גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משפט נתניהו-אולמרט: הצדדים סירבו לפשרה, התיק ייקבע להוכחות

משפחת נתניהו תבעה את רה"מ לשעבר אהוד אולמרט בגין לשון הרע בשל דבריו בשני ראיונות בהם ייחס למשפחה מחלות נפש • אולמרט הסכים להצעה לוותר על הטענה כי אמר אמת, אך הצדדים לא הגיעו להסכמה נוכח המחלוקת אם תישאר האפשרות להטלת פיצוי

בנימין ושרה נתניהו. ההגנה ביקשה לחשוף את התיק הרפואי של המשפחה / צילום: דנה קופל, "ידיעות אחרונות"
בנימין ושרה נתניהו. ההגנה ביקשה לחשוף את התיק הרפואי של המשפחה / צילום: דנה קופל, "ידיעות אחרונות"

בית משפט השלום בתל אביב דן הבוקר (ב') בתביעת לשון הרע שהגישו בנימין, שרה ויאיר נתניהו נגד ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, לאחר שכינה אותם פעמיים "חולי נפש".

סגן נשיא בית משפט השלום בתל אביב, השופט עמית יריב, הבהיר לצדדים כי הוא אינו מעוניין לדון בשאלה האם בני משפחת נתניהו בריאים או לא. "בסופו של דבר, בעת הזאת, לשני הצדדים צריך להיות אינטרס לא להפוך את העניין הזה לקרקס. בהתחשב בזהות הצדדים, לא משנה כמה אנחנו נגיד שזה תיק משפטי - העניין יהפוך להיות קרקס. אני חושש שזה לא באינטרס של אף אחד מהצדדים", אמר.

לאור דברי השופט ולאחר הפסקה, עו"ד טיטונוביץ הודיע כי אולמרט מסכים להצהיר כי "ידוע לכל אדם בציבור כי הנתבע אינו פסיכיאטר, ודבריו לא היו קביעת דיאגנוזה רפואית. את דבריו פרסם כדעה, כביקורת ציבורית שהתייחסה להתנהגותם הציבורית של התובעים והתבססה על דברים שנאמרו לו על-ידי גורמים שונים, מקורבים למשפחה, בעלי מקצוע ואחרים".

נתניהו סירב להצהרה, והשופט ביקש כי הצדדים ייכנסו לדיון בלשכתו.

בלשכה דובר על הצעת הפשרה שתכלול הצהרה של אולמרט לפיה מדובר בהבעת דעה וביקורת ציבורית ולא בחוות-דעת מקצועית. בנוסף, ההצעה גם כללה השארת שיקול-דעת לבית המשפט להחליט אם לפסוק פיצויים. אולמרט סירב להשארת אפשרות להטלת פיצויים ודחה את הצעת הפשרה של בית המשפט.

"הכי חשוב וצריך להיות חשוב לכולם - למנוע פגיעה במוסד החשוב של מוסד ראש הממשלה, ויש פה שני ראשי ממשלה לשעבר", אמר השופט יריב והוסיף: "ההצעה שלי מאפשרת לשני הצדדים לצאת מפה במידה דומה של חוסר שביעות-רצון. זו דרכה של פשרה. בעיניי האלטרנטיבה יותר גרועה".

השופט הורה לאולמרט להגיש בקשה לגילוי מסמכים ולבדיקה על-ידי מומחה עד ל-23 לינואר. לאחר הכרעת השופט בבקשה, ייקבע מועד להוכחות.

"לוקחים נושא שהוא חשוב, משמעותי וכאוב - והופכים אותו לקרקס"

בתחילת המשפט פנה השופט יריב לאולמרט וביקש לדעת: "אילו אמצעים נקטת לפני שפרסמת כדי לדעת אם הדברים הם אמת?". אולמרט השיב: "עקבתי אחרי מעשים שעשו, שמעתי הקלטות של בני משפחה".

השופט הביע את עמדתו: "אחת הבעיות שאני רואה בהליך הזה, זה שלוקחים נושא שהוא חשוב, משמעותי וכאוב - של התמודדות עם מחלות נפש - והופכים אותו לקרקס. אני לא מנהל בית ספר לנימוסים והליכות, אבל אני חושב שהשימוש במונח 'חולי נפש' או 'פסיכופט' עושה עוול להרבה אנשים".

השופט הסביר לאולמרט ולעורך דינו אמיר טיטונוביץ' כי הוא חושב שעליו לנקוט קו הגנה של הבעת דעה ולא "אמת דיברתי". "אם הולכים על 'אמת דיברתי', אני לא בטוח שיהיה לכם קל לעמוד בסטנדרט, ואז זו לא הבעת דעה. או שאומרים שזו דעה שמוגנת בידי חופש הביטוי, אבל אז צריך לזנוח את הטענה של 'אמת דיברתי'", אמר.

האם השופט יתיר את הסרת החיסיון הרפואי?

במסגרת התביעה ביקש עורך דינו של אולמרט לחשוף את התיק הרפואי של בני משפחת נתניהו ולחייבם בבדיקה פסיכיאטרית. "ברגע שהם מגישים תביעה, שהאמירה המרכזית בה היא מצבם הנפשי, הם חשפו את עצמם למסירת כל הפרטים", טען בדיון.

השופט הבהיר כי "הבעיה היא לא אם יש לי סמכות. הבעיה המרכזית שמטרידה אותי נובעת מזה שהדיון בתיק הזה איננו בשאלה אם התובעים הם אנשים בריאים או שאינם. השאלה היא האם כאשר אמר הנתבע את אשר אמר - היה לו בסיס עובדתי לומר זאת".

במהלך הדיון העיר עו"ד יוסי כהן, המייצג את משפחת נתניהו, כי "במדינה אחרת היו עוצרים את אולמרט", והשופט השיב: "תודה לאל שאנחנו לא במדינה הזו".

אהוד אולמרט. ''השאלה היא האם כאשר אמר הנתבע את אשר אמר - היה לו בסיס עובדתי לומר זאת'' / צילום: דנה קופל - ידיעות אחרונות

בדיון עלה כי בני משפחת נתניהו מסרבים למסור כתובת מגורים עדכנית. עורך דינו של אולמרט הביע חשש כי בני משפחת נתניהו לא יוכלו להמציא להם מסמכים והחלטות, ושלא תהיה כתובת להמציא החלטה לחיוב. "הם מגלים כוונה להתחמק מתשלום ההוצאות. בגלל שזה השם נתניהו?", טען. לבסוף הוסכם כי כתובתו של עו"ד יוסי כהן תשמש להמצאת המסמכים.

בתביעה, שהוגשה במאי 2021 על סכום 837 אלף שקל, טענו בני משפחת נתניהו כי אולמרט הוציא את דיבתם, כאשר ייחס לבנימין נתניהו ולמשפחתו, בראיון לגדי סוקניק, מחלות נפש. בראיון אחר באותו חודש לאופירה אסייג ולאייל ברקוביץ' התייחס אולמרט לראיון הקודם והודיע כי הוא לא חוזר בו מדבריו.

בכתב התביעה נטען כי "במקום להשלים עם המציאות, להרכין את ראשו ולשלם את חובו לחברה, החל אולמרט לעסוק באופן אובססיבי וסדרתי בהכפשות זדוניות ומרושעות נגד משפחת נתניהו", וכי "רק אדם חדור שנאה עיוורת וחסרת כל מעצורים מסוגל לומר דברי בלע כה חמורים ופוגעניים בתקשורת... מדובר בהתבטאות מסוכנת שעל בית המשפט לגנותה ולקבוע שאינה בגדר חופש הביטוי".

עוד כתבות

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

פעילות מערכות ההגנה האווירית / צילום: משרד הביטחון

מטחים ליליים לכל הארץ; כטב"מים על שגרירות ארה"ב בסעודיה

אין נפגעים בנפש, רסיסים נפלו במרכז ובטבריה - נזק לבית בטמרה • בלבנון מדווחים: צה"ל תקף בדאחיה, במוקד: רשת התקשורת המזוהה עם חיזבאללה • חיזבאללה בהצהרה רשמית: "הזהרנו שוב ושוב כי העוינות ללא תגובה לא יכולה להימשך" • שגרירות ארה"ב בריאד הותקפה על ידי כטב"ם איראני, טראמפ איים: "בקרוב תגלו מה תהיה התגובה" • עדכונים שוטפים 

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

ועדת הכספים בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מבלי להתייחס להוצאות המלחמה באיראן: ועדת הכספים החלה לדון במסגרת התקציב

ועדת הכספים של הכנסת החלה לדון במסגרת התקציב לשנת 2026, אך לא התייחסה להוצאות המלחמה הנוכחית ● לדברי ראש אגף התקציבים באוצר, קיים קושי מהותי לבנות תקציב מאפס בשל אי הוודאות הביטחונית ● ולמרות הכל, תחזיות הצמיחה של בנק ישראל עדיין רלוונטיות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

חלון הראווה של חנות iBags שנופץ / צילום: אורון גנץ

המילואימניק גילה: העסק נפגע מהדף מטיל ואז נבזז

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?