גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרדוקס בענף הסייבר: איך קורה שחברה נמכרת בשווי של פי 100 מההכנסות שלה?

בחצי השנה האחרונה נרכשו שמונה סטארט־אפים ישראלים בתחום הסייבר - כולם בשווי שגבוה פי עשרות ביחס להכנסות שלהם ● הסיבה מאחורי האקזיטים הנדיבים: הענקיות הזרות בונות על המוצרים של החברות הצעירות, כהבטחה להגדלת המכירות ● האם זו רק ההתחלה?

גל רכישות בסייבר הישראלי / אילוסטרציה: Shutterstock
גל רכישות בסייבר הישראלי / אילוסטרציה: Shutterstock

בשבועות האחרונים נדמה שענף הסייבר הישראלי מתנהל במנותק מההייטק הישראלי ומהמלחמה. מאז תחילת חודש מרץ הענף הפיק שלוש עסקאות בהיקף מצטבר של כ־900 מיליון דולר, ובחצי השנה האחרונה סופר ההייטק הישראלי סך אקזיטים של קרוב ל־2.5 מיליארד דולר - בתחום הסייבר בלבד.

ראיון | היזמים שהגיעו לסייבר ללא רקע ועומדים מאחורי אקזיט של 350 מיליון דולר
אסף גלעד, פרשנות | סימנים לבועה או לחץ להתמזג? מה מלמדת עסקת וויז על ענף הסייבר
צניחה של עשרות אחוזים: החשש שמפיל את מניות הסייבר

אלה מספרים מעוררי השתאות, שאינם מייצגים את כלל התעשייה הישראלית המזדנבת הרחק מאחור. בחינה של כל עסקה בנפרד מגלה עד כמה רחוק הלכו הרוכשים - ארבע ענקיות סייבר אמריקאיות בסך הכל, בהן פאלו אלטו נטוורקס , קראודסטרייק , זיסקיילר  וטנאבל - על מנת לקנות כל חברה כזו.

עסקאות חודש מרץ היו גבוהות במיוחד במונחים של מכפילי הכנסות - היחס בין היקף הרכישה לקצה ההכנסות השנתי, ובמונחים של ההחזר על ההשקעה, כלומר היחס בין סכום הרכישה להיקף ההון שהושקע בה על ידי קרנות הון סיכון ואנג'לים.

היזם הישראלי ניר צוק, מייסד פאלו אלטו / צילום: טל גבעוני

כך, העסקה שנחשפה בבלומברג בסוף השבוע שעבר, לפיה חברת אבטחת המידע לענן וויז (Wiz) תרכוש את ג'ם הישראלית ב־350 מיליון דולר, מגלמת מכפיל מדהים של יותר מפי 150 על ההכנסות, המוערכות בכ־2 מיליון דולר בלבד. מאחר שהנתון מייצג את קצב ההכנסות השנתי, הרי שההכנסות בפועל נמוכות אף יותר מכך. חריגה הייתה גם העסקה של רכישת חברת ניהול הדאטה בתחום הסייבר, אוואלור (Avalor) בידי זיסקיילר ב־350 מיליון דולר, שמהווה מכפיל של יותר מפי 100 על ההכנסות. שלוש רכישות הסייבר של השבועיים האחרונים: ג'ם, אוואלור ופלואו סקיוריטי, מגלמות החזר גבוה ביותר אפילו בסטנדרטים של הסייבר. סכום העסקה מגלם החזר דו־ספרתי על ההשקעה בסך הכל, כאשר המשקיעים המוקדמים - קרנות הון סיכון כמו סייברסטארטס ו־Team8 - זוכים להחזר שגבוה פי עשרות מונים מהשקעה ההתחלתית.

יחד עם זאת, מדובר באקזיטים מהירים יחסית, ולא במכירה של חברות גדולות במיליארדים, או בהנפקתן, כפי שהיה מצופה מתעשייה שמתפארת בחברות בוגרות.

"פרדוקס הצמיחה"

מבט על שמונה עסקאות סייבר שנסגרו בחצי השנה האחרונה - כמעט כולן נמכרו במאות מיליוני דולרים - מוכיח את גדלות הלב והנדיבות של הרוכשות הזרות בישראל.

כל הנרכשות ייצרו הכנסות בקצב שנתי חד ספרתי בלבד, ואלה לא עלו על כמה מיליוני דולרים בודדים. מעטים הצליחו לעלות לרף הגבוה יותר, כמו ארמטיק למשל, שדווקא רשמה החזר השקעה ומכפיל הכנסות נמוך יותר בשל העובדה שביצעה שינוי אסטרטגי, נדרשה לגייס עוד הון רב, ובסופו של דבר העדיפה לקבל את הצעת הרכישה מחברת טנאבל בלחץ המשקיעים.

שווי גבוה כל כך ביחס להכנסות הוא פריבילגיה של חברות צעירות, שמוכרות בעיקר חלומות, ומשמשות כהבטחה להגדלת המכירות בחברות הגדולות. בחברות הבוגרות והציבוריות נדיר לראות מכפילים שכאלה.

קראוד סטרייק, נכון להיום חברת הסייבר הזרה שמנייתה מצליחה לצמוח בשיעור המרשים ביותר בחודש האחרון, נסחרת במכפיל של פי 30 בלבד על קצב ההכנסות השנתי. פאלו אלטו נטוורקס, נסחרת במכפיל של פי 26 בלבד על הנתון; סנטינל וואן הישראלית, בעבר הנפקת סייבר מבטיחה מאוד בניו יורק, נסחרת כעת במכפיל של פי 9 בלבד על קצב ההכנסות.

ישי יובל, סמנכ"ל האסטרטגיה בחברת הסייבר קייטו (Cato Networks), סבור שאין ממש קשר בין היקף ההכנסות בחברות הסייבר הנרכשות - אשר רובן נקנות בשלב מוקדם בחייהן, לבין סכום הרכישה.

לדבריו, חברות צעירות ממהרות להימכר בשל מה שהוא מכנה כפרדוקס הצמיחה: "אלה חברות שהשווי הגבוה שלהן לא ממש קשור להכנסות שהן מייצרות - וזה לא משנה אם הן מייצרות מיליון, שניים או חמישה - אלא בעיקר לערך המוסף שהן יכולות לתת לחברות הגדולות. אם הן ימתינו, יתבגרו, יצברו עוד הכנסות ויהפכו לחברות צמיחה ברשות עצמן - השווי יכול באופן פרדוקסלי לרדת מטה".

לדבריו, יש סיבה מדוע רוב עסקאות הסייבר נעות סביב 300 מיליון דולר: "זו נקודת איזון בין חברה שפיתחה מוצר עם נוכחות בשוק, עם צוות ומבלי שיש הכנסות משמעותיות, כי אחרת - מדובר בסיפור אחר. הוא מסמל בדרך כלל את הזמן שיקח לחברה הרוכשת לפתח מוצר דומה לבדה, או את האיכות של הצוות שרוצים להביא לחברה, ואז מדובר ברכישת כשרונות.

"אבל האמת שהיא ש־300 מיליון דולר הוא סכום לא נמוך מדי עבור היזמים והמשקיעים בחברה הנרכשת, ולא גבוה מדי עבור המשקיעים בחברות הציבוריות: לכן מדובר בעצם ב"ז'יטון" - אתה קונה חברה ב־300 מיליון דולר, והרכישה הזו מאפשרת לך לשחק בשוק חדש, שם תוכל להצליח או להיכשל".

מוצא אחרון?

לא כל העסקאות בסייבר הן סימן להצלחה כבירה. בחלק מהמקרים - כפי שהיה במקרה של ראפט או אילוסיב נטוורקס - מדובר בעסקאות שנעשו כמוצא אחרון לאחר קושי לגייס כסף חדש. אבל במרבית המקרים, מדובר בסכום גבוה בין השאר מפני שהרוכש מעריך שיוכל למכור את אותו המוצר לכל טווח הלקוחות שלהם.

"חברה ציבורית שרוכשת סטארט־אפ ישראלי קטן עם מוצר אחד שמוכר לכמה עשרות או אפילו מאות לקוחות, יכולה בלחיצת כפתור להביא אותו לעשרות אלפי לקוחות", אומר דמי בן־ארי, סמנכ"ל הטכנולוגיות וממייסדי חברת הסייבר פאנורייז (Panorays). "היא הוציאה 300 מיליון דולר, אבל לאחר הרכישה המניה קופצת בבת אחת בשווי של 400 מיליון דולר כיוון שהמשקיעים מבינים שהיא נכנסה לקטגוריה חדשה".

יש לכך דוגמאות רבות. מיקרוסופט רכשה את חברת אדאלום הישראלית של מייסד וויז אסף רפפורט בסכום המוערך במעל 300 מיליון דולר, לאחר שהכניסה לא יותר מ־5 מיליון דולר.

אדאלום היוותה את הבסיס לחטיבת הסייבר של החברה שמכניסה כיום לפי ההערכה כ־20 מיליארד דולר בשנה, בזכות יכולת ההפצה של החברה.

דוגמה נוספת היא זו של דמיסטו הישראלית, שנרכשה בידי פאלו אלטו נטוורקס לפני חמש שנים ב־560 מיליון דולר. בשנה שעברה הודיעה פאלו אלטו על כך שסך ההזמנות למוצר חצה את רף מיליארד הדולר בהכנסות.

לא תמיד נמכרים מוצרי הענק בתשלום - לעיתים הם מוצעים אפילו במסגרת מבצע יחד עם מוצרים נוספים. פאלו אלטו למשל מציעה לפעמים את המוצר של טאלון הישראלית שרכשה בכ־600 מיליון ללא תשלום כמוצר משלים, רק כדי למשוך לקוחות.

לא מהמרים על ביטחון

את הסיבה להטיית הערכים כלפי מעלה בענף, מסביר עופר סמדרי, מנכ"ל חברת הסייבר טורק (Torq) בעובדה שנטישת לקוחות נמצאת בשיעור נמוך יותר בסייבר.

סיבה נוספת להערכת שווי גבוהה בעת רכישה, היא למעשה ההנחה שהרוכש ימכור הרבה יותר אחרי הרכישה, כך שלמכפילים אין המון משמעות. לדוגמה, אם חברה גדולה עם מאות אנשי מכירות רוכשת חברה קטנה עם כמה מליוני דולרים בודדים, תוך כמה חודשים המוצר יהיה כוח מכירה משמעותי מאוד שיניב עשרות מיליוני דולרים, לעומת תרחיש שהמתחרה ירכוש לפניו, אז המשמעות היא הפסד היצע משמעותי וחשוב לסל המוצרים המוצע ללקוחות והסתפקות המוצר אחר, שלעיתים יעלה יותר.

מה גם שהערכות השווי ע"י משקיעים גבוהות, משום שעל פי נתונים של חברות ציבוריות, חברות סייבר יעילות משמעותית מחברות תוכנה אחרות, ומוצרי סייבר דביקים הרבה יותר ממוצרים תוכנה אחרים. "לקוח לא עוזב כל כך בקלות מוצר סייבר כיוון שלא מדובר במוצר מותרות", הוא אומר. "גם לא תראה מנהלים בכירים שמודים בישיבות הנהלה שהם מעוניינים לחסוך בהוצאות על סייבר על חשבון העמדת סיכון נכסיהם, ובעצם להמר על ביטחון הנתונים שלהם".

בניגוד לשווקים אחרים בתחום התוכנה, שוק הסייבר איננו נשלט על ידי מונופולים. פאלו אלטו נטוורקס, למשל, שולטת ב־15% מהשוק בלבד. "במצב כזה", אומר סמדרי, "הסייבר הוא עולם שבור שבו חברות רבות מנסות לכסות על תחומים שונים וחדשים שנולדים כל הזמן, וזה מגביר את תיאבון הרכישה שלהן על מנת לתת ערך רחב ככל האפשר ללקוח, ראה ערך פלטפורמטיזציה שעלה לכותרות בחודשים האחרונים".

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח