גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תביעה נגד רמ"י: "בניין פנורמה הפך בין-לילה לחסר ערך"

חברה המחזיקה ביחידה בבניין פנורמה בדרך בן צבי בת"א הגישה עתירה נגד רשות מקרקעי ישראל, שהחליטה יום אחד להפסיק לנהל את הנכס עבור 400 חוכרי יחידות בבניין ● התוצאה לטענת החברה: החוכרים לא יכולים לרשום את היחידות על שמם, למכור או לשעבד אותן

מרכז פנורמה בתל-אביב / צילום: שלומי יוסף
מרכז פנורמה בתל-אביב / צילום: שלומי יוסף

עתירה שהגישה לאחרונה חברה המחזיקה ביחידה בבית פנורמה בתל-אביב, חושפת החלטה שקיבלה בספטמבר 2017 הנהלת רשות מקרקעי ישראל, המקפיאה את הטיפול ברישום היחידות בבניין ואת ניהולן. כתוצאה מכך החברה שביקשה לקבל הלוואה מהבנק בתמורה לשיעבוד הנכס, נתקלה בסירוב מצד רמ"י לביצוע השיעבוד, ועל כן לא הצליחה לקבל הלוואה.

את העתירה הגישה חברת אחוזת נופש ברש, שרכשה ב-2015 יחידה בקומה 6 בבית פנורמה ברחוב בן צבי 84 בדרום תל-אביב. הבניין אינו רשום כבית משותף, ורמ"י מנהלת רישום בעלי זכויות, כאשר בבניין 400 יחידות.

לפי התביעה, שהוגשה לבית המשפט לעניינים מינהליים בתל-אביב באמצעות עו"ד אילון עישר ממשרד סימון עישר ושות', במהלך שנת 2017 ביקשה החברה ליטול הלוואה, בתמורה לשיעבוד הנכס לטובת הבנק. לצורך כך פנתה החברה לרמ"י בבקשה לרשום משכנתא על הנכס, אך נמסר לה כי לא ניתן לרשום משכנתא על הנכס, מאחר שטרם נרשם בית משותף. כתוצאה מכך הודיע בנק לאומי לחברה כי לא תוכל ליטול הלוואה.

לאחר שנתקלה בקשיים לקבל לידיה פרוטוקולים הנוגעים להחלטה להפסיק את ניהול רישום היחידות בבניין, פנתה החברה לקבל מידע על-פי חוק חופש המידע, ונודע לה כי בספטמבר 2017 התקבלה החלטה בנגע לבית פנורמה. בהחלטה צוין כי למרות שחוזה החכירה משנת 1978 קובע כי יש להסדיר בבניין רישום בית משותף, עד היום כל הניסיונות לעשות זאת לא צלחו.

כתוצאה מכך החליטה הנהלת רמ"י לאשר הצעה שמטרתה לקדם מצד אחד את הסדרת רישום בית פנורמה מבחינה עסקית חוזית ורישומית. מצד שני, ההחלטה קובעת גם כי רמ"י תתנה את המשך הטיפול מכל סוג ברוכשי הדירות בבניין, בהסדרה חוזית של כל רוכשי היחידות בבניין ובהשלמת רישום הבית השותף.

בעתירה נטען כי משמעות ההחלטה היא שעד להסדרת רישום הבית המשותף, לא יוכלו בעלי הזכויות בבית פנורמה לבצע פעולות בנכסיהם, ובכלל זה מכירתם או משכונן, והם מוחזקים כ"בני-ערובה" בעל-כורחם.

"מאחר שלחברה אין יכולת מעשית לפעול לבדה להסדרת רישום הבית המשותף, משמעות ההחלטה היא פגיעה בקניינה עד למועד לא ידוע", נכתב בעתירה.

לטענת החברה, סירובה של רמ"י לחשוף את הפרוטוקולים של הדיונים שקדמו להחלטה ואת המסמכים שעל בסיסם התקבלה, פוגע בחברה וביתר בעלי היחידות בבניין שאינם יכולים לנהוג מנהג בעלים בנכס שלהם.

החברה טוענת בעתירה כי בין תפקידיה של רמ"י לנהל את זכויותיהם של בעלי זכויות ולתת להם שירותים לצורך ניהול זכויותיהם או מימושן. באתר האינטרנט של רמ"י היא מצהירה כי "אם מדובר בנכסים שאינם רשומים בטאבו, רמ"י ממשיכה בניהולם ומחויבת במתן שירות שוטף". על כן טוענת החברה כי בהחלטה להפסיק את הטיפול בבעלי היחידות הבניין, הפרה רמ"י את חובתה החוקית, והיא חוטאת לתפקידה.

החברה טוענת כי החלטת רמ"י גרמה לה לנזק קנייני, מאחר שהיא לא יכולה למכור את הנכס שלה, היא לא יכולה יותר לשעבד את הנכס לצורך קבלת הלוואה, ואין לדעת אם גם בעתיד תוכל למכור את הנכס או להשכירו לתקופה ארוכה.

"בהחלטת המשיבה לא לטפל בבעלי יחידות בבניין, פוגעת המשיבה בזכות הקניין של העותרת ויתר בעלי היחידות", כתבה החברה בעתירה והגדירה את ההחלטה של רמ"י "סתמית ובלתי מנומקת". החברה אף ציינה כי החלטת רמ"י מנוגדת לחוק המטיל עליה חובה לתת שירותים לניהול ומימוש זכויות שאינן רשומות בטאבו.

עוד טוענת החברה כי ההחלטה של רמ"י אינה מידתית, והיא יכולה לכפות את הוראות הסכם החכירה בשלל דרכים אחרות כמו תביעה לפירוק שיתוף בנכס וכדומה. במקום זאת, רמ"י מנצלת את כוחה בניסיון בלתי ראוי ובאופן בלתי מידתי לכפות תוצאה חוזית רצויה.

בהחלטה קבעה רמ"י כי ייקבעו הוראות מעבר ליישום ההחלטה, ועם זאת, עד היום לא נקבעו הוראות מעבר כאלה. כתוצאה מכך "בין-ליל וללא התראה מראש הפך הנכס חסר ערך, אשר מלבד היכולת להחזיק בו ולעשות בו שימוש, אין ביכולת העותרת לממש זכויתויה הקנייניות".

החברה מזכירה כי כאשר רכשה את הנכס, היא הסתמכה על כך שרמ"י תמשיך ותקיים את חובתה על-פי דין לטפל בבעלי היחידות ולבצע את הרישומים הנדרשים. על כן מבקשת החברה מבית המשפט להורות על ביטול ההחלטה - או לחלופין להתנות את כניסתה לתוקף בקביעת הוראות מעבר שימנעו פגיעה בלתי מידתית בזכויות הקניין של בעלי היחידות בבניין. זאת מאחר שלחברה אין יכולת לגרום לרישום בית משותף ל-400 בעלי יחידות בבניין. ל

חלופין מבקשת החברה מבית המשפט להורות לרמ"י לבצע את הפעולות שמבקשת החברה לבצע בנכס היום ובעתיד. זאת לאחר שלטענת החברה, עוד לפני שהתקבלה ההחלטה, רמ"י סירבה לטפל בבקשתה לשעבד את הנכס לבנק, ובכך יצרה מצב אבסורדי, לפיו ההחלטה שטרם ניתנה מנעה מהחברה לשעבד את הנכס.

מרשות מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "על בעלי הנכסים בבניין לסיים את רישום צו הבית המשותף. עקב העובדה שלא נעשית שום פעילות להשלמת מטלה זו המוטלת עליהם, רמ"י נאלצה לנקוט את הצעדים שנקטה". 

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה