גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עקב הרפורמות במכס: מה כדאי לייבא ביבוא אישי?

בדיקת "גלובס" בעקבות הרפורמה במכס מגלה כי יבוא אישי מחו"ל עשוי להיות משתלם למרות עלות המשלוח והמע"מ, אך השימוש בחברות שילוח בינ"ל מייקר משמעותית את העסקה בשל עמלות דמי הטיפול החלות על מקבל החבילה

ב-4 בדצמבר דנה הממשלה בהמלצות ועדת טרכטנברג, ומבין שלל ההמלצות החשובות אושרה המלצה אחת וכולם מחאו כפיים: פטור ממכס על קניות באינטרנט עד לסכום של 1,200 שקל, כלומר פטור ממכס על יבוא אישי בדואר עד לסכום של 1,200 שקל.

הספקנים כנראה צודקים: מדובר אמנם בהטבה, אך בהיקף קטן ממה שניסו לצייר. ראשית, התקנה תפטור אותנו ממכס, אך לא ממס קנייה וממע"מ שהם המסים המשמעותיים יותר; לדברי עו"ד דוד גולדמן, לשר האוצר יש אפשרות ללכת עד הסוף, להשתמש בסמכותו ולפטור בתקנה גם ממס קנייה וממע"מ. שנית, מוצרים רבים פטורים כבר היום ממכס ללא תלות בעלותם - הודות להסכמי סחר חופשי של ישראל עם מדינות צפון אמריקה ועם מרבית מדינות אירופה ואמריקה הדרומית.

אם כך, האם אין בתקנה שום הטבה לגבי יבוא מוצרים מארה"ב וממערב אירופה, בהן מתבצעות רוב הקניות? לא מדויק. הפטור הנוכחי ממכס חל על סחורות המיובאות ואף מיוצרות באותן מדינות החתומות על הסכמי סחר חופשי. מי שקנה באינטרנט ב-2011 זוג נעליים מחנות בארה"ב ב-100 דולר, ובנעליים יש טיקט ובו כתוב Made in China, מוסה על-פי חוק במכס בשיעור 12%. אישור התקנה לפטור ממכס עד לסך של 1,200 שקל יפטור את רוכש זוג הנעליים מאותם 12% מס (שבפועל יסתכמו בדוגמה זו ב-14 דולר, בשל השפעת המע"מ).

לדברי ערן יעקב, סמנכ"ל רשות המסים, במהלך חודש ינואר תיכנס התקנה לתוקף: "התקנה תיטיב עם הציבור, משום שכיום יש קושי למייבאים להציג תעודת מקור (לגבי ארץ הייצור - ר.פ), ולכן בדרך-כלל חל כיום מכס גם ביבוא ממדינות שיש עימן הסכם סחר חופשי".

המכוניות מחוץ לחגיגה

בינתיים, שר האוצר יובל שטייניץ טרף את הקלפים וחתם ב-28 בדצמבר על צו המבטל את המכס כליל, ללא הגבלת סכום, על שורה של מוצרי צריכה - החשובים שבהם הם מוצרי חשמל "לבנים", ביגוד, צעצועים, תרופות, קוסמטיקה, צמיגים ותיקים. הצו נכנס לתוקף ב-1 בינואר והקדים את הפטור המקביל - זה החל על כל מוצר עד לסך של 1,200 שקל.

למען האמת, קשה עכשיו למצוא מוצרי צריכה שעדיין חייבים במכס. בזכוכית מגדלת מצאנו ששואבי אבק וגריל גז עדיין חייבים כנראה ב-12% מכס, וגם זה בערבון מוגבל - שכן ייתכן שהם מסתתרים בקטגוריה אחרת ברשימה הלא ברורה שפרסמה רשות המסים.

ו... כן, לא שכחנו: כמובן שיש יוצא דופן אחד גדול - הפרה החולבת של אוצר המדינה, כלי רכב וחלקי חילוף לרכב, עליהם נשאר המכס כפי שהיה - 7% ו-6% בהתאמה. על היפאנית או על הקוריאנית המשפחתית החדשה שלכם שולמו כ-7,000 שקל מכס, סכום שמתגלגל כמובן גם לשוק היד שנייה.

לא לשכוח עמלות

נכנסנו ל-eBay ושמחנו לגלות שתיק עור גדול וממותג לאישה, שעולה בארץ למעלה מ-1,200 שקל, נמכר בארה"ב בפחות מ-200 דולר. נוסיף 30-40 דולר דמי משלוח לישראל, ונתנחם בפטור החדש ממכס ובפטור הישן ממס קנייה. מה נשאר? כ-140 שקל מע"מ - ושילמנו כחוק את כל המסים.

הבעיה היא שלא בכך מסתכמות עלויות יבוא התיק: כשהוא יגיע לארץ, יתפסו אותנו חברות הבלדרות ברגע הנכון מבחינתן כדי לגבות מאיתנו עמלות: החבילה כבר על הדלפק, ריח העור החדש כבר עולה בדמיון, ואז נשלוף את הארנק שוב.

פעם הדברים היו ברורים: השולח משלם על המשלוח, המקבל מקבל. היום צריך להיות מומחה כדי לדעת מראש את העלויות שבקבלת חבילה כלשהי מחו"ל.

הצרכן הישראלי אינו יכול להיות צרכן נבון אם לא יידע מראש, ובוודאות, את העלויות הכוללות של העסקה וכך יוכל להעריך את כדאיותה. אין ברירה, אלא לצלול לפרטים (ראו בהמשך).

עד 50 דולר: החיים פשוטים

אם רכשתם בחו"ל מוצר כלשהו שמותר ביבוא לישראל, ועלותו כולל עלות המשלוח היא עד 50 דולר (או עד 75 דולר לדברי דפוס או לבגדים ונעליים שניתנו במתנה) - חל פטור מלא הן מכל סוגי המסים והן מכל סוגי העמלות, למעט במשלוח שהתקבל ב-EMS, עליו ייגבו בדואר עמלת שחרור ממכס של 34.80 שקל (קראתם נכון, למרות שאין בכלל מכס - ולמעט מעטפות "מסמכים").

בכל החברות האחרות שבדקנו - UPS, FEDEX, DHL ובשירות החבילות הרגילות של דואר ישראל - לא נשלם שקל.

יצוין כי פועלות בשוק עשרות חברות שילוח, ולכל אחת לוח תעריפים משלה ומדיניות משלה; התמקדנו בגדולות ובידועות ביותר.

כמה נשלם על חבילות שערכן 50-1,000 דולר?

בחבילות החייבות במס, שערכן 50-1,000 דולר, העניינים מסתבכים. כל חבילה בשווי של מעל 50 דולר חייבת ב-16% מע"מ, וחייבת גם במס קנייה אם קיים. מעבר למסים, יש עמלות שגובות חברות הבלדרות מהלקוח שקיבל את החבילה בארץ, וזאת בלי קשר לשאלה האם החבילה חייבת במכס או לא. הכי משתלם: לשלוח את החבילה בדואר רגיל, ולא בשילוח מהיר.

דואר חבילות רגיל: ללא עמלות

הדרך הכדאית ביותר לייבא פריט לא דחוף מחו"ל היא על-ידי שירותי הדואר הרגילים. הכלל נכון לכל סוגי החבילות ובלי קשר לתכולתן, לערכן ולמשקלן. הלקוח ישלם רק את המסים החלים על החבילה, ואין כל עמלה על טיפול בשחרור ממכס.

"חבילות רגילות" הן חבילות שנשלחו על-ידי שירותי הדואר בארץ המוצא, כגון שירות הדואר בארה"ב המכונה USPS (אין להתבלבל בינו לבין UPS הפרטית), במשלוח רגיל או בדואר רשום. משלוח מהיר עלול למצוא עצמו מועבר לידי EMS ואוטומטית מחויב בעמלות - ראו להלן.

בעבר דווח כי נעשו נסיונות ע"י הדואר לגבות עמלות גם על חבילות רגילות (במשקל מעל 2 ק"ג). משרד התקשורת, המאשר את תעריפי הדואר, אמר ל"גלובס" בתגובה: "האישור לחברת הדואר לעסוק בשירותי עמילות מכס ולגבות עמלה בגין פעילותה הוגבלה לשירותי EMS בלבד".

דואר מהיר: שורה של עמלות

* EMS:

הדואר הבינלאומי המהיר של דואר ישראל הינו שירות דומה לשירות שמציעות חברות הבלדרות הפרטיות, ובדומה לחבילות שמגיעות דרכן - גם כל החבילות ב-EMS צריכות לעבור שחרור ממכס. מי שקיבל חבילה מחו"ל שנשלחה ב-EMS, שלא ישכח ארנק בהיכנסו לדואר.

ייגבו ממנו 60 שקל עבור עמלת שחרור ממכס ברשומון קולקטיבי, 30 שקל עבור השתתפות באגרת רשומון ו-2% מסך המסים החלים על החבילה כדמי הקצאת אשראי, אך לא פחות מ-20 שקל מינימום. כלומר, 110 שקל לפחות יעלה התענוג של שחרור החבילה בדואר ישראל, המבוצע על-ידי חברת העמילות געש. על זה יש להוסיף מע"מ, והגענו ל-128 שקל.

אלטרנטיבה זולה יותר היא לבצע את שחרור החבילה עצמאית - לנסוע לבית המכס אישית ולשחרר את החבילה שם, על כל הכרוך בזה. דואר ישראל מחויב לאפשר זאת, אך גם דאג להבטיח לעצמו עמלה שמנה בגובה 81.20 שקל עבור "העברת ניירת", שמטרתה כיסוי העלויות התפעוליות הכרוכות בטיפול בחבילה. אפשר לשער כי הלקוח הממוצע יבחר לשלם 128 שקל ולחסוך התרוצצות למכס. עבור מוצר שעלה 100 דולר וחייב רק במע"מ, מדובר בתוספת עלות של 29% למחיר העסקה.

דוברת דואר ישראל, מירב לפידות, מסרה בתגובה: "בעקבות עתירה לבג"ץ, נושא גביית העמלות של דואר ישראל על חבילות EMS נבחן לעומק. בג"ץ קבע כי מבנה העלויות של הדואר כפי שהוצג הינו סביר ומשקף נכונה את עלות מתן השירות, והעמלות אושרו על-ידי בג"ץ. העמלות שגובה חברת געש באמצעות דואר ישראל הינן מהנמוכות ביותר הקיימות בישראל. חברות הבלדרות הבינלאומיות האחרות גובות מחירים גבוהים בהרבה הן בגין המשלוח עצמו והן בגין השחרור".

לזכות דואר ישראל יצוין כי העמלות הנ"ל מפורסמות בשקיפות באתר האינטרנט, בניגוד לחברות הבלדרות הבינלאומיות.

* DHL:

מבין חברות הבלדרות הבינלאומיות, חברת DHL הזולה ביותר - סך-הכול 68 שקל למשלוח בשווי 50-1,000 דולר. דמי טיפול: 30 שקל; אגרת ביטחון ורשומון: 38 שקל (שמועברת למדינה). משלוחים יקרים יותר חייבים בעמלה של 225 שקל.

* UPS:

דמי טיפול: 74 שקל; שחרור ממכס: 87 שקל; אגרת ביטחון ורשומון: 38 שקל. במשלוחים שערכם מעל 500 דולר ייגבו דמי הרשאה בסך 29 שקל. סך-הכול - 199 שקל על שחרור חבילה בשווי 50-500 דולר, ו-228 שקל על חבילה בשווי 500-1,000 דולר.

מדובר בעמלות בגין שחרור משלוח ברשומון קולקטיבי; אם יש צורך ברשומון פרטני, כגון ביבוא חלק בטיחותי לרכב המצריך אישור ממשרד התחבורה, או בחבילה בערך הגבוה מ-1,000 דולר - העמלות יסתכמו ב-450 שקל לפחות.

* פדקס:

החברה סירבה למסור ל"גלובס" את תעריפי העמלות במשלוחים שערכם מעל 50 דולר. בהתייחס לתקנה שצפויה להיחתם החודש נאמר: "למשלוחי יבוא אישי בערך של עד 1,200 שקל, אשר ייובאו במסגרת התקנות החדשות, חברת פדקס תתאים את דמי הטיפול בהתאם".

השוואת עמלות שחרור חבילה לפי סוג המשלוח

עוד כתבות

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

פעילות מערכות ההגנה האווירית / צילום: משרד הביטחון

מטחים ליליים לכל הארץ; כטב"מים על שגרירות ארה"ב בסעודיה

אין נפגעים בנפש, רסיסים נפלו במרכז ובטבריה - נזק לבית בטמרה • בלבנון מדווחים: צה"ל תקף בדאחיה, במוקד: רשת התקשורת המזוהה עם חיזבאללה • חיזבאללה בהצהרה רשמית: "הזהרנו שוב ושוב כי העוינות ללא תגובה לא יכולה להימשך" • שגרירות ארה"ב בריאד הותקפה על ידי כטב"ם איראני, טראמפ איים: "בקרוב תגלו מה תהיה התגובה" • עדכונים שוטפים 

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

שרית שטיינר מנהלת תיקים בכירה פעילים / צילום: סיון פרג

מנהלת ההשקעות שטוענת: "שוק המניות בת"א אטרקטיבי מוול סטריט גם להמשך"

שרית שטיינר, מנהלת תיקים בכירה ב"פעילים", מעדיפה את הבורסה בת"א גם לאחר העליות החדות בעקבות המלחמה, בזמן שבוול סטריט "בלי AI הצמיחה מתונה בהרבה" ● מעריכה שהנדל"ן המניב והאנרגיה ייהנו אחרי המלחמה, לצד סקטור מניות הגז שהן "עוגן סולידי" בתיק

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

כותרות העיתונים בעולם

פרטים חדשים נחשפים: כך גילתה ארה"ב היכן נמצא חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ה-CIA עדכן במיקומו של חמינאי וישראל שינה תזמון ותקפה, המתקפה האיראנית על מדינות המפרץ גורמת לשיבושים באלפי טיסות והמדינה המפתיעה שהתקיימה בה עצרת תמיכה בחמינאי • כותרות העיתונים בעולם

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך