גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי מלון היוקרה ולדורף אסטוריה בניו יורק מתקשים למכור את הדירות

חלקי מחדרי המלון אמורים להפוך לדירות מגורים, אולם העבודות מתארכות, העלויות תופחות וצפויות להגיע אל מעבר ל-2 מיליארד דולר, והמנכ"ל האמריקאי שמונה מטעם הבעלים הסינית עוזב

ולדורף אסטוריה. תמריץ למתווכים שמוכרים את הדירות / צילום: Shutterstock
ולדורף אסטוריה. תמריץ למתווכים שמוכרים את הדירות / צילום: Shutterstock

מלון ולדורף אסטוריה הידוע בניו יורק נאבק להשלים את התוכנית להפיכת מאות חדרים למגורי יוקרה. זהו אחד מפרויקט ההסבה היקרים, הגדולים והמורכבים שנבנו.
חברת China’s Anbang Insurance Group רכשה ב-2015 את המלון בפארק אבניו במחיר שיא של 1.95 מיליארד דולר. ב-2017 החברה סגרה את המלון, שבו יותר מ-1,400 חדרים, כדי להפוך את המלון המפואר - בעבודה של ארבע שנים - למלון קטן יותר, שלידו דירות מגורים.

כעת, חמש שנים לאחר מכן, הפרויקט עדיין לא גמור וייתכן שהעבודה תימשך עד 2024, לפי גורמים הקשורים לנושא. עלויות השינוי התנפחו וצפויות להגיע ל-2 מיליארד דולר - 25% יותר מההערכות המוקדמות. זה יביא את העלות הכוללת של הרכישה והשינוי ליותר מ-4 מיליארד דולר.

המגפה, הבעיות בשרשרת האספקה העולמית והעלייה במחירי החומרים האטו מיזמי בנייה גדולים בכל רחבי העיר. אבל לוולדורף יש בעיות ייחודיות משלו, שתרמו לעיכובים ולקפיצה בעלויות. בין הבעיות הללו מורכבויות שקשורות להריסה של חדרים ובנייה מחדש של המלון שהוא כמעט בן 100, שהוא נקודת ציון ולכן חייב לעמוד בכללי השימור בכל התהליך.

הממשלה הסינית למעשה לקחה את השליטה בחברת Anbang ב-2018 לאחר שהיו"ר, Wu Xiaohui, נמצא אשם בשורה של עבירות כלכליות כמו הונאה וניצול לרעה של כוח ונידון ל-18 שנות מאסר.

סבב של בכירים אחרים ב-Anbang ניסו לעצב מחדש את הפרויקט או לשנות את האסטרטגיה בשעה שוו נמצא בכלא. והתהליך נתקע.

הקורבן האחרון של התנפחות העלויות היה המנכ"ל של הזרוע האמריקאית של Dajia Insurance Group, שתפס את השליטה על ולדורף אסטוריה ועל שאר הנכסים של Anbang.

המנכ"ל האמריקאי אנדרו מילר עזב את החברה בשבוע שעבר ועדיין לא מונה לו מחליף. בכירים בחברה הסינית והמנכ"ל האמריקאי היו ביחסים מתוחים על רקע הסיבות וההיקף של החריגה בעלויות, לפי אשים המכירים את הנושא. 

אולם הנשפים במלון ולדורף אסטוריה ב־2015 / צילום: Shutterstock

בין האורחים: כל אחד מנשיאי ארה"ב מאז הובר

המשמעות ההיסטורית של הוולדורף והעבר העשיר שלו עוררו הרבה סקרנות בנוגע לעתיד המלון. הבניין, בסגנון אר דקו, היה אחד ממלונות הפאר של העולם כשנפתח ב-1931. עד שנמכר לחברה הסינית ב-2015, התארח בו כל אחד מנשיאי ארצות-הברית מאז הרברט הובר.

הוולדורף היה ביתם בניו יורק של אנשים כמו הגנרל דגאלס מקארתור, פרנק סינטרה ומרילין מונרו. הדוכס מוינדזור התארח כאן לאחר שוויתר על הכתר כדי לשאת את אשת החברה האמריקאית וואליס סימפסון. המלונאי קונרד הילטון, שרכש שליטה בנכס ב-1949, כתב פעם על תמונה של המלון שהוא היה "הגדול מכולם".

בתקופה האחרונה, המלון נאבק לשמר את ההיסטוריה האגדית שלו. חלק מהמנהלים ומהאוחרים אומרים ששדרוג כבר היה צריך לקרות מזמן.

כשהמלון ייפתח מחדש הוא אמור לכלול 375 חדרי אורחים ו-375 דירות. המחירים מתחילים ב-1.8 מיליון דולר לדירת סטודיו ומאמירים עד עשרות מיליוני דולרים לפנטהאוז. לדיירים תהיה כניסה נפרדת, ומתקנים נפרדים מאלו של המלון, כולל בריכה באורך 25 מטר שצופה לפארק אבניו.

"לא רק קורונה אלא גם מלחמה ועליית ריבית"

סוכנת הנדל"ן דונה אולשן, מחברת Olshan Realty שמפרסמת דוח שבועי על עסקאות היוקרה במנהטן, אומרת שהוולדורף לא דיווח לה על עסקאות. ייתכן שקשה לסגור עסקאות בגלל היעדר קונים זרים, שעדיין לא חזרו לעיר במספרים גדולים מאז המגפה, היא אומרת.

"כעת יש לנו לא רק קורונה, שאנשים התרגלו אליה, אלא גם מלחמה, אינפלציה, עלייה בשיעורי הריבית. וסין כולה הפוכה", אומרת אולשן. "כל הקוקטייל הזה מאתגר ליזמים".
דגלאס אלימן, סוכנות הנדל"ן שמשווקת את הדירות, הודיעה בחודש מרץ כי הסוכנים שמייצגים את הקונים יוכלו לקבל את העמלה שלהם ברגע שהחוזה נחתם. בדרך כלל סוכנים מקבלים את העמלה ברגע שהעסקה נסגרת. הצעד הזה נועד לספק תמריץ למתווכים.

דן טאב, שמפקח על מכירת הדירות בוולדורף, סירב לספק מספרים, אבל אמר שאפריל היה "ככל הנראה החודש הכי עמוס שהיה לנו". העמלה בגובה 3% כבר עם החוזה העלתה את תנועת המתווכים בערך פי שישה לעומת הממוצע החודשי,והכפילה את מספר פגישות המכירות בהשוואה לחודש מרץ, מה שהביא להרבה חוזים חתומים", הוא אומר.

לקדמי אנוסיקה, מתווך בסוכנות Coldwell Banker Warburg, יש הצעה שהתקבלה מצד קונה זר, והוא מקווה שהחוזה ייחתם בקרוב. "המיקום מעולה", הוא אומר, "אני חושב שמה שהרבה אנשים קונים בוולדורף היא נוסטלגיה, ומה שהשם מייצג: יוקרה, ומה שניו יורק ייצגה בימים ההם".

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו