גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראש עיריית ראשל"צ רז קינסטליך נמצא בקו האש, ומגלה: "זה הדבר היחיד שהשרים התקשרו לדבר איתי עליו"

ראשון לציון ספגה בחודש האחרון יותר ממאה טילים ● ראש העיר רז קינסטליך מספר על ההתארגנות לטיפול בתושבים ובמפונים ועל המצוקה של העסקים

ראש עיריית ראשל''צ, רז קינסטליך / צילום: תמר מצפי
ראש עיריית ראשל''צ, רז קינסטליך / צילום: תמר מצפי

את השיחה עם ראש עיריית ראשון לציון רז קינסטליך, אנחנו מתחילים בבדיחה. קינסטליך מספר על הודעה שקיבל מהרופא שלו שגר בעיר, שאמר לו שהוא יעבור לכפר סבא - שנמצאת בתחתית טבלת השיגורים מעזה, בניגוד לראשל"צ שנמצאת בחמישייה הפותחת - אחרי אשקלון, אשדוד, שדרות, באר שבע ותל אביב.

מעדיפים לירות רחוק: אזור השפלה עקף את עוטף עזה בכמות האזעקות
●  קניתם דירה ועוד לא מכרתם את הקודמת? ההוראה החדשה של רשות המסים שכדאי להכיר 

"אני יכול להגיד שאני מאוד מוטרד מכמות הטילים שנורו לעיר. הנושא הזה גורם לי לחשוב לגמרי אחרת. נתתי כבר הנחיה למגן את כל הגנים שלא מוגנו עד כה - להקצות במיידי 10 מיליון שקל לטובת בנייה של מרחבים מוגנים בכ־50 גני ילדים שאין בהם מרחב מוגן וב־10 גינות ציבוריות בעיר. כרגע הגנים עברו למרחבי למידה במקומות אחרים - בתי קשיש ואחרים. אין אצלי ילד שלא לומד בגלל שאין מרחב מוגן או כזה שנפסל.

"אני גם מבצע פעולות לעתיד - חשיבה מחדש על נושא הניקיון בעיר שמובל ע"י קבלנים שמביאים פועלים מהרשות, וייתכן שנחזור להפעלה עצמית כך שעובדי עירייה ינקו. יהיו הרבה שינויים בעקבות המלחמה כדי שלא נגיע לסיטואציה הזו שוב".

 

"משפחות נשארות לישון במרחבים הציבוריים"

ראשון לציון סובלת מפערי מיגון משמעותיים שהובילו מתחילת המלחמה לפתיחת המקלטים בכל בתי הספר ומוסדות הציבור בעיר לטובת תושבים שאין ברשותם ממ"ד. "פתחנו בתי ספר, גנים ומרכזים קהילתיים כדי שתושבים שאין להם מרחב מוגן יוכלו לבוא אליהם. המון משפחות נשארות לישון שם. למשל בשכונת רמב"ם שהיא לא ממוגנת - יש הורים שפשוט ירדו עם מזרונים וישנים במרחבים המוגנים הציבוריים בלילות".

מה הדבר העיקרי שהעירייה עושה כרגע בקשר למיגון?
"בדרום לא מצליחים לעשות - אז מה נעשה כאן? הרי מיגוניות הן לא תקניות לאזור המרכז כאמצעי הגנה יעיל בטווחים של מעל ל־40 ק"מ מהרצועה, על פי הנחיות פקע"ר. משכך, פיקוד העורף אינו מאשר לעירייה להציבן.

"בראשל"צ יש המון פרויקטים של התחדשות עירונית, ואנחנו נזרז הכול. למשל ברמת אליהו, שנפל בה טיל על הבניין, שלושה רבעים מהשכונה תרד בשנים הקרובות ותעבור התחדשות עירונית. השבוע חתמתי על טופס 4 ושבוע הבא 61 משפחות משם נכנסות לדירות החדשות בשכונת נחלת".

ישנו סיוע מהמדינה בנושא המפונים והמיגון?
"אני לא בא עכשיו לשפוט את המדינה - לא מחפש את זה. אני יכול להגיד שנכנסנו עמוק לנעליים בהמון מקומות שהמדינה הייתה צריכה לעשות זאת. אבל אני לא מחלק ציונים. נותנים לנו חמישה שקלים למפונה, נו באמת, נניח שמזון תינוקות עולה עשרות שקלים לקופסה, אז קונים פעם בחודש? אין קורלציה אמיתית במספרים. אבל הם (הממשלה - ע.ד.ל) לאט לאט מנסים להתיישר - אני חייב להגיד".

התקשרו לברר מה צריכים?
"לא, לא התקשרו אליי והדבר היחיד ששרים דיברו עליו איתי זה למה אני לא מחזיר את אתרי הבנייה לעבודה. זו הייתה השאלה היחידה שהשרים התעניינו בה.

"לאחד השרים אמרתי 'בחייאת, לפחות תעשה את המשחק, תחייג אלי ותשאל - רז, מה שלומך? אתה צריך משהו מהמדינה? ואחרי שעתיים תחייג אליי שוב ותשאל מה עם הקבלנים. אל תעשה את כזה שקוף, זה באמת מעצבן אותי'".

 

בסוף אתרי הבנייה נפתחו לאחר החלטת בית המשפט המחוזי בת"א בעתירה שהגישו התאחדות הקבלנים ושורה של חברות בנייה נגד הרשויות המקומיות שלא איפשרו להחזיר את העבודות באתרי הבנייה (ביניהן גם רמת גן, בת ים וגבעתיים). לפי ההחלטה, ראשי הרשויות יכולים לאפשר לקבלנים לחזור לעבודה רק תחת הגבלות מחמירות, כמו הצבת שומר חמוש בכניסה לאתר, ועוד.

קינסטליך מסביר שבחלק מהשכונות שנמצאות בבנייה כרגע גרות מעט משפחות ומסביבן יש עשרות אתרי בנייה שפגעו בתחושת הביטחון של התושבים.

לדבריו, "היינו ארבע רשויות שלא פתחנו אתרי בנייה והגענו לפשרה שקיבלה תוקף של פס"ד. בשכונת הנרקיסים, שכונה חדשה שנבנות בה 5,000 יח"ד, אוכלסו עד כה כ־800 דירות. למעשה, כל השכונה היא אתר בנייה אחד גדול. עכשיו כשיש מאבטחים תחושת הביטחון משתפרת.

"להגיד שזה מושלם? לא. התושבים מוחאים כפיים? לא, אבל הם שמחים שהצלחנו להגיע להישג הזה והוספנו מגבלות - איש אבטחה בכל כניסה לאתר, ת"ז כחולות לכלל העובדים, לא מתאפשרת לינה של אף עובד באתר והוא נסגר וננעל בסוף יום.

"אם מישהו מלין פועל באתר הוא ייסגר אוטומטית. הפועלים גם לא יכולים לצאת מתחום האתר. החלטת בית המשפט עשתה שינוי לטובה בנושא".

פגיעה ישירה של רקטה בבניין בראשון לציון / צילום: ap, Francisco Seco

חינוך חלקי ועסקים ריקים

בכל רחבי הארץ מוסדות החינוך סובלים מפערי מיגון גדולים, ולכן מתפקדים באופן חלקי בלבד. לדברי קינסטליך, "לפי הנתונים שנכונים ליום חמישי 2/11, ישנה נוכחות של 66% בגני החינוך מיוחד 83% בגני ילדים רגילים 49% מבתי הספר הכוללניים של החינוך המיוחד (מרותקים לכיסאות גלגלים) ורוב ההורים לא שולחים כי לא אישרנו הסעות. 79% בתי ספר יסודיים ו70% בעל יסודיים".

הנתונים מציגים שיעורי נוכחות גבוהים במיוחד, אבל ימי הלימודים חלקיים. מתי אתה מעריך שהחינוך יחזור לעבוד רגיל ומלא?
"אם יש שלוש שכבות גיל שהוזמנו ללמוד בבית ספר - הנתון הוא מתוך אלו שהוזמנו. אלו שנשארו בבית בחלוקה לא נספרים. אבל רוב כיתות א' ו־ב' מגיעים מלא כל יום. כיתות ד'־ו' מגיעים בחלוקה לפי ימים.

"לגבי חזרה מלאה - הדבר כרגע רחוק מהעין כי אין מיגון מספק. זה לא שלא רוצים, פשוט יש פערי מיגון בבתי הספר ולימודים מלאים - זה דבר שייקח זמן. זה מדהים לראות שגם בתי ספר חדשים שנבנים כיום, משרד החינוך מאשר תקציב שהמיגון שלו בחוסר. כלומר אם ביה"ס הוא ל־500 ילדים מאשרים לך מיגון ל־300".

"צריך לזכור שיש 50 אלף תלמידים בעיר. יש שני בתי ספר שהייתי אמור להרוס ולבנות מחדש ואני לא הורס ובונה מחדש, אלא מעביר לשם תלמידים כי יש שם מרחבים מוגנים".

קינסטליך מציין כי תמונת המצב של העסקים מטרידה אותו - הרחובות ריקים, אנשים חוששים ורבים עוד לא חזרו להסתובב בחנויות ולשבת בבתי הקפה.

לדבריו, "עסקים בעיר בוכים - לא תופסים את ראשון לציון כחלק מהאירוע. העיר מטווחת מאוד ואין מישהו שלא מכיר מישהו שהילדה אח/אחות דוד/ה נפלו במערכה הזו. יש דאון מאוד גדול. העסקים בראשל"צ קיבלו מכה אנושה - החנויות ריקות ובוכים לי, ממש בוכים".

במכתב לאוצר בעניין זה כתב: "כרגע מתווה הפיצויים לא כולל את העסקים בראשל"צ, בגלל חישוב מרחק שרירותי מקו הגבול ולא על המציאות הקיימת בשטח, עסקים בעיקר קטנים
ובינוניים שנמצאים על סף קריסה כלכלית. אבל אנחנו לא יודעים על סגירה של עסקים".

על הנזק מירי הטילים אומר קינסטליך כי "עד היום העיר ספגה שבע פגיעות ישירות בבתים עם עשרות פצועים (נפגעי חרדה, עד"ל) ועוד עשרות רסיסים שגרמו לנזק רב לרכוש ולרכבים. יש המון נפלים וכתוצאה מכך המון נזקים גם ברכוש פרטי וגם ברכוש ציבורי. אנחנו בעירייה מסדרים ספסלים וכבישים שנפגעו או כל דבר שנפגע כמו פרגולה. ההנחיה שלי היא שמסדרים מהר - 24/7".

כמה מפונים יש לכם בעיר ומהיכן?
"כיום יש בעיר 80 משפחות מהדרום. העירייה דואגת לכל צרכיהן, נמצאת בקשר אישי עם כל משפחה ומסייעת לה במה שהיא זקוקה. כמו כן, העירייה מקיימת פעילויות הפוגה לילדים מדי יום כדי להקל עליהם בתקופה זו".

היכן המפונים גרים ולכמה זמן?
"במעונות הסטודנטים העירוניים ובמלון רפאל. מדובר בלוגיסטיקה שלמה ומשמעויות של רווחה. זה אירוע - מגיעה לעיר שלנו משפחה עם ילדים קטנים ועם שתי מזוודות ועכשיו מה עושים? יש פה אופרציה שלמה וזה דורש תפעול משמעותי.

"הרווחה על זה ויש לי אלפי מתנדבים - פשוט מספר דמיוני של אנשים שנתרמו לסייע. אז עושים חיבורים ולדוגמה בתי הספר בעיר נרתמים ומכינים להם ארוחת שישי - כל פעם בית ספר אחר מכין אוכל.

"יש גם קושי לדעת איך להגיב כרגע, אם הם באים לשבוע, חודש או שלושה חודשים. לפי תפיסתי, אם הם באים לשלושה חודשים אז צריך להכניס את הילדים למערכת החינוך. אבל לשבוע לא נכניס - זו עוגמת נפש לילד.

"אף אחד לא אומר להם אם הם יהיו בראשון לציון חודש או שלושה חודשים, וכרגע אין צפי. אם הייתי יודע שנשארים שלושה חודשים הייתי יושב עם כל הורים ומכניס את הילדים שלהם למערכת החינוך בעיר".

"משמר השכונה": 1,500 מתנדבים, שליש עם נשק

לסיום מספר קינסטליך בגאווה על עוד דרך לייצר ביטחון לתושבים שאולי תתרום לחזרה לשגרה. בדומה ליישובים רבים, הוקמה בעיר מעין כיתת כוננות המכונה "משמר השכונה". לדבריו, "יש מעל ל־1,500 מתנדבים ב'משמר השכונה'. אנחנו העיר הראשונה שהקימה מנגנון כזה.

"הם עושים משמרות, מקבלים מהעירייה צ'קלקה, אפוד, כובע ומכשיר קשר. חילקנו לאזורים את העיר, וכל רכב מטייל באזור אחר. שכרנו כלי רכב לטובת זה וחלק מסתובבים עם רכבים פרטיים ונותנים להם שוברי דלק. שליש מהם עם כלי נשק והם מסיירים בצמדים שאחד חמוש, מה שנותן תחושת ביטחון. הם מהווים מכפיל כוח ליחידות השיטור ולפקחי החברה לביטחון ומאות חיילים ושוטרים שגייסנו לאבטחת מוסדות".

עוד כתבות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?