גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עקב הפסדי "מדד הפחד": ייצוגית בעשרות מיליונים נגד אפסילון

בפברואר השנה התברר כי בית ההשקעות אפסילון הפסיד באופן חריג, בתוך דקות ספורות, כאחוז שלם בכ-13 קרנות נאמנות שבשליטתו, בעקבות השקעה בתעודות סל בשורט על "מדד הפחד" בוול סטריט (מדד ה-VIX) ● לטענת התובע הייצוגי, הפסדים אלה נובעים מ"השקעה ספקולטיבית, רשלנית ובלתי סבירה שביצעו הנתבעים"

ג'רי קוטישטנו, מנכ"ל אפסילון לשעבר / צילום: אילן בשור
ג'רי קוטישטנו, מנכ"ל אפסילון לשעבר / צילום: אילן בשור

ההפסדים של בית ההשקעות אפסילון ולקוחותיו שרכשו פוזיציות "שורט" (מכירה בחסר) על ה-VIX - שמוכר גם כ"מדד הפחד" - מגיעים לזירה הייצוגית: הבוקר (ד') הוגשה נגד בית ההשקעות אפסילון תביעה, ובקשה לאישורה כייצוגית בהיקף מוערך של עשרות מיליוני שקלים, בגין ההפסדים בהשקעות ב"מדד הפחד".

בפברואר השנה התברר כי אפסילון הפסיד באופן חריג, בתוך דקות ספורות, כאחוז שלם בכ-13 קרנות נאמנות שבשליטתו, בעקבות השקעה בתעודות סל בשורט על "מדד הפחד" בוול סטריט (מדד ה-VIX). זאת גם בקרנות נאמנות מאוד סולידיות, שעל פניו אינן קשורות להשקעות אקזוטיות שכאלה.

אפסילון קרנות נאמנות הודיעה אז ללקוחותיה כי שורה של קרנות נאמנות בניהולה איבדו כאחוז שלם בתוך יום בגלל מחיקה של כ-96% בתעודת סל Velocityshares inv VIX sh-tm. מדובר באובדן של כאחוז מנכסי כמה מהקרנות, ולדברי בית ההשקעות, מדובר בהפסד של כ-3.7 מיליון דולר למחזיקי היחידות, כלומר - לציבור הרחב. מדובר בהפסדים חריגים מאוד ובעייתיים, שנובעים מהשקעה בשורט על ה-VIX - "מדד הפחד" - שעוקב אחר התנודתיות במדד המניות בוול סטריט.

התובע הייצוגי, בעל יחידות השתתפות בקרן הנאמנות אפסילון, טוען כי ההפסדים הללו נובעים מ"השקעה ספקולטיבית, רשלנית ובלתי סבירה שביצעו הנתבעים (קרן אפסילון ומנכ"ל הקרן דאז ג'רי קוטישטנו, א' ל"ו) ומי מטעמם ב-13 קרנות נאמנות".

לטענתו, באמצעות עורכי הדין עמית מנור ויוקי שמש, "כתוצאה מההימור הכושל והספקולטיבי בקרנות הנאמנות הללו, שבוצע באמצעות השקעה בנגזרים על מדד ה-VIX ('מדד הפחד'), הפסידו אותן קרנות כ-1% מערכן בתוך דקות ספורות וגרמו בשל כך להפסדים כבדים לתובע ולחברי הקבוצה המיוצגת".

הרקע להפסדים היה המצב בוול סטריט. בעת הירידות החדות בוול סטריט בראשית פברואר 2018 זינק מדד ה-VIX, המוכר בכינויו "מדד הפחד" ואשר בוחן את התנודתיות הגלומה בשערי האופציות על מדד S&P 500, וגרם להפסדים אדירים במכשירים הנגזרים שהימרו כנגדו, עד כדי מחיקת כמעט מלוא ערכן של תעודות השורט על מדד זה.

בתביעה נטען כי כתוצאה מההשקעה הספקולטיבית שביצעו הנתבעים ומי מטעמם באותן 13 קרנות באמצעות מכשירים נגזרים על מדד ה-VIX, השקעה שנמחקה כמעט לחלוטין לאחר קריסת תעודות הסל בסמוך לירידות החדות בשוק המניות האמריקאי, הפסידו הנתבעים ומי מטעמם כ-1% מערך הקרנות נשוא התובענה בתוך דקות ספורות.

"מדובר בהשקעה שהיא בגדר ספקולציה פיננסית חסרת אחריות, על חשבונם של המשקיעים בקרנות הנאמנות הסומכים ידם ונותנים את אמונם בנתבעים שינהלו את כספם במקצועיות ובזהירות המתבקשת", כותב התובע.

התובע מדגיש עוד כי "תעודת הסל שקרסה נחשבת לנכס תנודתי בעל רמת סיכון גבוהה מאד, והשקעה בנגזרים על מדד ה-VIX היא חריגה ואיננה מתאימה לקרנות נאמנות סולידיות המנהלות את כספם של ציבור המשקיעים, כשנכסים מסוכנים כאלה לא אמורים בכלל להיכלל בתיק הנכסים שלהן".

לטענתו, ההימור הכושל מצד הנתבעים ומי מטעמם הביא לסוף צפוי - תעודת הסל קרסה בתוך דקות ספורות, מחקה כמעט את מלוא ערכה וגרמה להפסדים כבדים למשקיעים שהחזיקו ביחידות ההשתתפות בקרנות הנאמנות בהן בוצעה ההשקעה.

"אירוע כזה לא היה אמור להתרחש. מוצר פיננסי סולידי שבו משקיע הציבור מאבד ביום מסחר אחד ובתוך דקות ספורות כ-1% בגלל השקעה ספקולטיבית אחת פזיזה וחסרת אחריות מצד הנתבעים ומי מטעמם", נכתב בתביעה, ונטען כי נוכח השקעה ספקולטיבית ורשלנית זו, הפסידו המשקיעים עשרות מילוני שקלים.

בתביעה מתוארת ההשקעה בתעודת XIV - שהיא למעשה הימור נגד "מדד הפחד" - כלומר, ככל ששער מדד הפחד עולה, שער תעודת ה-XIV יורד. תעודת ה-XIV מבצעת שורט על החוזים העתידיים הקרובים לפקיעה על מדד ה-VIX שנסחר בבורסת שיקגו. "מאחר שתעודת שורט על ה-VIX היא תעודה שמשקיעה בנגזרים וחוזים עתידיים על ה-VIX, הרי שהשימוש בנגזרים הופך את התעודה לנגזרת, על כל המשתמע מכך", נכתב בתביעה.

לטענת התובע, תעודת הסל באמצעותה הימרו הנתבעים על מדד ה-VIX קונה חוזים עתידיים על מדד ה-VIX, ולכן גם ההשקעה במדד ה-VIX נעשית באמצעות חוזים עתידיים (סוג של נגזר), והיא ממונפת ביותר, וכל תנודה עשויה ליצור גל גדול של מכירות".

התובע מוסיף כי במרבית תעודות הסל יש כלל שקובע כי כאשר חוזה מאבד 80% מערכו במהלך המסחר, תיתכן סגירה כפויה של התעודה על-ידי סגירה של פוזיציית הגידור שמנהל התעודה מבצע. "וזה בדיוק מה שאירע בענייננו", נכתב בתביעה, והוסבר: "תעודת הסל (XIV) קרסה בשלהי יום שני ב-5 בפברואר 2018 בשיעור של 95.74%, וכמעט כל ההשקעה שביצעו הנתבעים ומי מטעמם בתעודה, כעשרות מיליוני שקלים, ירדה לטמיון בתוך דקות ספורות, שכן מנהל תעודת הסל הנ"ל (קרדיט סוויס) החליט על סגירה של תעודת הסל, תוך קיבוע נזק אסטרונומי למשקיעים בתעודה".

התביעה הוגשה גם נגד ג'רי קוטישטנו, מנכ"ל אפסילון לשעבר, כמי שעמד בראש הקרן ובמסגרת תפקידו היה מעורב בקבלת החלטות הנוגעות לניהול תיקי השקעות של הקרנות בניהול, ערך ואמור היה לערוך בקרה מקצועית על ניהול ההשקעות ולקח חלק פעיל בניהול ההשקעות של כל הקרנות בניהול מנהל הקרן. קוטישטנו פוטר או התפטר מתפקידו ימים ספורים לאחר ההפסדים נשוא התביעה ובעקבותיהם, על רקע אחריותו להשקעות הרשלניות והספקולטיביות שבוצעו בקרנות תחת ניהולו. 

קוטישטנו הודיע אז כי הוא עוזב את בית ההשקעות "על רקע חילוקי דעות מקצועיים מתמשכים בינו לבין מנכ"ל בית ההשקעות, שמואל פרנקל, בין היתר בנוגע לסמכויות ביצוע וניהול, אשר הגיעו לשיאם בתקופה האחרונה", כפי שנמסר מטעמו.

מאפסילון נמסר בתגובה: "התובענה ל'ביטוח' נגד השקעות משוללת יסוד, ובחינה מעמיקה יותר של המצב העובדתי כמו גם המשפטי, הייתה חוסכת הליך משפטי. בית ההשקעות סמוך ובטוח כי בתום ההליך המשפטי ייקבע כי טענות התובע חסרות כל בסיס עובדתי ו/או משפטי. בית ההשקעות הבהיר כי תביעתו של התובע משוללת כל יסוד עובדתי או משפטי. בית ההשקעות אפסילון פעל ופועל כדין ובהתאם למדיניות ההשקעות בקרנות הנאמנות שבניהולו ובשקיפות. חבל שהתובע בחר להגיש תביעה מבלי להתייעץ עם גורמים שעוסקים בהשקעות שהיו מעמידים אותו מיד על טעותו וחוסכים התנהלות מיותרת ותוך שבחינה מעמיקה יותר של הדברים הן בהיבט העובדתי והן בהיבט המשפטי, הייתה חוסכת את ההליך המשפטי. אנו סמוכים ובטוחים כי דין הבקשה להידחות וכי טענותיו של התובע ל'ביטוח' מוחלט מפני ניהול השקעות חסרות כל בסיס. בית ההשקעות ימשיך, כפי שעשה במהלך כל 30 שנות פעילותו, להמשיך לשרת בנאמנות את אלפי לקוחותיו באופן מקצועי, אחראי ושקול".

עוד כתבות

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?