גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה ישראלים נמצאים באוברדראפט כרוני?

בנק ישראל הציג לוועדת הכלכלה של הכנסת את הדוח השנתי ממאגר נתוני האשראי, ממנו עולה כין בין ינואר 2020 לדצמבר 2023 ירד נתח השוק של הבנקים מכ-88% לכ-80% ● שיעור חשבונות העו"ש הנמצאים במשיכת יתר נותר יציב ביחס לשנת 2022 ואף הצטמצם מעט ● עוד עולה עד כמה גדול הפער בריביות בין הלקוחות העמידים לחלשים

לא נרשם גידול במספר החשבונות שנמצאות במשיכת יתר / צילום: Shutterstock
לא נרשם גידול במספר החשבונות שנמצאות במשיכת יתר / צילום: Shutterstock

בנק ישראל הגיש היום (ד') לוועדת הכלכלה של הכנסת את הדוח השנתי של מאגר נתוני האשראי, ממנו עולים פערים גדולים בריביות בין הישובים האמידים לבין ישובים ממעמד סוציואקונומי חלש. הבשורות החיוביות: לא נרשם גידול במספר החשבונות שנמצאות במשיכת יתר (אוברדראפט) וצומצמה בעיית "הלקוח השבוי".

רשות המסים מגלה: זה הקנס ששילם דודי עזרא על מזוודת המזומנים שנתפסה בנתב"ג
למנכ"ל הבנק הגדול בארה"ב יש אזהרה חמורה לכלכלה

במחקר של חטיבת המחקר של בנק ישראל נמצאה אינדיקציה לכך ששיתוף נתונים באמצעות מאגר נתוני אשראי תרם לצמצום הפערים במחיר האשראי דרך הקטנת התלות של לקוחות בבנק שבו הם מנהלים את חשבון העו"ש - אותה בעיית "הלקוח השבוי". על פי הממצאים, בארבע וחצי השנים שעברו מתחילת פעילותה של מערכת נתוני אשראי, פרמיית "הלקוח הבלעדי", כלומר פער הריביות בין לקוחות שמנהלים חשבון עו"ש בבנק בודד (לקוחות בלעדיים) לעומת לקוחות שמחזיקים מספר חשבונות עו"ש בבנקים שונים (לקוחות לא בלעדיים), הצטמצמה במלואה.

עוד לפני שנגיע להלוואות, בבנק ישראל מתייחסים למסגרות האשראי למינוס של הציבור, ומציינים כי שיעור הניצול מתוך מסגרות העו"ש היה יציב יחסית עד תחילת המלחמה, ומאז נמצא בירידה, בייחוד עבור מסגרות הקטנות מ-5,000. המשמעות היא שהקיטון בהוצאות בין היתר בעקבות צמצום הטיסות הביא לקיטון בצורך של הציבור לנצל את המסגרות.

בנוסף, ניתן לראות ששיעור חשבונות העו"ש הנמצאים במשיכת יתר ובמשיכת יתר כרונית (מעל 12 חודשים רצופים במינוס) נותר יציב ביחס לשנת 2022 ואף הצטמצם מעט. נכון לדצמבר 2023 כ-26.3% היו במשיכת יתר כרונית לעומת 26.9% בסוף שנת 2022. כמו כן, שיעור החשבונות שנמצאו במשיכת יתר בדצמבר 2023 עמד על 20.3% לעומת 22.9% בסוף השנה שקדמה לה. בהתאמה, שיעור החשבונות שאינם במינוס גדל מ-51.2% לכ-53.5%.

ל-41% מהרשומים במאגר אין חוב בכלל

נכון לדצמבר 2023, כ-41% מהאנשים הרשומים במאגר נתוני אשראי אינם בעלי חוב כלל (משכנתה, הלוואה צרכנית או אוברדראפט בעו"ש. התפלגות הדירוגים בסוף שנת 2023 דומה להתפלגות שהייתה בשנה שקדמה לה: כ-80% מאוכלוסיית המאגר מדורגת בדירוג טוב עד מצוין, כ-10% בדירוג סביר והיתר בדירוג נמוך עד נמוך מאוד.

לפי בנק ישראל, כאשר מתייחסים לדירוג הכלכלי-חברתי של מגורי משקי הבית, ניתן לראות הבדלים במאפיינים של משקי הבית שהינם בעלי חוב. למשל, הנטייה ליטול חוב צרכני או אוברדראפט נמוכה יותר בקרב לווים אמידים (כאלו מתגוררים בישובים המדורגים בדירוג כלכלי-חברתי גבוה) בהשוואה למי שמתגוררים בישובים המדורגים בדירוג כלכלי-חברתי נמוך.

באופן דומה, משקל הלווים בעלי אוברדראפט פוחת עם העלייה בדירוג הכלכלי ולעומת זאת משקל הלווים בעלי משכנתה ומשקל האנשים שאינם בעלי חוב (אינם בעלי אוברדראפט, הלוואה צרכנית או משכנתה) עולה ככל שהדירוג הכלכלי-חברתי של הלווה עולה. עולה גם כי חלק מהלווים הינם בעלי מספר סוגי הלוואות: כך ניתן לראות, למשל, ששיעור בעלי החוב הצרכני והאוברדראפט, אך לא בעלי משכנתה, גבוה במיוחד בקרב מי שמתגוררים בישוב המדורג בדירוג כלכלי-חברתי נמוך.

בנוסף, ניתן לראות מהדוח שמשקי בית אמידים נוטלים הלוואות צרכניות גדולות יותר, אבל גם משלמים ריביות נמוכות יותר ממשקי בית שאינם אמידים. מהנתונים עולה כי הריבית החציונית בעשירונים הנמוכים, כלומר עשירונים 1 עד 4, עמדה על בין 9.5% ל-10.5%, בעוד זו של עשירונים 9 ו-10 עמדה על כ-7.5% בלבד.

העשירונים הגבוהים לוקחים הלוואות גדולות יותר כשיתרת האשראי החציונית שלהם עמדה על 89 אלף שקל בעוד היתרה החציונית של העשירון הנמוך עמדה על כ-60 אלף שקל. עם זאת, אין הבדל משמעותי בתקופה הממוצעת לפירעון של האשראי.

המגזר החרדי נשאר בבנקים, הלא יהודים פונים לאשראי החוץ בנקאי

כאמור, לפי הדוח חל גידול משמעותי בפעילות ספקי אשראי החוץ בנקאיים. הבנקים הם עדיין מקור האשראי הגדול, אך בין ינואר 2020 לדצמבר 2023 ירד נתח השוק של הבנקים בכ-8 אחוזים, מכ-88% לכ-80%. מנגד, בשנים אלה חלה עליה בנתח השוק של ספקי האשראי החוץ בנקאיים: נתח השוק של חברות האשראי החוץ-בנקאיות עלה מ-5.4% ל-9.9% ונתח השוק של חברות כרטיסי האשראי עלה מכ-4.4% לכ-6.4%.

באשר להלוואות צרכניות, הנפוצות יותר בקרב המתגוררים בישובים המדורגים במדד כלכלי-חברתי נמוך, ניתן לראות כי משנת 2020 חלה עליה משמעותית ביתרת האשראי הצרכני הכוללת לפרט, כאשר עליה זאת משמעותית יותר עבור לווים שמתגוררים בישובים המדורגים בדירוג כלכלי-חברתי נמוך, אם כי החל מדצמבר 2022 חלה ירידה ביתרת האשראי. "שינוי המגמה בשנה האחרונה עשוי לנבוע מהשפעת מדיניות הצמצום המוניטרי (העלאת הריבית, ר"ו) והשפעתו על הביקוש לאשראי ובמיוחד על פירעונות מוקדמים של אשראי", נכתב.

לווים ממגזרים לא יהודים נוטלים אשראי מגופים חוץ בנקאיים

בהתייחס למגזר ממנו מגיע הלווה בבנק ישראל ציינו כי נכון לדצמבר 2023 מרבית הלווים נוטלים אשראי מהבנקים ללא תלות במגזר אליו הם משתייכים (כ-93% מקרב היהודים שאינם חרדים, כ-94% מקרב הלא יהודים וכ-95% מקרב היהודים החרדים). עם זאת, לגבי יתר נותני האשראי, כאן דווקא יש שינוי משמעותי בין המגזרים (החלוקה למגזרים מתבססת על הישוב בו מתגורר הלווה, והושמטו ישובים מעורבים וישובים לגביהם אין מידע).

לווים ממגזרים לא יהודים "פורקים את האשראי" ונוטלים בנוסף לאשראי מהבנקים גם אשראי מגופים חוץ בנקאיים. כך שיעור הלווים הלא יהודים שנטלו אשראי מחברות אשראי חוץ בנקאיות עמד בדצמבר 2023 על כ-20% ומחברות כרטיסי האשראי (כ-12%). לעומת זאת אשראי מהגופים המוסדיים במגזר הלא יהודי נשאר זניח ועומד על כ-1% והוא ללא מגמת שינוי לאורך התקופה הנסקרת.

גם האוכלוסייה היהודית הלא חרדית מתאפיינת בשיעורי פריקות לא זניחים ובעלייה ניכרת בשיעורים אלו. כך, שיעור הלווים היהודיים הלא חרדים שנוטלים אשראי מחברות אשראי חוץ בנקאיות עלה מכ-8% לכ-14% ומחברות כרטיסי האשראי מכ-11% לכ-14%.

לעומת זאת, האוכלוסייה היהודית החרדית עדיין מאופיינת בשיעורי פריקות מעט נמוכים ביחס לאוכלוסייה היהודית הלא חרדית ונמוכים במיוחד ביחס לאוכלוסייה הלא יהודית. כך, בין דצמבר 2020 לדצמבר 2023 עלה שיעור הפורקים מקרב אוכלוסייה זאת הנוטלים אשראי מחברות אשראי חוץ בנקאיות מכ-4% לכ-5% ושיעור אלו שנטלו אשראי מחברות כרטיסי אשראי עלה מ-11% לכ-12%.

עוד כתבות

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?