גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי
בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

השאלה הגדולה החוזרת ומנסרת בימים האלה היא מה היה עושה דונלד טראמפ, מפני שייתכן מאוד כי החל מינואר הבא הוא אומנם יחזור לעשות בוושינגטון. מה למשל היה עושה טראמפ במשא ומתן עם חמאס? קודם כול, ברור בהחלט שהוא היה משתתף בתהליך הזה באופן אינטנסיבי. אין דבר המעניין אותו יותר מאשר "אמנות העסקה", שם ספרו המפורסם.

WSJ | אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?
העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה  
מאה יועצי השקעות מעריכים: זה מה שיקרה בשווקים 

הוא מעולם לא התעניין בפרטי מדיניות, ומעולם לא היו לו סנטימנטים כלפי איזשהו מרכיב באיזושהי משוואה. הוא חופשי מכל אהדה. אבל הוא איש הלהוט לסגור עסקאות, והוא כמובן מאמין מושבע בסגולותיו שלו כנושא ונותן. זוכרים את "עסקת המאה", שהבטיח לפתרון השאלה הפלסטינית? או ניסיונו לשכנע את איראן שהוא יציע לה עסקה נדיבה להפליא אם היא רק תתנהג יפה? או התרברבותו שהוא יסיים את המלחמה באוקראינה ביום אחד?

יש אפילו רמז לגישתו כלפי חמאס. בשנה השלישית של נשיאותו הוא עסק במרץ בתכנון עסקה עם ארכי-טרוריסטים. הוא היה מוכן אפילו להזמין אותם לקמפ דייוויד למעמד החתימה. יועציו הניאו אותו, אבל רק בקושי.

זה היה קשור בהבטחת הבחירות שלו ב-2016 לצאת מאפגניסטן. היא לא עניינה אותו, הוא לא הבין אותה, גורל האפגנים לא נגע לליבו. הוא האיש שטס ב-2018 לסינגפור, כדי לעשות עסקה עם קים ג'ונג און, רודנה הרצחני של קוריאה הצפונית. הוא אפילו השיא לו עצות בעניין היחיד שבאמת גרם לו התרגשות: פיתוח נדל"ן.

קיווה לפרס נובל

הוא הציע אפוא למנהיג הטליבאן לבוא לקמפ דייוויד. הוא חשב כמובן על הדרמה התקשורתית. הוא חזר והביע את התקווה שהוא יקבל יום אחד את פרס נובל לשלום. שנוא-נפשו, ברק אובמה, קיבל את הפרס על, בעצם, לא כלום, אז מדוע שטראמפ לא יקבל על משהו ממשי?

התוכנית הייתה להביא את האפגני לקמפ דייוויד ב-9 בספטמבר 2019. יועצו של טראמפ לביטחון לאומי, לימים מבקרו המר, ג'ון בולטון, הזהיר את הנשיא מפני הרושם הוויזואלי הקשה. היעלה על הדעת שהנשיא ירעיף חיבה וכבוד על פטרון אל קאעידה משכבר הימים, ועוד ערב יום השנה להתקפת אל קאעידה על המגדלים התאומים ועל הפנטגון? האזהרה פעלה את פעולתה. טראמפ מתעניין בטראמפ, וטראמפ הבין שטראמפ לא ייצא נשכר מן החיזיון של טראמפ מעניק אירוח נשיאותי לאחד המאפשרים של רצח המוני אמריקאים.

אבל עצם הרעיון של התנערות ארה"ב מכל אחריות לגורל אפגניסטן הוסיף לפעם בו. חודשים אחדים אחר כך ארה"ב חתמה על הסכם עם הטליבאן להסתלק מאפגניסטן במאי 2021. המשא ומתן התנהל בדוחא בירת קטר. הנושא ונותן העיקרי מטעם ארה"ב היה זלמאי חליזאד, פליט מאפגניסטן, שעלה לגדולה במדרג הדיפלומטי האמריקאי, וכיהן במשרות בכירות מאוד. הכול הניחו שהוא מכיר את הטליבאן, ואותו הם לא יסובבו בכחש. למען האמת, טראמפ נתן לו מנדט אחד בלבד: להסתלק מאפגניסטן ויהי מה.

הטליבאן עמדו ללא קושי על חולשותיהם של בני שיחם. הם נתנו להם סדרת תירוצים, כדי שיוכלו לשכנע את עצמם ואת זולתם ש"הטליבאן השתנו". הם חייכו חיוכים רחבים, לחצו ידיים, אפילו דיברו עם נשים. התמורה המיידית הייתה לחץ על ממשלת אפגניסטן לשחרר 5,000 אסירי טליבאן עם הרבה דם על הידיים. המשוחררים מילאו אחרי כך תפקיד מפתח בהפלת הממשלה.

מה היה עושה דונלד טראמפ במאי 2024? האם היה מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד, ומנסה להביא לשם גם את בנימין נתניהו? הרעיון מגוחך קצת פחות ממה שהוא נשמע. הוא אינו מתיישב עם הציפיות הטבעיות, אבל הוא בהחלט מתיישב עם "אומנות העסקה".

ממשל ביידן לא היה מרחיק לכת במידה כזאת, אבל הוא כבר הרחיק לכת במידה אחרת. בשבעת החודשים האחרונים ראינו מוטציה הדרגתית בגישת הממשל אל חמאס. באוקטובר 2023 הארגון הזה היה מוטרף מעיקרו, יעד לחיסול מלא. לשון הדיבור האמריקאית כלפי חמאס מוסיפה להיות עוינת, אבל היא הופכת בהדרגה לעוינת פרגמטית.

"להתחלק בשכונה"

וושינגטון מתלוננת על חמאס, וקוראת לו לגלות אומץ, או לשאת ולתת ברצינות. הוא אינו פרטנר מפורש של ארה"ב, אבל מה יקרה אם הוא ייענה להפצרות לשפר את התנהגותו? האם הוא יהיה ראוי לשבחים? ואם חמאס ירצה אקט כלשהו של הכרה פומבית מצד ארה"ב תמורת "גמישות", היש טעם להימנע מאקט כזה? האין זה מחיר של מה בכך לעומת התמורה?

אומנות ה"עסקה" כמובן אינה המצאה של טראמפ. אמריקה היא האומה הפרגמטית פאר-אקסלנס, הלהוטה לפתור בעיות במהלך ארוחת צוהריים אחת. הנחת הפרגמטיות של בן-השיח היא הכרחית לחלוטין לכל מגע אנושי.

האמריקאים לא תמיד עשו חיל בהבנת בני-שיח שאינם קרוצים מאותו החומר. לא רק הטליבאן הערימו עליהם ללא קושי, כי אם גם הקומוניסטים בווייטנאם. אלה גם אלה הבחינו בלהיטותה של אמריקה להיחלץ ממלכודות שהיא טמנה לעצמה בארצות רחוקות.

אגב, עצם המלה הזו, "פרגמטיזם", נולדה בארה"ב במחצית השנייה של המאה ה-19. בלשונו של דניאל בורסטין, היסטוריון חד-עין של "החוויה האמריקאית", התחילה אז להתפתח בחלקים של אמריקה (הוא ציין במיוחד את ניו אינגלנד, בצפון מזרח ארה"ב) "דרך מחשבה על בעיות חברתיות, שהתמקדה בצרכים המיידיים, המשתנים והלא חזויים". הוא כתב, כי "שופטים ועורכי דין חדלו לחפש אמיתות מוחלטות, ולא התקוטטו עוד על דוקטרינות". אין קושי להראות מה גדול הוא התפקיד שעורכי דין מילאו בפוליטיקה האמריקאית, בייחוד בוגרי הרווארד וייל שעליהם כתב בורסטין.

ברק אובמה היה אחד מהם, גם במובן של רקורד אקדמי וגם במובן של מזג אינטלקטואלי. פשרה עם גברתנים, או בין גברתנים, הייתה בעיניו גם בלתי נמנעת וגם רצויה. הוא פגש פשרות כאלה בשכונות העוני של שיקגו, כאשר היה מדריך של חבורות נוער. בהשראת שיקגו הוא קרא לערב הסעודית ללמוד "להתחלק בשכונה" עם איראן. סוף סוף, גם לבריונים יש אינטרסים, וגם בריונים יכולים להיות פרגמטיים, הלוא כן.

ההתנהלות האמריקאית כשלעצמה ראויה להערצה, מפני שהחתירה אל הסכם פשרה תמיד רצויה. אבל איפה דרום וייטנאם? ואיפה הדמוקרטים הפרו-מערביים של אפגניסטן? במהלך המשא ומתן שהניב את חורבנן של שתי הארצות האלה ארה"ב לא תמיד הצטיינה באמירת האמת לבעלי בריתה. לפעמים היא עוררה את הרושם שהיא התמכרה למטרה על חשבון האמצעים; שהיא חטאה בעודף פרגמטיות.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנעלם בתאונת מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק בגבול עם אזרבייג'ן, ויש "חשש לחייו" ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד 

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל