גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעשה בגרירת רגליים: מה קרה לאישומי בזק, וואלה וידיעות בתיקי האלפים?

מאז שהוגשו ב־2019 כתבי האישום בפרשות 2000 ו־4000, שאלת ההעמדה לדין בעניין התאגידים שבמסגרתם ועבורם בוצעו העבירות לכאורה, נותרה פתוחה ● למה? מנדלבליט גרר רגליים, הפרקליטות דחתה הסדר ענישה סימבולית לוואלה ולבזק, ולגבי העתיד - החליטה שלא להחליט

תיקי בית משפט. מה קרה לאישומי בזק, וואלה וידיעות? / צילום: יוסי זמיר
תיקי בית משפט. מה קרה לאישומי בזק, וואלה וידיעות? / צילום: יוסי זמיר

קוראינו האדוקים ודאי זוכרים את הכותרות על בזק, ידיעות אחרונות ואתר וואלה. במסגרת ובעבור תאגידים אלה בוצעו העבירות על־פי הנטען בפרשת 2000 (שיחות נתניהו־מוזס) ו־4000 (בזק־וואלה). אנחנו נמצאים כעת בספטמבר 2023, ועדיין לא הוחלט האם להעמיד את התאגידים הללו לדין או לא. 

ועדת החקירה לרכש הצוללות חשפה: גם נתניהו מסר עדות 
דרמה במכרז אשכול: בית המשפט דחה את העתירה של OPC-קרן נוי 

ברשותכם, נצלול ליוני 2016. היועץ המשפטי לממשלה דאז אביחי מנדלבליט מאשר לפתוח בחקירת פרשת 1000 ו־2000. תוך זמן לא רב נחקרו ראש הממשלה בנימין נתניהו ומו"ל ידיעות אחרונות ארנון (נוני) מוזס. בפברואר 2018 פורסמו המלצות המשטרה להעמיד את נתניהו לדין בתיקי 1000 ו־2000, וגם נפתחה החקירה הגלויה של פרשת 4000.

בפברואר 2019 החליט מנדלבליט על הגשת כתב אישום בשלוש הפרשות, בכפוף לשימוע. התאגידים לא קיבלו זימון לשימוע. באוגוסט התקיים דיון בראשות אביחי מנדלבליט על תיקי האלפים. הוא נשאל בדיון: מה עם התאגידים?! מנדלבליט השיב: "נשאיר את זה לאחר־כך. עכשיו בואו נתמקד בנתניהו, מוזס ואלוביץ".

אחרי השימוע, מנדלבליט נשאל שוב: "אבל מה עם התאגידים?" מנדלבליט השיב כי זימון של התאגידים לשימוע יעכב את פתיחת המשפט של נתניהו, וכי צריך להתקדם עם המשפט של נתניהו. מה לגבי התאגידים? נדון על זה אחר־כך.

זמן קצר לאחר החלטת מנדלבליט על הגשת כתב האישום, פנה עו"ד מיכאל דבורין, המייצג בשם ארגון לביא, ודרש לקבל תשובה בדחיפות אם בכוונת היועמ"ש להעמיד לדין את התאגידים, "שכן ברור כי לא ינוהלו במקביל שני משפטים זהים".

בנין וואלה / צילום: איל יצהר

בינואר 2020 השיבה עו"ד עדי מנחם־באר, עוזרתו דאז של היועמ"ש, כי "אפשרות העמדתם לדין של התאגידים עודנה נשקלת על־ידי הגורמים הרלוונטיים, וטרם התקבלה החלטה בעניין".

ב־19 במאי 2020 עתר ארגון לביא לבג"ץ בדרישה לחייב את היועמ"ש מנדלבליט לקבל החלטה ולהעמיד לדין את בזק, וואלה וידיעות אחרונות. עוד באותו היום דחה השופט עופר גרוסקופף את העתירה בפסק דין קצרצר ומעליב במיוחד שמחזיק שורות בודדות בלבד. גרוסקופף כתב כי "העתירה, לפי האמור בה, היא עתירה מוקדמת, וככזו דינה להידחות על הסף. העותרת סבורה כי מאחר שחלפו כבר כשישה חודשים מאז פנתה לראשונה ליועץ המשפטי לממשלה, וארבעה חודשים מאז התשובה האמורה, ועדיין לא ניתנה החלטה בעניין, הרי שיש הצדקה להתערבות של בית משפט זה".

על כך השיב גרוסקופף תשובה שאני מניח שתסכימו איתי עד כמה היא מגוחכת גם בזמן אמת אך במיוחד בדיעבד: "בית המשפט הגבוה לצדק איננו 'סדרן העבודה' בלשכת היועץ המשפטי לממשלה, ועתירה אליו אינה אמצעי נאות לדרבון הפרקליטות לשנות את סדרי הקדימויות שקבעה לעצמה. החלטות בעניין העמדה לדין צריכות להתקבל ביישוב הדעת, וכל עוד אין התמשכות ההליכים בלתי סבירה בעליל, יש לאפשר ליועץ המשפטי לממשלה ולפרקליטות לקבל החלטה בהתאם ללוח הזמנים שקבעו לעצמן".

מאז דחיית העתירה שנזפה בארגון לביא ועד היום חלפו שלוש שנים וחצי, מאז ההחלטה לזמן את נתניהו לשימוע ועד היום חלפו ארבע שנים וחצי. מאז ההחלטה לפתוח בחקירה ועד היום חלפו למעלה משבע שנים. החלטה בעניינם של התאגידים טרם התקבלה.

"לא העבריינים המרכזיים"

באוקטובר 2020 גיבש מנדלבליט טיוטת החלטת סגירת התיק נגד התאגידים. זאת חרף חילוקי דעות חריפים בפרקליטות מיסוי וכלכלה על ההחלטה, אשר לכאורה איננה עומדת בקנה אחד עם מדיניות האכיפה של הפרקליטות ביחס לעבירות אלה ולאור תורת האורגנים.

טיוטת ההחלטה התבססה על מספר נימוקים, אך העיקרי שבהם היה שהתיק נגד האורגנים (בעלי התפקיד), "בשר ודם", הוא בעל אינטרס ראשון במעלה, ולא נכון לעכבו במידה ניכרת על־ידי הוספת נאשמים (התאגידים), שהם לא העבריינים המרכזיים אלא יציר קונסטרוקציה משפטית.

אבל מנדלבליט, כמו מנדלבליט, לא קיבל בפועל החלטה ולא הודיע רשמית על הסגירה. הפרקליטות לא ויתרה וחזרה ללחוץ על מנדלבליט. גם הסנגורים ניצלו את ההתנהלות התמוהה של מנדלבליט כדי לטעון לאכיפה בררנית בפני בית המשפט במסגרת הבקשות המקדמיות.

בניין בזק / צילום: תמר מצפי

הלחץ עשה את שלו, ובדצמבר 2020 מנדלבליט הודיע על זימון בזק, ידיעות אחרונות ואתר וואלה לשימוע לפני הגשת כתב אישום. מה קרה מאז? ובכן, כמעט כלום. השימוע אכן התקיים, למעלה מחצי שנה לאחר מכן. לכאורה תיק פשוט.

אם החלטת להעמיד לדין את מוזס ואת אלוביץ - פשוט יש להעמיד לדין את התאגידים במסגרתם הם פעלו. אלא שהסאגה המביכה והמבישה לא הפסיקה כאן. השימוע נערך, ואז? כלום. לאחר חודשים ארוכים, התקיימה ישיבה.

היועצת המשפטית לממשלה אישרה לפרקליטות לנהל משא-ומתן עם עו"ד איל רוזובסקי שמייצג את וואלה ובזק.

אכן נוהל משא-ומתן, אלא שעו"ד רוזובסקי הבין שהפרקליטות לא באמת מתכוונת לנהל משפט נוסף, ולכן הציע הצעה לענישה סימבולית ממש. הפרקליטות לא הייתה יכולה להסכים לכזה הסדר מביך.

מה קרה מאז? ובכן, התקיים דיון עם צמרת הפרקליטות באפריל 2023. בישיבה נכחו בין היתר פרקליט המדינה, עמית איסמן, והמשנה לפרקליט המדינה, מומי למברגר. בסיום הישיבה איסמן החליט שלא להחליט. ומאז? כלום.

בנין ידיעות אחרונות ראשון לציון / צילום: כדיה לוי

הזמן יעשה את שלו?

אותו דבר בעצימות מופחתת קרה בעניינו של עד המדינה שלמה פילבר, שלטענת הפרקליטות הפר את הסכם עד המדינה שנחתם עימו. ביוני 2022 הסתיימה חקירתו בבית המשפט. הפרקליטות עדכנה בתום העדות כי היא בוחנת את המשמעות המשפטית של עדות פילבר. הצוות גיבש את המלצתו אם להעמיד לדין כבר לפני שנה. ההמלצה אכן עברה. אולם מאז חלפה שנה נוספת. ומה קרה בינתיים? ובכן, פרקליט המדינה איסמן והמשנה לפרקליט המדינה עו"ד ליאת בן ארי החליטו שיש צורך בפרקליט חיצוני, עו"ד ניסים מירום, שיחווה את דעתו אם להגיש כתב אישום. עו"ד מירום חיווה את דעתו (להבנתי, עמדתו היא שיש להגיש כתב אישום נגד פילבר), אבל דבר לא נעשה מאז. למה מחכים? לשום דבר. הזמן יעשה את שלו.

לאחרונה פנתה עמותת "הצלחה" בתלונה שנייה במספר לנציב תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות נגד הפרקליטות על אי-קבלת ההחלטה בעניין התאגידים. עמותת הצלחה פנתה למשנה לפרקליט המדינה עו"ד ליאת בן ארי שוב ושוב על־מנת שתקבל החלטה בעניין התאגידים. כל פעם "הצלחה" קיבלה תשובה שהסוגיה נבחנת, ותתקבל החלטה בקרוב. לעמותה נמאס, והיא החליטה להתלונן על אחיזת העיניים בעניין.

אז הנה הצעה לקבלה טובה לכבוד השנה החדשה עבור היועצת המשפטית לממשלה ועבור פרקליטות המדינה: תחליטו להחליט. תעמידו לדין, תסגרו את התיק - אבל תחליטו. גרירת הרגליים בכל־כך הרבה תיקים היא מביכה מאוד.

היועצת המשפטית לממשלה ופרקליט המדינה בחרו שלא למסור תגובה. 

*** חזקת החפות: ראש הממשלה בנימין נתניהו, מו"ל ידיעות אחרונות ארנון (נוני) מוזס ובני הזוג שאול ואיריס אלוביץ לא הורשעו בביצוע עבירה, מכחישים את המיוחס להם, ועומדת להם חזקת החפות. 

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דיווח: הנשיא ביידן ישקול להגביל מכירת נשק לישראל אם יתקיים מבצע "גדול" ברפיח

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יצאה למסע רכישות של מיליארד דולר בישראל. מה בכל זאת צריך להדאיג?

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?