גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם קיים מושב הכי בטוח במטוס?

טיסה היא דרך נסיעה שנחשבת למאוד בטוחה, אבל התקריות בעת האחרונה עם טיסות של אלסקה איירליינס וג'פן איירליינס מעוררות שאלות לגבי איפה טוב לשבת ואיך להתנהג בעת מצב חירום

החור שנפער בדופן המטוס / צילום: ap, The Oregonian
החור שנפער בדופן המטוס / צילום: ap, The Oregonian

הרימו את היד אם אתם מקדישים יותר מחשבה לשאלה איפה תשבו על מטוס, והאם אתם באמת מוכנים לעזור בעת מצב חירום, לאחר הצפייה בצילומים המזעזעים בשתי תאונות שהתרחשו תוך זמן קצר באלסקה איירליינס ובג'פאן איירליינס.

WSJ | חור באמצע הטיסה: איך פיצתה אלסקה איירליינס את הנוסעים
WSJ |בתוך מטוס בוער, היו ל־367 נוסעים דקות בודדות להימלט. כך הם עשו זאת  

מיליוני נוסעים מגיעים ליעדיהם כל יום ללא בעיה: ב־2022 היו 20 תאונות בחברות תעופה אמריקאיות המספקות שירותים על פי לוח זמנים קבוע, עם הרוג אחד, על פי המנהל הלאומי לבטיחות בתעבורה (NTSB). זה מתוך כמעט 8.4 מיליון טיסות. המושג "תאונה של חברת תעופה" מכסה נזק משמעותי או פציעה חמורה על מטוס משער ההמראה עד שער הנחיתה.

אבל נוסעים מפוחדים בצדק ממצבי־כמעט, ומומחי בטיחות תעופה אומרים שטבעי לתהות באיזה מושבים במטוס הכי בטוח לשבת לאחר שתקריות שהתרחשו באמצע טיסה הגיעו לחדשות. הם ממהרים להוסיף שאין תשובה אחת נכונה - בין היתר בגלל שבלתי אפשרי לחזות מראש מקרי חירום אוויריים, בגלל נדירותם.

"אין באמת 'מושב הכי בטוח' במטוס", אמר אנתוני בריקהאוס, מרצה עמית באוניברסיטה אמברי־רידל לאווירונאוטיקה בדיטונה ביץ', פלורידה.

מטוס של Japan Airlines עולה באש על המסלול של נמל התעופה האנדה בטוקיו / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בהלה בשמי פורטלנד

כמה מוותיקי התעשייה אומרים שהופתעו לגבי פרטי התקרית בטיסת אלסקה 1282 שיצאה מפורטלנד, אורגון, ביום שישי בערב.

חלק מהמטוס התפרק קרוב למושב חלון 26A בחלק האחורי של המטוס. למרבה המזל אף אחד לא היה במושב או במושב המרכזי הסמוך אליו.

החור היה בגודל של דלת יציאת החירום אבל בפועל היה פאנל באורך 1.2 מטר שמשמש לכיסוי, או סגירת, מקום שבו אפשר להתקין דלת נוספת במטוס. בחלק מתצורות המושבים של מטוס 737 מקס 9, המושבים האלה היו הופכים ליציאה נוספת.

גם אלסקה וגם יונייטד גילו ברגים רופפים על אוטמי הדלתות של מטוסי מקס 9 אחרים לאחר שמנהל התעופה הפדרלי קרקע את הדגם הזה.

אף נוסע בטיסה של אלסקה או של ג'פאן לא נפצע באופן רציני. חמישה נוסעים במטוס משמר החופים של יפן שהתנגש עם המטוס של ג'פאן איירליינס נהרגו בהתנגשות ב־2 בינואר בשדה התעופה האנדה בטוקיו.

עד כמה שתקריות כאלה הן לא שגרתיות, כשהן קורות, אף אחד לא יודע מראש איך יתרחשו, אמר בריקהאוס, מנהל מעבדת המחקר הפורנזי האווירי של אמברי־רידל וחוקר תאונות אוויריות.

"אם תוכלי לומר לי איך מטוס הולך להתרסק", אמר, "אוכל לומר לך איפה לשבת".

הוא אומר שהחלק האחורי של המטוס לרוב בטוח יותר, ואחריו המושבים הקרובים לכנפיים. ה"מרכיבים המבניים החזקים" של הכנפיים הופכים את החלק הזה של המטוס לעמיד יותר בעת התנגשות, אמר.

בריקהאוס מעדיף מושבים בשורת היציאה בגלל המקום הנוסף לרגליים והסיכוי להימלט מהר במקרה של מצב חירום.

"אם משהו כן קורה, אני כבר ליד היציאה", אמר.

להאזין לפני ההמראה

נוסעים שבאמת חוששים לגבי בטיחות צריכים להתמקד פחות באיפה הם יושבים ויותר בתדרוכי הבטיחות של חברת התעופה לפני הטיסה, כך אמר בריקהאוס ומומחים אחרים בתעשייה. רוב הזמן נוסעים, בעיקר נוסעים תכופים (וגם אני), מתעלמים ממה שאומרות הדיילות ומסרטוני הבטיחות המוקרנים על גב המושב שלפנינו.

"זה מתסכל כשאני טס ואני מסתכל מסביב וכל כך מעט אנשים מפנים תשומת לב", אמר בריקהאוס.

הדיילות באופן שגרתי מזכירות לנו להקפיד לחגור חגורת בטיחות כשאנו יושבים ולהסתכל איפה נמצאת יציאת החירום הקרובה ביותר למושב שלנו. בריקהאוס אומר שהיו תאונות בהן נוסעים פספסו יציאת חירום שהייתה ממש מאחוריהם כשניסו להגיע ליציאות חירום בחלק קדמי יותר של המטוס.

"מבחינה פסיכולוגית, בני אדם אוהבים לצאת מהמטוס באותה דרך שנכנסו", אמר. "זה באמת קשור לערנות ולתשומת לב למה שקורה מסביב".

גרהם בריית'וויט, מרצה ומנהל מערכות תחבורה באוניברסיטת קרנפילד הבריטית, אומר שראה חברות תעופה שמציעות לנוסעים לספור את מספר השורות עד ליציאה, אפילו אם היציאה מאחוריהם.

אחת הסיבות לכך, כתב לי בדואר אלקטרוני: האדם האחרון שנמלט שריפה במטוס של בריטיש איירטורס בשדה התעופה של מנצ'סטר ב־1985 אמר שתמיד נהג לספור את מספר השורות עד היציאה הקרובה ביותר. כשעשן מילא את הקבינה, זה מה שהוביל אותו לבטיחות.

המושב החביב על בריית'וויט כשהוא נוסע: מושב המעבר הקרוב ביותר לשורת היציאה שזמין.

במהלך פינוי, אמר, הכרחי להקשיב להוראות הדיילים. הם מקבלים הוראות מהטייסים איזה צד של המטוס בטוח יותר לפינוי או מחליטים בעצמם איפה ומתי בטוח לפתוח יציאת חירום.

בזמן התקרית במטוס של ג'פאן לא ניתן היה להשתמש בכל יציאות החירום בגלל שהמטוס בער, אבל הם הצליחו לפנות 367 נוסעים תוך 18 דקות. בדגם איירבוס A350 נדרשים להוכיח בבדיקות שאפשר לפנות את המטוס תוך פחות מ־90 שניות, אבל הצוות עדיין היה מהיר דיו להציל את כולם.

מאט פלאט אינו נוסע חששן. נהג UPS בן 50 מיוטה התחיל לטוס כקטין לא מלווה כשהיה ילד ואומר שבימינו הוא טס כמה פעמים בשנה, לעתים קרובות עם ילדיו. הוא צופה בתוכנית "אסונות אוויריים", בערוץ סמית'סוניאן.

פלאט אומר שהבן שלו בן ה־10 אוהב את מושב החלון בדיוק כפי שהוא אהב אותו בגילו. אבל הוא בעצמו לא יישב במושב כזה בטיסה מתוכננת לפלורידה לאימון קיץ של ליגת הבייסבול.

העובדה שהתקרית של אלסקה קרתה למטוס חדש לגמרי זעזעה אותו.

"אני כנראה אעשה כל מאמץ להימנע ממושב ליד החלון", אמר.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

כמה מדינות אירופיות צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף חודש מאי

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • שר החוץ של האיחוד האירופי: "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף מאי" • עדכונים בולטים

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי