גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוותמ"ל תהפוך קבועה ובענף זועמים: "זלזול בדמוקרטיה וברשויות המקומיות"

אנשי מקצוע מותחים ביקורת קשה על הממשלה, שעומדת להחליט על הפיכת הוועדה למתחמי דיור מועדפים לוועדת קבע ● זאת בטענה לרמיסת הרשויות המקומיות, תוכניות מתאר קיימות ומתנגדים, וליצירת מאגר של מלאי תכנוני לא מעודכן, שאינו תורם לירידת מחירי הדירות

הוות''ל לא עוזרת בהורדת מחירי הדיור / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
הוות''ל לא עוזרת בהורדת מחירי הדיור / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הוועדה הארצית לתכנון ובנייה של מתחמים מועדפים לדיור (הוותמ"ל), שעד כה פעלה כוועדה זמנית, עומדת להפוך לוועדת קבע, וזאת בצל הכישלון הגדול ביותר של מטרת היסוד שעמדה בבסיס הקמתה - הורדת מחירי דירות.

האם יש צורך בהמשך הפעלת ועדה לתכנון ולבנייה שממגנטת אליה ביקורת מתמשכת וסכסוכים בין הממשלה לרשויות המקומיות? הנתונים קובעים חד־משמעית שלא, אבל נראה שנתונים אינם תמיד משמעותיים להחלטות ממשלה.

בדיקת גלובס | קניתם דירה חדשה מקבלן? כנראה שלא תקבלו אותה בזמן
השרים כבר חגגו, אבל רק 1,000 עובדים זרים הגיעו לישראל

אומנם היצע הדירות גדל, אך המחירים המשיכו להמריא, ועמם גם הביקורת הציבורית על אופן פעולת ועדה זו. הפיכתה לוועדה קבועה, מזהירים מומחים, תפגע במערך התכנוני של מדינת ישראל וברשויות המקומיות.

לפני עשר שנים, זמן קצר אחרי ששר האוצר דאז יאיר לפיד הגה את תכונית הדיור שלו "מע"מ 0" שלא מומשה לבסוף, חשב לפיד על הקמת ועדה מיוחדת, שתעסוק באיתור ותכנון מתחמים לבניית דירות להשכרה ארוכת טווח. אולם הוא לא הספיק לממש את הרעיון, ומי שאימץ אותו בחום היה שר האוצר שמונה במקומו, משה כחלון.

כחלון ראה את הוותמ"ל בפרספקטיבה הרבה יותר רחבה מלפיד, ומנה אותה כחלק מ"ארגז הכלים" שדרש וקיבל בתחום הדיור. הטענה שהייתה נפוצה אז, ב־2015, הייתה שקיים מחסור בהיצע דירות, שנובע לפחות בחלקו ממלאי נמוך מדי של דירות מתוכננות. לאור זה ההערכה הייתה כי אם המלאי יגדל בצורה משמעותית, הדבר יתרום לריסון עליות המחירים.

שמונה שנים אחרי הקמתה, ניתן לסכם את פעילות הוותמ"ל כהצלחה שכולה כישלון. ההצלחה באה לידי ביטוי בתכנון של כ־360 אלף יחידות דיור, ובתמרוץ של הוועדות המחוזיות לעבוד ביעילות גדולה יותר מפעם. אולם הטיעון שמלאי תכנוני גדול יתרום לירידות מחירים הופרך. ויותר מזה - מאז הקמתה תכננו הוועדות המחוזיות והוותמ"ל יחד 1.16 מיליון יחידות דיור, אולם התחלות הבנייה בתקופה הזו הגיעו ל־530 אלף בלבד.

ב־2024 ניתן לסכם ולומר שהמלאי התכנוני בשנים הללו עלה ב־630 אלף דירות, מה ששקול ל־10 שנות בנייה, אך המחירים ממשיכים בשלהם.

כמעט כל מה שבונים מיועד למשפרי דיור

"מלאי התכנון בישראל הוא כזה שאפשר להפסיק לתכנן לכמה שנים. המשך עבודת הוותמ"ל לא תועיל, לא למשבר הדיור ולא לשום דבר אחר.", אומרת פרופ' נורית אלפסי, ראש מגמת תכנון ערים באוניברסיטת בן גוריון. "הוותמ"ל היא אשליה של שליטה מצד הממשלה, ובדרך עושים אוסף אדיר של נזקים שנגרמים מהדבר הזה. עצם זה שנוצר מלאי תכנוני מהדבר הזה הוא בעצמו נזק, משום שמדובר במלאי ירוד במיוחד".

למה הכוונה?
אלפסי: "המלאי התכנוני כשלעצמו הוא לא טוב. לא לכלכלה, לא למשק ולא לחברה. תכנון, ככל שהוא הולך ומתיישן, ההתאמה שלו לתשתיות שמסביב, לצרכים, לטכנולוגיה הולכת ומתרחקת. לממש עכשיו תוכנית בת חמש שנים ויותר, זה לממש תוכנית ישנה.

"הכול משתנה: הטכנולוגיה, מאפייני משק הבית, התחבורה, צורת ההגעה לעבודה. והכול נעשה בצורה כל־כך מהירה. אז תוכניות צריכות להישאר על הנייר שנים על גבי שנים? היכולת שלנו לממש חדשנות בתכנון יורדת, כשנאלצים לממש תוכניות ישנות.

"מעבר לזה הוותמ"ל תקועה בתפיסה תכנונית מיושנת מאוד, בגלל הגורמים שקשורים לעריכת התוכניות - משרד הבינוי והשיכון ורמ"י. רואים שם הקמת שכונות גדולות בבת אחת, שמנותקות מהסביבה שלהן. בהשוואה לשכונות עירוניות שהוקמו לפני קום המדינה על אותו סדר גודל של שטח עם 20־30 חיבורים של כניסות ויציאות של רחובות, אז בוותמ"ל מציגים תוכניות של שלוש־ארבע כניסות ויציאות. זה אומר פקקים ותלות ברכב פרטי וזה מאוד מיושן.

"נוסף לכך, הבנייה מאוד הומוגנית. לוקחים בניין אחד ומשכפלים אותו. כל הבנייה בשכונות הוותמ"ליות מיועדת למשפרי דיור ולזוגות צעירים וזה דבר מעוות. בשוק יש היום מגוון גדול של נישות של משקי בית, אבל כמעט כל מה שבונים בישראל מיועד למשפרי דיור ולמשפחות צעירות בלבד".

תוכנית הוותמ''ל למזרח רחובות / הדמיה: מנדי רוזנפלד אדריכלים ודירה לה

"ללא שום עקרונות תכנון עדכניים"

יו"ר איגוד מהנדסי ערים ולשעבר מהנדס העיר מודיעין, צחי כץ, רואה את הדברים מזווית אחרת, אך באופן דומה: "הוותמ"ל מייצר 'תכנון אנטי־תכנוני' - שכונות מגדלים שכולנו מכירים. מה יקרה בעוד 20 שנה, מבחינת תחזוקה והתיישנות המגדלים, והעלויות שצריך יהיה להשקיע בהם? כולם יודעים.

"הוותמ"ל מייצרת את השכונות הללו ללא שום עקרונות תכנון עדכניים, ללא עירוב שימושים וללא תחבורה ציבורית. אני לא ארצה לגור בשכונה כזו גם בחינם".

אבל לפי פרופ' אלפסי, הדבר המשמעותי הוא עצם קיומה של הוותמ"ל. לדבריה, "מדובר בוועדה שהיא מופת לחוסר אמון במערכת המקצועית ולזלזול בערכים של דמוקרטיה ובערכים הסביבתיים. כוחה הגדול של הוותמ"ל היא לדרוס את כל התוכניות שמתחתיה, כולל תוכניות מתאר מחוזיות וארציות, שאנשי מקצוע ישבו עליהן במשך שנים, והכול תוך זמן קצר ומבלי שבאמת מתקיימת עבודת תכנון מעמיקה".

"הוותמ"ל הייתה טעות מלכתחילה. מדובר בהתערבות ממשלתית בתהליכי תכנון ברשויות המקומיות, והקיבוע שלה הוא דבר מזעזע. הוותמ"ל אינה מכירה את ה־DNA של הערים וזה לא תפקידה. העובדה שמלמעלה מוצנחות החלטות - זה אנטי־דמוקרטיה", אומר כץ.

"אולי יש רשויות חלשות שבאמת צריכות את זה. למשל עיריית לוד מאוד גאה בתוכנית ותמ"ל שאושרה שם, אבל היא נעשתה בשיתוף העירייה. אבל הרשויות החזקות לא צריכות את זה, והן יוצאות ניזוקות מהוועדה".

"זכות לעשות דברים נגד תכנון"

אלפסי וכץ, כל אחד בנפרד, מעלים כדוגמה את המאבק המתחולל בימים אלה בחדרה, סביב תוכנית הוותמ"ל לכפות על העיר שכונת מגורים בבית אליעזר, וזאת לאחר שתוכנית מתאר חדשה שאושרה לעיר קובעת שהשטח צריך להיות דווקא ירוק.

"ישבו הרבה אנשים, שבדקו וחקרו את העיר, וקבעו מדיניות תכנונית במשך תקופה ארוכה, ואז לפתע באה הוותמ"ל ומשנה הכול. אז בשביל מה לעשות תוכנית מתאר? הוותמ"ל לוקח בחסות המדינה זכות לעשות דברים נגד תכנון", אומר כץ.

"עוד לא יבשה הדיו על תוכנית המתאר לחדרה, והנה העירייה נאלצת להילחם עליה זו דוגמה לדריסה של מקצועיות ואנטי־תכנון כזה, שמעלים את השאלה: בשביל מה תכנון בכלל? תגידו שאתם מבטלים את התכנון", אומרת אלפסי.

"כל עוד זה היה הוראת שעה ושירת מקומות מסוימים, בעיקר ערים חלשות - מילא. אולי ניתן היה להסדיר את זה בחקיקה, שאם רשות מקומית מעוניינת להיעזר בכלי הזה - שמורה לה הזכות לזה. אבל להפוך את הדבר הזה לקבוע? להבנתי זה נובע מכך שהממשלה הבינה שהרשויות המקומיות הן גוף חזק ושהתושבים מעריכים אותן, והיא רוצה לקחת בזה חלק. לצערי, זה חלק מהתהליכים האנטי־דמוקרטיים שמתחוללים במדינה ואולי רוצים שנהפוך למדינה קומוניסטית שמתכננת את הכול".

"המסמר האחרון באיזון שעמד בבסיס החוק"

עו"ד אמיר בירנבוים, שותף במשרד עוה"ד עפר שפיר ושות' המייצג רשויות מקומיות רבות וייצג בין השאר את עיריית חדרה בדיון האחרון מול הוותמ"ל, שותף גם הוא לביקורת. "תזכיר הצעת החוק הנוכחי למעשה נועץ את המסמר האחרון באותו איזון שעמד בבסיס החוק במקור, והופך את ההסדר הזמני לחוק קבוע.

"הניסיון שנצבר בתקופת פעילות הוותמ"ל מלמד כי לזירוז ההליך התכנוני מחירים משמעותיים, בין היתר באיכות התוכניות המתקבלות, אשר לא אחת נמצאו בהן טעויות ואי־התאמות, שמקורן בכך שהזמן הקצר אינו מאפשר ירידה לפרטים.

"נוסף לכך, הרצון להביא לקו הסיום תוכנית גדולה המייצרת כמה שיותר יחידות דיור, מוביל לפגיעה בשטחים פתוחים, להתעלמות מתוכניות מתאר, ויצירתן של שכונות גנריות המחייבות השקעות עתק בתשתיות ובידול משמעותי מהיישוב הקיים".

"המרוץ הבלתי פוסק להשגת יעדי יחידות הדיור במסגרת תוכניות הוותמ"ל, מוביל פעם אחר פעם את הוותמ"ל להתנגשות מול השלטון המקומי, החרד באופן טבעי משכונות הענק הניחתות עליו ללא תיאום, ולכפות עליו תוכניות משמעותיות ללא כל התחשבות בהשפעה הצפויה על היישוב.

הדברים עלו לאחרונה בענינן של רמת השרון, חדרה, גן יבנה ועוד ערים רבות נוספות. אומנם, גם במסגרת המועצה הארצית והוועדות המחוזיות קיימת אפשרות לאשר תוכניות בלא הסכמת הרשות המקומית, ואולם עדיין המשקל שניתן במסגרתן לעמדת השלטון המקומי ממשי, שלא כמו בתוכניות שמקדמת הוותמ"ל.

"בסופו של דבר, החוק יצר בולדוזר אימתני, בכוונה מוצהרת שלפרק זמן קצר וקצוב יקדם במהירות תוכניות ליצירתן של כמה שיותר דירות מגורים, הגם שידוע היה שהדבר כרוך במחיר לא פשוט של הרס שטחים פתוחים, דילוג על שלבי תכנון הכרחיים ושיתוף ציבור וארגוני סביבה, כאשר אלמנט הזמניות מאזן במידה רבה את הפגיעה בהיבטים האחרים. אלא שבמידה רבה הגולם קם על יוצרו, והנצחתו של כלי הרסני זה בהפיכתו למסלול תכנוני קבוע, מפר את האיזון שניצב בבסיסו של החוק, ואת מחיריהן של תוכניות אלה שהוכנו בחופזה נשלם כולנו בעשרות השנים הבאות".

תגובה: "הרשות המקומית שותפה מלאה"

ממינהל התכנון נמסר בתגובה: "דרישות החוק ותהליכי העבודה בוותמ"ל מציבים את הרשות המקומית כשותפה מלאה להכנת התוכנית, מרגע ההכרזה עליה בממשלה, דרך גיבוש החלופות ועד לאישורה. הצוות המקצועי בוותמ"ל מסייר בשטחי התכנון, משתתף בהליכי שיתוף הציבור, ומקיים שיח פתוח עם התושבים משלב השולחן העגול עוד בטרם גובשה התוכנית - ועד לשלבים האחרונים בדיונים להתנגדויות.

"יתרה מכך, תוכניות להתחדשות עירונית, שהן כיום עיקר התוכניות המקודמות בוותמ"ל, מוגשות על ידי הרשויות המקומיות עצמן, ועפ"י החוק - תנאי לקידומן בוותמ"ל הוא אישור במועצת העיר. תוכניות אלו כוללות תסקיר חברתי מפורט הבוחן את צרכי התושבים ויחסם לתכנון המוצע.

"חוק הוותמ"ל קובע גם כללים ברורים לעניין לוחות הזמנים למימוש התוכניות בפועל, ומחייב מימוש של 25% מהתשתיות הנדרשות בתוכנית בתוך ארבע שנים מיום אישורה. נכון לסוף שנת 2022 היה על 44 תוכניות לעמוד בהוראה זו. מבדיקה שביצענו, 28 תוכנות עמדו בה באופן מלא, ב־11 תוכניות נוספות החלו עבודות התשתית אך לא עמדו ברף של 25%, ורק בחמש תוכניות טרם החל פיתוח. תחילת ביצוע בכמעט 90% אחוז מהתוכניות מובילה למסקנה החד־משמעית שהוותמ"ל מקיים את מטרת החוק ליצירת מלאי זמין ומהיר ליחידות דיור חדשות בשוק".

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים