גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ח"כ ביטן לאוצר: "אם לא יהיה מענה ליוקר המחיה, לא נצביע בעד התקציב"

בדיון שנערך היום בוועדת הכלכלה בנושא הגברת התחרות בין רשתות השיווק, יו"ר הוועדה ח"כ דוד ביטן דרש מנציגי האוצר מענה בחוק ההסדרים ליוקר המחיה ● פרופ' איתי אטר מאוניברסיטת ת"א אמר בדיון כי המחירים עומדים להמשיך לעלות, והוסיף כי העיסוק התקשורתי ברפורמה המשפטית דחק את תשומת-הלב מסוגיית העלאות המחירים

ח''כ דוד ביטן בדיון בוועדת הכלכלה על יוקר המחיה, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
ח''כ דוד ביטן בדיון בוועדת הכלכלה על יוקר המחיה, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בדיון שנערך היום (ב') בוועדת הכלכלה בנושא "יוקר המחיה בישראל - הגברת התחרות בין רשתות השיווק", דרש יו"ר הוועדה ח"כ דוד ביטן מנציגי האוצר לתת מענה בחוק ההסדרים ליוקר המחיה. 

דיון סוער בכנסת: שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים אושר לקריאה ראשונה
במשרדי הממשלה בוחנים מחדש את נוסחת המס על מכוניות. התוצאה המסתמנת: המחירים לא יירדו

במהלך הדיון ביקש ביטן התייחסות לאפשרות להפחית מע"מ על מוצרי מזון בסיסיים, לטיפול בסימון המחירים ומתן אפשרות לקמעונאים לנהל משא-ומתן מול הספקים הגדולים. עוד הוא ביקש מנציגי האוצר, רשות התחרות, הרשות להגנת הצרכן ועוד לחשוב על צעדים נוספים, בהם צעדים שיסייעו לספקים הקטנים מבלי לפגוע בהנחות לצרכן. 

המע"מ והמותג הפרטי

המנכ"ל והבעלים של רשת יוחננוף, איתן יוחננוף, אמר כי התחרות עושה את העבודה, וכי צריך להאיץ אותה. לדבריו, אם המדינה תוריד מחר 5% במע"מ, התחרות תעשה את שלה, והצרכן ירגיש זאת. 

איתן יוחננוף, מנכ''ל ובעלי רשת יוחננוף, בדיון בוועדת הכלכלה על יוקר המחיה, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

היועץ המשפטי של שופרסל, עו"ד ערן מאירי, אמר כי אם הממשלה תקבל החלטה לבטל את המע"מ על המוצרים המפוקחים, הדבר ישפיע על הצרכנים הכי חלשים.

בין היתר עלה נושא המותג הפרטי, כשביטן שאל כיצד מותגי הבית של הרשתות משפיעים על המחירים. ראש תחום מזון וקמעונאות ברשות התחרות, צחי ברקוביץ', התייחס לרגולציה שמונעת מהספקים הגדולים לתת הנחה על קבוצת מוצרים או הנחה בגלל פתיחת סניף חדש ומגבילה את ההנחה רק ליחידת מוצר, ואמר כי בצורה זו ההנחות מתגלגלות לצרכן. מאירי ויוחננוף טענו מנגד כי הדבר מונע מהם להשיג הנחות גדולות יותר מהספקים הגדולים ולהוריד מחירים.   

עו"ד מאירי, היועץ המשפטי של שופרסל, הוסיף כי "שופרסל לקחה על עצמה לא פעם ולא פעמיים להיות חלוצה בנושא המותג הפרטי. נכשלנו במספר מקרים כמו במותג הפרטי לקולה, תמ"ל לתינוקות, מוצרי חלב ובשר. בכל תחום שאליו נכנסנו, ראינו הורדת מחיר אצל המתחרים, שלא הייתה להם ברירה אלא להוריד מחירים.

"לצערנו, עם ישראל אוהב מאוד מותגים, ובזמן שמכרנו את מותג הקולה בהנחות רציניות, עם ישראל לא הרים אותה. הרמנו ידיים ויצאנו מזה. גם במזון לתינוקות עשינו עבודה מטורפת בהשקעה של מיליונים רבים והבאנו תמ"ל מתחרה. החזקנו מעמד 3-4 שנים, אבל בסוף עם ישראל אמר שיש את שני המותגים שהוא רוצה וזהו". 

"נבחרנו כדי לטפל ביוקר המחיה" 

ח"כ ביטן התייחס להוראת השעה בחוק המזון שפקעה, לפיה היה צריך להקצות שטח מדף לספקים הקטנים. נציג רשות התחרות ברקוביץ' אמר כי הוראת השעה נאכפה, ולאחר שהרשות ראתה שכל הקמעונאים עומדים בה, היא פגה ולא חודשה. היו"ר ביטן ציין כי הוועדה תדון בכך בהרחבה בשבוע הבא.

נציג אגף התקציבים באוצר, גל ברנס, אמר כי הכוונה למנוע הנחות רוחביות לא תעלה את המחיר, ותאפשר למנוע מספק גדול לקשור הנחות בצורה שתרום לרשתות השיווק להעדיף אותו על פני ספק קטן יותר.

ח"כ ביטן התייחס לעלייה הצפויה במחיר העוף וקרא לאוצר לטפל בכך בחוק ההסדרים. ח"כ שלום דנינו הוסיף כי האוצר צריך למצוא את הפתרונות לכך.

בעקבות זאת הבהיר היו"ר ביטן כי "אם לא יהיה מענה, לא נצביע בעד התקציב, גם אם יהיו בחירות, כי נבחרנו כדי לטפל ביוקר המחיה, והמצב לא יכול להימשך ככה. אני אומר את זה גם לשר האוצר ולראש הממשלה. אנחנו באנו על יוקר המחיה, וזה אחד הדברים המשמעותיים לאזרח הקטן. אני אארגן חברי כנסת שלא יהיה תקציב. אתם יודעים שבסוף אתם תתקפלו, כי אני יכול לארגן חברי קואליציה וגם אופוזיציה". הוא הוסיף כי ועדת הכלכלה תקים צוות שיבחן את הנושא ויגיש המלצות.

קשיים רגולטוריים

איתן יוחננוף, מנכ"ל רשת יוחננוף, ציין כי היבוא בישראל הוא קשה ומסובך. "המדינה הזו החליטה לסגור את עצמה לכמה מוצרים. כמות המוצרים האיכותיים על המדף פחותה, בעוד שבעולם יש מגוון ענק. יש צורך לפתוח את חסמי היבוא", אמר.

אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, התייחס גם הוא לקשיים הרגולטוריים, ואמר לח"כ ביטן כי על-מנת להוריד מחירים, יש לקבוע מע"מ דיפרנציאלי. "קח את המוצרים הבסיסיים ואת מוצרי הפרימיום, ושם תיקח מע"מ אגרסיבי. בשורה התחתונה ישראל לא תיפגע בהכנסות המע"מ, והצרכן שקורס תחת הנטל יקבל את מוצרי הבסיס בזול".

עוד הציע רביד לפתוח את המכסות כפי שנהוג באירופה ולסבסד את החקלאים. נקודה נוספת אליה התייחס נגעה לעובדה שבפריפריה אין מבחר גדול של רשתות שיווק, בעוד שבערים הגדולות קיים ריכוז גדול של סניפים לא רחוק זה מזה - נקודה אליה התייחס גם ביטן, שהורה לגבש הצעת חוק לגבי פרסום מכרזי נדל"ן מיועדים לסופרמרקטים. "בירוחם יש שטחים להשכרה, ואף אחד לא רוצה לבוא", ציין רביד. "תנו תמריצים, יבואו. כנ"ל לגבי מצפה רמון", הוסיף. 

נמרוד הגלילי, מנהל תחום ענפי באיגוד לשכות המסחר, אמר בדיון: "תחום הרשתות הוא המקטע התחרותי ביותר בשרשרת המזון של מוצרי הצריכה, בטח לעומת הספקים. בנוסף, ישנה רגולציה בלתי נגמרת שבה צריך לטפל. רגולציה צרכנית - שינוי שיטת סימון המוצרים; רגולציה סביבתית - ההכבדה של הרחבת חוק הפיקדון; הבירוקרטיה הנוראית על תהליכי רשות ופיקוח של מרכולים ואיטליזים מול משרד הבריאות - והרשימה עוד ארוכה". 

המחירים ימשיכו לעלות

פרופ' איתי אטר מהפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב, שתחום מחקרו מתמקד ביוקר המחיה, לקח חלק בדיון ונתן תחזית קודרת, לפיה בשנת 2023 המחירים עומדים להמשיך לעלות. הוא הוסיף כי העיסוק התקשורתי ברפורמה המשפטית דחק את תשומת-הלב מסוגיית העלאות המחירים ויוקר המחיה, שהייתה במוקד הכותרות עד לאחרונה.

לדברי פרופ' אטר, "בחודש האחרון מחירי מוצרי אסם ברשתות השיווק עלו בכ-14%, מחירי מוצרי יוניליוור עלו בכ-7%, וזו רק ההתחלה. אם ב-2022 הייתה יכולת לעצור את הדברים, ב-2023 זה יהיה יותר גרוע. אחת הסיבות המרכזיות של פריצת הסכר היא העובדה שתשומת-הלב הציבורית הלכה למקום אחר. העובדה שלא מדברים על זה מאפשרת במידה רבה ליצרנים ולרשתות להעלות מחירים".

על כך הגיב ח"כ ביתן ואמר: "אני לא אשם שהתקשורת מצלמת רק את ועדת החוקה".

בסיום הדיון סיכם ביטן ואמר כי ועדת הכלכלה למדה את הסוגיות. הוא ביקש מחברי הכנסת אליהו ברוכי, שלום דנינו ואברהם בצלאל לדון ולהגיש המלצות לוועדה. בנוסף הוא ביקש להכין הצעת חוק שתגביל את המחיר של הספקים למכולות הקטנות. כמו כן, בכוונתו לקיים דיון יחד עם מנהל רשות מקרקעי ישראל ושר הבינוי והשיכון או מנכ"ל משרדו באשר לפתיחת סניפי רשתות שיווק בפריפריה, וביקש לבחון הורדת מע"מ על המוצרים המפוקחים. עוד ציין ביטן כי הוועדה תקיים דיון נפרד בנושא עליית מחירי העוף.

עוד כתבות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין

נאסד"ק עולה ב-1.2% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות, עולה כעת  ב-2% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית