גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפיטורים בווייז הזכירו את הדרך המכוערת שבה מראים לעובדים את הדלת בארה"ב

ההודעה של גוגל על פיטורים עתידיים בחברת הבת ווייז הגיעה לאחר שבינואר ננקט מהלך קיצוצים טראומטי במיוחד בזיכרון העובדים ● ביקורת רבה נמתחה על התרבות הניהולית בחברה, והצעד האחרון מעלה את השאלה - אף שהצהרת כוונות לקראת פיטורים היא חוקית, האם זה צעד חכם?

הפגנה נגד חברת גוגל / צילום: Reuters, HENRY NICHOLLS
הפגנה נגד חברת גוגל / צילום: Reuters, HENRY NICHOLLS

מנהל מחלקת המפות של גוגל, כריס פיליפס, שלח השבוע לעובדי ווייז מייל, בו נכתב כי מתוכננים פיטורים בחברת הבת, בעקבות ההחלטה להטמיע בווייז את מודעות גוגל במקום מוצר המודעות של ווייז. במייל, שהובא באתר CNBC, נמסר כי "החלטנו שמוניטיזציית המודעות של ווייז תנוהל על ידי הארגון הגלובלי העסקי, בדומה לגוגל מפות. לצערנו, זה יביא להפחתה בכמות משרות הפרסום המתמקדות במכירות, שיווק, ניהול ואנליטיקה".

הקפאות שכר במקום פיטורים: הפתרון החדש של חברות בהאטה
הפיתוח של לינקדאין שמראה לאיזה כיוון הולך שוק העבודה
"כשאני מבקשת 18 אלף שקל, מרימים גבה": המציאות החדשה של הג'וניורים בהייטק 

גוגל מעסיקה כיום 2,200 עובדים בישראל, מתוכם 150 עובדי וויז. על פי ההערכה, הפיטורים נגעו לכמה עשרות עובדים בעולם, ורק בעובדים בודדים בישראל, הממוקמים במרכז הפיתוח של החברה בתל אביב. עם זאת, במייל לא צוין כמה עובדים יפוטרו, ונכון לרגע זה גוגל לא הוציאה הודעה בנושא.

פיליפס אמר לעובדים שהוא וצוותו יענו על שאלות ויחלקו את התוכניות העתידיות של גוגל במפגש שיחול ב־11 ביולי. כזכור, בינואר האחרון, חברת האם של גוגל, אלפאבית, הודיעה שתפטר 12 אלף עובדים, שהיו אז 6% מכוח העבודה שלה. מהלך הקיצוצים נזכר בקרב העובדים בגוגל כטראומתי במיוחד. בפוסטים שפורסמו ברשת עובדים בחברה סיפרו שלפתע גילו שנמנעה מהם הגישה למערכות המחשוב שמשמשות אותם לעבודה שלהם, וכך הבינו שלמעשה הם נמצאים ברשימת המפוטרים.

מאז סוף השנה שעברה, גוגל מנהלת תהליך התכווצות וארגון מחדש, שכולל בין השאר גם את איחוד ווייז עם חטיבת המוצרים הגיאוגרפיים Geo, שאחראית על שירותים כמו גוגל מפות, גוגל ארץ וסטריט וויו - שירות צילום הכבישים והרחובות. המהלך הביא גם לעזיבתה של המנכ"לית ניהה פאריק, מחליפתו של המנכ"ל והמייסד נועם ברדין, שעזב את החברה תוך מתיחת ביקורת על התרבות הניהולית של גוגל. בזמן המיזוג בין הפעילויות, ווייז לא הייתה במוקד הפיטורים.

"בלי שיח, כמו בסרטים"

להודעה מקדימה במייל על כוונה לפטר עובדים השלכות רבות, ובעיקר שנויות במחלוקת. החוק האמריקאי שונה מאוד מהחוק הישראלי" מסבירה עו"ד דפנה שמואלביץ, מומחית לדיני עבודה המייצגת מעסיקים.

"בארה"ב אין חובה לעשות שימוע או לנהל שיח מוקדם אישי לפני פיטורים. כמו בסרטים, קוראים לעובד ומבשרים לו על הפיטורים, מיד אחר כך מאבטח מלווה אותו כשהוא אוסף חפצים אישיים ועד שהוא יוצא מחוץ לבניין ונשללות לו ההרשאות למערכות החברה.

"התנהלות כזו כלפי עובד, בוודאי בצד הנראות, יוצרת תחושות לא נוחות אצל כלל העובדים. כדי להמתיק את עונש הפיטורים המיידיים בחברות כאלה נהוג להעניק למפוטרים חבילת פרישה נדיבה".

בישראל כידוע המצב המשפטי שונה: מעסיקים מחויבים לקיים שימוע אישי עם עובד לפני פיטורים ולשקול את נסיבותיו האישיות לפני שמתקבלת החלטה. שמואלביץ' מסבירה כי אין מניעה חוקית על מעסיק לפרסם הודעה כללית לעובדים על מהלך צפוי של פיטורים, עם זאת, נשאל השאלה - האם זה צעד חכם?

"הודעה כזו עלולה לגרום לחוסר ודאות, פאניקה והיסטריה. כשמדובר בגוגל, חברה שבה העובדים מצויים במתח סביב הנושא, הודעה על צעד כזה עשויה להיות טעות ולגרום לאובדן עובדים שאין כוונה לפטר, או להתארגנות קבוצתית נגד המעסיק".

השלכות ארוכות טווח

גילי סהר, יזם ומייסד חברות התוכנה דיקומנו לאבס, רוביקון ופינטה, מספר לגלובס על ההשלכות ארוכות הטווח של הערפל שעלולה לגרום הודעה מסוג זה. "חשוב להפריד בין הפיטורים שקרו בשנה האחרונה לאור המצב הכלכלי בעולם, לבין סבב הפיטורים הנוכחי שנוגע לשינויים מבניים בחברה.

"זה לא בא מהמקום הערכי בעיני. ווייז בסופו של דבר זה תאגיד אמריקאי ענק שכבר פיטרה לא מעט מכוח-האדם שלה בשנה האחרונה. ההשפעה על העובדים בדרך כלל תלויה בגודל הארגון. גודל החברה לרוב משפיע על תחושת הכישלון שהעובד חווה, וספציפית מה שקורה בווייז, התחושה היא שמישהו מנענע את התהליכים".

עוד מוסיף סהר כי ההחלטה על הודעה מקדימה במייל עלולה לייצר בהלה. "החבר'ה מגיעים בבוקר לסניף ופתאום מתחיל רחש סביב מיילים. בסוף יש החלטה שנגזרת מישיבת הנהלה שבדרך כלל מגיעה מארה"ב מהמטה ומתבצעת בקור רוח. זה יוצר כאב ראש גדול למנהלים שצריכים לתווך את זה הלאה".

סהר מבהיר, יש להתייחס למפוטרים ולנשארים יחד. "מומלץ להשקיע כסף בפיטורים, לחבר חברת השמה שמתמחה בעולמות התוכן האלה ולדאוג ללוות את אותם אנשים. זה שומר גם על המפוטרים וגם שומר על היושרה של החברה מול אלו שנשארים. בתור מעסיק אני יכול להגיד שלא נעים לפטר, לכן נורא חשוב לשמור על ענייניות ולא ללכת לקלישאות".

לא לפחד מהפיל בחדר

"אם המייל הפתיע אותי, הייתי מודה בכך. הייתי שואל את העובדים מה הם מצפים ממני כמנהל" אומר סהר. "לא לפחד מלגעת בפיל הזה בחדר. אני מאמין שגם אם הופתעת, תהיה אותנטי. בטח בתאגיד. בנוסף, הייתי ממפה את כל אלה שנשארים ועלולים להרגיש רע, ומטפל בהם באופן אישי. כשאתה מפטר תחשוב איך היית רוצה שיפטרו אותך".

עוד כתבות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

בכיר ישראלי לרויטרס: "הצעת חמאס לא מקובלת עלינו"

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב וידין ענתבי ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס