גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רונן דר ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI
רונן דר ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

גלובס מפרסם שוב את הראיון עם מייסדי Run:AI בעקבות רכישתה הרשמית על ידי אנבידיה.

עמרי גלר שגדל ברמת השרון ורונן דר מירושלים נפגשו לראשונה במעמקי האקדמיה, בזמן ששניהם היו דוקטורנטים להנדסת חשמל באוניברסיטת תל אביב. שם גם "התאהבו" בפוטנציאל הגלום בבינה מלאכותית, שהייתה בין תחומי המחקר שלהם. כעת הם עומדים במוקד עסקת ענק למכירת החברה שלהם, Run:AI, לאנבידיה .

ראיון | היזמים שהגיעו לסייבר ללא רקע ועומדים מאחורי אקזיט של 350 מיליון דולר
"בלוקבסטר דיל": הדיווח שמקפיץ את מניית גוגל ב-5% במסחר המוקדם

סכום הרכישה עומד לפי הערכות על 720 מיליון דולר, מתוכם כ-100 מיליון דולר יגיעו לידי היזמים והעובדים של החברה שיושבת ברחוב הארבעה בתל אביב ומעסיקה כ-130 עובדים, כ-80 מתוכם בישראל. הגיוס האחרון של Run:Ai, שהתבצע בשנת 2022, שיקף לחברה שווי של 388 מיליון דולר, כך לפי PitchBook. נוסף על כך, שיעור ההחזקות של השניים בחברה נותר חסוי.

מספר ימים לפני הדיווח על העסקה המסתמנת, סיפרו השניים על הדרך שלהם להקמת החברה, על החיבור החזק ביניהם, על העבודה באפל ובמשרד ראש הממשלה, על המחקר בבינה מלאכותית - הרבה לפני שהפכה לטרנד החם של השווקים - ועל נקודת המפנה שגרמה לכולם להבין: העתיד כבר כאן.

גיוס לפי שווי חברה של 388 מיליון דולר

טרם נכנס ה-ChatGPT ללקסיקון ולשימוש הקהל הרחב, היו יכולות הבינה המלאכותית ידועות בעיקר ליודעי ח"ן, כמו אנשי האקדמיה. מספר שנים לאחר המפגש הראשוני, הקימו השניים ב-2018 חברה שלדבריהם מממשת את הפוטנציאל הגלום בטכנולוגיה זו.

Run:AI היא חברה המפתחת תוכנה למיצוי תשתיות בינה מלאכותית של ארגונים וחברות, ובפרט האצת הביצועים של ה-GPUs, מעבדי הבינה המלאכותית של ענקית השבבים אנבידיה. לכן אולי לא מפתיע שענקית השבבים, שהפכה בשנה החולפת לשם הכי חם בתעשיית הטק העולמית, נמצאת כעת במגעים לרכישת החברה.

 

דר (42) וגלר (35) מספרים כי החיבור ביניהם היה מיידי. "שנינו למדנו הנדסת חשמל, אני עשיתי תואר ראשון, שני ושלישי באוניברסיטת תל אביב, ובמהלך הדוקטורט פגשתי את עמרי. היינו תחת אותו מנחה ועבדנו הרבה יחדיו", אומר דר לגלובס.

"במקביל, עבדתי באינטל, ואחר כך בחברת סטארט-אפ שנקראת 'אנוביט', שעסקה בפיתוח שבבים למערכות אחסון. הסטארט-אפ נקנה על ידי אפל, אז הפכתי לעובד שלה, תואר שהחזקתי בו הרבה שנים".

הדרך של גלר, מלבד המסלול האקדמי, עברה גם דרך משרד ראש הממשלה, שם עבד במשך שמונה שנים ביחידה טכנולוגית. ואז הגיע המפגש הראשוני בין השניים, שהוליד חיבור טוב ויכולת עבודה משותפת.

"אני אוהב להגיד כי שני אנשים בחיים שלי גרמו להם להיראות אחרת. הראשונה זאת אשתי והשני זה עמרי", אומר דר. הוא מספר כי "מן ההתחלה היה לנו כיף לעבוד יחדיו. אצל שנינו היה רצון להקים חברה, ואיכשהו הגורל הביא אותנו לזמן הנכון עם הרקע הנכון".

"הבנו שבינה מלאכותית תהיה בכל מקום"

שני היזמים למדו תחת הנחייתו של פרופסור מאיר פדר באוניברסיטת תל אביב. פדר הוא פרופסור להנדסת חשמל ומי שמכהן כראש המרכז לבינה מלאכותית ולמדעי הנתונים באוניברסיטה.

שניהם מספרים כי כבר אז הבינו ש"בינה מלאכותית תהיה בכל מקום. הבנו גם שיידרש כוח מחשוב ייחודי בענן למשל". גלר מספר כי כבר אז הבינו ש"יהיה מקום לתוכנה חדשה, כזו שתדע לנהל בצורה הכי טובה את המחשבים החדשים, אלו מבוססי הבינה המלאכותית".

לדבריו, שתי החלטות עיקריות עומדות מאחורי הקמת החברה. ההחלטה לעבוד יחדיו וההחלטה להתמקד בבינה מלאכותית. "הבנו שזה לא סתם הייפ אלא טכנולוגיה שעומדת לשנות את העולם", מספר דר. גלר מוסיף כי "זה שוק עם הזדמנויות גדולות. שנינו מגיעים מרקע של חומרה, והבנו שהיא הולכת להוות חלק קריטי במערכות בינה מלאכותית. הצורך הזה רק יילך ויגדל".

להאיץ ולשפר את היכולות של אנבידיה

שני היזמים מציינים כנקודת מפנה את התקופה שבה חברת אנבידיה השיקה את ה-GPUs - המעבדים הגרפיים שפיתחה לפני כשלושה עשורים, שהתאימו לפעילות אימון והפעלה של בינה מלאכותית. "הבנו שאנחנו רוכבים פה על משהו מאוד גדול ושהגל הזה לא יעצור".

מה בעצם עושה המוצר שלכם?
"אנחנו החברה היחידה בעולם שיכולה ומאפשרת לחברות בינה מלאכותית לקבל הרבה יותר מתשתית הבינה המלאכותית שלהן. לקבל בהירות רבה יותר, ביצועים טובים ורבים יותר, והרבה יותר כוח מחשוב", מספרים השניים.

"בנינו כלים שמאפשרים לצוותים של בינה מלאכותית, בין היתר לחוקרים ולמפתחים, לאמן ולהטמיע מודלים באפליקציות שלהם במהירות רבה יותר, כמו גם בקלות וביעילות רבה יותר".

השניים מוסיפים כי למרות שקיימים "הרבה כלים שמנסים לפתור בעיות באזורים שאנחנו מנסים לפתור, הייחוד שלנו הוא הטכנולוגיה העמוקה מאוד שבנינו, ששונה מהדרך שבה חברות אחרות מנסות לגשת לאותה הבעיה".

שמה של החברה נגזר גם הוא מהוראה הניתנת למחשב. "המשימה שלנו הייתה להריץ משימות של בינה מלאכותית", מסביר גלר, "ו-run זאת פקודה גנרית בעולם התוכנה, פקודה להריץ, ומכאן Run:AI".

המשקיעה הראשונה שהביעה עניין

למרות שהרעיון להקמת החברה נולד עוד לפני, היא גייסה לראשונה בשנת 2018 - 118 מיליון דולר עד היום. עם המשקיעים בה נמנים קרנות הון סיכון דוגמת TLV פרטנרס, S Capital, אינסייט וטייגר גלובאל.

"פגשנו את המשקיעים הנכונים שיזהו יחד איתנו את הפוטנציאל", מספרים השניים. שניהם מציינים כי רונה שגב, מקרן ההון סיכון TLV פרטנרס, הייתה הראשונה להתלהב.

"היה לנו איתה חיבור מיידי. דיברנו על כוח המחשוב העתידי ועד כמה קשה יהיה להריץ הרבה דאטה. סיפרנו על החזון שלנו - לגרום לזה להיות הרבה יותר קל".

לדבריהם, שגב החליטה להשקיע עוד בטרם היה לחברה מוצר להציע. כל מה שהיה זה רק מצגת ודמו שבנו השניים. "הגיוס הראשוני היה ממש על בסיס איזושהי אמונה שמתישהו יהיה לנו משהו", הם אומרים.

עוד לפני הדיווחים האחרונים על העסקה הגדולה עם אנבידיה, מספרים השניים כי נהנו ממומנטום חיובי בפעילות, שלווה בעלייה בהכנסות.

אלא שאז הגיעה המלחמה. "הייתה לנו כבר אופרציה משמעותית, עם לקוחות ומכירות", מספרים השניים, וטוענים כי לחברה כבר היו כ-100 לקוחות, וגם הצמיחה הכלכלית הייתה בהתאם.

"הייתה שנה של צמיחה, כשאנחנו מדברים על מאות אחוזים של צמיחה". יתרה מכך, אומרים שני היזמים, "כבר ברבעון הנוכחי אפשר להגיד שככל הנראה נגיע מבחינת גובה ההכנסות לסכום של כמעט כל שנה שעברה".

אפקט המלחמה פגע בחברה מזווית נוספת - 20% מעובדיה גויסו למילואים. "האירוע של המלחמה מאוד מורכב. מצד אחד, זה להתמודד עם הקשיים האישיים של כל אחד ואחת מאיתנו לצד האתגרים העסקיים. בחו"ל לא התחשבו בזה שיש מלחמה".

עוד הם מספרים, כי "לאנשים בישראל היה מאוד קשה לתפקד פעמים רבות, דווקא כשהבינה המלאכותית 'התפוצצה'. כולם מדברים על AI ועל אנבידיה, ואנחנו היינו צריכים לחיות עם הפער הזה בין ישראל ובין מה שקורה בעולם".

כיום, לחברה מעל 100 עובדים, רובם בארץ אך ישנם גם עשרות בארצות הברית. "בסוף המשכנו לפתח את המוצר, כמו גם לתמוך בלקוחות שלנו, כי בסוף אנחנו חברה גלובלית. אז עברנו את התקופה הזאת טוב עד כמה שניתן בתוך הדבר הזה".

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם