גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: איך נשתנה ביום שאחרי

כנראה שבתוך כמה חודשים לא נבין איך לא עשינו את זה קודם

ורד רמון ריבלין / צילום: רמי זרנגר
ורד רמון ריבלין / צילום: רמי זרנגר

היה רגע אחד של התעלות השבוע, שבו בתוך מהומת האירועים התחברנו כל בני המשפחה על מסך מפוצל כדי לשמח את המבוגרים שנותרו מבודדים בביתם. משהו שלא עשינו מעולם. למרות שיכולנו.

בתוך כך, אחד האחיינים נזקק לטיפול רפואי, וידענו שהדבר האחרון שאנחנו צריכים עכשיו זה לקחת אותו למיון. בית חולים הפך למקום הכי נגוע וכאוטי. אבל הוא חייב היה במצבו לראות רופא, ואם יש דבר ששיווענו לו זה רופא מרחוק. רק לא לצאת.
זה היה רגע שבו אשליית השליטה מתנפצת לרסיסים, וחוסר האונים מפשיל אותך משאריות האמון שנותרו לך במערכת שבחוץ.

וירוס זדוני הושתל בתוכנת האנושות, מקושש באקסטזה קורבנות, פונדקאים לחורבן שהוא זורע. וכשהבחוץ מפסיק להיות אופציה, הבית הופך להיות המקום שבו הכול קורה. הכול.

עכשיו העולם נסגר, וכל האוויר שניפחנו יוצא בבת אחת מהבלון, גלי ההדף מטיחים אותנו לקרקע המיובלת.

והאנומליה מולידה גלריה של התנהגויות חדשות, כי מה שהיינו קודם הפך לצורת חיים נכחדת. אנחנו מתארגנים מחדש במהירות שלא תיאמן, מגייסים כל בדל טכנולוגיה כדי לשרוד מהבונקר, שפעם קראנו לו סתם 'הבית'. מה שניסו להרים פה חלוצים טכנולוגיים הרבה מאוד זמן, פשוט קורה במכה, כי עכשיו אין ברירה.

והכול קורה מרחוק. עבודה מרחוק, למידה מרחוק, רפואה מרחוק. בבת אחת תופסים תאוצה תהליכי עומק בהרבה חזיתות, בעיקר בשוק העבודה, כולם יוצאי חלציו של הריחוק שנגזר עלינו. מנסים לעשות אחרת את אותם הדברים, בעודנו כלואים במרחב האחד שנשאר לנו. סוגרים את בתי הספר? מעמידים למידה מקוונת. סוגרים את המשרדים? המנהלים מזמנים את הצוות לישיבות משותפות על המסך. נועלים את מכוני הכושר? המאמנים שולפים את האפליקציות ומשדרים לניידים. הנגיף העביר את כולם למרחב הדיגיטלי בזום אין.

אבל מה יקרה ביום שאחרי, אחרי שנקום מההריסות? כבר עשינו קפיצת מדרגה, ויש סיכוי גדול שלא נרצה לחזור אחורה. אנחנו הולכים להשתנות בכל כך הרבה דרכים.

וזו דרמה בשוק העבודה. האבולוציה קורית עכשיו, את כברת הדרך העצומה כבר עשינו. עברנו כולנו לעבוד מהבית. משאירים בחוץ רסיסי זיכרונות מעומעמים על ימים אחרים, רחוקים, כשהבעיה שהכי העיקה בעבודה הייתה סיוט הפקקים.

כל פגישות העבודה עברו לשיחות ועידה או זום. והנה, מצליחים לתפקד בלי לנסוע, בלי לחפש חניה, בלי משרדים שמשתרעים על אלפי מטרים. לא קשה לנחש מה זה יעשה לשוק חללי העבודה.

אחרי החודשים המרוסקים, רבים מאיתנו יתקשו להתגבר. לא נוכל עוד להרשות לעצמנו מה שהצלחנו לממן קודם, ובעיקר, נספיק לגלות בזמן הזה שאפשר לעשות הרבה מאוד בדרכים חדשות ויעילות יותר. נקלוט איך שנים נסענו ל'עבודה' ונתקענו שעות בפקקים רק כדי לנשום יחד את אותו אוויר בחלל אחד. 'לבוא לעבודה'? איך זה התיישן.

זה גם מה שקורה למערכת החינוך, ששנים לא מצליחה להיחלץ מהקיבעון, אז עכשיו, בלחץ המשבר, עשויה לעלות כיתה לחדשנות של המאה ה-21. מרגע שניתן האות, והילדים נתקעו בבתים, לא מעט הורים נכנסו ללחץ, אבל בתוך כמה ימים כמעט כולם השתלטו על העסק, התחברו לאפליקציה, והתיישרו עם סטנדרטים חדשים של למידה עכשווית. מערכת החינוך עברה לבתים, והשווי של חברות שמפתחות תוכנות למידה מרחוק זינק בפראות, אפילו אמזון הקימה פלטפורמה ייעודית.

מאוד יכול להיות שבתוך כמה חודשים שבהם זה יתקבע בסיסטם, לא נבין איך נלחמנו קודם להגיע לשיעורי ספורט מיוזעים בחלל אחד עם 30 בנות שנאבקות על המזגן. הנה, החברות מתארגנות על שיעור יוגה משותף בזום, כל אחת מביתה, והן אפילו לא צריכות לנסוע ולמצוא חניה. כולן מתאמנות יותר עכשיו, כי זה קל. הן עפות על המסך שמשדר את כולן יחד עם המאמנת, מפוצצות מוטיבציה, מפרקות מתח. והן לא נפרדות גם אחרי השיעור. מעמידות מסך יחד עם הסירים, וכל אחת מכינה ארוחת ערב בביתה, ומרגישה שהיא עם כל האחרות. המסך האחד מתפקע מרוב תחושת 'יחד'.

איזה מערך וירטואלי מסועף אנחנו מנהלים עכשיו בבית. מקורקעים, אבל לא מפסיקים לערבב. והטכנופובים, אלה שזה לא עושה להם את זה? והסבים והסבתות, שנשארו מבודדים? הם מגלים שהדיגיטציה מצילה אותם עכשיו, מנחמת אותם בדרכים שלא דמיינו. ההתמסרות הזו בימים האלה היא כתב הכניעה שלנו לצורך האדיר בקרבה. אימוץ הטכנולוגיות הפך את הריחוק לנסבל.

אותו דבר יקרה לרפואה מרחוק, תחום שלא מצליח להתרומם כבר שנים. הרבה יישומים פותחו כדי לנטר מטופלים על בסיס יומי, אבל זכו לכתף קרה מהרופאים והמטופלים. עכשיו ההתנגדויות קורסות אל מול עריצות הנגיף.

פתאום רואים תזוזה טקטונית. זה מתחיל לתפוס בחברות תרופות ובתי חולים, כי להגיע למרפאה זו כבר פחות אופציה. מסה של משתמשים מתנסים בבת אחת בטכנולוגיות שעד היום נהדפו מחוסר עניין, ומגלים שאפשר, אנחנו יכולים. וזה החלק הטוב בכל הסיפור הרע הזה.

מי שמופקע מהפריווילגיה של תפקוד מרחוק הם הצוותים הרפואיים בבתי החולים. לא רק שהם נלחמים באויב השקוף, הם חשופים למציאות רופסת ואנומלית של מחסור במיגון. איך יצא להם ליפול על משמרת באחד האירועים המכוננים בהיסטוריה של האנושות.

גם אנחנו, שמוחאים להם כפיים מהמרפסות, הושלכנו לתוך מופע אפוקליפטי העונה לשם 'החיים במרץ 0202 עם אופציה להארכה'.

ויש הרבה שיעורים שכל האנושות לומדת בשידור חי, על רטוב. היא לקחה את ההפרזה רחוק מדי, וחטפה ריחוק. וכולם מבטיחים להיות מעכשיו יותר צנועים, וענווים, ולהכיר תודה, ולשמור על כדור הארץ. שרק יחזור לעצמו.

אז מה נשתנה בסדר הזה? רק הכול. בדיוק כשחשבנו שהיקום מציית לאיזשהו סדר בסיסי, למדנו שוודאות זה רק בראש שלנו, והחיים לא חייבים לנו כלום.

עוד כתבות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל