גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העובדים מסין דורשים שכר כפול והחובות נערמים: המציאות החדשה בענף הנדל"ן

המלחמה הפכה את ההאטה בענף הנדל"ן למשבר של ממש ● "הקבלנים רבים אחד עם השני, ויש מחסור גדול בעובדים", מספר גורם בענף ● ובכירים אחרים מתארים איך דירות מחיר למשתכן הפכו לגלגל הצלה: "בשוק החופשי צריך להתחרות בהטבות"

אתר בנייה / צילום: שלומי יוסף
אתר בנייה / צילום: שלומי יוסף

עוד לפני קריסתה לאחרונה של יזמית הבנייה למגורים חנן מור (הפועלת כיום תחת צו עיכוב הליכים של ביהמ"ש), ועוד בטרם פרצה המלחמה, נכנס ענף הבנייה למגורים להאטה. מכירת הדירות של היזמיות הבולטות צללו בעשרות אחוזים בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה, הגם שמחירי הדירות הנמכרות דווקא עלו.

דרור מרמור, טור סופ"ש | מגלגלות בלוף נדל"ני: החברות שכבר רצות מעל התהום
בדרך לגל עלייה: האם יהודי העולם ירכשו דירות בישראל ומה יקרה למחירים?

מצב המכירות הוחמר אף יותר מאז פרצה המלחמה, שהובילה להשבתתם של אתרי הבנייה בחודשים אוקטובר־נובמבר. סממן נוסף למצב הרוח הקודר והאי־ודאות המאפיינת את הענף כיום, הוא סירוב גורף של מרבית מנהלי החברות היזמיות להתראיין על מצב הענף ועתידו. בדרך כלל הם שמחים לפרוס את משנתם לאחר פרסום הדוחות הכספיים.

"עובד סיני דורש היום שכר כפול - ומקבל"

צרה מרכזית שנחתה על ענף הבנייה מאז פרצה המלחמה, היא מחסור חמור בעובדים, שכן הוטל סגר על יהודה ושומרון ו־90 אלף פועלים פלסטינים לא נכנסים לארץ. אחד הקבלנים שביקש להישאר בעילום שם מתאר לגלובס: "נוצר מצב שרצף סיני ששכר העבודה שלו עמד בעבר על 800 שקל ליום, דורש היום - ולצערי מקבל - 1,600 שקל. הקבלנים רבים אחד עם השני, ויש מחסור גדול בעובדים. החברות שמביאות את הפועלים הסינים לארץ 'משחקות איתנו' ומקשיחות עוד יותר את הדרישות".

"אין ספק שהמצב מאוד מורכב ומאתגר", אומר עמוס דאבוש, מנכ"ל קרדן נדל"ן ובין הבכירים שנאותו לשוחח עימנו. "הרבה פועלים זרים עזבו את המדינה ולא באים אחרים. הפלסטינים ביו"ש לא נכנסים לעבודה בארץ ונוצר מחסור אדיר בעובדי בניין". עם זאת, לדבריו, בתחום שיווק הדירות ניכרת התאוששות מסוימת: "בחודש האחרון המצב נראה יותר טוב ממה שהיה לפני חודשיים".

מדד ת"א בנייה, בו נכללות חברות יזמיות בולטות, נמוך כיום בכ־40% מהשיא שרשם בתחילת שנת 2022, ערב העלאות הריבית. אבל אחרי שנה תנודתית וירידה חדה עם תחילת המלחמה, הוא זינק מרמת השפל באוקטובר לרמה דומה לזו שבה עמד בתחילת השנה.

בסקירה שפרסמה בשלהי אוקטובר חברת מידרוג, לאחר בחינת השלכות המערכה, נכתב כי עליית הריבית שקדמה למלחמה "הגבירה משמעותית את הלחץ הפיננסי על חברות נדל"ן למגורים, והגבילה את נגישותן למקורות מימון, בהשוואה לשנים הקודמות שבהן נהנו החברות מהיצע מימון נדיב וזול". להערכת מידרוג, "מנפיקים המאופיינים במינוף גבוה ובהוצאות מימון תזרימיות כבדות, בעיקר בגין קרקעות, עלולים להציג ירידה חדה ברווחים ואף הפסדים לנוכח ההאטה במכירות, תוך היחלשות באיכות האשראי".

 

לדברי דאבוש מקרדן נדל"ן: "אין ספק שהתייקרות המימון, מכבידה מאוד על היזמים. הרבה חברות התפתו לקחת בשנים קודמות הלוואות בריביות שעלו והפכו היום למטורפות. פגשתי יזמים שלקחו הלוואות מזנין (גישור) בריביות שהפכו ל־15%־17% כיום ולהחזיר אותן זה כבר על גבול הבלתי אפשרי".

עמוס דאבוש, מנכ''ל קרדן נדל''ן / צילום: יח''צ

אלי גבאי, המוביל את חברת הנדל"ן גבאי מניבים, מספר שגם בחברה שלו מרגישים את ההאטה. לדבריו "אנחנו בונים גם בדרום ומרגישים שם האטה משמעותית. עם זאת, באזורי השרון יש תנועה ואנשים לא יושבים על הגדר, אלא קונים דירות". הוא מצביע על ת"א כעיר שבה הורגשה ירידת מחירים "עוד מימי המחאה. אבל גם שם בתקופה האחרונה מרגישים התעוררות".

גבאי, בדומה לגורמים נוספים בענף, מעריך שגל האנטישמיות בעולם יוביל לעלייה ברכישת דירות בארץ: "יש התעניינות של תושבי חוץ בפרויקטים בעיקר עבור הילדים שלהם. אנשים שם נכנסו קצת לפאניקה בשל האנטישמיות".

אלי גבאי / צילום: אפרת מזור גולדברג

גורם בכיר בענף, שגם הוא מבקש שלא להיות מצוטט בשמו, מסכים ש"נכון שיש אזורים שיותר קשה לשווק בהם דירות, אבל ככלל יש התאוששות בשבועיים האחרונים (מאז אמצע השבוע האחרון של נובמבר, ח"ש). אנשים יוצאים מההלם הראשוני של המלחמה וחוזרים לקנות". גם הוא מעריך כי צפוי גל עלייה שיתגבר בשנה הקרובה: "עד סוף השנה צפויים לעלות להערכתנו 40 אלף יהודים מרחבי העולם. ויש גם את הגידול הטבעי של האוכלוסייה בארץ, כך שנותרו ביקושים כבושים לדירות. אז נכון שיש כבר קבלנים שקצת יותר קשה להם היום, אבל ברגע שהשוק יחזור, זה ייעלם".

 

המכירות צנחו, המחירים זינקו

בדיקה של דוחות הרבעון השלישי של חברות נדל"ן בולטות, מגלה מגמה רוחבית בענף: מכירות הדירות צונחות מתחילת השנה בעשרות אחוזים, אבל המחירים דווקא עולים. כך למשל י.ח דמרי, שבהובלת יגאל דמרי, רשמה ירידה של 48% במספר הדירות שמכרה ל־542 דירות בחודשים ינואר־ספטמבר, אך המחיר הממוצע לדירה שנמכרה עלה בכ־20% ועמד על 2.1 מיליון שקל. אפריקה מגורים, רשמה ירידה של 67% במספר הדירות שמכרה ל־185 בעוד המחיר הממוצע לדירה עמד על 2.8 מיליון שקל, עליה של 15%.

גם בשיכון ובינוי ובאזורים נרשמו ירידות דו־ספרתיות במספר הדירות שנמכרו: 232 ו־305 דירות בהתאמה, המהוות ירידה של 62% ו־23%. גם כאן המחיר הממוצע לדירה עלה ל־2.3 מיליון שקל (14%+) בשיכון ובינוי ול־2.5 מיליון שקל (3%+) באזורים. חברת פרשקובסקי רשמה ירידה מתונה יחסית של 13% במספר הדירות שמכרה - 132, כאשר מחיר דירה ממוצע עלה ב־10% ל־2.5 מיליון שקל.

מספר ימים לאחר סיום הרבעון השלישי, החלה מלחמת חרבות ברזל וחברות הבנייה מתארות בדוחות את השלכותיה הקשות על עסקיהן. כך למשל חברת אזורים עדכנה את המשקיעים כי להערכתה, "עצירה של עבודות באתרי הבנייה לתקופה ארוכה ומחסור משמעותי בפועלי בניין בעקבות הימשכות המלחמה, עלולים להוביל לפגיעה משמעותית ברציפות התפקודית של חברות בנייה שעלולה להביא לקריסה של חברות ביצוע, לעיכובים בהתחלות בנייה של דירות חדשות, לקיטון בהיצע יחידות דיור ובעקבות כך לעליות מחירי הדיור".

החברות נוטות להעריך כי הימשכות המלחמה עלולה להוביל בטווח הקצר לבלימה נוספת בהיקף העסקאות לרכישת דירות. שיכון ובינוי דיווחה למשל כי מאז שפרצה המלחמה חלה ירידה בהיקפי המכירות שלה ביחס לתקופות קודמות. באוקטובר־נובמבר נמכרו כ־15 דירות בממוצע לחודש, מול 35 דירות שנמכרו בממוצע בתקופה המקבילה ב־2022.

מחיר למשתכן הפכה מעול לנקודת אור

עד לפרוץ המלחמה, תוכנית "מחיר למשתכן" הוותיקה, שמוביל משרד הבינוי והשיכון, נחשבה בבחינת "רע הכרחי" ליזמים. אבל בחודשים האחרונים התוכנית שנועדה לאפשר לזוגות צעירים לרכוש דירות במחירים מופחתים, הפכה למקור תזרימי לא מבוטל עבור החברות.

כך, יזמית הבנייה עמרם אברהם מציינת בדוחות הרבעון השלישי כי "ההשפעה המיידית העיקרית של המלחמה על פעילות החברה בתחום היזמי הינה בהיבט השיווק, כאשר בתקופה זו, ביחס לפרויקטי 'מחיר למשתכן', לא הייתה השפעה על הביקושים". זאת, בזמן שבפרויקטים של החברה בשוק החופשי, "ניכרת האטה מהותית בביקושים לרכישת דירות". עמרם אברהם מכרה 148 דירות בתוכנית "מחיר למשתכן" בתשעת החודשים הראשונים של 2023 (כולן ברבעון השלישי), עלייה של 23% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.

אלי גבאי, מציין בהקשר זה כי מחיר למשתכן הפכה לעוגן עבור חלק מהיזמים: "כשאתה מוכר דירות בשוק החופשי ולא דרך התוכנית, אתה מתחרה בעולם של הטבות משמעותיות בתחום המימון ללקוחות. אבל אם יש ליזם נתח משמעותי של דירות שהוא מוכר דרך 'מחיר למשתכן' זה הופך מבחינתו לתזרים קבוע ונותן ודאות".

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?