הכול מחדש. והעריכה היא שוב הכול מחדש. ויש מוצר, אז צריך לשווק אותו".

לפחות אהוד בלייברג היה איתך כמפיק שותף.

"וזה הכרחי, כי אני לא למדתי קולנוע ואין לי את הקשרים עם החבר'ה מהכיתה".

גם לא למדת בימוי.

"אבל אני מעולה בזה. יש לי תפיסה מרחבית ואני יודע לכתוב תסריט ומתעקש עד שאני מוצא את השורה הנכונה. ואם אני מצליח להיות אותנטי, אז האנליטיות עוזרת לי להקפיץ הכול למעלה".

עוד כתבות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

איור: גיל ג'יבלי

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500, והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

100 שעות בלי חשמל: הדוח שחושף את הנזק מאי הקמת תחנות כוח חדשות

דוח שהגיע לידי גלובס מונה את ההשלכות של העיכובים הנוכחיים בהקמת תחנות כוח חדשות בישראל ● לפיו, ב־2028 יתגברו הפסקות החשמל שיגרמו לנזק כלכלי של מיליארדי שקלים

דיני ירושה / צילום: Shutterstock, Maxx-Studio

משפחת בן הזוג המנוח נתנה אולטימטום בלתי אפשרי לאישה. מה קבע ביהמ"ש?

בית המשפט לענייני משפחה פסק לטובת אישה שביקשה להביא ילד מזרע בן זוגה המנוח ● משפחתו, שהתנגדה לכך, התנתה את הבאת הילד בכך שהאישה תוותר על חלקה בירושה שהותיר בן זוגה ● ביהמ"ש פסק לטובת האישה 50 אלף שקל כהוצאות משפט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכיב ההשקעה שנמצא בשיא: איפה רוב הישראלים שמים את הכסף

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות ה-AI: קמטק מציגה תוצאות שיא בדוחותיה הרבעוניים

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אורמת הציגה גידול מרשים בשורת הרווח וההכנסות ואופטימית גם לגבי ההמשך ● איי סי אל דיווחה על ירידה במחירי האשלג והדשנים אך עקפה את התחזיות המוקדמות ● קמטק הציגה דוח מרשים בעקבות הביקוש לתחום ה-AI ● מניית טאואר קופצת לאחר דוח חזק ● ונובה הפתיעה את האנליסטים עם תחזיות חזקות ● מדור חדש

אפליקציית Gett / צילום: סטודיו גט

העסקה נחתמה: פנגו רוכשת את גט תמורת 175 מיליון דולר

סכום הרכישה דומה לשווי שפורסם בגלובס בחודש מרץ האחרון, אז לפי ההערכות התנהל המו"מ לפי שווי של 150-160 מיליון דולר עבור גט ● לפי גורם המקורב לעסקה, שתי החברות ימשיכו לפעול בצורה נפרדת ועצמאית, ולא מתוכננת כל השפעה על מצבת כוח-האדם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו בראיון לד"ר פיל: "ננצח את חמאס, כולל ברפיח - אין לנו ברירה אחרת"

בריטניה וארה"ב לא מוכנות להציב חיילים ברציף ההומניטרי בעזה - הפיתרון: קבלן ישראלי ● דובר צה"ל עדכן כי 3 חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד ברפיח, משפחותיהם עודכנו ● כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורת אזעקות בגליל: נזק נגרם לבית בשלומי ● מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור בלבנון ● פיצוץ המגעים בקהיר: המשלחת הישראלית חוזרת, משלחת חמאס עזבה לדוחה ● עדכונים בולטים