גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוסדות חינוך רבים לא ממוגנים, וההורים לא יכולים לחזור לעבודה

במשרד החינוך אומרים שרוב מוסדות החינוך חזרו ללמידה פיזית, אולם בפועל ברוב המקומות לומדים בקפסולות או באופן חלקי וההורים מתקשים לעבוד באופן רציף

בי''ס הנרייטה סולד בת''א שמארח אשכול גנים / צילום: גיא יחיאלי
בי''ס הנרייטה סולד בת''א שמארח אשכול גנים / צילום: גיא יחיאלי

"הורים יקרים, במהלך תרגיל ירידה למקלטים לצערנו לא הצלחנו לעמוד בזמנים הנדרשים. מבקשת מכולכם להגיע לאסוף את הילדים מהגן", כתבה מנהלת אשכול הגנים באחד היישובים במרכז הארץ להורים.

זה לא היה המקרה היחיד. הפער במיגון במערכת החינוך במקומות רבים בארץ - בבתי הספר ובמיוחד בגני הילדים - משאיר עדיין ילדים רבים בבית, ובמקרה של ילדים קטנים גם את הוריהם.

"ערוכים לאיומים של שנות ה-90": האם הממ"דים בכלל מגנים עלינו?
האם דירות עם ממ"ד יהיו שוות יותר כסף?

לפי נתוני משרד החינוך, רק 20% מכלל בתי הספר וגני הילדים בישראל בממוצע, הם ללא מרחב מוגן. אולם גם אלו המוגדרים ממוגנים אינם בהכרח שמישים, בין אם בשל הזנחה של המקלטים, שלא ניתנים לשהייה ובטח שלא להפעיל בהם גן או כיתה, או מפני שהמרחק מהם אל הגן או הכיתה, לא מאפשר הגעה בזמן כאמור.

תקינה מחמירה במיוחד למוסדות חינוך

במוסדות חינוך ובעיקר גני ילדים רבים, שהבינו שמצב החירום מתארך, החלו בחיפוש אחר מבנה חלופי, שיאפשר פעילות חינוכית וגם הגעה למרחב מוגן תקני ובזמן. זו סוגיה מורכבת לכשעצמה, היות שהתקן למיגון במוסדות חינוך הוא מחמיר מהממ"ד הביתי המוצע.

גורם בכיר בפיקוד העורף מסביר: "במוסדות החינוך התקנים מחמירים במיוחד, משום שבחישוב תוחלת נזק מביאים בחשבון את היקף הנזק שעלול חלילה להיגרם במצב של פגיעה במרחב מוגן מוסדי (ממ"מ), למשל של גן ילדים שיכול להגיע ל־20־34 ילדים קטנים. לכן התקנים מחמירים, מהעובי המוגדל של הקירות והתקרה וגם מיגון הדלת והחלון בהשוואה לממ"ד".

"אנחנו מנסים למצוא פתרונות בחירום לצמצם פער בחלק מהמקרים. אין ספק שביום שאחרי צריך תכניות רב־שנתיות לצמצום פערי מיגון בחינוך, מלחמה בסדר גודל כזה משתקת את החינוך אלא אם יש מיגון תקני".

מה לגבי פתרונות מהירים וזמניים כמו הצבת מיגונית?
"מיגונית היא מבנה שאין הנחיה איך בונים אותו. היא נועדה לתת מענה בשטחים פתוחים. בקו ה־0־40 ק"מ מהרצועה זמן ההתראה נמוך עד מיידי, אך התושבים לא יכולים להישאר צמודים לממ"ד לכל אורך היום, הם צריכים לחיות, ללכת למכולת וכו', ולכן מניחים מיגוניות כאלה בפארקים בקיבוץ ובגני שעשועים ובתחנות הסעה וכיו"ב.

"בשנים האחרונות מנסים לשווק מיגוניות במרכז הארץ, אך הדבר עלול להיות מסוכן. המיגונית עומדת בהדף מסוים, אך אין לה דלת או חלון והיא מעין קופסת בטון פתוחה. היא לא מיועדת לאתגר הבליסטי של אמל"ח שיכול ליפול במרכז הארץ, אלא לאמל"ח באזורי הגבולות שנושא ראש קרב קטן משמעותית. אי אפשר לפתוח גן ילדים בתקופה של מלחמה, כשהמיגון עבור אותו מוסד חינוכי הינו מיגונית בלבד".

ממ"ד בנוי שמציבים בסמוך למוסד החינוכי הוא פתרון תקני?
"אפשר לייצר ממ"ד במפעל ולשנע אותו לאתר - מה שחשוב שיעמוד בתקן מבחינת עובי קיר, ברזל. כל עוד המוצר והחברה מאושרת על ידי פיקוד העורף אפשר וניתן להציבו בגן ילדים, עסק או בית.

"עם זאת, חשוב להדגיש שלא רק המוצר צריך לעמוד בתקן ובאישור, אלא גם ההצבה צריכה להיות בהתאם לתקנות. כך למשל אם נקבע שהגישה למיגון מתוך המבנה אינה יכולה להתבצע תחת כיפת השמיים - זה צריך להיות ככה".

אם זה תקני, למה בעצם לא מביאים מבנים מוגנים על משאיות לגנים ולבתי הספר?
"בפיקוד העורף ובמינהל התכנון מנסים לאפשר גם לגני ילדים את ההיתר הזמני שניתן למגורים בהוראת שעה, ולאפשר לפתוח גני ילדים שיציבו מרחבים יבילים תקניים בפטור זמני מהיתר, וכשתיגמר המלחמה זה יוסדר בהיתר.

"אלא שממ"ד יביל - אינו מוצר זמין שעומד על המדף עכשיו. גם מעט המלאי שהיה אצל חלק מהמפעלים נחטף כמו לחמניות, וכרגע זמני האספקה אינם קצרים, נוכח הביקושים ונוכח תהליך הייצור שדורש זמן ייצור במפעל, זמן ייבוש לאחר יציקת הבטון ועוד".

"השלמת הפערים מחייבת תקציבי עתק ייעודיים"

במשרד החינוך אומרים כי למעלה מ־75% מבתי הספר פתחו את שעריהם בפני התלמידים וחזרו ללמידה פיזית, ובחינוך המיוחד למעלה מ־84% ממסגרות הלימוד חזרו ללמידה פיזית. אולם נראה כי ההגדרה למוסדות שנפתחו פיזית כוללת מקרים של למידה חלקית, חיבור קבוצות גנים ועוד. ההורים מדווחים על ילדים שהולכים פעם־פעמיים בשבוע לבית הספר פיזית או מוזמנים לגן לשעות קצובות ביום, ובשאר הזמן נמצאים בבית.

 

ממשרד החינוך נמסר: "פערי המיגון משתנים ממוסד למוסד, וגם בתוך רשות יש שונות גדולה בין המוסדות. מתווה החזרה מבוסס על סביבת לימודים ממוגנת ובמקומות שאין מיגון, באפשרות הרשות להעביר את המסגרות למקלטים או למבנים מוגנים אחרים. פערי המיגון במוסדות חינוך עומדים על כ־20% בכלל הארץ בממוצע.

"השלמת פערי המיגון מחייבת תקציבי עתק ייעודיים וחיצוניים למשרד החינוך. בניית צוותי חירום וכו'. כמו כן, קיימות הנחיות והוראות בחוזר מנכ''ל שע''ח כיצד על המנהלים ומנהלי מחלקות החינוך ברשויות המקומיות להיערך ולפעול במגבלות מיגון - בניית תוכנית למידה גמישה ואלטרנטיבית במרחבים מוגנים חליפיים, למידה במשמרות, למידה מקוונת מרחוק, תכניות הפגה במרחב הרשות ומחוץ לאזורים מסוכנים".

כמו בעניינים אחרים מתחילת המלחמה, גם כאן העיריות ניסו למצוא פתרונות שונים ומשונים, אבל לא פשוט להעתיק גני ילדים או כיתות לימוד לבתים או למקומות חלופיים - מעשית ומשפטית. בערים שונות הורים התלוננו שהעבירו את הגן - שגם ככה פועל שעות מעטות - למיקום אחר בעיר שקשה להגיע אליו. גם הביטוח הופך לעסק בעייתי כאשר הגן עובר דירה.

בתל אביב הודיעה העירייה כי נמצאו פתרונות לגני העירייה, קרי מגילאי 3 עד 6 וחינוך מיוחד. בעיר פועלים 472 גני ילדים עירוניים שכאלה, ול־125 מהם לא היה מרחב מוגן תקני בתחילת הלחימה. "במאמצים גדולים הצליחה עיריית תל אביב יפו, תוך שימוש במבני ציבור עירוניים, להעביר את כלל הגנים ללא המרחבים המוגנים למרחבי פעילות שיש בהם מרחב מוגן תקני שישמש אותם לתקופת המלחמה", צוין. בין המבנים אותם השמישה העירייה: בית ספר הנרייטה סולד שהינו בית ספר צומח, מרכז מגיד ומרכז קהילתי בשדרות נורדאו שהוסב להיות אשכול גנים.

עם זאת, בגנים הפרטיים, שאליהם הולכים ילדים מגילאי לידה עד שלוש, המצב מסובך יותר. יש ערים שהצליחו להציע פתרונות גם לגנים הפרטיים שאינם ממוגנים, אולם לא לכולם. משפחות רבות תרות בימים האחרונים אחר פתרונות יצירתיים שונים, כגון משמרות הורים וגיוס, בתשלום נוסף מצד ההורים, של סייעות, על מנת לנסות ולמצוא פתרון למצב שנוצר. גנים רבים עדיין אינם פועלים במתכונת מלאה, וישנם כאלה שלא פועלים כלל. בעיריית ת"א ציינו כי "ישנם גנים לגילאי לידה עד שלוש המקבלים מענה ותמיכה על ידי מנהל החינוך בעירייה בסיוע איתור מבנה לפעילות הפגתית במרחבים מוגנים תקניים כדוגמת מרכזים קהילתיים או מקלטים ציבוריים. זאת בעדיפות לגנים עם ילדים בסיכון או קבוצות מוחלשות".

עוד כתבות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות