גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה נשאר מה-1+1 של מיזוג קסטרו והודיס? בקושי 1

שווי השוק של החברה הממוזגת, הכוללת את פעילות קסטרו וקבוצת הודיס, דומה כיום לזה שבו נסחרה קסטרו לבדה לפני המיזוג אשתקד ● המשך ההידרדרות העסקית של גולף עלול להביא אותה לסיטואציה פיננסית מורכבת ● דעה

בר רפאלי בקמפיין הודיס / צילום מסך
בר רפאלי בקמפיין הודיס / צילום מסך

דוחות קסטרו לסיכום הרבעון הראשון של 2019 היו מהדוחות הכספיים הקשים שנראו בענף האופנה המקומי בשנים האחרונות. אין צל של ספק כי לתזמון חג הפסח ומזג-האוויר הייתה השפעה מהותית על תוצאות הרבעון, אבל בניגוד לקמעונאיות אחרות, קסטרו לא כללה בדיווחיה צפירת הרגעה ביחס לתוצאות האלה, כך שבקרב המשקיעים הדאגה אף גדולה יותר מחשש שגם חג הפסח לא היטיב עם החברה בהשוואה אפקטיבית.

בנוסף לעונתיות שפגעה בביצועי החברה, ציינו בקסטרו כי חלה ירידה ברווחיות הגולמית בתחום ההלבשה, בעקבות גידול בשיעור ההנחה הממוצעת. ההוצאות בגין השקת פעילות רשת קרולינה למקה בארה"ב הכבידו אף הן על תוצאות הרבעון (אם כי לא ניתנה לקוראי הדוחות הכספיים אינדיקציה כמותית על עלות ההרפתקה האמריקאית של קסטרו).

קסטרו  הציגה ברבעון בודד הפסד לפני מס בסך 61.6 מיליון שקל והפסד נקי של 48.6 מיליון שקל, שהגיע בהמשך להפסד שנתי נקי של 59.6 מיליון שקל. ואולם בניגוד להפסד אשתקד, שנבע במידה רבה מהפחתות חשבונאיות גדולות בגין עסקת המיזוג עם קבוצת חברות הודיס שרכשה, הרי שברבעון הנוכחי ההפסד היה כולו תוצאה של ביצועים עסקיים שוטפים.

הפדיון בחנויות זהות בתחום האופנה צנח ברבעון הראשון השנה ב-19% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, ונרשם הפסד תפעולי מגזרי של 31 מיליון שקל. החולשה בעסקיה של קסטרו באה לידי ביטוי גם בירידה של כ-10% בפדיון בחנויות זהות בתחום פעילות אביזרי האופנה, הפגיעים תיאורטית פחות מעונתיות, אשר הציגו הפסד תפעולי מגזרי של 15.9 מיליון שקל.

תחושת החמיצות בשוק גוברת

החברה מתקשה להתמודד עם ההוצאות הכבדות, ולפיכך עתידה ייקבע בראש ובראשונה ביכולתה להגדיל את המכירות למ"ר לאורך זמן. הוצאות שכר הדירה, דמי ניהול והוצאות אחזקה זינקו ל-23.3% מן המכר הרבעוני, שהתכווץ, ואילו הוצאות שכר העבודה ברבעון טיפסו ל-21.2% מהמכר, הן בשל התכווצות המכר והן בשל עליית שכר.

לצד העלייה החדה בשכר המינימום בשנים האחרונות, מתמודדת קסטרו עם עלויות עיבוי מצבת כוח האדם בתחום הדיגיטל והשיווק, במסגרת המפץ הגדול בענף המחייב נוכחות אפקטיבית בערוצי שיווק ומכירה אלה. להוצאות אלו יש להוסיף הוצאות הנהלה וכלליות אשר עמדו על 6.5% מן המכר.

העובדה שחברת קסטרו שוב אינה טורחת להעלות מצגת משקיעים לאתר הבורסה ואינה עורכת שיחת ועידה עם המשקיעים, מחריפה את תחושת החמיצות ומגבירה את רף הדאגה. אציין כי מחיר מניית החברה ירד מתחילת השנה בכ-20%, בהמשך ישיר לירידה של 31% אשתקד, כך שהדאגה משתקפת בביצועי המניה.

שווי השוק של החברה הממוזגת הכוללת את פעילות קסטרו וקבוצת הודיס עומד כיום על כ-480 מיליון שקל, דומה לשווי שבו נסחרה קסטרו לבדה טרם המיזוג אשתקד (אז הוערך שווי החברה הממוזגת ביותר ממיליארד שקל). מה שאומר כי פחות משנה לאחר השלמת המיזוג בין הצדדים - מה-1+1 של קסטרו והודיס יצא בקושי 1.

למרות ההפסדים הכבדים שרשמה קסטרו ברבעון, החוב הפיננסי נטו של החברה אינו גדול ועומד על כ-50 מיליון שקל בלבד. זאת כאשר בקופת החברה נזילות העולה על רבע מיליארד שקל והון עצמי של כ-585 מיליון שקל. בנתונים אלו, לרשות קסטרו עומדים הכלים הפיננסיים, המותגים המגוונים והניסיון הניהולי המגוון על מנת להתמודד עם המפץ הגדול בענף האופנה, והאתגרים הספציפיים עימם מתמודדת החברה. ואולם, במקביל למאמץ המרכזי חייבת החברה לייצר ערוץ תקשורת רציף אל מול השותפים שלה מן הציבור, המחזיקים כ-17% ממניות החברה.

"ילד הכאפות" של הסחר האלקטרוני

שווי השוק של חברת האופנה גולף  צנח בעקבות פרסום דוחות הרבעון הראשון לכ-100 מיליון שקל בלבד. חוכמת השוק גורסת כי שוויה הכלכלי של גולף, שמכרה אשתקד בכ-890 מיליון שקל ומגדירה עצמה בדוחות, במידה רבה של צדק, כחברה מהמובילות בתחומה בישראל,  שווה כיום רק כ-30 מיליון שקל מעבר לשווי השוק של החזקתה במניות החברה הבת עדיקה, העוסקת בעיצוב, ייצור ושיווק מקוון של מוצרי אופנה, הלבשה והנעלה. 

גולף, שמנהלת כ-326 חנויות לצד פעילות אונליין ומפרנסת כ-1800 משרות, מצויה בעיצומה של שקיעה רב שנתית מדאיגה. תקן IFRS 16 החדש שיושם ברבעון הראשון ב-2019 מלמד כי חולשת גולף היא מקור לדאגה גם לבעלי המרכזים המסחריים שלהם משלמת החברה הוצאות שכר דירה שנתיות של כ-140 מיליון שקל, כאשר נוצרה לה התחייבות חכירה רב שנתית של כחצי מיליארד שקל.

דוחות הרבעון הראשון של גולף היו חלשים מאוד והציגו הפסד של 14.7 מיליון שקל. החולשה בביצועים נומקה בין השאר בסיבות עונתיות אובייקטיביות של תזמון חג הפסח, ואולם במקרה של גולף לא הרבעון החלש הוא מקור הדאגה, אלא המציאות העסקית המדכדכת שנמשכת זמן רב ומתבטאת בביצועים העסקיים ובמחיר המניה.

החברה אמנם ציינה כי מניתוח ראשוני של נתוני הרשת לינואר-אפריל 2019 חלה צמיחה של 3% במכירות, וצמיחה של 2.6% במכירות חנויות זהות לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אך המשקיעים לא השתכנעו מצפירת הארגעה הרפה שעלתה מהנתונים החלקיים שפרסמה גולף.

מגזר ההלבשה וההנעלה הוא "ילד הכאפות" של הסחר האלקטרוני בישראל, ועיוות המע"מ המעודד אותו רק מחמיר את המצב. עלויות שכר הדירה הכבדות בענף ושכר העבודה המטפס, מוסיפים אתגרים גדולים. לפיכך, אם נוסיף לתנאי השוק את דעיכת המותג של גולף, צפוי כי נקבל תמונה עסקית קשה. 

המשך ההידרדרות העסקית של גולף עלול להביא אותה לסיטואציה פיננסית מורכבת שבה יידרש בעל השליטה העשיר, לן בלווטניק, המחזיק ב-53% ממניותיה, לשקול אופציות לחיזוקה הפיננסי של החברה.

לחלופין, ראוי כי בלווטניק ישקול ברצינות את מכירת השליטה בגולף או של פעילותה בחלקים. מימוש פעילות אופנת הבית של גולף, אשר מציגה תוצאות חיוביות בשנים האחרונות, לצד מימוש ההחזקה בעדיקה, עשויים להציף ערך רב ביחס לתמחור האפסי של גולף כיום, וכך לשקם חלק מהנזקים שנגרמו לציבור בעלי המניות, להבטיח תעסוקה לעובדים ולאפשר לחברה להתייצב ולשקם עצמה. 

הכותב הוא האסטרטג הראשי של איילון בית השקעות . כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בניירות הערך המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב, והדמיון בין הכטב"מים האיראנים לרוסים

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות