גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר
גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

בית ההשקעות אלטשולר שחם פנ  ביצע באמצע החודש הנוכחי שלוש עסקאות רחבות-היקף, שבמסגרתן מכר מניות של שלושה גופים גדולים במשק. ב-10 באפריל מכר אלטשולר שחם החזקות בשני הבנקים הגדולים - לאומי  והפועלים , תוך שהוא יורד מתחת לרף החזקה של 5%, מה שגרם לו להפסיק להיות בעל עניין בשניהם.

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר 
טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק 

11 ימים לאחר מכן החליט על מכירת מניות בהיקף של 96 מיליון שקל ממניות פוקס , חברת הריטייל הגדולה ביותר בישראל, תוך שהוא יורד מהחזקה של 16.2% ל־13.84%.

הסיבה שבגינה ביצע אלטשולר שחם את המכירות היא שאיפתו להמשיך להפחית חשיפתו לישראל. בית ההשקעות, ומי שמכתיב את מדיניות ההשקעה שלו - הבעלים והמנכ"ל המשותף גילעד אלטשולר, מעדיף את חו"ל. נכון להיום החשיפה של קופות הגמל של בית ההשקעות לחו"ל עומדת על 80%, לעומת 20% בישראל.

 

לגלובס נודע כי באלטשולר שחם לא מתכוונים להסתפק בכך, ומכוונים להגיע לחלוקה של 90% מול 10%. אותה העדפה למניות בחו"ל התחדדה מאחר שישראל עדיין נמצאת במלחמה. מה גם שמכירת מניות הבנקים בוצעה בעיצומם של האיומים האיראניים שהגיעו לשיאם שלושה ימים לאחר מכן במתקפה רחבת-היקף שסוכלה בהצלחה על ידי צה"ל.

לכן, בבית ההשקעות גם לא מתרגשים מהאופוריה היחסית בשווקים בעקבות דיווחים על עסקאות להשבת החטופים, שהזניקו בין היתר את השקל, ולכן גם, אם וכאשר, העסקאות יצאו לפועל, האיום הגיאופוליטי בישראל עדיין יישאר גבוה.

בעיית הנזילות של הבורסה

זהו מהלך שנעשה בכיוון הפוך למגמה שאפיינה את שוק החיסכון מאז פרוץ המלחמה, כשהגופים המוסדיים הגדילו חשיפה לישראל בין תחילת אוקטובר לסוף פברואר בהיקף של יותר מ־20 מיליארד שקל, כשגם אלטשולר שחם עצמו היה חלק מהמגמה. עם זאת, לא מעט גופים הצהירו בשבועות האחרונים על כך שהיקף ההזדמנויות ב"מחירי רצפה" בת"א הצטמצם.

בנוסף, ההחלטה להגדיל עוד יותר את החשיפה לחו"ל נובעת מבעיית הנזילות החמורה של הבורסה בישראל. כלומר, מבחינת בית ההשקעות, גם אם השוק הישראלי נמצא בעלייה, אי אפשר לנצל זאת בהיקפים גדולים, מכיוון שהנזילות נמוכה.

ואם מדברים על העלייה הזו, גם לאחר שרשם עלייה של 4.2% מתחילת השנה, מדד ת"א-125 עדיין מפגר אחרי ה־S&P 500, שעלה מתחילת השנה ב־7.26%. כך שמבחינת בית ההשקעות, גם מניות יציבות יחסית, כמו אלו של לאומי (המניה הגדולה ביותר בתיק של אלטשולר שחם) והפועלים, אינן יכולות להתחרות בפוטנציאל של חברות טכנולוגיה גדולות כמו אנבידיה או מיקרוסופט.

עם זאת, חשוב לומר שבית ההשקעות לא מפחית לגמרי חשיפה לישראל, אלא מעדיף להתמקד בסקטורים עם פוטנציאל צמיחה גבוהה יותר ויכולת התפתחות שאינה קשורה רק לישראל. במוקד עומדות כמובן חברות התעשיות הביטחוניות, ובכוונת בית ההשקעות להגדיל אליהן חשיפה, או לכל הפחות לא לצמצם אותה, בעיקר מכיוון שהוצאות הביטחון של ישראל צפויות לצמוח בשנים הקרובות.

פדיונות גבוהים בגמל

למרות הכוונות של אלטשולר שחם לשנות את תמהיל ההשקעות, בשוק מציינים כי ההסבר לכך פשוט הרבה יותר, וכי הוא נעוץ בקצב הפדיונות הגבוה של נכסי הגמל של בית ההשקעות, שנמשך למרות שהתשואות התאוששו בשנה האחרונה.

"לאלטשולר שחם יש פדיונות בקצב גבוה ולכן הם צריכים למכור נכסים", אומרים גורמים בשוק. "הם יעדיפו למכור נכסים נזילים שהמכירה שלהם לא 'תפרק' את המחיר של המניה, והבנקים הם הנכסים שהכי קל למכור".

גם יניב פגוט סמנכ"ל בכיר ומנהל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים בבורסה לני"ע בתל אביב, טוען שזו הסיבה למימוש הנכסים. "מבחינת ההיגיון יש פה קיטון משמעותי בנכסים וכשיש קיטון בנכסים צריך לעשות התאמה בחשיפות. ברגע שאתה יורד בצורה כל כך משמעותית, גם ההחזקות צריכות לרדת, במיוחד אם המגמה לא משתנה - קל וחומר צריך לעשות את ההתאמות", הוא מסביר.

אז במה בעצם מדובר? מתחילת השנה העבירו לקוחות אלטשולר שחם למתחרים נכסי גמל בהיקף של 6.36 מיליארד שקל, אחרי שבחודש מרץ עמדו הנכסים שעברו ממנו לחברות גמל אחרות קצת יותר מ־2 מיליארד שקל. מבט על התזוזות בשנה האחרונה, שמבוצעות ברובן על ידי סוכני הביטוח ומקצתן באופן עצמאי מצד הלקוחות, מגלה כי מאפריל 2023 עד מרץ 2024 העבירו הלקוחות מאלטשולר שחם למתחרים 23 מיליארד שקל.

הנהנים הגדולים היו ילין לפידות, אנליסט ומיטב. השניים הראשונים נהנו מתשואות עודפות על יתר השוק, בעיקר בשל היעדר חשיפה לנכסים לא סחירים (השקעות אלטרנטיביות), שסבלו משיערוך בחסר בשל השפעות סביבת הריבית הגבוהה.

בילין לפידות רשמו ניוד חיובי מהמתחרים בסך של 5.2 מיליארד שקל בשלושת החודשים הראשונים של השנה, ושל 11.3 מיליארד שקל בשנה האחרונה. באנליסט ניידו אליהם 4.45 מיליארד שקל מתחילת השנה ו־9.36 מיליארד שקל בשנה האחרונה ואילו במיטב העבירו אליהם 3.4 שקל בין ינואר למרץ ו־10.66 מיליארד שקל מאז אפריל אשתקד.

"לא בגלל תמחור המניות"

כאמור, באלטשולר שחם דוגלים שנים בחשיפה לחו"ל על חשבון ישראל. העדפה זו שיחקה לטובתם בחלק ניכר מהחודשים האחרונים, ובמרץ הם ניצבו במקום הראשון בטבלת התשואות, למרות שבמבט על שלוש שנים לדוגמה הם עדיין סוחבים על הגב פער ניכר אל מול המתחרים, בעיקר בשל השקעה גדולה בשוק הסיני (שמאז נמכרה כולה).

לדברי פגוט, "אין מחלוקת שהבנקים הישראליים מעניינים (נסחרים במכפיל נמוך על ההון העצמי ורושמים רווחי עתק, ר' ו'). אין גם מחלוקת על כך שהתוכניות של פוקס מאוד מעניינות וגם הביצועים של המניה היו טובים (זינקה מתחילת השנה בכ־26% למרות ירידה של 11% באפריל, ר' ו'), כך שאי אפשר לקשור את המכירות לתמחורי המניות, לאטרקטיביות של הבורסה המקומית או לנתוני המאקרו בישראל", הוא מסביר.

בהקשר זה נציין, כי מתחילת השנה, בעקבות התשואות הנאות, ולמרות הפדיונות, סך נכסי הקופות של אלטשולר שחם עלה מ־127.3 מיליארד במרץ ל־128.6 במרץ, נתונים שיש בהם כדי לתמוך בכך שהמכירות נובעות מהרצון להקטין החזקות בישראל.

הפחית את החזקותיו וחדל להיות בעל עניין בבנק הפועלים הפחית את החזקותיו וחדל להיות בעל עניין בבנק לאומי מכר מניות פוקס בכ-100 מיליון שקל

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

מוחמד בן סלמאן, השליט בפועל של סעודיה / צילום: Reuters, HANS LUCAS

ארה"ב: התקדמות משמעותית במגעים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

מגמה מעורבת באסיה; מדד הנג סנג יורד ב-2%

מדד ניקיי עולה ב-0.4% ● לאומי: "החשש מההשפעה של מות נשיא איראן, יכול לגרום בטווח הקרוב לעליית מחיר הנפט" • ג'יימי דיימון, מנכ"ל ג'יי.פי. מורגן, רמז שפרישתו קרובה, "אבל עדיין יש לי את האנרגיה שתמיד היתה לי" • וגם, בגולדמן סאקס אומרים שהמושג "שבע המופלאות" צריך לצאת לגמלאות

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

פסק דין תקדימי בעליון: אישה לא מחויבת לגלות לבן זוגה כי איננו האב הביולוגי

ביהמ"ש המחוזי קבע כי בן הזוג אינו זכאי לפיצויים, והעליון דחה את ערעורו ● הנימוק המרכזי: "בירור התביעות ללא קשר לתוצאות ההליך עלול להעביר מסר לקטין כי הוא אינו רצוי" ● מומחית בדיני משפחה: "העליון ממשיך לשמור על ניתוק בין תחום דיני המשפחה ותחום הנזיקין"

ניר צוק, מייסד פאלו אלטו / צילום: טל גבעוני

פאלו אלטו נטוורקס בעוד תחזית נמוכה - המניה צנחה במסחר המאוחר

החברה פרסמה תחזיות לקצב צמיחה שנתי בהכנסות ברבעון הבא שעשוי לנוע בטווח שבין 10%-11% - נמוך מהקצב אליו הורגלו המשקיעים בשנים האחרונות ● עבור הרבעון השני של השנה הציגה פאלו אלטו תוצאות לא רעות: ההכנסות ברבעון עמדו על 2 מיליארד דולר, צמיחה של 15% משנה לשנה

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מדד s&p 500 / אילוסטרציה: Shutterstock

מפחדים מהתיקון? המחקרים שבדקו מה קורה כשמשקיעים במדד S&P 500 בשיא

מדד הדגל האמריקאי שבר את שיא כל הזמנים 24 פעמים מתחילת השנה, פי שניים מהממוצע ההיסטורי ● לעתים ראלי חזק כזה יכול להרתיע משקיעים מכניסה לשוק בציפייה לתיקון חד שיוזיל את מחירי המניות, אבל הנתונים מ־75 השנים האחרונות מראים שהתיקון לא בהכרח מגיע

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

חברת דירוג האשראי S&P מזהירה: "ההתאוששות הכלכלית של ישראל תהיה איטית"

עפ"י חברת דירוג האשראי S&P, "התחזית שלנו נמוכה מזו של הקונצנזוס וצופה כי הצמיחה הריאלית של ישראל תהיה 0.5% בשנת 2024, ובשנת 2025 תואץ ל-5%, ככל שהמצב הגאו-פוליטי יתייצב"

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

חברת BYD הסינית. מנעה מחוקרי נציבות האיחוד האירופי גישה למידע חיוני? / צילום: ap, Ng Han Guan

ארה"ב לא לבד: גם באירופה רוצים לחסום את כלי הרכב החשמליים מסין

תהליך הפוליטיזציה של תעשיית הרכב הוקצן לאחר שארה"ב הטילה מכסים על כלי רכב חשמליים וסוללות מסין - ואירופה סימנה שבכוונתה להצטרף למגמה ● בישראל, גובר החשש בשוק הרכב שהממשל האמריקאי יעצור בקרוב את המכירות והשת"פים מול הסינים

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?