גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אי מלאכותי מול חופי ישראל? האם הפעם זה באמת יקרה

משרד התחבורה בוחן הקמת אי מלאכותי מ־40 מיליון מ"ק העפר שיפונו בחפירות המטרו ● מומחים: הדרך למימוש המיזם רצופה קשיים, אך זה לא בלתי אפשרי ● ומה קרה לתוכניות עבר?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא
עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

במסגרת החפירות העתידיות של פרויקט המטרו יפונו מהאדמה לא פחות מ־40 מיליון מ"ק עפר, ובמשרד התחבורה בוחנים להקים באמצעותו אי מלאכותי מול חופי ישראל. את העבודה מובילים בנת"ע ובחברת נמלי ישראל, ומנכ"ל משרד התחבורה משה בן זקן מתכלל את הבחינה. ואולם, לצד המיזם השאפתני יש לא מעט שאלות פתוחות, וזכרונות מתוכניות עבר שלא יצאו אל הפועל.

בזמן שהבאת פועלי הבניין מקרטעת, שני גופים מרכזיים במהלך מתקוטטים 
בלעדי | ההתרברבות ומאחורי הקלעים של הנסיעה: "לקחתי את מירי רגב להודו" 

מערכת המטרו המתוכננת כוללת שלושה קווי רכבת תת קרקעית מתחת ל־24 רשויות מקומיות בגוש דן, והיא תיבנה בהדרגה החל מהשנים הקרובות ועד לשנת 2040.

כמויות העפר האדירות שיפונו מהחפירות מצריכות פתרונות יצירתיים לאחסון ולהובלה, כך מסבירים גורמים המעורבים במיזם. בין היתר נעשית עבודה מקבילה מול רמ"י ומול רכבת ישראל ביחס לשאלות של שימוש בקרקעות המדינה לטובת אחסון והובלה.

משה בן זקן / צילום: תמונה פרטית

שלב הבדיקות כעת כולל בחינה של טיב החומר שנמצא בתת הקרקע - עדיין לא ידוע מה כמות החומר הראויה לשימוש. המידע נאסף בימים אלו באמצעות עשרות מוקדים שבהם נת"ע עורכת קידוחי ניסיון. בנוסף להקמת אי נבחן גם מילוי מחצבות שלא נמצאות בשימוש באותו חול.

תשתיות ישראל יאותגרו

בשנת 2021 נפתח נמל המפרץ בחיפה, אשר הוקם באמצעות ייבוש הים. בשלב התכנון, חברת נמלי ישראל בחנה את כדאיות הבאת חומרי החפירה מביצוע מינהרת הקו האדום, אולם בסופו של דבר הנושא ירד מהפרק בשל כמויות קטנות, קשיים בהובלת חול רטוב, עיתוי העבודות של נת"ע ביחס לעבודות של חנ"י על הקמת הנמל, ועלויות השימוש בחול הזה לעומת עלויות של כריית חול בים.

בישראל יש די פעילות ימית כדי להבטיח יעילות בסחר החוץ של המדינה, כשדרך הים מגיעים 98% מהסחורות לישראל. אלא שהקיבולת עשויה להיות מאותגרת כבר בשנת 2040, ובמסגרת תכנית האב לפיתוח הנמלים הוצעו חלופות שונות: פיתוח אי במפרץ חיפה לצורך פינוי המפעלים, אי מול חופי חדרה לפעילות נמלית וכן בצפון אשדוד. לפי החברה, החלופות הריאליות יותר הן בחדרה או באשדוד.

בכל אופן, כאמור, האתגרים רבים והבחינה רק בראשיתה. במסגרת מסמך מדיניות לחופי ישראל של מנהל התכנון, נבדקת הקמת אי מלאכותי באיזור חדרה שנמצא כאזור פחות פגיע, אך הוא לא נכלל בעבודה הסופית לנוכח סיכונים סביבתיים.

בעבר, משרד התחבורה אף ערך בחינה להקמת שדה תעופה אך נמצא שלא קיימת היתכנות כזו, ויוזמות נוספות הועלו על ידי משרדי הממשלה כאשר דובר על אי מול רצועת עזה, וכן רשויות מקומיות שהובילו בחינות שונות להקמת אי בסביבתן.

לא בלתי אפשרי

פרופ' אופירה אילון מבית הספר למדעי הסביבה באונ' חיפה מסבירה שעל אף השאלות המורכבות, ניתן להקים אי מלאכותי בים: "הנושא נבדק כמה פעמים ועל ידי גורמים שונים, בעיקר כי מדינת ישראל ענייה בשטחים וקצב גידול האוכלוסיה בה הגדול ביותר מבין מדינות ה־OECD. לכן, בעיית הקרקע היא מהותית והנושא של איים מלאכותיים נסקר יותר מפעם אחת, ובעיקר דובר על הקמת אי לטובת העברת תשתיות של תעופה, חשמל, התפלה ונמלים לשם".

לדבריה, "העברת התשתיות לאי מלאכותי יכול להיות רעיון טוב, אבל זה רק רעיון כי יש המון דברים שצריך לבדוק בדרך: איפה ואיך מקימים, השפעה על תעבורה וסביבה ימית ועל המגוון הביולוגי. כשהוקם נמל המפרץ ערכו את הסקירה הסביבתית היקרה ביותר שנעשתה עד אז כדי לבחון את אותם דברים, אבל צריך להזכיר שיפן למשל היא מדינה שמשתמשת הרבה מאוד בפסולת בניין לטובת הקמת איים מלאכותיים, ולכן זה לא בלתי אפשרי אבל דורש הרבה מאוד עבודה מקצועית".

בשנים האחרונות הנושא נסקר גם על ידי חוקרי הטכניון שהמליצו על הקמת מתקנים קטנים שאינם מחייבים חיבור יבשתי קבוע ויכולים להיות מוצבים על כלונסאות, וכן על בחינה של הקמת איים מלאכותיים לתשתיות.

יחד עם זאת, החוקרים לא המליצו על הקמת אי לפיתוח אורבני מפני ש"מבנה הים המיוחד - מדרון תלול המחייב מילויים אדירים או שימוש בטכנולוגיות שעדיין לא הוכחו - ועצם יצירת תשתית חדשה וחיבורה ליבשה, כרוכים בהשקעות גבוהות מאוד. גם אם השקעות אלה יוכחו כ'כדאיות' בטווח הנראה לעין, ספק אם הן משרתות מדיניות לאומית נכונה", וזאת מבחינה חברתית, סביבתית ועירונית.

דלית זילבר, לשעבר מנהלת מנהל התכנון מציגה עוד קשיים בדרך: "בשנים האחרונות יש שיח ונסיונות להגות איים לתשתיות ועד למגורים, וצריך לזכור שבניגוד למקומות אחרים כמו דובאי או הונג קונג, הים שלנו מאוד עמוק וסוער וכולל 30 מטר עומק, ואלו שני נתונים אובייקטיבים משמעותיים. לאחר בחינה של ביסוס אי בים התיכון, צריך לזכור שהחוף שלנו מאופיין בנדידת חול ובנייה בים עשויה להשליך גם על זה. פיתוח של אי בים הוא לא בלתי אפשרי, אבל יש הרבה מאוד בעיות שצריך לפתור בדרך".

נעה אורן משנה למנכ"ל נתע הממונה על המטרו אמרה לגלובס כי "חשוב שתהיה ראיה לאומית אסטרטגית שיוצרת win win למשק. מצד אחד, פתרון לפינוי עודפי העפר מפרויקט המטרו מצד שני, פתרון להקמת אי מלאכותי לנמל ימי או לתשתית אחרת".

עוד כתבות

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

המסר של הנייה למצרים ולקטאר: "בוחנים את ההצעה ברוח חיובית"

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?