גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רמ"י דוחה תשלומים על מכרזים; האוצר: "פגיעה של 5 מיליארד שקל"

מדובר בעשרות מכרזים שכבר שווקו בהצלחה, אך הזוכים טרם שילמו את מלוא התמורה עבורם • באוצר טוענים להחלטה בחוסר סמכות, שהתקבלה באופן חד־צדדי: "אינה תקפה ולא ניתן יהיה לפעול לפיה"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמ''י / צילום: יוסי זמיר
ינקי קוינט, מנכ''ל רמ''י / צילום: יוסי זמיר

נמשכות המריבות תחת אש בין הגופים הממשלתיים: הנהלת רשות מקרקעי ישראל החליטה לאחרונה על דחיית מועדי התשלום של כלל המכרזים עד לסוף השנה - קרי לעוד חודש וחצי - כחלק מההטבות שהיא מבקשת להעניק לזוכים על רקע מצב המלחמה והקשיים שאיתם מתמודד המשק. במשרד האוצר בולמים את המהלך וטוענים: החלטה כזו, שמשמעותה אובדן הכנסות של מיליארדים, התקבלה באופן חד־צדדי וללא סמכות. 

המדינה צפויה לאבד כ-30 מיליארד שקל הכנסות ממקרקעין. וזו רק ההתחלה 
סימנים לגל עלייה מאסיבי: בענף הנדל"ן מזהים הזדמנות ליציאה מהמשבר

החלטת הנהלת רשות מקרקעי ישראל התקבלה אתמול (ד'), ומהותה - דחיית מועדי התשלומים במכרזים השונים עד ל־31 בדצמבר הקרוב. ההחלטה מתייחסת לכמה עשרות מכרזים שכבר שווקו בהצלחה, אך כלל התמורה עבורם טרם שולמה.

החלטתה של הרשות התקבלה, בין היתר, בעקבות פנייה של התאחדות הקבלנים בוני הארץ, שבה נטען כי ענף הבנייה "נמצא בחודש האחרון בתפקוד של 15%-20 בלבד". בעקבות כך ביקשו אנשי ההתאחדות מרמ"י, בין היתר, "דחיית מועדים של שוברי התשלום לתקופה נוספת של שלושה חודשים לפחות, ללא תוספת הצמדה וריבית, ומבלי שדחיית התשלום תיחשב איחור או הפרה של תנאי העסקה או המכרז".

הנהלת רמ"י אישרה בהחלטתה דחייה של חודש וחצי - אך כעת ישנו ספק אם היא תמומש.

"עקיפת הצורך באישור שר האוצר"

במכתב ששלח יועמ"ש משרד האוצר עו"ד אסי מסינג להנהלת הרשות, הוא טוען כי ההחלטה התקבלה בצורה לא תקינה: "החלטה כאמור הייתה צריכה להיבחן על־ידי ועדות המכרזים, באופן נפרד ביחס לכל מכרז", הוא כותב, ומוסיף: "יש בכך לכל הפחות משום עקיפת הצורך בקבלת אישורו של שר האוצר לפי חוק יסודות התקציב".

עוד כותב עו"ד מסינג כי "בהתאם לתקנות חובת המכרזים, עמדת החשב או נציגו בוועדת המכרזים תכריע בעניינים תקציביים. בשל ההשלכה המהותית של השינוי האמור על עיתוי קבלת הכנסות מהמדינה בהיקפים אדירים ועל הצורך בגיוס חוב והוצאות המימון הכרוכות בשל כך, לא ניתן לקבל החלטה בוועדת המכרזים בניגוד לדעתו של החשב".

גורמים במשרד האוצר מציינים כי ההחלטה "התקבלה במחטף", וכי יש לה השלכות משמעותיות על התקציב לשנת 2023 (הדחייה, הלכה למעשה, היא לתחילת שנת 2024).

"מדובר באירוע בעיתוי מורכב מאוד, והחלטה עם משמעויות גדולות מאוד", אומרים במשרד. "לא נעשה ניתוח להחלטה, לא הוצגו הנתונים הקשורים בה, והתקבלו החלטות חד־צדדיות. זה לא מקובל, ומעמיס עוד יותר על המורכבות הקיימת בזמנים שאנחנו נמצאים בהם כעת".

מנגד אומרים גורמים ברשות מקרקעי ישראל כי חשב רשות מקרקעי ישראל, איש משרד האוצר אשר יושב בהנהלת רמ"י, עדכן את משרד האוצר בעניין, ונציגיו לא התנגדו להחלטה שהתקבלה. 

באוצר מכחישים בתוקף את הטענות. לגלובס נודע כי יום לפני ההחלטה שהתקבלה על־ידי הנהלת רמ"י, הועברה לה חוות־דעת מטעם אגף הכספים המתנגדת להצעה לדחות את מועדי התשלום.

הכנסות המדינה עשויות להיפגע עוד יותר

יועמ"ש האוצר, עו"ד מסינג, ציין במכתבו פעמיים את ההשלכות של ההחלטה, במה שנראה כדבר שממנו חוששים במשרד האוצר יותר מכול - אובדן הכנסות המדינה בתקופה הכלכלית המאתגרת שבה אנו נמצאים: "מדובר בהחלטת מדיניות גורפת אשר כתוצאה מכך יופחתו הכנסות המדינה בהיקפים אדירים לתקופה נוספת של חודשיים", כתב מסינג. "החלטה זו משפיעה על גיוסי החוב של מדינת ישראל ועל הוצאות המימון הכרוכות בשל כך".

גורמים באוצר מעריכים כי הפגיעה מסתכמת בכ־5 מיליארד שקל מהכנסות המדינה לשנת 2023. "אי־אפשר להפחית את הכנסות המדינה פתאום, בלי תיאום עם האוצר ולא על דעתו של השר, ודאי בהיקפים כאלה", אומרים אותם גורמים. "החלטה שמשמעותה 5 מיליארד שקל מקבלים אחרי שעושים ישיבה רצינית ודיון מקצועי".

כפי שפרסמנו כאן בסוף החודש שעבר, הכנסות המדינה ממקרקעין צפויות לרדת ב־2023 בכ־30 מיליארד שקל - עוד לפני השפעת המלחמה על השוק - וברבעון הנוכחי, הרבעון האחרון של השנה, הפער מ־2022 עשוי לגדול בקצב גבוה עוד יותר. אין ספק כי הירידה הדרמטית - כ־35% בהכנסות ממכירת קרקעות וכ־43% ממיסי מקרקעין - קשורה גם במספרים האדירים שנרשמו בשנת 2022, שאליהם נעשית ההשוואה של תוצאות השנה הנוכחית, אך קופת המדינה בימים אלה משוועת לכל שקל נוסף - ומכתבו של יועמ"ש האוצר מבטא זאת היטב.

דיון אצל האוצר בשבוע הבא?

מדובר נכון לעכשיו בעשרות מכרזים שעומדים על הפרק, וככל שתתעכב ההחלטה בעניינם, יתווספו ככל הנראה מכרזים נוספים שמועד תשלום השוברים עבורם מתקרב. לגבי כל אחד מהם מורה יועמ"ש האוצר במכתבו לדון בנפרד.

באוצר מציינים כי ניתן לייצר מנגנון שיאפשר דחיית תשלומים לכל אדם פרטי או זוכה שנמצא במילואים ומתקשה לשלם בעת הנוכחית. "יכול להיות שנכון לדחות גם 100% מהתשלומים, אבל יש פה דילמה עם משמעות אדירה, ודאי בסוף השנה", אומרים שם. "האינטואיציה היא כן לדחות תשלומים, לכל הפחות לזוכים בצמודי קרקע ולמילואימניקים, אבל חייב להיות דיון כלכלי־אוצרי בעניין, אשר מתוכנן להתקיים בשבוע הבא".

"החלטתה של הנהלת הרשות בעניין כאמור, שלא ברור הבסיס החוקי לקבלה, טעונה לכל הפחות את אישורו של שר האוצר", מסכם יועמ"ש האוצר, עו"ד מסינג. "לנוכח כל האמור, ההחלטה אינה תקפה ולא ניתן יהיה לפעול לפיה".

מנגד, גורמים ברמ"י מתעקשים כי "זו החלטה בסמכות הנהלת רמ"י, והיא בתוקף לפי קביעת הייעוץ המשפטי שלנו. שאנשי האוצר יפנו ליועצת המשפטית לממשלה", הם אומרים. 

מרשות מקרקעי ישראל נמסר: "רמ"י תמשיך לפעול לטובת שוק הנדל"ן. צר לנו על הראייה הצרה של אנשי האוצר אשר מתעלמת מהמצב השורר בישראל. התנהלותם זו לא רק שאינה מתחשבת במצב, אלא גם תכשיל מכרזים ותעמיק את המשבר הקיים". 

עוד כתבות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת