גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחיפה כבר התרגלו, ועכשיו גם בגוש דן: כך נראים פרפורי הגסיסה של ה-GPS

תושבי מרכז הארץ התעוררו הבוקר לגלות שה-GPS לא עובד, מציאות שבצפון הארץ כבר רגילים אליה ● גם במדינות רבות באירופה דיווחו על שיבושים בקליטת האותות, שמתגברים מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה ● החיים ללא איכון לווייני כבר פה: סין פרסה רשת ענק משלה וטכנולוגיות ממלחמת העולם השנייה עושות קאמבק

מודל של לווייני ביידו. לסינים יש 27, לאמריקאים 31 / צילום: Reuters, Song fan
מודל של לווייני ביידו. לסינים יש 27, לאמריקאים 31 / צילום: Reuters, Song fan

תושבי גוש דן התעוררו הבוקר לגלות ששיבושי ה-GPS הגיעו גם למרכז הארץ. אפליקציית הניווטים Waze ממקמת את המשתמשים בביירות, אפליקציית התחבורה הציבורית מוביט לא עובדת ועומסים כבדים נרשמים גם באפליקציית הזמנות המזון וולט. 

בשביל תושבי הצפון מדובר כבר במציאות של חודשים ארוכים. באזורים אלה, אפליקציית הניווט Waze כמעט מושבתת, שעוני הספורט מדווחים שהם ממוקמים בלבנון, ואפילו משתמשי אפליקציית ההיכרויות טינדר מדווחים על הצעות לדייטים בביירות. חלק מקברניטי האוניות בדרך לנמלי חיפה ואשדוד מתלוננים על הפרעות קליטת אותות לוויין, וחלקם חזרו להשתמש באמצעי ניווט מסורתיים יותר.

האיום האיראני: מה עומד מאחורי שיבושי ה-GPS הבוקר 
עוד סיבות לדאגה או פאניקה מיותרת? פיקוד העורף שולח את הציבור להצטייד במזומן

ולא רק בישראל. בשבועות האחרונים דיווחו מדינות רבות באירופה על שיבוש בקליטת GPS. בכירים ברשויות התעופה בליטא, בפולין ובפינלנד הודו כי ההפרעות בקליטה רק מתרחבות מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה בפברואר 2022, ומספרן הגיע לשיא באחרונה. שם נקלטו ההפרעות בעיקר באוויר, והן חייבו מטוסים רבים להסתמך על אמצעי ניווט כמו מפות ומגדלי בקרה.

ביותר ויותר אזורים הופך אות ה־GPS, המבוסס על אותות המשודרים לכדור הארץ מ־31 לוויינים אמריקאים, למותרות. מזרח אירופה וצפונה וחלקים במזרח התיכון סובלים משיבושים קשים בקליטת GPS, חלק גדול מזה בעטיין של מלחמות. מאז השתלטה רוסיה על סוריה היא מפעילה משבש GPS קבוע מנמל לטקיה, שמפריע לקליטה הסדירה במזרח הים התיכון, ומאז הפלישה לאוקראינה לפני כשנתיים הסירה ארה"ב כליל את כיסוי ה־GPS מעל שמי המדינה, כדי לסכל פעילות טילים וכטב"מים שמסתייעים ב־GPS.

השיבושים נעשים בשתי דרכים: שיבוש הקו (Jamming), כלומר חסימת האותות למרחק מסוים, או התחזות (Spoofing) של מכשיר לרשת הלוויינים באמצעות שידור מיקום מזויף בתדר מסוים.

בישראל הודה צה"ל כי הוא משבש באופן יזום את אותות ה־GPS ובמחקר שפורסם באוניברסיטת טקסס נטען כי חיל האוויר מפעיל מיחידת הבקרה האווירית במירון משבש בעוצמה גבוהה מאוד. אלא שהפרעות ברשת הלוויינית אינם רק נחלתם של צבאות. באתרי הקניות נמכרים משבשי אותות GPS אזרחיים בסכומים שנעים בין מאות לאלפי דולרים, המסוגלים לגרום להפרעות ברשת גם למרחקים ארוכים. משדר אזרחי בעוצמה של מיליוואט אחד, אות חלש למדי, יכול לשבש אותות ברדיוס של 10 קילומטר. בארה"ב התפרסם המקרה של נהג המשאית גארי בוצ'ק, שהתקין על רכבו משבש שעלה 100 דולר כדי להימנע ממעקב מצד הבוס שלו, וכך שיבש בשוגג את האיכון בכל נמל התעופה לה גארדיה בניו יורק. הוא פוטר ונקנס על ידי הרשויות בכ־30 אלף דולר.

מדובר בשיבוש לא פעוט גם עבור האפליקציות והיישומים המתבססים על ניווט, כמו אפליקציית Waze או שעוני הספורט של גרמין ופולאר, אך על פי ההערכה הדבר עדיין לא פגע באופן מהותי בעסקיהן. ווייז, למשל, כמעט ואיננה מייצרת הכנסות מהאפליקציה, לאחר שביטלה בקיץ הקודם את מערך הפרסום המקוון שלה. נהגים למדו כבר שלא יוכלו לסמוך עליה באזורים מסוימים, כמו באזור שכונת הדר בחיפה, אך השיבוש איננו מוחלט.

תחליף סיני מתקדם

"ההפרעות סביב רוסיה ואוקראינה הן כה חמורות עד כי הבדיחה בקרב מומחי ה־GPS מדברת על כך שמי שיבחר לשוט בים השחור, יראה במפה את הכיכר האדומה במוסקבה", אומר אלי אריאל, בעלי חברת מערכות הניווט הלווייני גלילאו סאטלייט, שעבד בעבר במעבדות סטנפורד לצד מפתחי ה־GPS. לדבריו, הנזק בהיעדר קליטת GPS איננו פעוט: "מחקר במימון של ממשלת ארה"ב מצא שחסימת אותות הלוויין למשך חודש יעלה למשק האמריקאי מיליארד דולר ליום. יהיה קשה מאוד להסתדר ללא איכון לווייני, אבל המציאות הזו כבר מסביבנו: בישראל נווטים ששכחו איך להסתדר ללא GPS נדרשים כעת להנחות כניסה של אוניות לנמל עם מה שיש".

ד"ר הראל מנשרי, ראש תחום הסייבר במכון הטכנולוגי חולון, מרצה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב וממקימי מערך הסייבר בשב"כ, מספר כי בבית הספר לקציני ים בארה"ב באנאפוליס כבר חזרו ללמד בשיטות שהיו נהוגות עד לפני כמה עשרות שנים. למשל, ניווט בעזרת הסקסטנט, מכשיר הניווט הימי האסטרונומי שהתבסס על מיקום האונייה ביחס לכוכבים. "הם הבינו ש־GPS לא יחיה לנצח", אומר מנשרי.

הפיתוח המואץ של GPS מחוץ לארה"ב התרחב בשנים האחרונות. סין פרסה את הרשת המתקדמת ביותר בתחום תחת השם ביידו (BeiDou) עם 27 לוויינים (לעומת 31 אמריקאיים), חדשים ומשוכללים לא פחות מאלה האמריקאים. כמעט כל מכשיר טלפון בסין מחובר לרשת הזו. אלא שגם משתמשים מחוץ לסין ובעלי מכשירים שאינם בהכרח סיניים קולטים את אותות ביידו, לעתים על חשבון GPS. זאת כי מרבית מכשירי האנדרואיד מתוכנתים לאתר אוטומטית את אות האיכון הטוב ביותר בנמצא בכל רגע נתון, גם אם איננו שייך לרשת האמריקאית. כך ייתכן שהם מחוברים לביידו אף ללא ידיעתם. עם זאת, הרשת הסינית עובדת טוב יותר במזרח אסיה, ומחוצה לה הדיוק נמוך יותר. מכשירי אייפון אינם תומכים ברשת הלוויינים הסינית.

גם לרוסיה קיימת רשת משלה, הגלונאס, המבוססת על אות דומה לזה האמריקאי, ובהודו, יפן ואוסטרליה רשתות איכון משלהן, אך הן אינן בינלאומיות ומתמקדות כמעט אך ורק בטריטוריה שלהן. האלטרנטיבה המערבית הסבירה היחידה ל־GPS היא רשת הלוויינים גלילאו של האיחוד האירופי, אך היא חסרה בלוויינים ביחס לרשת הסינית או האמריקאית ואינה יכולה לספק אות חזק בכל זמן. יוזמה אירופית להתקין משדרי איכון על לוויינים של סטארלינק נתקלו בסירוב מצד היזם, שמעדיף למקד את לווייניו בשידור אותות אינטרנט ולהימנע מאיכון. "אלה שחושבים על מעבר לרשתות איכון כמו הסיניות, האירופאיות והרוסיות, לא מביאים בחשבון שהפרעה ל־GPS האמריקאי חוסם גם את כל השאר", אומר אריאל.

אילון מאסק מתנגד

עבור צבאות ומערכות ביטחון מתמקדת ארה"ב בבניית שכבות הגנה שהופכות את התדר הצבאי לבלתי חדיר. חברות אחרות, כמו אינפינידום הישראלית, מפתחות מערכות ניידות להתקנה על רכבי קרקע או כטב"מים, המונעות את שיבוש ה-GPS.

וישנה גם חזרה לטכנולוגיות ישנות, ששימשו את תחום התעופה והספנות עד לפני חצי מאה. אחת מהן היא הטכנולוגיה הקוריאנית eLORAN, שפותחה בצבאות המערב במלחמת העולם השניה ועברה שדרוג בזכות הפרעות GPS שמבצעת צפון קוריאה כבר עשרות שנים. היא מבוססת על אנטנות יבשתיות הממוקמות בנמלי ים ומשדרות אות חזק שכמעט ואינו ניתן להפרעה. אוניות ומטוסים מאוכנים כך באמצעות הצלבה בין קרניים מלפחות נקודות שונות.

בתחום האזרחי נתפס איכון באמצעות אנטנות סלולר יותר ויותר כפתרון לאזורים העירוניים והמיושבים, בהם קיים כיסוי סלולרי איכותי. כרגע היא קיימת ברמת דיוק נמוכה יחסית של 10 מטר. למרות ההתנגדות של אילון מאסק להפעלת רשת איכון לווינית על גבי לוויני סטארלינק, יותר ויותר מדינות וגופים אקדמיים חוקרים את האפשרות להשתמש ברשת הזו, וייתכן כי בעתיד לחץ פוליטי יעודד את מאסק להתפשר בעניין. סטארלינק מייצגת את העתיד הנראה לעין של ה-GPS: לווינים נמוכי מעוף המסוגלים לשדר אות חזק וקשה מאוד להפרעה לכדור הארץ.

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם