גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אדריכלות טובה היא סוג של נימוס"

תוכנית הרחבת מוזיאון ישראל, שהוצגה בשבוע שעבר, כבר מעוררת סערת יצרים, אישיים ולאומיים. המתנגדים, ובראשם האדריכל אל מנספלד, מתכנן המוזיאון המקורי, בגיבוי אגודת האדריכלים, רואים בתוכנית פגיעה אמנותית, תרבותית ומורשתית. התומכים בתכנון של האדריכל ג'יימס פריד טוענים, שהמתנגדים פשוט פרובינציאליים. תרומה גדולה, של 42 מיליון דולר, אולי תכריע את הכף

בשבוע שעבר הציג מוזיאון ישראל בפני הציבור את תוכניות הבנייה להרחבת קומפלקס המוזיאון. את התוכניות תכנן האדריכל ג'יימס פריד משיקגו, שתכנן בעבר את תוספת הבנייה במוזיאון הלובר בפאריס ואת מוזיאון השואה בארה"ב.

תוכניות הבנייה של המוזיאון הוצגו לציבור לפני הגשתן לוועדות התכנון. זהו הליך מקובל בכל העולם, בתכנון תוספות בנייה בפרוייקטים בעלי חשיבות לאומית. ההליך מיושם בארץ בפעם הראשונה, ומסמן עליית מדרגה בחשיבות התכנון בישראל.

אלא שקודם להצגת התכנון בפני הציבור הרחב, עלתה בעיה המעיבה על הרחבת המוזיאון. פרופ' אל מנספלד, שתכנן את המוזיאון, וזכה בפרס ישראל לאדריכלות עבור התכנון, איננו מקבל את התוכניות המוצעות. מנספלד איננו מבקש לקבל את ביצוע התכנון, אבל עומד בתוקף על אי יישום התוכניות המוצעות.

עיקר התוכנית של פריד היא העברת החנייה, המתבצעת כיום במרחב הכניסה למוזיאון, אל מתחת לפני הקרקע, והוספת מבנה בן 4 קומות בעל 4 כיפות (חלקן מוזהבות) ומניפת מדרגות מסביבו. גובהו של המבנה המוצע זהה לגובה המבנה הראשי של המוזיאון. בנוסף כוללת התוכנית מרחב אירועים מתחת למדרגות, ובשוליו מבנים מקורים לחנויות וכיוב'. התוכנית כוללת גם מעבר מקורה מהכניסה למוזיאון אל המבנים הנמצאים בעלייה למבנה הראשי (אגף הנוער, לדוגמה).

את המימון להרחבת הבנייה קיבל מוזיאון ישראל ממשפחת גרוס - תרומה בסך 42 מיליון דולר, אחת הגדולות בעולם בתחום זה. אלא שהתורמים, מתברר, התנו את התרומה ביישום התוכנית של פריד.

אגודת האדריכלים התגייסה למאבק ציבורי בתוכנית הבנייה של פריד. האגודה, כמו מנספלד, מסתמכת על תקנות האתיקה המקצועית, שהן נגזרת של חוק המהנדסים והאדריכלים. התקנות קובעות, כי לא ניתן לבצע תוספת בנייה ביצירה, בלי לקבל את הסכמת האדריכל.

מנכ"ל המוזיאון, ג'יימס סניידר, סירב להתייחס לשאלה החוקית. הוא סירב לומר מה יטען המוזיאון במקרה בו מנספלד יחליט לפנות לערכאות המשפטיות. יחד עם זאת ציין, כי בשנת 86' נחתם בין המוזיאון למנספלד הסכם הפסקת עבודה, המותנה בתנאים מסויימים.

מרטין וייל, יו"ר קרן ברכה, שהיא אחת מקרנות משפחת גרוס, באמצעותה יבוצע הפרוייקט, בחר להגיב. וייל הוא גם מנכ"ל המוזיאון הקודם, ומי שהוביל את תוכנית הרחבת המוזיאון. לדבריו, המוזיאון כלל איננו יצירה של מנספלד, אלא תכננו אותו חמישה אדריכלים.

מהבחינה הטכנית, נכונה העובדה שאדריכלים נוספים פעלו במוזיאון. את גן הפסלים תכנן אדריכל יפאני. מבנה נוסף תוכנן בשיתוף פעולה בין מנספלד ליורגן באו הדני. כשנשאל וייל מדוע, אם כך, ביקש המוזיאון את הסכמתו של מנספלד בעבר ואף פעל לביצוע הפרוייקט במשותף, אמר: "התוספת הקודמת היתה על מבנה של מנספלד, ולכן נדרשה ההסכמה. בנוסף, מנספלד לא היה זקן בזמנו".

מבלי להיכנס לשאלת הכשירות של מנספלד, מול כשירותו של פריד, אפשר לציין כי פריד הוא יליד 1930. על ההתנגדות הרחבה של אגודת האדריכלים לביצוע תוספת הבנייה ללא הסכמתו של מנספלד, אמר וייל: "האדריכלים הישראלים פרובינציאליים. בכל העולם מתכננים אדריכלים זרים פרוייקטים לאומיים".

פריד הציג את תוכנית הבנייה במפורט. כנשדרש לשאלה האם היה מסכים לביצוע תוספת בנייה ביצירה שלו על ידי אדריכל אחר, כשהוא מסתייג מהתוכניות, השיב, כי בימים אלה מתבצע תכנון של תוספת בנייה בשתיים מיצירותיו. הוא אמר עוד, כי לא נראה לו שאדריכל יכול לקשור פרוייקט אליו.

האדריכלים הישראלים אולי פרובינציאליים, אבל מעבר לשאלת חוקיות המהלך של מוזיאון ישראל, מתברר כי חלקם מסתייגים מאוד מהתוכנית החדשה גם מהבחינה האדריכלית. פריד סבור, כי המבנה המרכזי המוצע יוצר דיאלוג עם המוזיאון. האדריכלים המקומיים, לא כל כך.

דוד גוגנהיים, אדריכל ירושלמי, אמר על התוכנית: "אני לא מבין מה אנחנו צריכים ביתן כניסה כזה, שלידו יש במקרה מוזיאון. אין כל קשר בין שני אלה. אדריכלות טובה היא סוג של נימוס, הבנה, נגיעה. כל זה נרמס בהצעה לביתן הכניסה למוזיאון".

יוסי פרחי, מתכנן מחוז תל אביב ויו"ר אגודת האדריכלים בישראל, אמר: "התוכנית המוצעת, אין לה שום קשר למוזיאון, לישראל או לירושלים. המוצג לא מטפל באף אחד מהמושגים הללו. אין בו תרבות, כי הוא אינו מתחשב בסביבתו. אין בו מורשת יהודית. צורתו מזכירה הכל חוץ מסימבולים יהודיים. אין בו כל התחשבות בשפה המיוחדת של המוזיאון, כפי שהוא מוכר לכל ילד.

"בישראל ובחו"ל כולם אוהבים את הקמפוס המיוחד של מוזיאון ישראל. כולו צניעות וקנה מידה אנושי (קומפלקס המוזיאון הוא כפרי, מורכב ממבנים רבועים, פשוטים נמוכים ולא צבעוניים - נ.ו.). בשביל מה צריך להעלות בניין כל כך גבוה עם מסעדה בראשו? האלמנט הזה מגמד את כל מה שסביבו. זה לא ביתן כניסה אלא מבנה שולט. זכותו של הציבור לבחון רעיונות נוספים ולהביע את דעתו. חובתנו לשמור על יצירה, שזכתה להכרה מקיר לקיר בארץ ובעולם".

בתכנון הקומפלקס של מוזיאון ישראל, חשוב לציין, זכה מנספלד בתחרות אדריכלית. את התחרות הזו מבקש המוזיאון לא לערוך, ככל הנראה בשל התניית התרומה במתכנן.

ראש עיריית ירושלים לשעבר, טדי קולק, שהוא גם חבר חבר הנאמנים של המוזיאון, אמר על התוכנית המוצעת: "שיבנו את כל מה שהציעו מתחת לאדמה, חוץ מאשר את הבניין שמעל האדמה. שיבנו את הגן, החניה ואת הכניסה, שמתחת לפני הקרקע. קשה לוותר על תרומה בסדר גודל כזה, אבל התורם מתנה, שהאדריכל שלו יתכנן. אז שימצאו פשרה, ויבנו רק את החלקים מתחת לאדמה".

צבי אפרת, אדריכל והיסטוריון של אדריכלות, אמר על התוכנית: "מוזיאון ישראל, כפי שתוכנן עד היום, הוא רגע בודד של חסד בנוף האדריכלי. אדריכלות המוזיאון עד היום היא אחד ההישגים החשובים של האדריכלות הישראלית, והיא עומדת מעל ומעבר לחבר הנאמנים של המוזיאון, שאישר את הפרוייקט. אין להנהלת המוזיאון בעלות על נכס לאומי זה. אני מציע להנהלת המוזיאון לשקול את החלטתה מחדש, להביע עליה צער ולסגת במהירות מהתוכנית של פריד".

ד"ר מיכה לוין, ראש מגמת הלימודים הכלליים בבצלאל ומבקר אמנות, אמר: "מוזיאון ישראל כבר מזמן הפך לסמל. לא צריך לבנות סמל אחר. מרכז המבקרים הוא רק תוספת, ובתוספת צריך שתהיה יותר צניעות. המבנה המוצע מיותר. המבנה המוצע מזכיר את גלרי לה פאייט, או קניון, אין לזה דבר עם המוזיאון. לקמפוס המוזיאון יש אופי כפרי, וכך זה צריך להישאר".

אורי בן אשר, מהנדס עיריית ירושלים, הרים את הכפפה שזרק מנספלד לפני כשבועיים, כשהציע להכריז על המוזיאון כאתר לשימור. "אני אעשה הכל", אמר, "כדי שמוזיאון ישראל כפי שהוא היום, יוכרז אתר לשימור, היסטורי ואסתטי, כחוק". ! « «"אדריכלות טובה היא סוג של נימוס" «תוכנית הרחבת מוזיאון ישראל, שהוצגה בשבוע שעבר, כבר מעוררת סערת יצרים, אישיים ולאומיים. המתנגדים, ובראשם האדריכל אל מנספלד, מתכנן המוזיאון המקורי, בגיבוי אגודת האדריכלים, רואים בתוכנית פגיעה אמנותית, תרבותית ומורשתית. התומכים בתכנון של האדריכל ג'יימס פריד טוענים, שהמתנגדים פשוט פרובינציאליים. תרומה גדולה, של 42 מיליון דולר, אולי תכריע את הכף « «"אדריכלות טובה היא סוג של נימוס" «תוכנית הרחבת מוזיאון ישראל, שהוצגה בשבוע שעבר, כבר מעוררת סערת יצרים, אישיים ולאומיים. המתנגדים, ובראשם האדריכל אל מנספלד, מתכנן המוזיאון המקורי, בגיבוי אגודת האדריכלים, רואים בתוכנית פגיעה אמנותית, תרבותית ומורשתית. התומכים בתכנון של האדריכל ג'יימס פריד טוענים, שהמתנגדים פשוט פרובינציאליים. תרומה גדולה, של 42 מיליון דולר, אולי תכריע את הכף

עוד כתבות

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות