גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הבנק המרכזי של רוסיה תכנן את שיקום הרובל

על ידי הגבלת מכירה וכפיית רכישה, יצרה רוסיה ביקוש מלאכותי למטבע החבוט שלה

שטרות רובל רוסי / צילום: Shutterstock
שטרות רובל רוסי / צילום: Shutterstock

הרובל הרוסי נמצא בתרדמת אליה הוכנס על ידי הבנק המרכזי של המדינה.

בזמן שהמטבע של המדינה עדיין עלול לחוות תנודות גדולות ביום נתון, הוא קיצץ את ההפסדים הגדולים והחל להתייצב. כעת הוא נסחר סביב כ־99 רובל לדולר, בערך 17% חלש יותר ממה שהיה לפני שחיילים רוסים פלשו לאוקראינה ב־24 בפברואר, אבל חזק לעומת השפל של 151 רובל לדולר שנרשם ב־7 במרץ, על פי נתוני FactSet.

מחירי המטבע העולים לעתים קרובות משקפים התחזקות כללית של התחזית הכללית של מדינה כלשהי. לא כך ברוסיה. במקום זה, הבנק המרכזי פועל להגבלת מכירת הרובל ומכריח רכישה שלו באופן שבפועל ייצר ביקוש למטבע.

רוסיה הגבילה את כמות הדולרים שתושבים יכולים למשוך מחשבונות בנק במטבעות זרים ואסרה על הבנקים למכור מטבעות זרים ללקוחותיהם בחצי השנה הקרובה. משרדים רוסיים של מסחר במניות וניירות ערך אוסרים על לקוחותיהם הזרים למכור ניירות ערך. הצעדים האלה הקשו על מכירת הרובל ולפיכך מגבילים את ההפסדים בו.

סנקציות מערביות נגד רוסיה הותירו החרגות ליצואני אנרגיה בהם אירופה תלויה במיוחד, וזה שומר על זרם הדולרים והאירו למדינה. רוסיה הורתה ליצואנים האלה למכור 80% מהכנסות המטבעות הזרים שלהם ולקנות רובלים, וזה עוזר למטבע לעלות.

"הוגן לומר שהרובל אינו במחיר שוק", אמר רובין ברוקס, כלכלן ראשי במכון הבינלאומי לפיננסים. "אם היה זרם חופשי בשני הכיוונים, היינו רואים רובל הרבה יותר חלש".

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר לאחרונה שהוא רוצה שמדינות אירופאיות יתחילו לקנות גז רוסי ברובלים במקום בדולרים ובאירו. זה ישנה את הכיוון של זרם המטבעות ויגרום למדינות המטילות סנקציות לתמוך במטבע הרוסי ויוודא שכל הכסף ממכירות האנרגיה תומך בערכו, כך אמר כריסטאן קופף, מנהל הכנסה קבועה בבית ההשקעות Union Investment. צעד כזה אינו סביר, אבל הוא מצביע על רצונה של רוסיה לעודד ביקוש ברובל.

חוסר האיזון עשוי לחזק את הרובל, אך לא את כלכלת רוסיה

מטבעות זרים לעתים קרובות עולים ויורדים עם כלכלת המדינה בה הם נסחרים. משקיעים רוצים לשים כסף בכלכלות שהם חושבים שיפרחו, וקונים מניות ואגרות חוב הנקובים במטבע של אותה מדינה.

קשה יותר להגיע לתובנות דומות על הרובל. מאות חברות הכריזו על נסיגה מרוסיה, והמשמעות של זה היא שהיבוא יצטמצם. באותה עת, רוסיה ממשיכה למכור נפט, והמשמעות היא שיצוא והכסף שמגיע ממנו יותר ממפצה על הכסף הנחוץ ליבוא. מחירי נפט מעל 100 דולר לחבית גם הם מוסיפים להכנסות, אפילו כשהמלאי של רוסיה נסחר בהנחה. חוסר האיזון הזה עשוי לחזק את הרובל, אם כי הוא לא מחזק את כלכלת רוסיה.

"יש כל כך הרבה דברים שלא מותר לקנות או למכור", אמר ג'ורג' פירקס, אסטרטג מקרו ב־ Bespoke Investment Group . "הרובל יכול להתחזק מכאן בהרבה, ולא תהיה לכך שום משמעות".

לאחר שפרצה המלחמה, שוק הרובל התפצל כך שיש לו ערך אחד בתוך רוסיה וערך אחר בשווקים בינלאומיים. במסחר בתוך המדינה, המטבע של רוסיה הוערך ב־94 רובל לדולר ביום שני בזמן שנסחר ב־98 רובל בשווקים בינלאומיים. הפער הזה הצטמצם מתחילת מרץ.

בנקים רוסיים הציעו מעט פחות רובלים תמורת הדולרים של הלקוחות בהשוואה לבורסה של מוסקבה ביום שני. סברבנק נותן כ־89 רובל לדולר בעוד שבאתר הרוסי של בנק ראיפייזן האוסטרי נותנים 86.

בנקים מערביים רבים כבר לא מספקים באופן אלקטרוני מחירי קנייה ומכירה של הרובל. במקום זה צריכים לקוחות להתקשר לבנק ולשאול אם הוא מוכן לעבד עסקה ובאיזה שער מטבע. בנקים החוששים להפר סנקציות מערביות צריכים לסלוק כל עסקה ברובל יחד עם מחלקות הציות והמחלקות המשפטיות שלהם, כך אומרים סוחרים.

מדינות אירופאיות כבר הכריזו על תוכניות לנטוש את האנרגיה הרוסית בשנים הקרובות, וגם זה יחליש את הרובל בטווח הארוך.

"אנחנו מסתכלים על רובל רוסי שהוא מוחלש במידה משמעותית בטווח הארוך", אמרה ג'יין פולי, מנהלת אסטרטגיית מטבעות זרים ב־Rabobank.

עוד כתבות

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב