גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק המניות ששבר שיא של 34 שנה ותפס את תשומת הלב של וורן באפט

בסוף השבוע נרשמה היסטוריה ביפן: מדד המניות המוביל תיקן סוף סוף את השפל שאפיין אותו מאז שנות ה־90 ● בדרך לשם הכלכלה השלישית בגודלה נאבקה במיתון מתמשך ושורה של מהפכות כלכליות ● מה הביא לתפנית ואיך אפשר להיחשף לשוק שבאפט מגדיל השקעה בו?

שר האוצר של יפן פותח את המסחר בבורסת טוקיו / צילום: ap, Eugene Hoshiko
שר האוצר של יפן פותח את המסחר בבורסת טוקיו / צילום: ap, Eugene Hoshiko

בשבוע שעבר נשבר שיא חדש בשוק המניות באסיה: מדד ניקיי היפני, העוקב אחר ביצועי 225 החברות הגדולות ביפן, עלה ביותר מ-6.5% בתוך שבוע אחד, וחזר לרמות שלא נראו בבורסה של טוקיו מאז שנות ה-90.

המניה הביטחונית המאכזבת של קרן פימי פתחה מבערים בשנה האחרונה
עם הפסדים ושווי אפסי: בית ההשקעות שצפוי להיכנס לבורסה בדלת האחורית

זו הייתה תוצאה של עלייה עקבית במדד המוביל בארץ השמש העולה. ב-12 החודשים האחרונים הוא הציג תשואה מרשימה של כ-35%, שיעור דומה לזה של מדד נאסד"ק וגבוה משמעותית מהמדד האמריקאי המוביל S&P 500, שהניב "רק" 20% באותה תקופה.

מי שהבחין בפוטנציאל שטומן השוק היפני עוד לפני ששבר שיאים היסטוריים, הוא המשקיע האגדי וורן באפט. ברקשייר הת'אוויי, קונצרן ההשקעות בראשותו, הרחיב את ההשקעה ביפן בעקביות בשנים האחרונות, וביוני 2023 הגדיל את השקעתו בחמש חברות המסחר הגדולות ביפן ב-6 מיליארד דולר, ועשוי עוד להרחיב השקעה במניות הסחר הללו (Itochu ,Mrubeni ,Mitsubushi ,Mitsui ו-Sumitomo, חברות העוסקות בעיקר ביבוא של אנרגיה, מינרלים ומזון ליפן ואחראיות ליצוא מוצרים סופיים. רובן נסחרות במדד הניקיי).

בעקבות זאת, הפכה יפן למדינה השנייה בגודלה בתיק ההחזקות של באפט, אחרי ארה"ב.

מה הוביל את הניקיי לרמות שיא שטוקיו לא חוותה עשורים רבים, האם מסתתרות בשוק זה הזדמנויות גם עבור המשקיעים הישראלים, ומה כדאי לדעת לפני שנחשפים לכלכלה השלישית בגודלה בעולם - ננסה לענות בטור זה.

הפעם האחרונה שמדד הדגל של הכלכלה השלישית בגודלה בעולם נסחר ברמות שראינו בשבועות האחרונים, הייתה אי שם בשנת 1990, קצת לאחר שמדד הניקיי החל לקרוס בעקבות משבר פיננסי-נדל"ני חמור ביותר שפקד את יפן. אותו משבר הוביל את המדינה למיתון של עשרות שנים, המכונה "העשור האבוד" של יפן.

 

עינת מאיר, אנליסטית מאקרו ושווקים בחטיבת שווקים פיננסיים בדיסקונט, מסבירה כי "המשבר הזה מתחילת שנות ה-90 הוביל את יפן למאבק של שנים בדפלציה ובשיעורי צמיחה נמוכים שנבעו בין היתר מבעיות מבניות שלא טופלו כהלכה. בעקבות כך, הבנק המרכזי נקט בשלל צעדים מוניטריים בניסיון להרים את ראשה של כלכלת יפן מעל המים, אך ללא הצלחה".

מאיר מסבירה שאחת הסיבות המרכזיות לכך היא הזדקנות האוכולוסייה במדינה. "בעוד שתוחלת החיים ביפן היא מהגבוהות בעולם, שיעור הילודה הוא בין הנמוכים בעולם, והדבר הביא לגידול משמעותי בהוצאות הממשלה לצד צמצום כוח העבודה". סיבה נוספת למחסור בעובדים היא "ההסתייגות של יפן מהעסקה של עובדים זרים".

עינת מאיר, אנליסטית מאקרו ושווקים בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רק ביפן ניסו לעודד אינפלציה

במשך עשרות שנים הבנק המרכזי ניסה לשקם את כלכלת המדינה על ידי הזרמת כספים רבים במטרה לעודד צריכה והשקעות. גם בימים אלה המאמץ נמשך כשהממשלה עובדת במרץ על שינוי תרבותי עמוק שיכלול רפורמות בתחום ההגירה, שילוב נשים בתעסוקה, וקידום ייצור מקומי בדגש על פיתוחים טכנולוגים בענף ההייטק.

ליפן יש עוד דרך ארוכה עד ליציאה מהמשבר המתמשך, אך מאיר מסבירה כי לאחרונה נשמעות תקוות בנוגע לכלכלת יפן. "אחרי מעט יותר מ-30 שנה נראים סימנים ראשונים להתאוששות במדינה. מאמצע שנת 2022 הצמיחה ביפן החלה להגביר קצב וברבעון השני של 2023 התמ"ג עמד על 3.6%". גם האינפלציה במדינה החלה לטפס בשנתיים האחרונות, ובחודש נובמבר האחרון עמדה על שיעור של 2.8%, לצד השכר הממוצע במדינה שהחל סוף סוף לעלות אחרי שנים של קיפאון.

הבנק המרכזי ביפן מתמודד עם מציאות מאקרו כלכלית לא פשוטה, אחרי שנים של שיעורי צמיחה ואינפלציה אפסיים. זו גרמה לו להוריד את הריבית במדינה לרמה שלילית של 0.1% בשנת 2016, תוך שהוא שולט בעקום תשואות האג"ח במדינה. גם לאחר שהאינפלציה החלה להרים ראש בשנתיים האחרונות, הבנק לא העלה ריבית.

מאיר מסבירה כי המדיניות המוניטרית יוצאת הדופן של הבנק המרכזי יצרה בסופו של דבר פערי ריביות מהותיים בין יפן לארה"ב ואירופה, כשבמדינות אלו "הספיקו לבצע שני מחזורי העלאות ריבית בזמן שהבנק ביפן שמר על מדיניות מרחיבה". זה יצר לדבריה "עיוותים בכלכלת יפן והוביל בין היתר להיחלשות חדה של ה-ין מול הדולר בכ-11% בשנת 2023".

הרפורמה שעשתה את ההבדל

היחלשות הין היפני תרמה רבות לזינוק המרשים של מדד הניקיי, לאור העובדה שיפן היא מדינה מוטת יצוא, כשהפיחות במטבע הגביר את הצפי לביצועים חזקים בקרב חברות יצואניות יפניות. לצד הסיפור של המטבע, אניה גימן, מנהלת דסק מניות חו"ל בלידר שוקי הון, מסבירה כי הסיפור הגדול מאחורי הזינוק בניקיי הוא רפורמת הממשל התאגידי בבורסת יפן. "רפורמת ה-TSE הוצגה בתחילת השנה הקודמת במטרה להתוות שינוי באלוקציה של ההון בקרב החברות". גימן מסבירה כי "למעשה, חלק ניכר מהחברות בבורסת יפן נסחרות במכפיל הון שנמוך מ-1, ומטרת הרפורמה הייתה לקדם מנגנונים שיעזרו להן לשפר את התשואה על ההון, על מנת להציף ערך למשקיעים". הרפורמה הזו מאלצת את הנהלות החברות לשפר את מכפילי ההון שלהן כתנאי להמשך היסחרות בבורסה.

ואכן, רפורמת ה-TSE החלה לתת את אותותיה והובילה לנהירה של משקיעים זרים אל יפן, שאחד מהם הוא כאמור באפט.

אניה גימן, מנהלת דסק מניות חו''ל בלידר שוקי הון / צילום: איה בן עזרי

"יפן עשויה להיות שחקנית חשובה בתנופת הבינה המלאכותית"

גם האנליסטים ב-Global X חיוביים לגבי יפן. סקוט הלפשטיין מנהל מחלקת המחקר מסביר כי: "יפן עשויה להיות שחקנית חשובה בתנופת הבינה המלאכותית והאוטומציה. אנו מאמינים בחשיבותה של טכנולוגיה זו וליפן יש מושב בשורה הראשונה בתחום. אוטומציה וחדשנות טכנולוגית היא קריטית לטיפול בדמוגרפיה המזדקנת בכלכלות מפותחות רבות. יפן מנווטת את האתגרים הללו ומשלבת טכנולוגיות חדשות בתעשיות הייצור והשירותים כבר שנים. זה עודד בהתחלה על ידי תעשיית הרכב, וכעת יפן נחשבת למובילה עולמית ברובוטיקה, ציוד חשמלי ומוליכים למחצה. בשנת 2022, 45% מהרובוטים התעשייתיים העולמיים יוצרו על ידי חברות יפניות. התעשייה היא המגזר הגדול ביותר ביפן המייצג 24% והמכירות צמחו ב-12% בשנה שעברה. טכנולוגיית המידע, שגם סיפקה צמיחה של 12% במכירות, היא המגזר השלישי בגודלו במדינה (13%). יפן יכולה למלא תפקיד גדול במערכות הייצור, הלוגיסטיקה ומערכות שירות. 

סקוט הלפשטיין מנהל מחלקת מחקר Global X

מה כדאי לדעת לפני שנחשפים למדד

גימן מדגישה שגם בלידר מאוד אופטימיים לגבי ביצועי שוק המניות היפני בשנה הקרובה, אך "למרות הבעת האמון מצד המשקיעים הזרים, המשקיעים המקומיים עדיין סקפטיים לגביו, וחסכונות הציבור ביפן מוטים דווקא לשוק החוב במדינה". אם יצליחו צעדי הבורסה לשיפור הממשל התאגידי באופן שישכנע את המשקיעים המקומיים, ונראה שינוי באלוקציה מאג"ח למניות, הדבר צפוי להעניק רוח גבית נוספת לשוק המניות היפני. מנגד, תרחיש שבו הבנק המרכזי יעלה את הריבית ביפן בזמן שבארה"ב הריבית תתחיל לרדת, מצננת גימן, עלול להוביל להתחזקות הין מול הדולר, ולספק רוח נגדית לביצועי חברות היצוא במדינה.

גימן מזכירה גם את מדד הטופיקס היפני שהציג ביצועים מרשימים בשנת 2023, עם תשואה של כ-28%. ההבדל המהותי בינו לבין הניקיי הוא שהאחרון מוטה מניות צמיחה והוא מרוכז יותר, בהשוואה לטופיקס שהוא מפוזר יותר. בכל הנוגע לחשיפה לשוק המניות היפני היא אומרת כי משקיעים ישראלים רבים מעדיפים להיחשף ליפן דרך קרנות סל שעוקבות אחר המדדים, על פני חשיפה למניות ספציפיות, לאור העובדה שמדובר בשוק פחות מוכר. כן היא מחדדת כי משקיע שרוצה להיחשף ליפן חייב להביא בחשבון את החשיפה למטבע. "לנוכח תנודות המטבע", אומרת גימן, "אם קיים חשש מהיחלשות הין, עדיף להיחשף לקרנות סל מגודרות שמקבעות את תזוזות המטבע, כמו קרן הסל DXJ".

עוד כתבות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"