גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האימפריה הכלכלית הצבאית של הנשיא סיסי

מאז עלה נשיא מצרים לשלטון, הוא העביר עוד ועוד נכסים ועוצמה כלכלית לידי הצבא, על חשבון המגזר הפרטי ● כשרוב המצרים ממשיכים לסבול מיוקר מחיה גבוה ומאבטלה גבוהה, גובר החשש שההתקוממות של 2011 עלולה לחזור על עצמה

אדם נושא כיכרות לחם בקהיר על רקע שלט תעמולה בעד הנשיא סיסי /  צילום: רויטרס
אדם נושא כיכרות לחם בקהיר על רקע שלט תעמולה בעד הנשיא סיסי / צילום: רויטרס

לפני שלוש שנים, ממשלתו של הנשיא עבד אל פתאח א-סיסי הודיעה שעיר בירה נוצצת חדשה תקום במדבר המערבי המצרי בשנת 2022, עם שדירות עטורות עצים, בתים חדשים ל-5 מיליון תושבים והבניין הגבוה ביותר באפריקה.

המיזם הזה מפגר כעת בהרבה אחרי לוחות הזמנים שלו, לפי החברה הקבלנית שבשליטת הצבא. המבנה היחיד שהושלם הוא מלון בבעלות הצבא במתחם. דובר המיזם, חאלד אל חוסייני, אמר שרק אחד משלושה שלבים מצוי כעת בבנייה. "לא תכננו שום דבר להוציא השלב הראשון, אני חייב להיות כן", אמר.

הנשיא סיסי נבחר מחדש במארס השנה עם 97% מקולות הבוחרים, מול מועמד יריב סמלי בלבד אחרי שכל מועמד אופוזיציה נאסר או הורחק מהמרוץ. בעולם הערבי, שלטונו של סיסי הוא דוגמה למשטר עולה שטוען לניצחון על הכוחות ששחרר האביב הערבי ב-2011.

מצרים היא גם דוגמה לכך שהכוחות הללו עדיין מבעבעים מתחת לפני השטח. בהיבטים רבים, האסטרטגיה של סיסי מזכירה את זו של הנשיא לשעבר חוסני מובארק, ששלטונו שנמשך כמעט 30 שנה הסתיים בהתקוממות עממית. כמו מובארק, סיסי נשען על כוחות הביטחון הגדולים ועל גישה כלכלית שמתגמלת את הצבא. רבים במגזר העסקי מתלוננים שסיסי הרחיק לכת עוד יותר בדחיקת היוזמה הפרטית לשוליים, על ההשלכות הכלכליות שנובעות מכך.

"הם בוטחים קודם כול בצבא", אמר נגיב סוויריס, המיליארדר שאומר שכמה מעסקיו במצרים נחנקו על ידי התערבות ממשלתית. "כוחות הביטחון יכולים לעצור כל מיזם. יש להם חברות משלהם. זה לא מצב טוב".

כלכלת מצרים צומחת בקצב מתון יחסית של 5.4%, לפי הבנק המרכזי. אבל מבחינת הרוב המכריע של האוכלוסייה, רמת החיים יורדת על רקע אבטלה נרחבת בקרב הצעירים והתייקרות המזון, שמלבות חלק מהתסיסה שגרמה להתקוממות ב-2011, ומעוררות חשש שהדבר עלול לחזור על עצמו.

חורף ערבי

הפגנות ברחבי המזרח התיכון

האינפלציה והמצוקות הכלכליות הציתו הפגנות ברחבי המזרח התיכון בחודשים האחרונים. באיראן בדצמבר ובינואר הצית התסכול הכלכלי יותר משבוע של מחאות שבהן נמנו 20 הרוגים. בטוניסיה, קיצוצי תקציב הציתו התנגשויות פראיות עם כוחות הביטחון בעשר ערים ועיירות, ביום השנה להדחת השליט החזק בשעתו זיין אל אבדין בן עלי. בירדן, שביתות ומחאות נוספות התרחשו בינואר בתגובה לעליית מחירי הלחם. מחאות ספונטניות פרצו במצרים בתחילת חודש מאי, אחרי שהממשלה הודיעה על העלאה מפתיעה בתעריפי הנסיעה ברכבת התחתית.

במפרץ הפרסי, הנסיכויות העשירות רואות במצרים חומת אש נגד חזרה אל ההתקוממויות העממיות. "התפללתי לאללה שמצרים לא תקרוס", אמר נסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמן בביקור בקהיר במארס.

סיסי, לשעבר מפקד הכוחות המזוינים, עלה לשלטון אחרי שהוא הוביל את הדחת הנשיא מוחמד מורסי ב-2013. סיסי הבטיח למצרים יציבות ושגשוג, וטען שבזכותו לא נקלעה מצרים למלחמת אזרחים מהסוג שפקד את סוריה, לוב ותימן. לזמן מה הוא נהנה ממעמד פולחני במדינה. תומכיו הנציחו את דמותו על כל דבר, משוקולד עד הלבשה תחתונה לנשים.

אבל בינתיים הנשיאות שלו איבדה את המעמד הפולחני. היציבות התבררה כחמקמקה כאשר הממשלה התקשתה לעצור התקפות של ארגונים כמו דאעש, שהרגו אלפי חיילים ואזרחים בשנים האחרונות.

התסיסה הגיעה אפילו לממסד הצבאי שהעלה את סיסי לשלטון. מדצמבר, הממשלה עצרה והרחיקה מהזירה שורת מתנגדים שניסו לקרוא תיגר על הנשיא בבחירות.

על אף שסיסי עזר להרחיב את הפרופיל הכלכלי של הצבא, מועמדים פוטנציאליים של האופוזיציה עם רקע צבאי תקפו את הרקורד שלו בתחומי הביטחון, הכלכלה והעדר החירויות הפוליטיות.

פסטה ולא רק נשק

פרשנים אומרים שסיסי רואה את עצמו כחלק מקבוצה עולמית של שליטים חזקים. לפני ההצבעה במצרים הוא טרח לשגר איחולים לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין שזכה בבחירות מתוסרטות מאוד בארצו. הוא שיבח גם את נשיא סין שי ג'ינפינג, שהפך לא מכבר למנהיג סין לכל ימי חייו.

הצבא המצרי ממלא תפקיד מרכזי בכלכלה זה עשרות שנים. מיזמים עסקיים עזרו לכוחות המזוינים לאזן קיצוצים תקציביים שכפה עליהם הנשיא מובארק אחרי הסכם השלום עם ישראל ב-1978. בסוף 30 שנות שלטונו של מובארק, הצבא החזיק במרכולים ובמלונות, וייצר פסטה ולא רק נשק. הוא ניצל את מעמדו כפטור ממס ואת הגישה לכוח עבודה זול בדמות חיילים בשירות חובה.

אבל תחת הנשיא סיסי הצבא הגיע לפסגות חדשות של כוח כלכלי. אי אפשר לחשב את השיעור המדויק של הכלכלה שבידי הכוחות המזוינים, מאחר שעסקים בבעלות הצבא אינם מפרסמים דוחות כספיים, והתקציבים הצבאיים אינם מתפרסמים. כל חישוב של משקיפים עצמאיים מסובך כעת עוד יותר, מאז שמבקר המדינה לשעבר שמופקד על המאבק בשחיתות עומד לדין צבאי לאחר שהוא הצטרף למסע הבחירות של יריבו של סיסי, ואיים לפרסם ממצאים מרשיעים על ההנהגה הצבאית.

בראיון לטלוויזיה הממלכתית במארס, סיסי טען שהצבא מהווה רק 2% עד 3% מהפעילות הכלכלית במדינה. "אילו זה היה 50%, הייתי גאה", הוא אמר. "הכוחות המזוינים הם חלק מהממשלה".

מומחים מאמינים שתפקידו הכלכלי האמיתי של הצבא גדול הרבה יותר, בהתבסס על תצפיות אחרי מפעלים ועסקים שבבעלותו. "הוא לא נותן אמון במגזר הפרטי. הוא לא מאמין לאנשי עסקים", אמר אנדרו מילר, עובד לשעבר במועצת הביטחון של האו"ם שהיה אחראי למצרים.

כשסיסי עלה לשלטון, הוא פנה לצבא כדי שיעזור לתקן את הכלכלה. הוא הטיל על רשות הנדסה של הכוחות המזוינים את האחריות להרחבת תעלת סואץ, אחד המיזמים שהוא חתום עליהם אישית.

העסקים האזרחיים של הצבא

בברכת סיסי, הצבא החל לצבור גם עסקים אזרחיים. הממשלה ביטלה תוכנית אזרחית לפצל קרקעות לאורך התעלה כדי להקים אזור תעשייה ונמל ימי. במקום זאת העניק סיסי שני חוזים אחרים, אחד מהם לשותפות בין הצבא לחברה קבלנית פרטית, לפי אחמד דרוויש, היו"ר לשעבר של האזור הכלכלי של תעלת סואץ. עד כה, האזור הכלכלי המתוכנן לא התממש, על אף שהממשלה אומרת שהיא ממשיכה לקדם את המיזם.

דרוויש הוחלף בתפקידו על ידי האדמירל מוהאב ממיש, שעומד גם בראש רשות תעלת סואץ. כמה בכירים בעלי נטייה לסייע למגזר הפרטי הוחלפו בממשלותיו של סיסי, כולל שני כלכלנים שירתו בממשלות קודמות, וכך אנשי הצבא בממשלה דומיננטיים עוד יותר.

הצבא גם משפיע באמצעות רשת מבוזרת של קצינים בהווה ובעבר שיושבים במועצות מנהלים של חברות או שיש להם החזקות בעסקים פרטיים. ההחזקות הללו עוזרות לצבא לקבל שליטה ברווחים, גם של עסקים שאינם בבעלות ישירה שלו.

"יש להם אצבע בכל עוגה", אמרה שאנה מרשל, מומחית לכלכלה פוליטית במצרים באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון.

קציני צבא ובכירי מעכת הביטחון ארגנו השתלטויות על לפחות שלושה ערוצי טלוויזיה פרטיים גדולים בשנתיים האחרונות. דובר צבאי לשעבר נטל לידיו את ערוץ הלוויין אל עצימה בינואר 2017. חברה ביטחונית בניהול קצין מודיעין לשעבר השתלטה על ערוץ אל-חיאט ביוני 2017.

ההשתלטות הזו צמצמה את השפעת אנשי העסקים האזרחיים החזקים ביותר במדינה. סוויריס, הבעלים לשעבר של ערוץ הטלוויזיה הפופולרי OnTV, אמר שהממשלה ביקשה ממנו לפטר שלושה מגישי חדשות לפחות. כשהוא סירב, הערוץ הועבר אל איל פלדה פרו-ממשלתי עוד לפני שמניותיו נקנו על ידי חיל המודיעין המצרי ב-2017.

סוויריס אמר שכוחות הביטחון הכשילו תוכניות עסקיות נוספות שלו. הניסיון שלו לרכוש את חברת ההשקעות CI Capital נחסם על ידי שירותי הביטחון ב-2016.

התנגדויות של שירותי ביטחון הכשילו גם ניסיון בשנה שעברה של ארצ'ר דניאלס מידלנד האמריקאית לקנות את החברה המצרית הלאומית למוצרי תירס, לפי סוויריס. גורם יודע דבר אישר שהרגולטורים המצרים חסמו את ההשתלטות המתוכננת. חברת התירס נקנתה מאוחר יותר על ידי חברה מצרית אחרת.

בשנות שלטונו של סיסי, הממשלה אימצה שינויים רגולטוריים שהקלו על הכוחות המזוינים לעשות עסקים. הורחבו ההיתרים לצבא לבצע עסקאות נדל"ן, והתקבל גם אישור לצבא לפתוח רשת בתי מרקחת.

הצבא מכר חבילות מזון

כשמשבר מט"ח יצר מחסור במוצרים בסיסיים כמו סוכר ב-2016, הצבא החל למכור חבילות מזון מסובסדות על משאיות שחנו ברחובות. הוא סיפק גם אבקת מזון לתינוקות בהנחה דרך בתי מרקחת, במהלך שתואר ככישלון של המגזר הפרטי.

האלמנט הבולט ביותר של התרחבות האימפריה הכלכלית הצבאית הוא המבחר הרחב של מיזמי בנייה ממשלתיים, כולל כבישים ובנייני מגורים - כמו היוזמה הלאומית להקמת מיליון דירות ברחבי המדינה. תקנות חדשות מאפשרות לקבלנים שקשורים לצבא להשיג מונופול למעשה על חוזים לבנייה ציבורית, אומרים מומחים.

"הבירה המנהלית החדשה", כך היא נקראת, היא המיזם השאפתני ביותר. הוא הוכרז ב-2015, והממשלה קיוותה שהוא ימשוך 5 מיליון תושבים, ויקל את הצפיפות בקהיר רבתי, שבה מתגוררים כעת 20 מיליון בני אדם, לפי הערכה. מיליונים מהם חיים בשכונות צריפים ובדיור לא פורמלי נוסף, ויש להם גישה חלקית מאוד לשירותים ממשלתיים.

העיר המתוכננת החדשה מציעה לצבא שפע הזדמנויות למתוח את שריריו הכלכליים. כשחברה ממשלתית סינית נסוגה מעסקה של 3 מיליארד דולר לבניית בנייני ממשלה בעיר החדשה בשנה שעברה, רשות ההנדסה של הכוחות המזוינים הציעה להשלים את הבנייה במחצית המחיר באמצעות קבלני משנה שלה, לפי חוסייני.

עוד כתבות

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

בשל חסימת מיצרי הורמוז והמתקפות של איראן: קטאר עוצרת ייצור גז, דשנים וכימיקלים

על פי סוכנות הידיעות הקטארית, חברת האנרגיה הלאומית QatarEnergy הודיעה שהיא עוצרת את הייצור של חלק מהכימיקלים והמוצרים התעשייתיים המיוצרים במדינה ● קטאר היא יצואנית הגז השלישית בגודלה בעולם אחרי ארה"ב ורוסיה

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

ביהמ"ש אישר לנהל ייצוגית נגד רמי לוי על טעות בדוחות

התביעה הוגשה על ידי בעל מניות ברמי לוי שיווק השקמה, בשל נזק שספגו המשקיעים לאחר שהחברה דיווחה על טעות שהגדילה את הרווח שלה ב-44 מיליון שקל ● רשות ני"ע הטילה קנס אישי על לוי בפרשה ● החברה: "אוחזים בטענות הגנה טובות"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שרת התחבורה: השמיים בישראל לא יפתחו לפני שבוע הבא, בינתיים ניתן להגיע דרך טאבה

בתום הערכת מצב בנתב"ג הבהירה השרה כי פתיחת המרחב האווירי לא צפויה לפני השבוע הבא ותתבצע בהדרגה ובתיאום ביטחוני ● עד אז, המעבר היבשתי בטאבה ממשיך לשמש חלופה מרכזית לשבים ארצה

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

עשן מיתמר מעל אזור תעשיית הנפט בפוג'יירה שבאיחוד האמירויות / צילום: Reuters, REUTERS

מדינות המפרץ פועלות נגד הזמן במאמץ להדוף את המתקפות של איראן

יש בידי מדינות המפרץ מספר מוגבל של מיירטים להגנה אווירית, לעומת מספר כמעט בלתי מוגבל של כטב"מים איראניים ● המלחמה בין רוסיה לאוקראינה הוכיחה שכטב"מים מסוגלים לגרום נזק קטסטרופלי למתקני אנרגיה דליקים כמו בתי זיקוק, תחנות שאיבה ומסופי נפט

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

אנשים רצים לחניון תת קרקעי בעת אזעקה בתל אביב / צילום: ap, Leo Correa

המספרים מגלים: באילו שעות יש הכי הרבה אזעקות?

סטטיסטיקת ההתראות מגלה: השיגורים לישראל מתנקזים ברובם לחלון זמנים של שמונה שעות ● והמקומות השקטים ביותר הם בדרום, למעט אזור אחד מפתיע ● שאלת השעה, מדור חדש

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

מיצרי הורמוז / עיבוד: Shutterstock

"להורמוז אין חלופה": מה המשמעות של הצעד הדרמטי של איראן, ואיך תגיב ארה"ב

"להכרזה על סגירת מיצרי הורמוז יש יותר משמעות תודעתית מכל דבר אחר", כך אומר פרופ' יהושע קרסנה, מנהל הפורום לשת"פ אזורי במרכז דיין באוניברסיטת ת"א ● עוד מציין קרסנה, כי אם החסימה תימשך לאורך זמן, תהיה לה השפעה חמורה על השווקים "מחירי הנפט יזנקו, אולי אפילו ל-100 דולר"

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: ap, Seth Wenig

הוא בדרך כלל נביא זעם, אבל דווקא ביחס להשלכות המלחמה הוא אופטימי

מנכ"ל ג'יי. פי. מורגן, בנק ההשקעות הגדול בעולם, אמר בראיון ל-CNBC כי הוא אופטימי לגבי האפשרות שהמבצע הצבאי נגד איראן יוביל לשלום במזרח התיכון ● לצד זאת, ג'יימי דיימון הזהיר כי "ישנה אדישות רבה בשווקים" וסימן התפרצות מחודשת של האינפלציה בארה"ב כסיכון מרכזי

פטריק דרהי / צילום: Studio Alterego

לאחר התנגדות הרגולטורים: פטריק דרהי מודיע על שני משקיעים בינלאומיים שיצטרפו לעסקת רשת 13

הבעלים של HOT ו-i24News, פטריק דרהי, מודיע על שני משקיעים בינלאומיים בכירים שיצטרפו לעסקה של רשת 13 ● "מדובר בשילוב כוחות עוצמתי של שחקני מפתח בזירה העסקית הבינלאומית", ציין בדבריו ● במקביל להצעת דרהי, קבוצת ההייטקיסטים בראשות אסף רפפורט עדיין בתמונה

ההרס מהפגיעה של טיל איראני בתל אביב / צילום: אלה לוי וינרייב

יש שיפור, אבל לא מספיק: הערים שמובילות במספר הדירות ללא ממ"דים

למרות שיפור קל במספר הדירות הממוגנות, כשני שלישים מהדירות בערים הגדולות עדיין ללא ממ"ד ● בבת ים ובבני ברק יותר מ־80% מהדירות אינן ממוגנות

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"