גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא על המופלטה לבדה

המילה "מימונה" מעלה אסוציאציות של פוליטיקאים שמגיעים סוף-סוף לפריפריה וממלאים את פיהם במופלטה, אבל במרוקו היא הייתה שונה לגמרי. פגישה עם החוקר ניסים קריספיל ועם המטעמים שרקח השף גיא פרץ, מנתצת כמה מיתוסים על המימונה

"שפע מזל, ברכה והצלחה הן מקצת המילים המבטאות את המונח "מימונה" - יום שעושים בו הפסקה מהחיים ומתחברים לטבע... ביום זה השמחה דחקה את רגליו של העצב, עראק ויין נשפכו כמים, ונשים הפליאו בתבשיליהן. שולחן המימונה היה גם כרטיס הביקור של עקרת הבית. אסור היה לה לפשל. עיניהם וחיכם של מאות אורחים יבחנו, יטעמו ויוליכו את הקול. מכל מקום, את המחמאות יקבל הבעל, כי האישה מסתתרת מאחורי פס הייצור של המופלטה..."

(ניסים קריספיל, מתוך "קסם המטבח המרוקאי", מאת גיא פרץ / ניסים קריספיל, מבית "על השולחן" והוצאת כתר).

התיאור הציורי של ניסים קריספיל, הלקוח מתוך הספר החדש והססגוני שעושה כבוד לאחד המטבחים המפוארים בעולם, הוא תולדה של עשר שנות שהות ממושכת במרוקו, במסגרת מחקר שורשים מעמיק שערך קריספיל - סופר, אנתרופולוג וחוקר. רשמיו המרתקים של קריספיל ממרוקו, המתועדים בספרי מסע ובאלבומי תמונות מרהיבים פרי עטו ועדשתו, הניבו בין השאר את שיתוף הפעולה עם השף גיא פרץ, דור שלישי וגאה לשושלת טבחים ממוצא מרוקאי.

האלבום שהנפיקו השניים משלב בין מתכונים (פשוטים להכנה) מהמטבח המרוקאי המודרני של פרץ ובין סיפורי המסעות המרתקים של קריספיל, שבאמצעות מילותיו ותמונותיו מצליח להעביר את ניחוחות התבשילים הבשומים ישירות אל ארובות האף. מאחר שאחד הפרקים בספר מוקדש לחגיגות המימונה הבאות עלינו לטובה, התיישבתי עם קריספיל בחיק הטבע, חמושה במטעמים מתוקים ונהדרים שרקח לנו השף פרץ, לשיחה על מהותה האמיתית של המימונה וכיצד היא נחגגה במרוקו של פעם.

חג של דו-קיום

לא במקרה נחגגת המימונה באביב. מדובר בחגו של הטבע. במקור, מספר לי קריספיל, מדובר בחג פגאני ולא בחג יהודי כפי שחשבתי. "גם המוסלמים נהגו לחגוג את המימונה", מנפץ לי קריספיל את המיתוס הראשון הקשור למימונה, המחוברת באופן המשכי וטבעי לחג הפסח. "היהודים נטמעו באופן טבעי בתרבות הפגאנית ששלטה עד המאה השביעית, אז הגיע האסלאם לאזור". היהודים אימצו את היום ונהגו לצאת למעיין, לאפיקו של נהר, לפסגתו של הר או לצילו של יער. הגברים נהגו ללבוש בגדים לבנים, ואילו הנשים והילדים היו לבושים במיטב מחלצותיהם. המנהג היה לחגוג ליד אחד מקברי הקדושים הרבים, הפזורים ברחבי מרוקו, קברי צדיקים שנהגו להסתובב בין הכפרים ולאסוף נדבות לקהילות היהודיות. לאחר שמרבית יהודי מרוקו עלו לארץ, "אימצו" המוסלמים את קברי הקדושים וכיום הם חוגגים את המימונה לצידם.

קריספיל מציין את הרעות ואת הכבוד ההדדי שהיו קיימים בין המוסלמים במרוקו לבין שכניהם היהודים, מה שהבטיח (ועדיין מבטיח) לקהילה היהודית חיי שלווה ודו-קיום תוך יכולת לקיים את דתם היהודית בכבוד וללא מורא. במסגרת הקשרים ההדוקים עם האוכלוסייה המוסלמית, נהגו השכנים הערבים להעניק לשולחן המימונה של היהודים מוצרי חמאה וחלב, קמח ואלומות שיבולים, שאותם היהודים לא היו יכולים להחזיק בביתם בחג הפסח. בכל אלה וגם בשבעת המינים קישטו היהודים את השולחן, כדי לסמל שפע ופוריות וכדי לסמל את הזיקה לארץ ישראל. בתוך צלוחיות הקמח נהגו הערבים להסתיר עבור שכניהם הטובים מטבעות כסף למזל ולהצלחה.

"לכל יהודי בכפרים היה נותן חסות מוסלמי, ועל היהודי היה לגמול לו בדרך כלשהי", מספר קריספיל את אחד מסיפורי הדו-קיום המופלאים שבצפון אפריקה. "מאחר שהיהודים היו סוחרים ולא חקלאים, הם נהגו להעניק את הפרות ואת העזים שברשותם לשכנים הערבים. אלה נהגו לרעות אותן, לחלוב אותן ולטפל בהן, ובתמורה נתנו ליהודים חלב, חמאה ואת שאר התוצרת. היהודי גמל לשכנו על-ידי הזמנתו לחמין של שבת, שאותו הערבים אהבו מאוד, וכמובן לחגיגות המימונה, שתכליתן לקרב לבבות".

אי אפשר לדבר על קירוב לבבות בלי לדבר על אופיו הפוליטי של חג המימונה, כאן בישראל. שנים רבות לא ניתן להימלט מנוכחותם של שרים, חברי כנסת ואפילו נשיאים בולסים סופגניות ספינג' - ואם אפשר שהמראה יתנוסס על השער האחורי של עיתון יומי, הרי זה משובח.

"החג הוא חג אחווה", מאשר קריספיל. "הבתים במרוקו היו פתוחים עד שהשחר הפציע, וגם אם רבת בעבר עם מישהו, שומה עליו להיכנס לבית המימונה ולטעום מהמטעמים. בארץ, ביישובים שבהם יש ריכוזים גבוהים של עולי מרוקו, ניצלו האשכנזים את החג למסעות בחירות; אם היו סמוכים לחג, נהגו לעבור מבית לבית, להתקבל בברכה על-ידי המארחים ולהצטלם עמם. זהו חג שהאשכנזים נתנו לו גושפנקה, שהרי בשנות ה-50, כשהגיעו יוצאי מרוקו וצפון אפריקה למעברות וליישובים, מי בכלל חשב להיכנס לבתים שלהם, להתארח ולהכיר? רק אחרי שגילו את התועלת הפוליטית המופקת מהחג, התחילו לנסוע ליישובים ולהשתתף בחגיגות המימונה".

כמה מתוק הוא

אנחנו סוף-סוף נדרשים למהותו האמיתית של החג: האוכל. שולחן המתוקים של המימונה נועד "להמתיק את החיים, שבמרוקו של פעם היו קשים מאוד", מספר קריספיל. החיים בקהילת מרקש, לדוגמה, היו מרודים "ובכל יום שישי נהגו עניי העיר להישען על חומת בית הקברות ולהמתין לנדבות שיעזרו להם לעבור את השבת". סיבה נוספת למתוקים הרבים היא העובדה שהיהודים, בהיותם סוחרי תבלינים, נהגו ללכת הרבה ברגל, מכפר לכפר ומעיר לעיר, כדי למכור את מרכולתם. במהלך ההליכה הגוף איבד הרבה אנרגיה והיה זקוק למתוק. מכאן גם המנהג לשתות תה נענע מרוקאי מתוק כדבש.

תקרובת המימונה שהכין לנו פרץ כללה סופגניות ספינג' עם חור (לפרוטקציונרים מטגנות ה"מאמות" המרוקאיות גם את המילוי של החור), ארובות פסטל ממולאות בפיסטוק וטבולות בסירופ חם, וריבות מקליפות תפוזים, חצילונים ועגבניות שרי. "הייחוד של המטבח היהודי-מרוקאי היה לעשות אוכל מכלום", מסביר קריספיל. "אם היו קליפות של תפוזים, עשו מהן ריבה, ואם נשארו בשוק רק חצילים, גם מהם עשו ריבה. זה נכון שזה מטבח עשיר, צבעוני ותוסס, הרבה בזכות התבלינים הרבים, אבל לרוב נהגו היהודים לאלתר מאכלים מחומרים מאוד פשוטים".

מופלטות לא שלח לנו פרץ לפיקניק המימונה המאולתר. קריספיל מסביר לי, שאת המופלטה, מלכת המימונה, מכינים במרוקו ברחוב, על פלטה שמונחת על גחלים. היהודים מכינים את המופלטה העשויה קמח מיד בצאת החג, שכן אין צורך להתפיחה וללוש אותה.

אם התמזל מזלכם והוזמנתם לאחת מחגיגות המימונה הפרטיות - תרבחו ותסעדו. ולא - תוכלו להתענג על מטעמי המימונה במסעדה המרוקאית "אורו" במושב גאליה (ליד רחובות) או במסעדת "מסה" בתל-אביב. ב"אורו" תיערך במוצ"ש הקרוב חגיגת מימונה מסורתית ברחבה שמחוץ למסעדה, ואילו במסעדת "מסה" תתקיים במוצ"ש מימונה לבני העדה התל-אביבית, אף היא באוהל גדול שמחוץ למסעדה. אם תחפצו במימונה בקרב משפחות מרוקאיות - באשדוד, בירושלים ובכפר מימון מתקיימות חגיגות מימונה בבתים פרטיים ובחיק הטבע.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בתל אביב; מדד הבנקים מזנק בכ-2.6%, השקל מתחזק מול המטבעות הזרים

מדד ת"א 35 עולה בכ-1.3% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בערוץ אל-חדת' הסעודי: המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר

סמוטריץ' תקף: "נפילה למלכודת המניפולטיבית שטומן חמאס יחד עם מצרים וקטאר" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • הפעולה ברצועה נמשכת, לאחר שצה"ל השתלט הלילה על הצד הפלסטיני במעבר רפיח • עדכונים שוטפים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים