גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

600 מיליון דולר: מה עומד מאחורי האקזיט הענק של משפחת פפושדו בחוות השרתים

המשפחה, המזוהה עם עסקי המלונות באירופה, צפויה למכור שליטה בחברת חוות השרתים הגלובלית שלה לקרן קנדית, לפי שווי של כ–1.5 מיליארד דולר ● עסקת הענק, שפורסמה לראשונה בגלובס, מלמדת כי אירוח שרתים משתלם לא פחות, ולעתים הרבה יותר, מאירוח של נופשים בלונדון וברחבי אירופה

חוות השרתים במושב בני ציון. בעיגול: אבנר פפושדו / צילום: ט. ג. הפקות, באדיבות החברה
חוות השרתים במושב בני ציון. בעיגול: אבנר פפושדו / צילום: ט. ג. הפקות, באדיבות החברה

תחום חוות השרתים (דאטה סנטרס) הגלובלי חווה צמיחה מואצת בשנים האחרונות, וגם התחזית קדימה ורודה. נתונים שפרסמה לאחרונה ענקית הנדל"ן המקומית קבוצת עזריאלי, שנכנסה לפעילות משמעותית בתחום, מלמדים כי הביקוש לשירותי דאטה סנטר ממשיך לעלות, בעקבות הצמיחה המואצת של מנועי הביקוש.

אקזיט ענק למשפחת פפושדו: מוכרת את השליטה בחברת חוות שרתים במאות מיליוני דולרים

בין אלו מונה החברה עלייה נמשכת במיקור-חוץ של תשתית דיגיטלית; האצה באימוץ השימוש בשירותי ענן; צמיחה מתמשכת בתנועת המידע ובאינטרנט; גידול במחשוב ענן ועלייה מואצת במספר המכשירים בידי צרכנים; AI (בינה מלאכותית); IoT (האינטרנט של הדברים), הופעתן של רשתות G5, תחבורה חכמה ומטבעות קריפטו.

מהערכות שצירפה עזריאלי לדיווח שלה עולה כי הצפי הגלובלי לתשתיות של חוות שרתים (בעיקר מצד ענקיות טכנולוגיה כאמזון, מיקרוסופט, עליבאבא, גוגל, IBM ואורקל) הוא לצמיחה ממוצעת של 15% מדי שנה עד 2027, אז הביקוש העולמי להקמת תשתיות בתחום יעמוד על כ-1.2 טריליון דולר (באותה שנה בלבד), כפליים מהיקפו הנוכחי.

 

אין פלא אפוא שחוות השרתים הפכו לאחד מתחומי ההשקעה החמים של חברות הנדל"ן המניב, המקימות בשנים האחרונות עוד ועוד מתחמים שבהם פועלים במרוכז אלפי שרתים מחשבים. החברות נמדדות לא רק בשטח במ"ר שעליו הן מתפרסות, אלא גם ובעיקר בתצרוכת החשמל שלהן (במגוואט). בישראל לבדה מוקמות בשנים האחרונות עשרות חברות שרתים, המשרתות את ענקיות הטכנולוגיה העולמיות הפועלות בישראל.

ולצד הנהירה לתחום של עוד ועוד חברות נדל"ן מקומיות, יש גם מי שמממש את השקעתו בתחום ברווח עצום. כפי שנחשף בגלובס בסוף השבוע, חתמה משפחת פפושדו (האב ומייסד הקבוצה אלי פפושדו, ובניו, יואב ואבנר) על עסקה למכירת השליטה בחברת חוות השרתים הפרטית סרברפארם (Serverfarm) לידי זרוע ניהול ההשקעות של ענקית הביטוח הקנדית מניולייף (Manulife). זאת יותר מ-20 שנה לאחר תחילת הרומן שלהם עם תחום חוות השרתים, בעת שמעטים הגופים המקומיים שעסקו או השקיעו בו.

 

המשפחה הכניסה גופי השקעה לסרברפארם

סכום העסקה לא נמסר, אך לגלובס נודע כי משפחת פפושדו, המוכרת בעיקר מעסקי המלונות שלה באירופה (חברת פארק פלאזה), תממש לצד יתר בעלי המניות בסרברפארם כ-70% מהחזקותיה, וצפויה לקבל עם השלמת העסקה סכום של 600-700 מיליון דולר. זאת, בהתאם לשווי שבו מתומחרת סרברפארם בעסקה - כ־1.5 מיליארד דולר.

ככל הידוע, העסקה צפויה להיסגר עד סוף חודש ספטמבר השנה, בכפוף לכך שהמשקיעה תשלים את בדיקת הנאותות לשביעות רצונה.

במהלך השנים הכניסה משפחת פפושדו מספר גופי השקעות לסרברפארם, לצורך מימון והרחבת הפעילות שלה, ביניהם נמנים פועלים אקוויטי (זרוע ההשקעות הריאליות של בנק הפועלים), שמחזיקה כ-10% מהמניות, והמיליארדר האמריקאי פטריק סון-שיונג (שמחזיק 20% מהחברה).

הפעילות הראשונית של סרברפארם בתחום חוות השרתים החלה תחת פעילות חברת הנדל"ן של משפחת פפושדו, קבוצת ים סוף, בסוף שנות ה-90, אז רכשה חוות שרתים בדאלאס, טקסס. במהלך השנים, תחת ניהולו של אבנר פפושדו (המשמש כמנכ"ל סרברפארם) בוצעה סדרה של רכישות והקמת פעילויות חדשות עד לפיצולה והפיכתה לחברה עצמאית בשנת 2009. כיום כוללת פעילות החברה 12 חוות שרתים בארה"ב, קנדה, ישראל ואירופה, כשסך תצרוכת החשמל של החוות הללו נאמד ב-125 מגוואט.

אבנר פפושדו / צילום: באדיבות החברה

מאבק מול תושבי מושב בני ציון

סרברפארם התרחבה בשנים האחרונות באמצעות רכישות והקמה של פעילויות. בין היתר השלימה החברה אשתקד הקמת חוות שרתים במושב בני ציון בשרון. הקמת החווה לוותה במאבק של תושבי המושב הסמוך, שבו מתגוררות כמה מהמשפחות העשירות והחזקות בישראל.

טענתם של התושבים כי מדובר ביצירת סיכון ביטחוני עבורם, על רקע חשיבות המידע שיאוחסן בחווה, לא נחלה הצלחה. הקמת החווה הושלמה לבסוף, ומתארחת בה פעילות הענן של גוגל בישראל. מדובר בהשקעה משותפת של סרברפארם וקרן תשתיות ישראל (תש"י) בהיקף של 800 מיליון שקל, הכוללת הקמת שתי חוות שרתים גדולות ותת-קרקעיות. השנייה היא באזור השפלה.

מנכ"ל סרברפארם, אבנר פפושדו, אמר בעבר לתקשורת, כי הקמת דאטה סנטר לא דומה להקמת מחסן, אלא מזכירה לו יותר את עולם התעופה. זאת בשל הדייקנות הרבה הנדרשת.

גורם בכיר אחר בתחום הנדל"ן המניב ציין, כי העבודה מול חברות הטכנולוגיה הענקיות דורשת מחויבות לעמידה בחוזים "דרקוניים", שכן הסטנדרטים הנדרשים הם קשוחים ביותר ודורשים קרוב ל"אפס תקלות".

אך מנגד, החוזים מול אותן חברות יציבים ביותר ונמשכים לשנים ארוכות עם אופציה להארכה, וכמובן מתגמלים בהתאם. בשורה התחתונה מדובר עבור החברות שמחזיקות בחוות השרתים בסוג של מלון, שהדיירים בו הם כונני מחשבים.

בין השמות הבולטים בישראל שנכנסו לתחום הייתה כאמור ענקית הקניונים עזריאלי. היא החלה את פעילותה ברכישת נתח מחברה אמריקאית בשם קומפאס בשנת 2019, ובהמשך התרחבה בהחזקתה באותה חברה, והיא מחזיקה כשליש ממנה כיום.

קפיצת דרך משמעותית של עזריאלי בתחום נעשתה עם רכישתה של חברה נורבגית בשם גרין מאונטיין תמורת 2.8 מיליארד שקל ב-2021. עם סיכום שנת 2022 צמח תחום הדאטה סנטרס בחברה ל-17% משווי הנכסים של הקבוצה (8 מיליארד שקל).

יואב פפושדו / צילום: סיון פרג'

ההכנסות מדמי שכירות נטו (NOI) שהניב תחום חוות השרתים לעזריאלי עמדו על 133 מיליון שקל בסיכום 2022, עלייה חדה מול 53 מיליון שקל שנה קודם לכן, שנובעת כאמור מההתרחבות הלא נפסקת שלה בתחום.

גם ענקית הקניונים והמשרדים מליסרון שבשליטת ליאורה עופר הודיעה על תוכניותיה להיכנס לתחום, והיא מציינת בסיכום שנת 2022 כי חווה בשם "עופר כרמל" היא פרויקט של 18 אלף מ"ר, שיש לו תוכנית בניין עיר (תב"ע) מאושרת אך מועד הקמתו טרם נקבע.

שחקן נוסף הוא חברת הנדל"ן המניב אדגר, שלה חוות שרתים בראש העין, המשתרעת על שטח של 2,600 מ"ר. מעבר לחברות שעיקר פעילותן הוא נדל"ני, והן מצאו בתחום חוות השרתים נישה רווחית שצומחת במהירות, גם לחברות מחשבים שונות יש חוות שרתים משל עצמן.

חברת המלונות שווה כשליש מחברת השרתים

מלבד פעילות חוות השרתים המשתלמת שלה, משפחת פפושדו היא בעלת השליטה (32% מהמניות) בחברת המלונות פארק פלאזה אשר בבעלותה רשת של בתי מלון בבריטניה ובאירופה, ששווי פורטפוליו הנכסים שלה נאמד ב-2 מיליארד ליש"ט (2.5 מיליארד דולר).

החברה מחזיקה 49 מלונות בשש מדינות, הכוללים 9,400 חדרים. מניותיה נסחרות בלונדון לפי שווי של 460 מיליון ליש"ט (588 מיליון דולר). כלומר, כל חברת המלונות שווה בערך כשליש מחברת השרתים הפרטית של משפחת פפשודו.

בפארק פלאזה משמש אלי פפושדו כיו"ר שאינו נושא משרה (Non Executive Chariman) ובנו יואב משמש כדירקטור חליף. שותפם בחברה הוא בוריס איוושה, המשמש בה כמנכ"ל.

נוסף על כך מחזיקה המשפחה גם בחברת התחדשות עירונית בישראל, שבה פעיל במיוחד יואב פפושדו. חברה זו כוללת מאגר של אלפי יחידות דיור "על הנייר", שמיועדות להקמה בעתיד.

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו