גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד אלון גלרט - עובד עם הראש

לפני שבוע חזר עו"ד אלון גלרט מבלגיה, אחרי שחילץ את אריאל שרון מהעמדה לדין, ומיד הצטרף לצוות המשפטי הטורח על חילוצו של אהוד ברק ממסקנותיה של ועדת אור

הראיון עם עו"ד אלון גלרט התקיים במשרד עורכי-הדין הפרטי שלו בתל-אביב, יומיים בלבד לאחר ששב מבלגיה עם צוות המשפטנים שהגן שם על ראש הממשלה אריאל שרון, בתביעה שהוגשה נגדו בגין הטבח בסברה ושתילה. באותו יום עוד הספיק גלרט לנסוע לישיבה של צוות המשפטנים המייצג את ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, בפני ועדת אור, ולמחרת התייצב בצבא, לקבל דרגת אלוף-משנה במיל', כמי שאחראי על גזרת תל-אביב בפיקוד העורף.

גלרט, אשר שימש עד לפני כשנה כיועץ המשפטי של משרד ראש הממשלה, בהחלט הצליח להתחבב על ראשי הממשלה שעמם עבד. לא באופן תדיר קורה אצלנו שנושא משרה, הממוקם באחד הצמתים הפוליטיים הרגישים ביותר, מצליח לעבוד בהצלחה עם שני נושאי משרה בכירים משני צדי המפה הפוליטית, ועוד ממשיך לשרת אותם בעניינים אישיים וציבוריים רגישים גם לאחר שעזב את משרתו הציבורית.

בכנס לשכת עורכי-הדין שהתקיים במאי 2001, ערב עזיבתו של גלרט את התפקיד, אמר שרון כי הוא "עדיין מנסה לשכנע את ריקי, אשתו של אלון גלרט, שתשכנע אותו להישאר בתפקיד".

"הייתי רוצה שגלרט יגלה את הסוד", אומר יועץ משפטי בכיר בשירות המדינה. "איך אפשר למלא את התפקיד הזה בלי להיות מעורב בתככים, כשהבוסים שלך מתים עליך ועוד ממשיכים להעסיק אותך".

מה הסוד באמת? אולי לא הלכת רחוק מדי עם הבוסים שלך ועשית להם הנחות?

גלרט: "בתקופתי היו כמאה בג"צים, ואף החלטה של בית-המשפט העליון לא ביטלה החלטה שלי. אז כנראה שלא היה מצב שפחדתי ללכת עם עצה מסוימת עד הסוף, וכנראה שהגישה שלי היתה הנכונה.

"חלק גדול מהעניינים כלל לא הגיע לבג"ץ, אלא נעצר עוד קודם. אם אתה מנטרל את שיקולי האגו, את הפרינציפים ואת כל הדברים הלא-ענייניים מסביב, אתה יכול לכבות את השריפות עוד לפני שפרצו".

נאלצת להתעמת עם ברק ושרון?

"שירתתי תחת שני ראשי ממשלה שמפגינים כלפי חוץ את חשיבותו של היועץ המשפטי ונותנים לו גיבוי, כך שהחיים שלי היו קלים מאוד והיכולת שלי לנטרל מוקשים היתה גדולה.

"גם לגבי ברק וגם לגבי שרון, אני לא חושב שבמהלך כהונתם דבק בהם רבב מהבחינה האישית, וזה מכיוון שלא היה דבר שלא ננקטה לגביו דרך של בית שמאי. בכל מה שנוגע לטיסות לחו"ל, למתנות, עשינו שם מהפכה מקיפה. שניהם היו בדעה שהדרך הזו היא הדרך הנכונה והטובה להם, וקיבלו את הדרישות, בניגוד למקרים קודמים, שבהם יועצים משפטיים נאלצו להתעמת".

"התרחיש הטוב ביותר"

החלטת בית-המשפט לערעורים בבלגיה בשבוע שעבר, שלפיה לבית-המשפט שם אין סמכות לדון בשאלת העמדתו לדין של אריאל שרון, שחררה אנחת-רווחה גדולה בסביבתו של ראש הממשלה - ושחררה את היועצים המשפטיים של מדינת ישראל להתמודד עם ה"צרה" המשפטית הבאה: בית-הדין הבין-לאומי לפשעים, שנוסד השבוע בהאג.

ל"משימה הבלגית" הצטרף גלרט כחבר בצוות המשפטנים, שבראשו עמדה מנהלת המחלקה לעניינים בין-לאומיים בפרקליטות המדינה, עו"ד עירית קאהן. מלבדם ומלבד המשפטנים הבלגים, כלל הצוות גם את ראש מחלקת מערב אירופה במשרד החוץ, דני שק. גלרט היה שותף, אף-על-פי שמשפט בין-לאומי אינו תחום המומחיות שלו.

"הנושא של בלגיה לא היה רק משפט בין-לאומי", אומר גלרט. "חלק גדול מזה היה משפט בלגי, ולכן נעזרנו שם בעורכי-דין בלגים. ההבנה הבסיסית של הצוות היתה שזה לא נושא משפטי גרידא, אלא מאבק שהוא גם תקשורתי וגם פוליטי. כדי להתמודד עם כל האספקטים האלה, היה צורך במערכת מורכבת.

למאבק המשפטי שניהל הצוות בבלגיה מתייחס גלרט כאל קרב. למרות שהיה ברור, הוא אומר, שהרצון להעמיד את שרון לדין נובע ממניעים פוליטיים גרידא. התהליך המשפטי החל עם הטענות שהעלתה הפרקליטה הבלגית של שרון, מישל הירש, בפני השופט החוקר בבית-הדין לפשעי מלחמה בבלגיה. הירש טענה כי לבית-המשפט בבלגיה אין סמכות להעמיד את שרון לדין. השופט קיבל את הטענה, והעביר את הנושא לאישור בית-המשפט, במסגרת הפרוצדורה המתחייבת.

בתחילה, מספר גלרט, הפרקליטות הבלגית הראתה סימנים שהיא מקבלת את ההחלטה, ואולם בהמשך שינתה עמדתה והביעה התנגדות, שביטויה היה ערעור לבית-המשפט לערעורים בבלגיה.

בשלב הזה נכנס לתמונה פרופ' אדריאן מסה, מרצה לנושא פרוצדורה פלילית מאוניברסיטת ליאז' שבבלגיה, שנטל חלק בכארבעה-חמישה דיונים שהתקיימו בערעור. פסקהדין, אומר גלרט, היה אמור להינתן כבר בחודש מרס. אלא שזמן קצר לפני-כן התקבלה החלטה בבית-הדין הבין-לאומי בהאג, אשר קבעה שלשר החוץ הקונגולזי, שנתבע בגין פיזור אלים של מהומות, יש חסינות מפני צו-מעצר, מתוקף היותו שר.

ההחלטה הזו חייבה בחינה עקרונית של נושא החסינות, בהתייחס לשרון. בסופו של דבר, בית-המשפט לערעורים לא נדרש כלל לנושא החסינות, וקיבל את טענת צוות המשפטנים של שרון, בדבר היעדר סמכות לשפוט את שרון ויתר אנשי הצבא שנתבעו עמו, מטעמים של פרוצדורה פלילית.

מה שהיה טוב יותר מבחינתכם, מפני שאם בית-המשפט היה פוטר את העניין רק דרך טענת החסינות, שרון היה "ניצל", אך לא האחרים, שאינם נהנים מחסינות.

"נכון. היו כמה תרחישים אפשריים, ובסופו של דבר התממש התרחיש הטוב ביותר מבחינתנו".

איך היתה האווירה בבלגיה? נאלצתם להתמודד עם מפגינים מחוץ לבית-המשפט?

"הפגנות לא היו, אך לכל דיון בבית-המשפט הגיעה קבוצה של פלסטינים עם שלטים 'שרון רוצח'. בדרך-כלל, אחרי זמן-מה, משמר בתי-המשפט היה מסיר את השלטים.

"באירופה יש הרבה אי-אהדה כלפי מדינת ישראל, ובתקשורת זה בולט יותר. ממה שנאמר לי, התקשורת הבלגית היא כנראה הקיצונית ביותר, וזה בא לביטוי בכל סיקור של הדיונים. מהרגע הראשון התקשורת נטתה לכיוון התובעים. גם לאחר פסק-הדין, קודם-כול הציגו את אכזבת הפלסטינים, השמיעו את עורכי-הדין שלהם, ראיינו כתב בלגי שזעם על פסק-הדין, ורק אחרי-כן ראיינו את מישל הירש".

טיפלת בתיק הזה מתוך אמונה בצדקת הלקוח שלך?

"התביעה הזו היתה ניסיון להעביר את העימות הפוליטי לזירה המשפטית. ניסיון כזה, כשהוא מנוהל נכון, יכול להזיק. לכן זה היה אחד המקרים שבאמת פעלו בו יחד שלושה משרדים ממשלתיים - משרד ראש הממשלה ומשרדי המשפטים והחוץ - בהרמוניה ובשיתוף-פעולה. כל הצוות התייחס לעניין כאל קרב בעל חשיבות כמעט לאומית.

"אנחנו שיחקנו את המשחק, אבל בסוף, במסיבת העיתונאים שנערכה לרגל סיום הפרשה, אחת העיתונאיות הבלגיות, שהיתה עוינת לאורך כל הדרך, שאלה: איפה הצדק? ואז עירית (קאהן) השיבה לה שמספיק עם הצביעות, ושמי שמחפש צדק היה צריך לתבוע את הפלנגות, שביצעו את המעשים לפני 20 שנה. היא כבר לא יכלה להחזיק בבטן. אבל פרט למקרה הזה, כלפי חוץ שיחקנו את המשחק, למרות שהיה ברור שהכול פוליטי".

ההבדל בין בלגיה להאג

עם התביעה בבלגיה ישראל התמודדה באופן ישיר. אתה סבור שהיא צריכה לשתף פעולה גם עם בית-הדין הבין-לאומי בהאג?

"יש אבחנה ברורה בין שני המוסדות. במקרה של בלגיה, לקחו חוק שנחקק במדינה ב-1993, ומישהו פשוט ניסה לנצל את זה. אנחנו לא היינו היחידים שנתבעו שם, היו מקרים נוספים, אבל מטבע הדברים אנחנו יותר מפורסמים.

"בית-הדין בהאג, לעומת זאת, הוקם כחלק מאידיאולוגיה אירופית. צריך לקוות שהתמימות, ולפעמים הצביעות, שהתגלו אצל מדינות מסוימות בעולם, לא יגרמו לכך שביתהדין הבין-לאומי יהפוך גם הוא למכשיר פוליטי".

ואיך מדינת ישראל צריכה להתייחס אליו?

"היועץ המשפטי לממשלה צודק לגמרי בטענתו שבית-הדין מזיק לנו".

ולא מעט בגלל הלחץ שלו, ישראל לא חתמה על האמנה המאשררת את חוקת בית-הדין ולא הצטרפה אליו.

"אבל גם אם לא חותמים על האמנה, זה עדיין לא מונע מבית-הדין לשפוט אותך, והמשמעויות יכולות להיות כבדות".

אז צריך להצטרף ולהתמודד מבפנים?

"קשה לקבוע, ואני לא רוצה להיכנס לזה. מדובר בעניין מורכב, שיש לו פנים לכאן ולכאן".

איך אתה מסביר את העוינות של התקשורת העולמית כלפי ישראל?

"הטענה המקובלת היא שקשה להעביר בתקשורת את המסרים של הצד הכובש. אני לא מסכים לכך שזו הסיבה. בכל-זאת, קרה משהו לפני שנה וחצי. הצד הכובש הציע שטיח אדום, והצד השני הציע מאבק. צריך להיזכר מי החליט לשים בצד את דרך המשא-ומתן ועבר לדרך של מאבק מזוין. לכן, לבוא ולהשתמש בתירוץ הזה של עם כובש, זה לא מספיק. "גם אם נניח שההצעות שלנו לא היו מספקות, מי שבסופו של דבר בחר לעבור למאבק מזוין זה הם ולא אנחנו. ולא מדובר במאבק דוגמת זה שהיה סביב מנהרת הכותל, נקודתי, למשך שבוע-שבועיים, כדי לאותת שאם לא ייענו להצעות, זה מה שיהיה. הם החליטו באופן מודע לנהל מלחמה. לכן התירוץ של כובש ונכבש הוא לא תירוץ מספיק טוב להסביר את העוינות כלפינו".

אז הנה שאלה פוליטית: נסיגה חד-צדדית תביא לפתרון?

"את דעותיי הפוליטיות אני משתדל לשמור לעצמי לאורך כל התקופה. גם בתקופת ברק וגם בתקופת שרון, התייחסתי לעניינים מקצועיים בלבד".

האטרקטיביות שלי

גלרט, 45, נשוי ואב לשלושה בנים, ממתין בזמן הקרוב ללידת בתו הרביעית. הוא שותף במשרד שהקים אביו, עורך-הדין מיכאל גלרט, לפני עשרות שנים. עד היום, בגילו המתקדם, מתייצב האב מדי יום במשרד בשעה חמש וחצי לפנות בוקר. השותף הנוסף במשרד הוא עורך-הדין גידי פרישטיק.

המשרד, המונה שמונה עורכי-דין, עוסק היום בשלושה תחומים עיקריים: משפט מסחרי, תביעות נזיקין ואיכות הסביבה. עורך-הדין גיורא אונגר מוביל את התחום העסקי, ופרישטיק את הנזיקין ואיכות הסביבה.

בזמנו, כעורך-דין עצמאי, האם התלבטת לפני שקיבלת על עצמך את תפקיד היועץ המשפטי של משרד ראש הממשלה?

"כשאתה מקבל תפקיד כזה, אתה מתחייב לשינוי באורח-החיים שלך. כמו שכאשר דובי ויסגלס נשאל איך עזב משרד משגשג לטובת תפקיד מנהל לשכת ראש הממשלה, הוא ענה, ובצדק, שיש דברים שאתה לא יכול לסרב להם. הוא קרא לזה 'צו שמונה'".

תיכף תגיד לי שזו שליחות לאומית.

"אני לא רוצה להיות יפה-נפש וצדקן. אני לא מתייחס לזה כאל 'צו שמונה', אבל אתה לא יכול לשבת בצד ולומר: אלה לא בסדר ואלה לא בסדר, כשיש לך הזדמנות לקחת חלק בעשייה".

העיסוק המשפטי-ציבורי הוא מבחינתך "תבלין" שאתה מוסיף לעבודה המשפטית היום-יומית?

"אני לא חושב שיש מקום לקרוא לזה תבלין. מדובר בדברים שיש להם חשיבות מסוימת. חייתי בלי זה קודם, ואני מניח שאני יכול להמשיך לחיות בלי עיסוק ציבורי גם בעתיד. אם כי, כאשר אתה מעורב בדברים בעלי חשיבות ציבורית, בוודאי שיש בזה עוד עניין".

ולשותפים לא מפריע שבגלל העניינים הציבוריים אתה לא נמצא הרבה במשרד?

"קודם-כול, אני יותר נמצא מאשר לא נמצא. שנית, אם כבר, אז אני מקדיש יותר זמן למילואים מאשר לעיסוקים הציבוריים (לאחרונה סיים גלרט קורס בכירים במילואים, שנמשך כחודש, ה' מ'). מעבר לכך, המשרד מעולם לא שקל רק שיקולים של שעות עבודה מול תשלום בגינן, אלא ניסה לעסוק גם בדברים שנראו בעיניו חשובים, ולא רק בתחום הציבורי".

כמה עורכי-דין היו במשרד כשעזבת אותו לטובת תפקיד היועץ המשפטי של משרד ראש הממשלה?

"המשרד מנה אז חמישה עורכי-דין".

והגידול מאז הוא בזכות הקרבה לצמרת?

"הגידול של המשרד לא נעשה יותר מהיר בעקבות התפקיד - אם כי אני לא רוצה להגיד שהאטתי את הגידול. אין ספק שזה לא מפחית מהאטרקטיביות שלי, שראשי ממשלה נותנים בי אמון. אבל המשרד הופיע לא מעט גם לפני שהתמניתי לתפקיד".

שום דבר נגד יעקובס

שרון מינה את גלרט לעמוד גם בראש הוועדה המייעצת לרשות החברות הממשלתיות, שבה יושבים גם עורכי-הדין יובל לוי וגבי כהן, וכן שמעון גל, לשעבר מנכ"ל נכסים מ.י וענבל, וכיום סמנכ"ל בנק אינווסטק.

למה בעצם צריך את הוועדה המייעצת?

"מנהל רשות החברות הוא מנכ"ל ללא דירקטוריון. את התפקיד הזה ממלאת הוועדה המייעצת. אני לא חושב שקיים איזשהו מנהל שאין לו דירקטוריון או ועד מנהל. אם הוועדה הזו לא היתה קיימת בחוק, היה צריך להמציא אותה".

מתוקף תפקידו, חבר גלרט גם בוועדה לאיתור מועמדים לתפקיד מנהל רשות החברות הממשלתיות, שמונתה אף היא על-ידי שרון. כ-70 מועמדים הגישו עד כה מועמדות, ובארון בחדרו של גלרט מצוי קלסר עב-כרס המרכז את קורות-החיים של עשרות המועמדים.

זה נראה כמו כאב-ראש לא קטן, שבוודאי כולל גם הרבה לחצים.

"כן, אבל לא נורא. הבעיה תהיה לקרוא את קורות-החיים של כולם".

אתה הובלת בזמנו את המאבק נגד המנהל הקודם של הרשות, ירון יעקובס.

"זו אגדה. האמת היא שכל הנושא של יעקובס צץ רק לאחר שעזבתי את משרד ראש הממשלה. האמירות האלה התחילו כשהוקמה הוועדה - אבל עובדה שלא היה עימות בין יעקובס לבין הוועדה. אנחנו הקפדנו בכבודו והוא הקפיד בכבודנו".

רווחי עישון

תביעת-הענק נגד דובק עשויה להעשיר את משרד גלרט-פרישטיק

משרדו של גלרט מייצג כיום את קופת-חולים מכבי ועשרות מעשנים שנפגעו מנזקי עישון סיגריות. בשבוע שעבר פורסם כי יצרנית הסיגריות דובק הציעה להתפשר עם המעשנים שנפגעו, ולשלם לכל אחד מהם סכומים שבין 22 אלף שקל ל-600 אלף שקל.

עשרות הנפגעים התובעים מייצגים אלפים רבים אחרים, והמשמעות היא שסכום הפיצוי יכול להגיע למאות רבות של מיליוני שקלים.

זה עשוי להותיר בבוא היום בידי משרד גלרט-פרישטיק שכר-טרחה בהיקף נכבד של מיליוני שקלים, אולי אף עשרות מיליונים.

גלרט ופרישטיק מדגישים כי ההסדר טרם אושר, וכי נושא שכר טרחתם ממילא אמור להיות מוכרע בידי שופט-עליון בדימוס. "המטרה הסופית שלנו היא להגיע להסדר מקיף, בדומה לזה שהגיעו אליו בארצות-הברית, שיקיף את כלל הנפגעים", אומר גלרט. "במצב הקיים היום, הלא-מעשנים מממנים את המעשנים. אנחנו חושבים שיש מקום שאת נזקי הבריאות לא יממן הציבור כולו, אלא ציבור המעשנים, עלידי העלאת מחיר הסיגריות.

"לגבי הנפגעים הבודדים, אנחנו בדעה שיש למצוא פתרון לכל מי שחלה כתוצאה מהעישון, והמימון לכך צריך לבוא מרווחי חברות הסיגריות ומהעלאת מחירי הסיגריות".

פרט לייצוג המעשנים, המשרד עוסק בעניינים רבים נוספים בעלי נופך ציבורי. בין היתר, הוא מייצג את תאגיד הביטוח אבנר, לקראת פירוקו, את עיריית אילת בנושא כלובי הדגים במפרץ אילת, ואת תושבי רמת-השרון בתביעה נגד תע"ש, בטענה לזיהום אקוויפר החוף.

עוד כתבות

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני