גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פילבר: בזמן שניגוד העניינים נבדק, נתניהו אמר לשרה לא להתכתב עם איריס אלוביץ'

ביום הרביעי לעדותו של שלמה פילבר, מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר ועד המדינה במשפטם של נתניהו ובני הזוג אלוביץ', נחקר פילבר על הטיפול בשיטת ביצוע הרפורמה בשוק התקשורת ועל שינוי השיטה לבקשתה של בזק ● פילבר: נתניהו דרש לפטר סמנכ"ל במשרד התקשורת שלא הגיע להסכמה עם בזק

שלמה פילבר, עד המדינה במשפט נתניהו, בבית המשפט המחוזי בירושלים / צילום: ראובן קסטרו
שלמה פילבר, עד המדינה במשפט נתניהו, בבית המשפט המחוזי בירושלים / צילום: ראובן קסטרו

היום הרביעי לעדותו של עד המדינה שלמה (מומו) פילבר, במשפט נגד ראש הממשלה לשעבר ויו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו, החל הבוקר (ד') בבית המשפט המחוזי בירושלים. באולם נוכחים עורכי הדין מהתביעה ומההגנה. נתניהו ושאול אלוביץ', בעל השליטה לשעבר בבזק, לא התייצבו לדיון היום.

היום נחקר פילבר על הטיפול בשיטת ביצוע הרפורמה בשוק התקשורת ועל שינוי השיטה לבקשתה של בזק, למה שלח מסמכים לבזק מהג'ימייל הפרטי שלו, והאם היה בקשר ישיר עם חברות תקשורת נוספות.

אתמול (ג') התיר בית המשפט לבקשת הפרקליטות לחקור בחקירה נגדית את עד המדינה פילבר, לאחר שעלו פערים בין גרסתו במשטרה לבין גרסתו בבית המשפט. בית המשפט לא הכריז על פילבר עד עוין באופן חריג, למרות שלפי החוק, הדרך לחקור בחקירה נגדית היא לאחר קביעה כי העד עוין.

14:15

פילבר: בזמן שניגוד העניינים נבדק, נתניהו אמר לשרה לא להתכתב עם איריס אלוביץ'

פילבר אישר לשאלת התובעת, עו"ד יהודית תירוש, כי הוא נפגש עם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה דאז, עו"ד דינה זילבר, בניסיון לשכנע אותה שנתניהו אינו נתון בניגוד עניינים בתפקידו כשר התקשורת. "חשבנו שנוכל לשכנע שנתניהו ימשיך להיות שר התקשורת. זה הדבר הכי דומיננטי והכי חשוב לי ולנתניהו, שהוא יהיה שר התקשורת".

פילבר אישר כי הוא אמר ליועמ"ש דאז אביחי מנדלבליט כי אין סיבה למנוע מנתניהו לעסוק בענייניה של בזק, שכן רוב ההחלטות בנושא ממילא אינן מגיעות לשולחנו. "דיברתי עם גיל לימון, העוזר של מנדלבליט, ואמרתי לו 'מה זה הדבר הזה, זיקה חברית? כל שר שישחק כדורגל עם מו"ל יהיה מנוע?'", אמר.

פילבר נשאל על שיחותיו עם נתניהו בנושא בדיקת ניגוד העניינים. לדבריו, "בינואר-פברואר 2016 הגעתי אליו לאחת מהפגישות השוטפות. אמרתי לו שנפתחה בדיקה במשרד המשפטים. אמרתי שאני מבחינתי ניתקתי מגע".

התובעת, עו"ד תירוש, שאלה: "מי עוד היה בפגישה?"

פילבר השיב: "שרה חלפה על פנינו. הפגישה הייתה בפטיו. הוא שאל אותה: 'את מתכתבת עם איריס אלוביץ'?', אז היא ענתה: "התכתבתי. הפסקתי ומחקתי את ההודעות'. הוא אמר לה: 'אל תעשי את זה יותר. אל תתכתבי איתה יותר'".

פילבר חזר במהלך יום העדות מספר פעמים על כך שנושא הטלפון הקווי היה הנושא בו פעל באופן הבולט ביותר כדי להימנע מעימות ומפיצוץ עם בזק. "לא רציתי להגיע לפיצוצים", אמר." אני לא יודע מה זה יעשה לי עם השר שלי (נתניהו - נ.ש.) מצד שני, הטלפוניה הייתה הכי פחות חשובה מבחינת האינטרסים של קידום שוק התקשורת".

התובעת תירוש אמרה לפילבר: "אין חולק לגבי יכולת העמידה שלך והידע המקצועי שלך. אתה לא מנכ"ל לא טוב. קיבלת הנחיה מנתניהו למתן את הורדת המחירים, ומכאן נגזרה כל ההתנהלות שלך מול בזק, שהכתיבה בסופו של דבר את התוצאה".

פילבר השיב: "את לא מציגה את הצד השני, את החשיבות שבלהתניע תהליך בשיתוף-פעולה".

בשלב זה הסתיים הדיון להיום.

11:45

שיחת הנזיפה של נתניהו על הרן לבאות

פילבר העיד כי קיבל במוצאי שבת שיחה מנתניהו בעניין הרן לבאות, סמנכ"ל הכלכלה במשרד התקשורת, לאחר ששלח את לבאות למשא-ומתן עם מנכ"לית בזק על מחיר הטלפוניה וזה התפוצץ. לבאות היה מאלה שביקשו להתנות את מיזוג בזק-yes בתנאים שיקדמו את רפורמת השוק הסיטונאי.

"ראש הממשלה התקשר אליי מוצאי שבת אחד. שאל אותי מי זה הרן הזה. למה הוא נמצא שם. זה היה משפטים לא ברורים. באופן כללי אמר לי 'תפטר אותו'. אמרתי לו שזה לא פשוט לפטר. אני מטפל בזה. לא דיברנו על ההקשר", סיפר היום פילבר בבית המשפט. במשטרה אמר פילבר על השיחה: "אני מקבל צרחות... קיבלתי טלפון באמצע השינה. מאיפה נתניהו יודע בכלל מי זה הרן? מאיפה הוא יודע שצריך לפטר אותו?".

פילבר הסביר כי "כל מי שעבד עם נתניהו מכיר את השיחות שמגיעות בערב, אחרי שבני ביתו או אנשים שפונים מפעילים לחצים. כדי לצאת ידי חובה, הוא (נתניהו) עושה מראית פני 'טיפלתי'".

למה השתמש פילבר בג'ימייל הפרטי להעברת קבצים לבזק?

פילבר נשאל על העברת קבצים לבזק בג'ימייל הפרטי שלו, להבדיל מהמייל במשרד התקשורת. התובעת, עו"ד יהודית תירוש, הטיחה בו שהשימוש נועד להסתיר את הקשר עם בזק. פילבר השיב כי מבחינה טכנית היה קל להעביר כך קבצים. "שם הקבצים נפתחו. זו הייתה הטכניקה. אני לא אומר שבגלל זה. לא מנעתי מעצמי, אבל היו שיקולים טכניים גם".

פילבר העיד כי גם מנכ"לית הוט הוא קיים קשר ישיר. "לא העברנו מסמכים. החלפנו דעות ומידע מה הולך להיות". השופטת רבקה פרידמן-פלדמן ביקשה להבהיר: "עשית משהו דומה בהוט? גם שם מידרת את האנשים במשרד?".

על כך השיב פילבר - "הפגישות היו בארבע עיניים. האנשים במשרד ידעו בדיעבד. אצל בזק אמרתי ליועצת המשפטית מה בזק רוצים, אבל לא סיפרתי איך ומתי דיברתי".

ההטבה הנטענת: שינוי שיטת ביצוע הרפורמה בשוק התקשורת

הדיון נפתח בנושא הטיפול של פילבר, בתפקידו כמנכ"ל משרד התקשורת, ברפורמת השוק הסיטונאי - בשיתוף של בזק עם חברות אחרת בתשתיות לטלפון קווי. לפי כתב האישום, פילבר שינה את שיטת ביצוע הרפורמה לשיטה המועדפת על בזק, בעקבות הנחייתו של נתניהו. התביעה טוענת כי השיטה שבזק ביקשה נשקלה ונדחתה בעבר על-ידי משרד התקשורת.

לפי השיטה המקורית, לחברות המתחרות של בזק ניתנה אפשרות להתחבר בעצמן לתשתית שבבעלות בזק תמורת תשלום, ולאחר מכן לספק ישירות ללקוחות שירותי טלפוניה קווית. לפי השיטה שאימץ פילבר בסוף 2015, לחברות המתחרות לא ניתנה אפשרות להתחבר בעצמן לתשתית שבבעלות בזק. תחת זאת נקבע כי החברות המתחרות של בזק יוכלו לעבוד בשיטת המכירה החוזרת - ריסייל: להתקשר ישירות עם לקוחות לצורך אספקת שירות טלפוניה קווית, אך שירות זה יסופק בפועל על-ידי בזק תוך התחשבנות עמה.

לטענת התביעה, שיטה זו הגבילה את המתחרות של בזק ביכולת השיווקית שלהן. בנוסף נטען כי כאשר התגלעה מחלוקת בין משרד התקשורת לבין בזק לגבי התמחור, פילבר סיכם עם אלוביץ' על דחיית יישום הרפורמה בשנה נוספת שהמשיכה להחזיק במעמד מונופוליסטי בשוק זה. עיכוב יישומה של הרפורמה על-ידי פילבר היה בעל ערך כלכלי עצום לבזק - כך לפי כתב האישום.

התובעת שאלה את פילבר על התנהלותו מול בזק: "בסוף שיקול-הדעת שלך כבול ומוטה לטובת בזק, מאחר שאתה לא יכול להגיע איתם לפיצוץ, וזה משפיע על שיקול-הדעת שלך", אמרה והוסיפה: "בנושאים הכואבים להם ניסית לעזור להם. בישיבה אתה מסכים איתו על המסלול, כי זה משהו שחשוב להם".

פילבר: "סוגיית הטלפוניה הפכה להיות דרמטית אצל בזק"

פילבר אישר את הדברים. "כל מה אמרת הוא נכון. סוגיית הטלפוניה הפכה להיות דרמטית אצל בזק ואצל אגף הכלכלה. אני מהרגע הראשון, מבדיקות של נתונים, לא הבנתי מה בכלל את המשקל של המרכיב הזה. רציתי להגיע להסכמה ולא לפגוע בתחרות. בנושא הטלפוניה - החלק המרכזי היה שניסיתי להגיע להסכמה".

התובעת הקריאה באולם מתוך עדותו במשטרה של עדי קופולוביץ, שהיה כלכלן באגף הכלכלה במשרד התקשורת. בעדות הסביר הכלכלן על עמדת אגף הכלכלה על הפתרון שהציע פילבר: "אנחנו כאגף כלכלה אמרנו למה לדעתנו זה לא סביר ולא נכון, ואנחנו לא יודעים להצדיק ולהגן על דבר כזה, וזה חורג ממה שחשבנו שסביר לעשות, ואז הוא אומר שהוא יכתוב ויצדיק את זה".

פילבר העיד כי עיכב את ביצוע הרפורמה בטלפוניה הקווית: "אני רוצה להגיע למחירים בהסכמה בלי להגיע לפיצוץ. אני לא כופה עליהם. מנסה להגיע להסכמה. ראיתי אותה (את הטלפוניה) כנושא נפיץ. גם אצל עובדי המשרד וגם אצל בזק. לא רוצה להגיע לעימות על הסוגיה הזאת".

השופט משה ברעם שאל: "יש הצדקה עניינית? אתה לא פועל כפי שרגולטור צריך לפעול".

פילבר: "אני פחות פעלתי לפי הפורמליסטיקה אלא יותר פרקטיקה להגיע לפתרונות. הייתי צריך לתת פטיש בראש צאו לדרך. אבל לא. לא ידעתי מה יעשה לי מול השר שלי . אני מנסה להגיע להבנות".

עדותו של פילבר, שהיה מנכ"ל משרד התקשורת, ראש המטה של נתניהו ואיש אמונו, נחשבת למרכזית בתיק 4000, לצד עדותו של עד המדינה ניר חפץ ומנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה. פילבר אמור לבסס לתביעה את עבירת השוחד בתיק 4000, בכך שפעל, לטענת התביעה, כדי להיטיב עם בזק על-פי בקשתו של נתניהו. עדותו עוסקת בטיפול בענייניה של בזק במסגרת תפקידו כמנכ"ל משרד התקשורת.

*** חזקת חפות: בנימין נתניהו, שאול ואיריס אלוביץ' לא הורשעו, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

מה לעשות עם תיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"הזדמנות קנייה לא נורמלית"? המומחים חלוקים מה לעשות עם תיק ההשקעות

לקראת פתיחת המסחר בת"א, המלצות מנהלי השקעות נעות בין "לא להגדיל סיכון" ו"להימנע ממכירת חיסול", לבין "חשיפה גבוהה להשקעות בשוק הישראלי" ו"צמצום של רכיבי המט"ח בתיק (השקל־דולר בדרך לקידומת 2)" ● ומה ניתן ללמוד מהתנהגות השוק במבצע "עם כלביא"

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

אל על לא תפעיל טיסות חילוץ דרך מצרים - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?